Bästa täcket 2023

Köpguide för täcken: 8 täcken som är bäst i test

Uppdaterad:

Täcken ovanpå varann

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En god nattsömn är någonting som påverkar oss på flera plan. Om du inte sover bra så kommer detta att påverka hur produktiv du är, din energinivå och också ditt humör. Du kommer också att spendera en tredjedel av ditt liv i sängen, så att investera i ett bra täcke och säng är såklart nödvändigt.

Men vad ska man då tänka på när man köper täcke? Detta ska vi bena ut i detta inlägg där vi även listar våra favoriter av täcken på marknaden. Kika lite extra på det vinnande duntäcket Cecilia från Engmo Dun. Ett täcke som gör att du kommer sova svalt och bättre.

Vilket är det bästa täcket?

Bästa täcket: Engmo Dun Cecilia

Från varumärket Engmo Dun hittar du detta väldesignade duntäcke Cecilia som också är mycket prisvärt. Dun är en uppskattad stoppning för täcken då det dels hjälper till att reglera värmen, men också leder bort fukt för att täcket ska hållas fräscht längre. Cecilia är stoppad med 90% vitt skandinaviskt myskanddun, vilket gör detta till ett kvalitetstäcke som håller dig lagom varm när du sover.

Yttermaterialet består av tät bomull som ger en väldigt lyxig känsla. Då täcket även är sytt i rutor, kommer det att ligga jämnt med en balanserad vikt för optimal komfort och andningsförmåga när du sover. Vid köp kan du själv skräddarsy täcket för att passa dig och fyra olika tjocklekar (extrasvalt, svalt, medium och varmt) gör att du kan anpassa valet efter tiden på året.

En väldigt utmärkande punkt med detta duntäcke är att den har försetts med flera klassificeringar, som precis som övriga täcken från Engmo Dun har detta täcke också Downfresh, allergicertifikat från Nomite och Öko Tex Standard 100+.

Kombinationen av material och täckets funktion gör denna modell till ett vinnande val enligt oss och även av Hemmets Bästa jämförelser av täcken på marknaden.

Bästa premiumtäcket: Mille Notti Natura Duntäcke

Natura är ett fantastiskt täcke från Mille Notti, dock något dyrare vilket är varför den hamnar på en väl värd andraplats på topplistan. Detta täcke är dock försedd med några utmärkande funktioner som gör det till ett bra val för många hushåll. Däribland är tillverkningsmaterial något att kika lite extra på.

Yttermaterialet består av bomullscambric som sedan har fyllts med europeiskt dun av mycket hög kvalitet. Kombinationen ger ett riktigt lyxigt täcke som ligger skönt mot huden. Dessutom har Naturas duntäcke verifierats och godkänts som ett bra val av astma- och allergiförbundet.

Eftersom stoppningen och täckets yttre material har en bra andningsförmåga och leder bort fukt bra så är det mindre risk för att bakterier gror inne i täcket. Ett renare täcke kommer då att vara snällare mot din hals och lungor, så lider du av astma eller allergier är detta täcke det vinnande valet.

Vid köp kan du välja mellan tre tjocklekar med en anpassad fyllnadsvikt på antingen 0,3, 0,5 eller 0,8 kilo. Täcket kommer också vid köp i en fin tygpåse som lämpar sig utmärkt för förvaring av täcket när det inte används.

Bästa fibertäcket: Mille Notti Fibra

Dun är inte alltid det bästa valet för alla och efter att ha genomsökt marknaden har vi utsett Mille Nottis Fibra till det allra bästa fibertäcket. Detta kvalitetstäcke ger en väldigt dunlik känsla, men är då helt vegansk och kan användas av alla.

Fibra är ett lättare täcke som har en god isoleringsförmåga som också bevarar sin form bättre. En nackdel med duntäcken är att de kan vara svåra att underhålla och framförallt tvätta. Men detta är då betydligt enklare med detta fibertäcke. Dock krävs det minimalt med underhåll då Fibra har en fyllning som innehåller allerban. Detta minskar risken för att det gror bakterier, kvalster eller till och med mögel inne i täcket.

Istället för dun har detta täcke en fyllning av HCS (Hollow Conjugate Siliconised) som är en typ av fiberpolyester. Välj mellan sval eller medel för att få ett täcke som är perfekt för dig och din säng. Letar du efter ett dunfritt täcke som också är prisvänligt så rekommenderar vi att du kikar lite extra på denna modell.

Bästa ekologiska täcket: Ringsted Dun Omtanke

Ringsted Dun har tillverkat detta ekologiska täcke för dig som värnar om miljön och din kropp. Duntäcket är 100% ekologiskt, vilket är helt i sitt egna slag. Det finns visserligen ekologiska täcken på marknaden, men dock inget som är helt ekologiskt.

Täcket Omtanke är stoppad med svanenmärkt dun från frigående svenska änder. Detta innebär att du också kan säkerställa en minde klimatpåverkan genom att välja just detta täcke. Omtanke har även verifierats som ett bra val av flera djurrättsorganisationer.

