Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa sticksågen 2023

Köpguide för sticksågar: Bäst i test och hur du väljer rätt sticksåg för dina behov

Uppdaterad:

När du utför ett byggprojekt som kräver lite mer precision i sågningen eller där du behöver till exempel utföra mycket fina snitt, kommer arbetet bli betydligt enklare om du införskaffar dig en sticksåg. Detta elverktyg är nämligen särskilt utformad för just dessa typer av jobb och kan dessutom användas för kapning. Vi har skapat en inkluderande topplista över de bästa sticksågarena. Kika framförallt på den sladdlösa modellen DJV181RTJ från varumärket Makita som gör att du kan arbeta utan några begränsningar.

Vilken är den bästa sticksågen?

Makita DJV181RTJ 18V

Makita har med sitt breda utbud av elverktyg och andra redskap fångat ett stort intresse och kundkrets hos både professionella användare och amatörer som prioriterar effektiva och genomtänka verktyg.  

Makita har designat sticksågen DJV181RTJ med exakt samma mått som deras andra storsäljare i andra kategorier. Det är helt enkelt en modell som verkligen håller måttet och som kommer att underlätta precisa sågningar och kapning av trä markant. 

 Den är särskilt utformad för att användas av professionella användare och har därför designats för att kunna stå emot mer påfrestningar och kan med fördel användas under en längre tid.  

En annan stor fördel är att maskinen är helt sladdlös och istället för el, drivs den av batterier som laddas fullt på endast 45 minuter.

En sladdlös modell ger dig som användare mer svängrum och kan därför användas utomhus, där det annars kan vara lite knepigt att hitta eluttag för elektriska redskap- och verktyg. När batterierna behöver laddas kan det snabbt göras i medföljande laddare.  

Makitas sticksåg DJV181ETJ ger en väldigt bekväm arbetsposition och kan justeras i tre olika pendellägen. Den inbyggda vibrationsdämpningen gör även att påfrestningen på dina armar minimeras, vilket gör att du kan arbeta längre. Tack vare maskinens LED-belysning kan du dessutom få en bättre översikt på arbetsytan, för att kunna styra maskinen var helst du önskar.

Motorn som DJV181ETJ är helt kolborstfri och har en effekt på 18 V. Makitas sticksåg är ett kraftfull alternativ som underlättar jobbet. Det är kanske inte det bästa valet för dig som letar efter en enkel maskin att använda vid enstaka jobb. Den är istället inriktad på att användas för större projekt och passar då dig som vill ha en maskin med en bra prestanda.  

Hitachi CJ18DSL

Hitachi har här designat en användarvänlig och mer kompakt sticksåg som sparar plats och ger ett väldigt skönt grepp, tack vare sina gummibeklädda handtag. CJ8DSL är ett utmärkt val för dig som vill ha en kraftfull maskin som är välbalanserad och ergonomiskt utformad, för att ge en snällare arbetsposition och styrning.  

För att du ska kunna arbeta säkert har maskinen utrustats med flera säkerhetsfunktioner. Bland annat har CJ18DSL en inbyggd motorbroms, överbelastningsskydd och en praktisk startspärrknapp som tar bort risken med att maskinen startas oplanerat. Kombinationen av säkerhetsfunktioner minskar risken för skador eller arbetsplatsolyckor.  

CJ18DSL från Hitachi har en hög sågkapacitet för längre arbeten och 4 olika pendelinställningar för att du ska kunna justera maskinen efter dina egna önskemål och arbetsyta. För att ge dig en bra överblick har maskinen en inbyggd integrerad LED-belysning, vilket ger dig full uppsikt över arbetsområdet för att minimera misstag.  

Utöver allt detta är sticksågen även väldigt stabil, tack vare sågbordet som är gjord av gjuten aluminium. I det hela rekommenderar vi CJ18DSL för samtliga användare som letar efter sticksåg som inte kostar skjortan, men som har samtliga säkerhetsfunktioner som gör att du kan arbeta säkert.

Detta är även kombinerat med en kraftfull motor och en lätt totalvikt på endast 2,08 kilo.  

