Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa symaskinen 2023

Bäst i test för symaskiner: Köpguide och topplista med 8 symaskiner

Uppdaterad:

Symaskiner har under senare år blivit en maskin som färre och färre har tillgängliga hemma. Detta tycker vi är synd, då en symaskin kan ha väldigt många användningsområden. Vare sig du vill lappa ihop de söndriga byxorna, sy ett hjärta till en familjemedlem eller varför inte ett par nya strumpor så är symaskinen ett fantastiskt redskap.Här i denna topplista hittar du de bästa symaskinerna på marknaden enligt oss och för att göra ditt val lite enklare rekommenderar vi framförallt Singer Tradition 2259 på grund av dess extremt många funktioner.

Vilken är den bästa symaskinen?

Bästa symaskinen: Singer Tradition 2259

Bäst i Test-vinnaren Tradition 2259 från varumärket Singer är enligt våra egna jämförelser också en storfavorit. Trots sina många funktioner och användarvänliga design, är den prisvärd och är därmed ett ypperligt val för såväl nybörjare som mer erfarna användare.

Symaskinen har försetts med 20 olika sömmar, varav du förutom standardvalen även kan sy stretchsömmar och dekorsömmar. Helt enkelt en symaskin som ger dig mycket för pengarna och som är lika funktionell som en premiummodell, varav är varför den placerades högst upp på topplistan.

Utöver detta är symaskinen utrustad med en funktion som syr knapphål i fyra steg, snap-on pressarfötter som ger en säker hantering och mängder av funktioner gör Tradition 2259 till ett multifunktionellt val. En stor bonus är också att du kan justera steglängd och att maskinen har försetts med en automatisk trådspänning som gör det enklare att arbeta utan att tråden trasslar sig.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal sömmar:20 olika
 • Typ av symaskin:Mekanisk
 • Justering av steglängd:Ja

Effektiv symaskin: Brother DS120S

Brother har designat denna utmärkande symaskin DS120S, som enligt oss är marknadens bästa elektroniska symaskin. En uppdaterad version av Brothers populära symaskin DS120. Modellen är utrustad med mängder av funktioner för både vardagliga bestyr som att sy upp gardiner eller fixa trasiga kläder.

Men utöver detta har du också möjlighet till lite mer avancerad sömnad och en LCD-display som ger det enklare än någonsin att skräddarsy maskinen helt efter din användning. På displayen kan du läsa av längd och bredd på stygnen, vilket ger dig full kontroll när du arbetar.

DS120S har försetts med 20 olika val av sömmar, där inkluderas också overlock-sömmar och 3 olika knapphåls-sömmar som är helautomatiska. Maskinens robusta konstruktion gör att du kan arbeta mer säkert och maskinen har försetts med nålträdare, nålstopp och tryckfötter både uppe och nere på maskinen. En storfavorit av kunder och en utmärkande maskin från oss enligt våra jämförelser.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal sömmar:20 olika
 • Typ av symaskin:Elektronisk
 • Justering av steglängd:Ja

Bästa overlock-symaskinen: Brother M343D

Från Brother hittar du också denna symaskin M343D, men denna skiljer sig dock markant från ovan nämnda modell. Detta är en så kallad overlock-maskin och även den modell som vi har utsett som marknadens bästa inom denna kategori. Denna tystgående symaskin ger dig mängder av fördelar och har flera funktioner som underlättar både mindre och större projekt.

Den mest utmärkande faktorn med denna symaskin är dess anpassningsmöjligheter. Du kan enkelt justera maskinen efter din erfarenhet och det material som du arbetar med. Detta för att du ska kunna få ett professionellt resultat varje gång, vilket gör M343D till ett bra val för dig som jobbar som sömmerska.

För att denna symaskin ska passa samtliga användare har den en mycket användarvänlig design och form. Du kan med lätthet trä trådarna och bläddra mellan maskinens olika sömmar och andra inställningar. Dessutom medföljer mängder av tillbehör som gör denna till en mycket bra overlock-maskin!

Egenskaper och specifikationer
 • Antal sömmar:4 (+8 med tillägg)
 • Typ av symaskin:Overlock
 • Justering av steglängd:Ja

En väldigt prisvärd modell: Singer Tradition 2273

Symaskinen Singer Tradition 2273 är en lättanvänd och tålig symaskin som ger dig mängder av möjligheter. Den har även utsetts som marknadens mest prisvärda modell av hemsidan Good Housekeeping, som bidrog till maskinens placering på topplistan. Letar du efter en prisvärd modell med många funktioner, kommer du att uppskatta denna maskin.

Med hela 23 valbara sömmar kan du sy allting mellan himmel och jord, vilket gör denna maskin till ett lika bra val för privata användare som för dig med eget företag. Sömmarna inkluderar 6 standardssömmar, 6 olika stretchsömmar och 11 dekorativa sömmar.