Yttermaterialet är tillverkad av GOTS-certifierad bomull, vilket är bomull som har framtagits för att ha en extra lång hållbarhet. Så även fast detta täcke är något mer kostsamt så kommer det också att hålla längre innan det behöver bytas ut. Dessutom kan du sova gott om natten i material som är miljövänliga.

Omtanke har en bärighet på 10, vilket innebär att det bevarar sin fluffighet längre och att materialet ligger riktigt skönt mot huden. Ett fantastiskt täcke som vi rekommenderar skarpt för alla natur- och djurvänner där ute!

Mycket för pengarna: Jotex Basic

Med det prisvänliga täcket Basic får du verkligen mycket för pengarna. Detta syntettäcke kommer att hålla dig varm under årets alla månader, men som tack vare sin stoppning polyestermicrofiber, ger en väldigt dunlik känsla när du sover. Ett mysigt täcke som du kan gosa in dig i och som även passar dig som är vegan eller som är känslig mot dun.

Basics material underlättar skötseln av täcket och håller det fräscht mellan tvättarna. Eftersom täcket är gjort av syntetiskt material behöver det heller inte tvättas för hand. Du kan gott och väl tvätta Basic i maskin på upp till 60 grader, vilket är perfekt om du är allergisk mot damm eller har astma.

Detta varma täcke är fyllt med 1700 gram fyllning, vilket gör att täcket ligger skönt mot kroppen och har en något högre vikt som gör att det känns som du får en härlig kram varje natt när du sover. Letar du efter ett prisvänligt täcke som är varmare, så kommer Jotex Basic att vara ett perfekt val.

Mycket populärt: Engmo Dun Astrid

Duntäcket Astrid från Engmo dun är ett väldigt populärt val. Det har en högre bärighet på 12, vilket ger ett extra luftigt och fluffigt täcke. Stoppningen som består av 100% dun har noggrant valts ut för att ge täcket sin fulla potential.

Yttertyget är sytt med Engmo Duns särskilda broderi och rutdesign. Ovansidan är vitranding och underdelen har en passpoal och broderi. Kombinationen ger täcket en god stadga, så att tyget ligger riktigt skönt mot huden och dunet balanseras jämnt över hela ytan.

Utöver detta har Astrid även försetts med ett allergicertifikat, vilket innebär att den är ett mycket bra val för dig som lider av någon form av allergi eller astma. Täcket håller sig fräscht och då materialet reglerar temperaturen kommer du att kunna sova bekvämt oavsett väder. Du kan vid köp välja mellan tre olika tjocklekar, för att skräddarsy täcket efter dina behov.

Bra temperaturhållning: Carpe Diem Beds Duntäcke

Carpe Diem Beds Duntäcke har skapats av material som ger ett fluffigt täcke med mycket fyllning. Täcket finns i värmegraden medelvarm så är du ut efter en svalare modell kanske inte denna passar bäst.

Fyllningen som består av 100% europeiskt dun har tvättats och steriliserats för att avlägsna samtliga former av allergener. Fyllningen omges sedan av ett yttertyg i bomullsbaptist, vilket är en av marknadens mest lena material. Duntäcket från Carpe Diem är således ett mycket bekvämt val.

Hög kvalitet: Engmo Dun Louise

Louise är ännu en modell av duntäcke från varumärket Engmo Dun. Detta skiljer sig dock en aning från ovan nämnda modeller. Detta är ett av varumärkets finaste täcken, vilket gör att prislappen är något högre och därmed inte passar alla. Letar du däremot efter ett kvalitetstäcke och inte har någon särskild budget att hålla dig till, kommer Louise att vara ett utmärkt val.

Täcket har fyllts med en blandning av europiskt gåsdun och ejderdun från Island. Kombinationen ger ett väldigt lätt täcke som känns som moln när du sover. Fyllningen hålls också balanserad då täcket har försetts med ett särskilt utvecklat rutmönster.

För att du ska kunna skräddarsy ditt val mer finns detta täcke även att köpa i ett svalare alternativ där fukt och din kroppsvärme balanseras när du sover. Dessutom kan du också köpa deras medeltäcke som fungerar att använda året om.

Köpguide för täcken!

Rätt täcke för dig kommer att göra underverk för hur bra du sover och hur din sömnkvalitet också är. Det kanske aldrig tidigare har varit en prioritet för dig att investera i bra sängkläder och ett riktigt skönt täcke, men om det är någonting som du bör lägga lite mer pengar på så är det just din säng. Du kommer att sova en tredjedel av ditt liv, så vill du inte då kunna vakna upp med optimal energi i kroppen, redo för vad dagen har att erbjuda?