Bosch PST 18V LI SOLO

Bosch räknas som en av marknadens ledande varumärke för elverktyg och maskiner. Detta beror huvudsakligen på varumärkets stora utbud som är skräddarsytt för att passa samtliga användare, i kombination med effektiva produkter som är enkla att använda oavsett tidigare erfarenhet.  

Varumärkets sticksåg PST LI Solo är en helt sladdlös modell som är väldigt populär tack vare sin snälla prislapp och kompakta form som gör den väldigt enkel att manövrera. Den har dessutom en totalvikt på 2,15 kilo vilket gör den mer transportvänlig där den enkelt kan tas med mellan olika byggprojekt. 

Det är framförallt två funktioner som får denna sticksåg att stå ut från många andra modeller på marknaden. Dels drivs den av ett kraftfullt batteri som innehåller litiumjonteknik.

Dessutom är maskinen konstruerad med Bosch styrelektronik, vilket möjliggör att styrfrekvensen istället styrs via strömbrytaren. Detta gör att maskinen kan startas enklare och anpassas mer efter materialet du jobbar med.  

PST LI Solo är designad för att kunna användas på både trä och stål. Sticksågen klarar av att kapa eller skära trämaterial med maxdjup 80 millimeter. Den klarar också av att kapa metall med ett maximalt djup på 5 millimeter.

Med hjälp av funktionen CutControl kan du säkerställa raka linjer oavsett material och ger dig en mer precis såglinje.  

Med Boschs sticksåg kan du få ett riktigt bekvämt arbete med sköna handtag. Maskinen är ett guldkorn i det enorma utbudet av sticksågar som idag finns och säljs till ett mycket överkomligt pris som passar samtliga användare.  

Köpguide för sticksågar

Att veta vilken typ av verktyg som behövs för att du ska underlätta dina bestyr är inte alltid det lättaste. Då framförallt om du inte har jobbat med bygge eller inte tidigare har renoverat hemma, men nu gett dig in på att fixa så mycket du kan självständigt.

En sticksåg är ett verktyg som är särskilt framtaget för att underlätta mer detaljsågning och då du vill ha riktigt raka linjer. En sticksåg kan även användas för kapning av både trä och metallmaterial.

Men det maximala trädjupet brukar då vara aningen högre än det maximala djupet på metallunderlag. Vill du ha en inriktad såg som verkligen kommer att göra jobbet mer effektivt så är en sticksåg en bra investering.

Att hitta en bra och utmärkande sticksåg kan vara knepigt, men genom att kika på fyra viktiga punkter kan du få en bra överblick och således även kunna göra ett anpassat val av sticksåg som passar dig. Dessa fyra punkter är drivmedlet, arbetsytan, ergonomin och säkerhetstänket.

Vilket drivmedel har maskinen?

När du väljer vilken sticksåg du ska investera i är det framförallt maskinens drivmedel som skiljer de olika maskinerna åt.

Batteridriven såg låter dig arbeta mer fritt

Fördelen med en batteridriven sticksåg är att den helt enkelt ger dig ett bättre svängrum där du kan jobba mer obegränsat och även utomhus om vädret tillåter.

Till skillnad från många andra typer av batteridrivna verktyg eller redskap kräver en sticksåg dock ett väldigt kraftfull batteri för att den ska vara effektiv.

Detta kommer att då göra att prislappen för kraftfulla sticksågar stiger en aning, till skillnad från de sticksågar som har ett annat drivmedel, då till exempel elektriska maskiner. Men detta kommer då inte ha en markant betydelse för dig som prioriterar funktion och att uppnå en friare arbetsmöjlighet.

En nackdel med en batteridriven maskin är att den behöver laddas och om du planerar att jobba på en plats med begränsade laddningsmöjligheter kan detta ställa till med problem under arbetets gång. Om du ändå prioriterar en batteridriven maskin är det viktigt att den modell du väljer har ett snabbladdat batteri som enkel kan tas in och ur.

Det kan även vara smart att köpa till fler än ett batteri så du alltid har ett nyladdat redo!

Nätanslutna maskiner är mycket mer kraftfulla

Om du däremot behöver sågen till ett arbete som kräver mycket kraft och precision är en nätansluten maskin alternativet att föredra. Med en nätansluten maskin har du i regel alltid en kraftigare motor, vilket kan underlätta ditt arbete beroende på vad för material du ska såga i.