Dessutom kan du enkelt justera stygnbredd och nålläge för att anpassa maskinen efter det material du arbetar med och dess tjocklek. Vid köp medföljer också en träningsguide som vägleder dig genom maskinens alla olika inställningar och ger dig mer information om hur symaskinen ska hanteras. Perfekt om du letar efter en prisvärd modell som ger dig mycket för pengarna.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal sömmar:23 olika
 • Typ av symaskin:Mekanisk
 • Justering av steglängd:Ja

Bästa budgetalternativet: Singer Promise 1408

Promise 1408 är en mycket prisvärd symaskin, perfekt för dig som letar efter en mindre modell som är enkel att använda, samt har en konstruktion som är robust och står stadigt på plats när du arbetar.

Denna symaskin från Singer har försetts med samtliga standardsömmar som du behöver för att till exempel kunna sy dina egna kuddfodral eller laga hål i dina kläder. Om du letar efter en maskin att använda för mindre projekt så är Promise 1408 ett utmärkt val.

Symaskinen har 8 olika sömmar som du kan välja mellan, vilket därmed inkluderar standardsömmar och även mer dekorativa sömmar.

Utöver detta har den försetts med flera funktioner som gör användningen mycket enkel, däribland en automatisk backfunktion om du vill förstärka sömmar och ett par praktiska snap-on pressarfötter som gör det enklare att kontrollera vart sömmarna ska gå.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal sömmar:8 olika
 • Typ av symaskin:Mekanisk
 • Justering av steglängd:Ja

Multifunktionell symaskin: Singer 14SH654N Overlock

Overlockmaskinen 14SH654N är ett utmärkt val för dig som letar efter en maskin med fler funktioner och som har en differentialmatning som gör det enklare att sy stretchsömmar eller när du arbetar med mer elastiska tyger. Singer har designat denna symaskin med varje individ i åtanke, där inkluderade sömmar och inställningar gör att maskinen kan användas för lite olika projekt.

Symaskinen ger dig möjligheten att sy med 3 till 4 trådar och har en färgkodad trådspänning för att underlätta arbetet med maskinen och dess olika sömmar. Detta är en mycket effektiv maskin som kan sy upp till 1300 stygn i minuten. Så om du har mer erfarenhet och letar efter en overlock-maskin att använda inom företaget kommer du att få mycket jobb gjort med 14SH654N.

För att ge dig mer utrymme har Singer även försett denna modell med ett högre pressarfotslyft och en friarm. En mycket multifunktionell symaskin med en justerbar skärbredd.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal sömmar:5 olika
 • Typ av symaskin:Overlock
 • Justering av steglängd:Ja

Flest antal sömmar: Singer Starlet 6699

Starlet 6699 från varumärket Singer är ännu en utmärkande symaskin. En mekanisk symaskin med stor förmåga och användningsområden. Dessutom har den en fin design som gör den till en fin inredningsdetalj.

Symaskinen har försetts med två stycken LED-lampor, för att ge dig en bättre sikt och därmed en säkrare användning. Men den absolut mest utmärkande faktorn med maskinen är att den har hela 100 sömmar och passar därmed samtliga hushåll.

Utöver maskinens mängder av sömmar inkluderas också flera tillbehör som gör att du kan anpassa maskinen bättre. Trådrullestopp, extra spolar, blindsömnsfot och inkluderas blixtlåsfot gör att du kan använda maskinen till mängder av bestyr.

Denna maskin har en något högre prislapp än andra mekaniska maskiner på topplistan, men denna symaskin är också betydligt mer multifunktionell. Så beroende på vad du planerar att använda symaskinen till, kommer dess olika sömmar vara en för- eller nackdel. Letar du efter en mer enkel maskin så kommer Starlet 6699 trots allt inte vara det bästa valet för dig.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal sömmar:100 olika
 • Typ av symaskin:Elektronisk
 • Justering av steglängd:Ja

Bra för nybörjare: Brother KE14S

Slutligen vill vi också prata lite om symaskinen KE14S från varumärket Brother. En maskin som har en mycket snygg design och som har försetts med flera utmärkande funktioner och tillbehör.

Vad som gör denna lite extra intressant är att den är särskilt anpassad för nybörjare och därmed mycket enkel att använda. Dessutom har symaskinen en något mindre konstruktion som gör att även barn från 14 år kan använda den för skolprojekt eller om de är intresserade av att sy hemma.

Maskinen har drop-in spolsystem för att göra det enklare att trä i tråden, LED-belysning som ger en bättre sikt under användning installerat fingerskydd. KE14S kanske inte har marknadens mest avancerade funktioner eller sömmar, men för dig som precis börjat sy är denna maskin en vinnare!