Att välja rätt täcke är dock högst personligt. Tjockleken på täcket och hur bra den leder bort fukt bör också baseras på när du ska använda det. Ett tunnare täcke är bättre för sommaren och ett lite tjockare när det är kallare ute. Men flera täcken har också så pass bra andningsförmåga att de kan användas året om. Nedan listar vi några punkter som du bör kika lite extra på när du väljer ut ditt nya täcke.

Fiber eller dun?

Båda av dessa material har sina för- och nackdelar. Dun är ett lätt material som håller täcket luftigt och fluffigt. Det ligger också väldigt skönt mot huden och har en mycket god andningsförmåga. Nackdelen är att du måste fluffa till täcket emellanåt så att inte dunet klumpar sig. Det är också viktigt att duntäcket du väljer är bra på att leda bort fukt, då duntäcken är svårare att rengöra.

Tekniken inom fibertäcken har kommit långt och många modeller är idag väldigt snarlika duntäcken, med några adderade funktioner. Däribland är fiber bra för dig som inte vill stötta dunindustrin eller som är allergisk. Dessutom är fibertäcken betydligt enklare att rengöra och säljs vanligtvis till ett lägre pris.

Kostnad

Priset på olika täcken kan skilja oerhört och även fast detta inte gäller alla produkter på marknaden så får du när det kommer till täcken oftast vad du betalar för. Vill du ha ett täcke av hög kvalitet kommer det att kosta lite, men du kan dock hitta mer prisvänliga alternativ om du väljer ett fibertäcke.

Hållbarhet och andningsförmåga

En betydande punkt när det kommer till täcken är hur bra de andas. Detta kommer nämligen att påverka täckets livslängd och hur länge materialet håller sig fräscht. Så kika på ett täcke som andas bra och även om det är en något dyrare investering så kommer det att spara dig pengar i det långa loppet.

Ska man välja ett vanligt täcke eller ett tyngdtäcke?

Ett typ av täcke som har börjat bli allt mer populärt är tyngdtäcken. Dessa skiljer sig dock markant från traditionella täcken som har en stoppning i dun eller fibrer, men kan också ge dig flera fördelar. Vi har dock valt att endast fokusera på traditionella täcken i denna artikel, men tänker ändå snudda på ämnet lite här så att du kan få en bra överblick på vilken typ av täcke du ska välja.

Fördelar med ett tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke är ett perfekt val för dig som bland annat lider av oro eller har en stressig vardag. Tyngdtäcket som har en traditionell form, men med insydda tyngder hjälper nämligen till att frisätta hormonerna oxotycin och serotonin som både är så kallade må-bra-hormoner. Att ha ett tyngre täcke, som bör ligga på runt 10 % av din kroppsvikt kan därför vara ett bra sätt att få mer ro i kroppen när du sover och kan vara ett utmärkt alternativ till sömnmedicin.

Läs mer om tyngdtäcken här!

Sammanfattning

De flesta gillar trots allt att sova med ett skönt täcke och ett anpassat val kommer att hjälpa dig att sova bättre, vilket kommer att hjälpa dig på flera punkter. Tillräckligt med sömn är nämligen nödvändigt för att du ska kunna vidhålla en god energi under dagen och helt enkelt må bra. Så gör dig själv en tjänst och uppgradera ditt täcke och kanske även säng idag!

Att köpa rätt täcke handlar om att lägga lite extra fokus på stoppning, hur tjockt täcket är och hur bra den andas. Oavsett årstid ska täcket vara skönt att använda och studier visar också på att man sover som bäst när temperaturen i rummet är runt 18 grader.

På vår topplista hittar du täcken för flera olika personer och i olika prisklasser som gör att du kan välja en modell som passar dig perfekt, kika då särskilt på den vinnande modellen Cecilia från Engmo Dun. Ge lite extra kärlek till dig själv och uppgradera ditt slitna täcke!

Vanliga frågor

Finns det täcken man kan använda året om?

Ja många täcken kan man faktiskt använda året om. Det gäller dock att täcket inte är alltför tjockt och att det är tillverkat av material som andas och reglerar temperaturen så att du kan sova riktigt skönt. Risken med att använda ett för varmt täcke under till exempel sommaren är att när du svettas så finns det risk för att det bildas bakterier inne i täckets fibrer. Så rätt material är A och O.

Hur väljer man rätt täcke för barn?

När du väljer täcke till ditt barn gäller exakt samma princip som när du väljer täcke till dig själv. Men med den lilla justeringen att barns hud och lungor är mer känsliga så en fördel är om det täcke du väljer är godkänt av astma- och allergiförbundet, samt att täcket reglerar värme och inte innehåller kemikalier som barn lätt kan reagera på.

Vad menas med veganska täcken?

Många täcken innehåller dun eller fjädrar, vilket man inte kommer att använda om man är vegan. Dun är visserligen ett bra material som bevarar sin form och gör täcket riktigt mjukt och fluffigt. Men stöttar heller inte den moral som många veganer har. Letar du efter ett dunfritt täcke så ska du kika på fibertäcken.

Hjälpsamma källor