Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa strykjärnet 2023

Köpguide för strykjärn: Bäst i test och hur du väljer rätt strykjärn för dina behov

Uppdaterad:

Strykjärn är det mest klassiska och vanligaste sättet att få kläder skrynkelfria. Med dagens extrafunktioner och kapacitet har strykning aldrig varit lättare.

I detta inlägg visar vi dig marknadens bästa strykjärn, som gör att du snabbt och effektivt kan ta bort alla ojämnheter i kläderna. I köpguiden berättar vi även vad du ska tänka på för att hitta det bästa strykjärnet för just dig!

Vilket är det bästa strykjärnet?

Bästa strykjärnet: Philips Azur GC4563

Philips Azur GC4563 är modellen som vi korat till det bästa strykjärnet på marknaden. Den kommer med en kraftfull prestanda och tillhör den högteknologiska Azur-serien som höjer kraven på konkurrensen.

Den har även den så kallade ”SteamGlide-sulan” som inte bara ger dig ett avancerat titanskikt, du får även en optimal beläggning som maximerar glidförmågan oavsett material. Därtill gör också Non-stick-beläggningen att ingenting fastnar samt att modellen blir lättare att rengöra. Modellen har 2600 watt i effekt, vilket ger dig en snabb och effektiv uppvärmning.

Sist men inte minst så kan du även ånga upp till 50 gram/minut, detta är den optimala mängden vattenånga och en egenskap som gör detta till en storspelare på marknaden.

Kvalitativt och billigt ångstrykjärn: Electrolux EDB1740

Electrolux EDB1740 är inte bara ett billigare alternativ, denna modell levererar även en fantastisk kvalitet för prislappen. Här får du en resistent och keramisk stryksula som använder sig av en jämn värmefördelning för att snabbt och enkelt stryka dina plagg.

Därtill kommer en kraftfull ångfunktion som låter dig ånga upp till 30 gram/minut. Egenskapen låter dig ånga allt ifrån gardiner och kostymer, till klänningar och kalsonger. Ångningen jämnar ut både horisontella och vertikala veck.

Sist så vill vi nämna att den kommer med en steglös temperaturinställning, en effekt på 2400 watt, Anti-droppfunktion, dubbelt spänningssystem, och slutligen ”finsprayfunktion” för en jämn fördelning av fukt på plaggen.

Bästa sladdlösa strykjärnet: Tefal Freemove FV6520

Här presenterar vi strykjärnet Tefal Freemove FV6520 som en av de smidigare modellerna vid användning. Själva strykjärnet är nämligen sladdlöst vilket ger med frihet och rörlighet.

Du får också ta del av en lättare konstruktion och en vattenbehållare på 250 milliliter som ser till att du kan röra dig sömlöst under en lång tid. Freemove kommer med en integrerad anti-kalkfunktion som förhindrar kalkuppbyggnad i vattenbehållaren och förlänger hållbarheten.

Tack vare Auto-off funktionen blir din strykning även säkrare då strykjärnet automatiskt stängs av när den lämnats 8 minuter i basenheten utan att användas. Självklart får du en busenkel ångboost via knappen under handtaget.

Bästa resestrykjärnet: Rowenta DA1510

Rowenta DA1510 är en modell som sticker ut lite på topplistan. Designen gör att den är ypperlig att ha med sig på resande fot. Du kan vika in handtaget vilket minskar storleken på strykjärnet, samt att du kan justera spänningen så att den kan användas i fler uttag.

Den klassiska spetskonstruktionen gör att du kan vara säker på att du kommer åt på samtliga ställen på klädesplaggen, vare sig detta är under kragen eller mellan knapparna. Har du skrynkliga kavajer eller skjortor så fungerar även den vertikala ångningen perfekt då du bara hänger upp den på galgen och ångar på!

Slutligen vill vi uppmärksamma att den kommer med en anatomisk utformning och en vattentank som rymmer omkring 70 milliliter vatten. Gillar du att resa så är detta bland de bästa alternativen på marknaden!