Egenskaper och specifikationer
 • Antal sömmar:14 olika
 • Typ av symaskin:Mekanisk
 • Justering av steglängd:Ja

Köpguide för symaskiner

Det finns symaskiner att välja för alla behov, vare sig man vill sy en gardin eller en bröllopsklänning. Vill man inte sy något särskilt komplicerat så går det oftast bra med en enklare symaskin som inte behöver kosta så mycket.

Är man däremot intresserad av att sy på allvar, så kan det vara värt att läsa mer om olika typer av symaskiner och deras egenskaper, eftersom det ibland inte är så lätt som att bara ta första bästa Singer symaskin och förvänta sig att dessa kan sy vad som helst – även om det är det farmor har sagt. Vad ska man då tänka på när man letar symaskin?

4 olika typer av symaskiner

Det finns generellt sett fyra olika typer av symaskiner: mekanisk, elektronisk (dator), overlock och broderi.

Mekanisk symaskin

Detta är den traditionella formen av symaskin som de flesta har i hemmet. Man ställer själv in alla inställningar för hand med hjälp av symaskinens rattar.

Mekaniska symaskiner är ett bra budgetval då dessa brukar vara de billigaste maskinerna. För att kunna sy med dessa krävs inte mer är baskunskap i symaskiner. Då de klarar de allra vanligaste materialen så går dessa modeller av symaskiner bra att använda för allt sådant som man kan behöva sy i vardagen och lite till – allt från att sy gardiner, kuddar, att sy upp byxor till att sy enkla klänningar.

Symaskinen bör ha minst sex grundläggande sömmar: raksöm, sicksack, trestegs sicksack, trestegs elastisk, elastisk och fogsöm.

Elektronisk symaskin

Med en elektronisk symaskin så kan du med ett tryck få alla inställningar insatta, symaskinen ställer alltså in stygnlängden och bredden åt dig. Elektroniska symaskiner är generellt som mekaniska symaskiner, förutom att man får alla inställningar gjorda av maskinen automatiskt, istället för att ställa in dem själv.

Det finns också datoriserade symaskiner, som är ungefär likadana som elektroniska symaskiner, men är lite mer avancerade och tuffare. Dessa styrs med flera motorer och kan ge ett mer “perfekt” resultat om den används rätt. Elektroniska symaskiner är dyrare än mekaniska symaskiner, men kan vara mer tidseffektiva då man sparar tid på att inte behöva göra alla inställningar manuellt.

Overlock-symaskin

Overlock-symaskiner kan ha upp till 5 trådar och sy upp till 5 stygn samtidigt. Dessa används för att sy kanter. Om man syr så vet man att det är svårt att sy kanterna av kläder så att de ser butiksköpta ut på en vanlig symaskin. Då kan det vara bra att veta att overlock-symaskiner är det man använder för att sy just sådana “butikskanter”. Dock kan denna symaskin inte ersätta en vanlig symaskin.

Broderisymaskin

Som man hör på ordet så används broderisymaskiner för att just brodera. Helt enkelt så kan denna symaskin göra brodering lättare. Denna ersätter inte heller den vanliga symaskinen.

Är man nybörjare eller om man inte har så stort behov av en symaskin så är mekaniska symaskiner eller lättare elektroniska symaskiner ett bra val. Dessa symaskiner behöver inte kosta mycket, är lätta att använda och klarar det mesta.

Är man en avancerad sömmerska så kan det vara värt att titta på mer avancerade symaskiner, så som datorsymaskiner och overlock-symaskiner, och hitta en som klarar av att sy det du är intresserad av att sy.

Det kan vara värt att tänka på att inte alla bas-symaskiner klarar av väldigt tjocka, tunna, elastiska eller glatta tyger, gå därför gärna först till en butik och prova sy de tygerna du vill sy på några maskiner du funderar över att inhandla.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Vi har begrundat mängder av tester, recensioner och expertutlåtanden om allting som rör ämnet symaskiner och därefter valt ut de bästa modellerna i flera olika kategorier och prisklasser. Oavsett om du letar efter en mekanisk, digital eller overlock-symaskin så erbjuder topplistan någonting för dig.

När vi valde ut vilka modeller som stack ut lite extra så var det framförallt dess funktioner i kombination med dess pris och användarvänlighet som vi fokuserade mest på. Ju fler funktioner, desto högre pris har symaskinen normalt sett och om du endast kommer använda grundfunktioner, varför investera i en dyrare modell med funktioner som du ändå inte kommer att utnyttja.

Sammanfattning

Att sy är verkligen en konst! Det kan verkligen underlätta vardagen så mycket när man behöver laga, sy nytt eller lägga upp några gardiner. Det är också väldigt miljösmart, eftersom det ger dig möjlighet att laga saker som gått sönder istället för att köpa nytt.

I artikeln har vi gått igenom olika typer av symaskiner, och vi hoppas att det finns något för alla. Kika lite extra på toppvalet Singer Tradition 2259 om du är osäker på vad du ska köpa för symaskin.

Hjälpsamma källor