Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa svamptorken 2023

Köpguide för svamptorkare: 3 svamptorkare som är bäst i test

Uppdaterad:

När hösten är på gång är det trevligt att ge sig ut på en skogstur och plocka svamp. Ingen svamp är ju så god som den som kommer direkt från skogen om du har känsla för svampplockning kan du fylla många korgar med delikatesser.

Men svamp är också en färskvara som kan vara svår att förvara och det är oerhört synd om den skulle gå till spillo. Därför är det bra att torka svampen du kommer hem med. Detta görs enklast med hjälp av en svamptork t.ex. Sencor Hög-Kapacitets Torkugn eller någon av våra andra favoriter på marknaden.

Vilken är den bästa svamptorken?

Sencor Hög-Kapacitets Torkugn

Med Sencors högkapacitets torkugn kan du torka mängder av frukt, grönsaker eller svampar, vid ett och samma tillfälle. Detta är det perfekta inköpet för dig som vill ha en svamptork med många möjligheter. Torken är hela 60% större än vanliga standardmodeller.

Secors svamptork har en design som liknar ett torkskåp, med en maximal möjlighet att addera 10 stycken brickor för torkningsprocessen. Du kan sedan själv välja vilken typ av svamp du vill torka och hur många brickor du behöver inkludera. En stor torkugn gör att du kan gå på en längre skattjakt i skogen, för att sedan åka hem och torka allting på en gång. Detta gör att svampen kan hålla smaken längre.

Högkapacitets torken använder sig av en praktisk luftflöde teknik för att torka svampen eller frukten med precision. Du kan även själv justera temperaturen på torken efter behov och vad du behöver torka.

Med detta torkskåp kan du få en mer precis torkningsprocess. Skåpet är visserligen större än vanliga svamptorkar, men är en fin inredningsdetalj som med fördel kan ha en utsatt plats i köket.

Excalibur dehydrator, EXC10ELF

Att införskaffa en svamptork, är inte bara menad att användas för enbart torkning av svamp. Den kan även användas för torkning av ditt favoritsnacks, bär, frukt eller grönsaker. Bara fantasin sätter gränser.

Genom att använda Dehydrator EXC10ELF kan du säkerställa att varan behåller sitt fulla innehåll av enzymer och viktiga vitaminer, som annars kan gå förlorat om du istället fryser ner dem.

Varumärket Excalibur har här designat en större tork för dig som vill kunna torka mer, på en gång. Dehydrator säljs med 10 inkluderade plåtar för att du ska kunna torka i 10 nivåer. På maskinens display kan enkelt justera torktid och önskad värme, mellan 35 till 73 grader. Dessa nivåer är tillräckligt lågt för att innehållet ska förvaras, men även tillräckligt högt för att även kunna användas för att torka kött.

Dehydrator EXC10ELF är ett utmärkt inköp för dig som älskar att torka, och gärna torkar mycket på en och samma gång. Den har en kompakt design, som gör att den inte tar upp alltför mycket plats i köket. Den är dessutom väldigt energisnål.

Graef Dehydrator DA 506

Torkmaskiner som denna Dehydrator DA 506 från Graef är en av de senare lanseringarna inom köksutrustning. Torken tillåter dig att förbereda mer hälsosamma snacks eller mellanmål, genom att torka allting mellan kött till frukt eller grönsaker.

Den lämpar sig även perfekt för torkning av svamp och där du då vill kunna behålla svampens goda smak länge.

Dehydrator DA 506 har en kompakt design och 6 stycken torkbrickor som har en total torkyta på 0.65 m². Brickorna är tillverkade av plast, helt fri från BPA. Detta ger dig gott om plats för att torka allting mellan himmel och jord. Du kan enkelt ställa om maskinen till önskad värmenivå och välja en torktid på upp till 40 timmar.

Maskinen kan placeras i köket utan att ta allt för mycket plats. Redo att användas närhelst du önskar. Svamptorken säljs även till ett mycket bra pris.

Vem borde köpa en svamptork?

Självklart borde du som tycker om att plocka svamp och framför allt som dessutom gillar att äta upp svampen du plockat köpa en svamptork. Det kan tyckas onödigt för det går ju att torka svampen på utspridd på tidgivningar eller liknande, på gammalt hederligt vis.

Men svamptorken har onekligen sina fördelar. Det går fortare, tar upp mindre plats och du får din svamp ordentligt torr utan risk för restfukt som kan leda till att svampen blir dålig innan du hinner äta upp den.

Om du inte är så förtjust i att plocka svamp själv men har förmånen att njuta av svamp som någon annan plockar åt dig så kan du också få användning av en svamptork.

Anledningarna är de samma som för den som plockar sin egen svamp. Du torkar svampen snabbt och enkelt och kan sedan bara lägga den i burkar för förvaring utan att ta upp onödig plats och utan att behöva fundera över huruvida svampen är ordentligt torr eller ej.

Det finns med andra ord bara fördelar och om du är en svampälskande person så finns det således bara fördelar att kunna torka din egen svamp och sedan njuta av den under resten av året.

Ett bonustips är att om du har lite svårt att motivera investeringen för något du bara använder en gång om året så går det oftast bra att även torka frukt och dylikt i en svamptork. Så även om vi här bara behandlar ämnet svampar så kan du säkert hitta fler användningsområden för din tork, om du tänker lite kreativt.