Tänk dock på att ett nätanslutet drivmedel kan vara klumpigare att arbeta med och du får inte lika mycket frihet i din rörelser.

Den perfekta maskinen för dig kanske inte är den allra bästa maskinen för din kollega eller granne. Det är därför viktigt att du baserar ditt val av sticksåg på dina egna krav, önskemål och vilka funktioner som maskinen behöver ha för att underlätta just ditt jobb.

Arbetsytans betydelse

Hur stor arbetsyta kommer du att jobba på? Detta är en viktig fråga som du bör ställa dig själv och som kommer att avgöra dels hur stor maskin du behöver, hur kraftfull motor maskinen bör ha, samt hur designen ska se ut.

Arbetar du på mindre ytor eller ofta åker runt mellan olika byggprojekt kan en mer kompakt maskin vara värd att kika lite extra på. Den sparar plats och har oftast en lättare totalvikt som gör den enklare att transportera omkring.

Ergonomin en grundsten för användandet av sticksåg

För att du ska kunna arbeta med bästa möjliga arbetsposition, är det även viktigt att maskinen har ergonomiskt utformade handtag som ger dig ett bra grepp.

Risken för att slinta under arbetets gång ska vara minimal och det är därför en stor fördel om maskinen har gummibeklädda handtag, som då ger dig ett fast grepp.

Säkerhetstänket ett måste

En säkrare användning får du även om maskinen har inbyggda säkerhetsfunktioner som startspärrknapp eller motorbromsare. Dessa gör att du inte kan råka sätta på maskinen och då skära dig själv av misstag.

Andra funktioner du bör kika efter när du gör ditt val

Förutom motorn och säkerhetsfunktioner så har sticksågen en hel del andra smarta funktioner som kan hjälpa dig avsevärt när du ska använda maskinen. Blåsfunktion och en maskin med olika hastigheter är någonting du bör kika på innan du gör ditt val. Alla sågar besitter inte dessa funktioner och det skiljer sig från maskin till maskin.

Att sågen har LED-belysning kan vara mycket fördelaktigt om du kommer arbeta utomhus och under dålig sikt och vid mörker. LED-belysningen hjälper dig då att arbeta ostört även när solen gått ner eller om du behöver ljuset för att se in i exempelvis i ett hål i något material du arbetar med.

Den främsta och kanske bästa extrafunktionen du bör kika efter när du köper en sticksåg, speciellt om du inte har mycket erfarenhet sedan tidigare är en maskin med laserlinjefunktion. Detta ger förbättrad sikt och precision under arbetet.

Det hjälper dig även att skapa fina former och snitt i det material du arbetar med, speciellt om det är små precisa kapningar som måste bli helt rätt för ditt arbete.

Gör en ordentlig sökning på nätet

För att hitta all information om sticksågar är det en god idé att läsa pålitliga artiklar från hemsidor som bland annat forum som Bygga Hus för att ta reda på hur tidigare kunders olika utlåtanden ser ut.

På dessa forum kan du även få en bättre överblick om hur tåliga maskinerna är och om de faktiskt uppfyller varumärkenas egna utlåtanden om sina produkter.

Sammanfattning

Med en sticksåg kan du enkelt utföra arbete som kräver precisa sågningar och fina, raka linjer i träet. Den är dessutom enkel att använda för kapning av trälister eller liknande. En anpassad maskin gör helt enkelt att du kan fokusera mer på ditt arbete, utan onödigt krångel och maskiner som inte fungerar.

Det bästa valet för dig beror framförallt på vilket form av drivmedel du önskar och hur ytan ser ut där du planerar att jobba. Det finns idag både elektriska sticksågar och sladdlösa modeller som drivs av ett batteri. Utöver detta är det även viktigt att du kikar på maskinens olika funktioner för att kunna avspegla dessa mot dina behov.

För att du ska kunna göra ett riktigt bra inköp har vi inkluderat våra favoriter av sticksågar och dessutom inkluderat någonting i samtliga prisklasser. Letar du efter en kraftfull maskin utan några begränsningar och fler funktioner rekommenderar vi att du framförallt kikar på den vinnande modellen DJV181RTJ från etablerade varumärket Makita.