Mest tekniska strykjärnet: Rowenta Steam Force DW 9240

Rowenta Steam Force DW9240 är en tekniskt avancerad modell som levererar marknadsledande resultat tack vare sin kraftfulla effekt på 3100 watt, men också genom dess unika ”ånginjektion” som tar bort ojämnheter snabbt och effektivt.

Modellen kommer med inbyggda rörelsesensorer och LED-display som tydligt visar temperaturen på vattnet och ger dig indikationer på när du ska flytta strykjärnet. Utöver det så kommer den med en vattentank på 350 milliliter, en självrengöringsfunktion, samt 400 individuella hål som maximerar värmefördelningen.

Med Airglide sula: Tefal Ultragliss Anti-Calc Plus FV6842

Tefal Ultragliss Anti-Calc Plus FV6842 är en modell som kombinerar de fantastiska egenskaperna av ett bra ångtryck med en enkelt och effektiv strykning. Modellen kommer nämligen med en slät och glidande Durilium Airglide-sula, effekt på 2800 watt, samt en ångboost som kan puffa ut 260 gram/minut.

Den har även en automatisk avstängning som ger dig ökad säkerhet, samt 100% aktiva ånghål som maximerar ångtäckningen på dina plagg. Slutligen får du ett kontinuerligt ångutsläpp på 50 gram/minut. Detta är en pålitlig modell med Airglide-sula som vi starkt rekommenderar!

Mycket för pengarna: Braun TexStyle 5 TS525A

Vill du maximera dina kronor så kanske detta är en modell att ha i åtanke. Braun TexStyle 5 TS525A kommer med en rimlig prislapp och har ett ergonomiskt utformat handtag.

Den inbyggda vattentanken rymmer 300 milliliter vatten och du får en effekt på 2000 watt. TexStyle 5 är även försedd med en patenterad och anodiserad beläggning som förbättrar glidet och skyddar mot repor.

Slutligen får du en ångstråle på 120 gram/minut som även kan ånga vertikalt – perfekt för gardinerna eller plagg på galge.

Köpguide för strykjärn

Vilka typer av strykjärn kan man välja mellan?

  • Ångstrykjärn: Ångstrykjärn är de vanligaste modellerna idag. De kan göra om vattnet i tanken till ånga, som man sen använder för att stryka på ett effektivare sätt. Vattenångan är ett mycket praktiskt verktyg för att få bort dessa starka vikningar, någonting som kan vara svårt med ett torrstrykjärn.
  • Torrstrykjärn: Den största nackdelen med torrstrykjärn att de bara kommer med värme. När du har envisa ojämnheter på dina textiler så kan det vara svårt att få bort dem genom att bara använda värme, därmed rekommenderar vi att du satsar på ett ångstrykjärn. I dagsläget är prisskillnaden marginell, om inte helt borta.
  • Resestrykjärn: Resestrykjärn är oftast konstruerade på ett sätt som gör de lättare att få med sig på resande fot. T.ex. med ett hopfällbart handtag som sparar plats vid packning. Utöver det så har de oftast möjligheten att justera spänningen för användning. I Sverige använder vi 230 volt i våra vägguttag och i USA använder man exempelvis 110 volt. Om du har ett strykjärn som bara tar emot 230 volt så kommer du inte kunna använda det i länder som använder någonting annat.

Alternativ till strykjärn

  • Steamer: En steamer är en handhållen maskin som kan få bort lättare vikningar och ojämnheter i dina textiler. Fördelen med dessa är att de är smidiga att plocka fram, samt att de fungerar vertikalt, du kan bland annat behandla dina gardiner utan att behöva plocka ner dem. Är du ute efter snabba och smidiga jobb så ska du kika in vårt inlägg om den bästa steamern.
  • Ångstation: En ångstation är en större version av en steamer och fungerar utmärkt om inte vill använda strykbrädan och du ska behandla en massa kläder samtidigt. Dessa lämpar sig framför allt bra till företag och större verksamheter då de kommer med en gigantisk vattentank, ofta uppemot 1,5 liter.