Självklart går det bra att torka svamp och annan mat i vanlig ugn också men det tar tid och kan vara svårt att ställa in temperaturen ordentligt. Detta görs enkelt och smidigt med en svamptork, torkprocessen går fortare och kvaliteten blir generellt sett bättre och just därför bör du skaffa en svamptork om du vill kunna torka svampen bra och effektivt.

Köpguide för svamptorkar

Fläkt och termostat

Många som torkar sin egen svamp är överens om vikten av att torken har en fläkt och en termostat. Det är inget livsnödvändigt utan du kan få till väl torkad svamp även utan dessa tillbehör men det underlättar torkningen, gör den jämnare och mer effektiv. Det blir en angenämare process där du kan luta dig tillbaka och lita på att det blir bra.

En svamptork utan fläkt och termostat kan kräva att du kontrollerar torkprocessen oftare, att det blir lite ojämnt resultat och så vidare. Men som sagt, det går även om det innebär mer jobb för dig. Om du istället bara vill kunna lägga in svampen och lita på att resultatet blir jämnt och bra då kan fläkten och termostaten vara bra egenskaper att hålla utkik efter.

Antal ollor

Beroende på hur mycket svamp du torkar behöver du lite olika storlekar på tork. Om du bara har lite svamp att torka varje år kanske du kan nöja dig med ett par våningar eller ollor, som det heter.

Om du däremot har mycket svamp kan du med fördel investera i en svamptork med flera ollor eftersom de rymmer mer. Annars är risken att du blir missnöjd med din svamptork då den rymmer för lite svamp.

Luftflöde

Det finns två olika sorters torkar, de som har horisontellt luftflöde, där luften går bakifrån och fram, ungefär som varmluftsfunktionen i din vanliga hushållsugn och så finns det de som har vertikalt luftflöde där luften går nerifrån och upp eller uppifrån och ner.

Skillnaden är framför allt att i den horisontella går luften ut jämnt i alla lager samtidigt men om du köper en där luftflödet går vertikalt så torkar svampen närmast motorn först och du får därför vara uppmärksam på och ta ut den svampen före den i det översta lagret. Torkningen är i stort sett lika effektiv men den ena kräver att du har lite mer koll än med den andra.

Placering av motorn

Om du väljer en tork med vertikalt luftflöde är motorn i vissa fall placerad under ollorna och i vissa över. Fördelen med att köpa en tork där motorn är placerad över svampen är att du inte behöver oroa dig för att vätska från svampen ska droppa ner i motorn och förstöra den.

Det är med andra ord större chans att torken håller länge om du köper en med motorn ovanför. För effektens skull har det däremot ingen större betydelse eftersom båda varianterna får jobbet gjort och hur väl svampen torkas hänger snarare på effekten hos maskinen än motorns placering.

Effekt

Ju högre effekt desto mer effektiv tork, det säger nog sig självt. Vissa svamptorkar har också fler effektnivåer att välja mellan vilket kan vara en fördel om du torkar olika sorters svamp eller olika sorters livsmedel över lag. Du väljer då den effekt som bäst passar det du ska torka för tillfället.

Effekten avgör också huruvida du kan torka andra saker än bara svamp i maskinen, vissa torkar klarar av frukt, grönsaker och även kött medan andra inte klarar av det sistnämnda.

Även om vi i denna artikel enbart behandlar ämnet svamp så är det ändå värt att nämna för dig som eventuellt tänkt använda din tork till andra saker än just svamp.

Hur vi valde svamptorkar till vår topplista

Att hitta bra information om svamptorkar var något som visade sig vara svårare än vad vi trodde. Det finns en del information där man kan läsa sig till hur torkar fungerar men det råder samtidigt många delade meningar om vad som utgör en bra respektive mindre bra svamptork och vilka egenskaper som är önskvärda i en sådan. Det beror helt enkelt på vem man frågar. Därför bestämde vi oss för att börja med att fråga riktiga svampexperter.

Vi gick i butiker och spanade på vilket utbud som finns, pratade med butikspersonal och bildade oss en så bred bild vi kunde om vad som är viktigt att ha koll på när man väljer ut en mattork. När vi hade bildat oss en uppfattning om önskvärda egenskaper och vad som är bäst och mest effektivt när det gäller att torka svampen så läste vi även redan gjorda tester för att se vilka svamptorkar som blivit uppskattade av andra.

Sidor så som Inspekto, Cervera och Utsidan har varit hjälpsamma i vår research. Vi jämförde med nuvarande marknad och sammanställde det vi hittade i denna topplista där vi presenterar de bästa för att göra valet enklare för dig.

Sammanfattning

Med en svamptork är det lättare än någonsin att ha färsk svamp hemma året runt. Ge dig ut och plocka svampen, torka den och förvara den enkelt och smidigt. Du får massor med koncentrerad smak som ändå tar minimalt med plats att förvara och du behöver inte oroa dig för att svampen ska bli för gammal. Den håller hela året, tills det är dags att plocka ny svamp igen. Vardagslyx när det är som bäst.

Med denna topplista hoppas vi att du blivit inspirerad till att ta hand om naturens gåvor och börja torka din svamp själv. Vår favorit Sencor Hög-Kapacitets Torkugn passar till dom allra flesta.

Precis som vi redan sagt så kan du förvisso torka svampen på andra sätt men med en svamptork blir jobbet onekligen enklare och snabbare så att du får tid och plats över till andra saker.