Vilken egenskaper och funktioner ska man ha koll på?

  • Storlek och vikt: De första egenskaperna som du ska ta hänsyn till när du väljer ditt strykjärn är storleken och således också vikten. När du köper ett mindre strykjärn så blir det enkelt att förvara, men du måste också lägga mer tryck på kläderna och fylla på vattentanken oftare. Fördelen med ett lite större strykjärn är att det är lättare att stryka med, samt att vattnet håller längre på grund av att dessa ofta kommer med en större vattenkapacitet. Nackdelen är att det tar mer plats och kan vara ”onödigt” tungt.
  • Effekt: Effekten som ditt strykjärn har berättar hur snabbt det blir varmt – i stora drag. Ju högre effekten är, desto snabbare värms vattnet i tanken och du kan då börja stryka. Av just denna anledning kommer de större modellerna ofta med en högre effekt då de ska värma upp mer vatten. Effekten spelar också roll om du ska använda ångfunktionerna – Ju högre effekt, desto högre ångtryck.
  • Vattentankens kapacitet: Som vi nämnde tidigare så hänger vattentanken och storleken ihop. När du köper en större vattentank så kommer det ta längre tid att värma upp vattnet, men du kan också stryka under en längre tid. Vice versa går för en liten tank som är snabb och effektiv, men måste fyllas på oftare.
  • Ångkapacitet och ångtryck: Ångkapaciteten och ångtrycket i ditt strykjärn är egenskapen som kan vara bra till hands när du har skrynklor som inte vill ge sig. Ångkapaciteten visar på hur länge ditt strykjärn kan ånga. Ångtrycket visar istället på hur mycket ånga som kommer ut, detta mäts i gram/minut. Allting över 50 gram/minut är bra, däremot får du också en så kallad ”Steam-shot” som kan komma upp till 110 gram- till 340 gram/minut hos de flesta modeller. Ju högre talen är, desto lättare blir det att få bort ojämnheter.
  • Automatisk avstängning: En automatisk avstängning är en säkerhetsfunktion som de flesta strykjärn har. Detta är en egenskap som vi starkt rekommenderar då alla kan missa att stänga av strykjärnet någon gång.
  • Enkel rengöring: Att rengöra strykjärnet är kanske inte något man gör varje gång, men att skaffa ett strykjärn med så kallade ”anti kalk-funktioner” eller liknande är faktiskt väldigt praktiskt, särskilt om du lever i ett område där vattnet är ”hårt” och mineralfyllt. Att förhindra kalk i strykjärnet är också bra för hållbarheten, därav ser vi gärna att du letar efter denna funktion också, men det är inget måste.
  • Sladdlös eller inte: Här handlar det bara om smidighet. Ett sladdlöst strykjärn kommer med fördelen att du har full rörelsefrihet, något som du inte får när ’ven ska hantera en sladd. Ytterligare en fördel med ett sladdlöst strykjärn är att de oftast väger mindre eftersom du inte har en sladd. Nackdelen är att de flesta modeller kommer med en mindre vattentank, samt att du måste se till att ha batteriet laddat varje gång du ska stryka. Detta är en smaksak där du får bestämma helt själv, men kom ihåg att det även tillkommer en laddningsstation.

Strykjärn eller steamer?

Detta är den stora frågan som många ställer sig. För att svara på ”Strykjärn eller steamer?” så måste du först veta vilka typer av textiler som du ska jämna ut. Fördelen med steamers är att de fungerar utmärkt på lättare tyger, samt att risken för skador är mindre. Fördelen med strykjärn är att du kan använda kraft och att det blir lättare att jämna ut tyngre textiler såsom bomull. Väljer du däremot fel värme så kan du skada dina tyger.

I slutändan så spelar det ingen roll om du väljer strykjärn eller steamer, allt handlar om vad du kommer använda den till och hur smidigt du vill att arbetet ska gå.

Hjälpsamma källor