Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa tekokaren 2023

Köpguide för tekokare: Bäst i test och hur du väljer rätt tekokare för dina behov

Uppdaterad:

För många är det den allra första koppen te på morgonen som får en att upp ur sängen och kan pigga upp precis som en kopp kaffe. Men för att du ska kunna njuta av en riktigt god kopp, så är det såklart viktigt att du har rätt redskap.

En gammal hederlig vattenkokare i all ära, men med en tekokare kan du få fram smaken på tebladen och därmed skapa en bättre kopp te överlag. Så för dig som älskar te, tycker vi att detta är en nödvändig investering som kommer att förgylla varje dag. Men vilken tekokare är då den allra bästa på marknaden? Vi har listat våra favoriter!

Vilken är den bästa tekokaren?

Severin Tekokare i glas

Högst upp på topplistan hittar du denna rejäla och snygga tekokare i glas från varumärket Severin. Denna modell är både snygg att ha framme på köksbänken, samtidigt som den gör serveringen av te lite extra lyxig. En stor fördel är såklart också dess mycket generösa prislapp, som gör denna tekokare till en passande investering för de flesta hushåll.

Men vad är det mer som gör denna modell så utmärkande? Tekokarens innovativa teinsats gör bryggningen mer anpassad för te, där både smak och arom kan träda fram tydligare. Dessutom kan du välja mellan flera olika program så att temperatur och smak kan anpassas efter vad du föredrar.

Eftersom Severin har valt att tillverka denna tekokare av glas och metall, innebär det även att den är enklare att rengöra och där risken för att kalk bildas i bryggaren är lättare att upptäcka. En vinnande modell som kommer göra varje kopp te perfekt!

Egenskaper och specifikationer
 • Kapacitet:1,5 liter
 • Temperaturinställning:Ja (40-100°C)
 • Material:Metall, glas, rostfritt stål
 • Automatisk avstängningsfunktion:Ja
 • Antal program:5

Sage The Tea Maker

Om du kräver ännu mer av din tekokare så kommer Sage The Tea Maker verkligen falla dig i smaken. Detta premiumval ger varje testund en lite extra guldkant och har dessutom en mycket fin design, som gör att den står ut från mängden.

Tack vare tekokarens förinställda program, kan du med ett knapptryck ställa in vilket typ av te som du ska dricka och den är lite särskilt anpassad för löste. Kokaren kommer automatiskt att sänka ned tehållaren som du har fyllt och koka vattnet till en optimal temperatur och längd, för det te som du ska dricka.

Detta gör att du inte själv behöver hålla tiden eller ha något i åtanke för att kunna få en perfekt kopp te varje gång. Så om du är lite bortskämd med en perfekt kopp te, så tycker vi du ska kika lite extra på Sage The Tea Maker.

Egenskaper och specifikationer
 • Kapacitet:1,5 liter
 • Temperaturinställning:Ja (70-100°C)
 • Material:Glas, rostfritt stål
 • Automatisk avstängningsfunktion:Ja
 • Antal program:10

Emerio Vattenkokare med teinsats

Från varumärket Emerio hittar du denna vattenkokare med teinsats, som vi vill rekommendera lite extra för dig med en mindre budget. Däremot behöver du inte kompromissa allt för mycket gällande smaken på ditt te, då tekokaren har en smart form och robust konstruktion.

Antal program är visserligen inte lika många som ovan modeller, men om dina krav inte är skyhöga kommer Emerios tekokare att vara tillräcklig. Dessutom har modellen en något större kapacitet på 1,7 liter om du har många teälskare i familjen.

Tekokaren är försedd med 5 temperaturinställningar, varmhållningsfunktion när du vill avnjuta flera koppar efter varandra och är helt sladdlös så att du kan ta med dig den till matbordet eller TV-bordet. En praktisk modell som vi rekommenderar varmt!

Egenskaper och specifikationer
 • Kapacitet:1,7 liter
 • Temperaturinställning:Ja (50-100°C)
 • Material:Glas, stål
 • Automatisk avstängningsfunktion:Nej
 • Antal program:5

OBH Nordica Magic Tea

OBH Nordica har designat denna mindre tekokare Magic Tea. Perfekt att ta med på campingsemestern eller alltid ha framme på köksbänken, redo att användas närhelst du önskar. Denna tekokare har förutom sitt generösa pris även försetts med flera praktiska funktioner som vi ska kika lite mer på här.

Denna elektriska tekokare har en längre sladdlängd på 70 centimeter, samt en integrerad sladdförvaring som gör det enklare att hitta plats för tekokaren i köket.

Tekannans infusion-system, gör att du själv kan anpassa mängden te beroende på hur stark kopp du uppskattar. Visserligen kräver det lite mer kunskap från din sida, men gör också användningen skräddarsydd. Formen på tekokaren gör också att vattnet cirkuleras på ett mer fördelaktigt sätt, vilket framhäver smak och arom från tebladen på ett bättre sätt.

Egenskaper och specifikationer
 • Kapacitet:1 liter
 • Temperaturinställning:Nej
 • Material:Glas, robust plast
 • Automatisk avstängningsfunktion:Ja
 • Antal program:1

WMF Lumero

Om du letar efter en multifunktionell tekokare som fungerar lika bra för kokning av pastavattnet som när du vill göra en välsmakande kopp te så bör du kika på WMF Lumero. Den snygga designen gör den till ett passande val för flera olika kök, där du också kan spara plats i lådor och skåp.

Det är framförallt medföljande glasinsats, som är vad som gör denna tekokare så multifunktionell. Här kan du även smälta choklad till storbaket eller värma barnmat. Konstruktionen är även det någonting som WMF har haft lite extra i åtanke och tekokaren är därför både enkel att hantera, samt lätt att rengöra efter användning.

Med sin kapacitet på 1,6 liter och garanti på 2 år, kan du känna dig trygg i köket. Lumero kommer att underlätta mängder av bestyr i köket under många, många år framöver!

Egenskaper och specifikationer
 • Kapacitet:1,6 liter
 • Temperaturinställning:Ja (upp till 100°C)
 • Material:Glas, stål
 • Automatisk avstängningsfunktion:Ja
 • Antal program:3

Eva Solo Tebryggare

När det kommer till design så är det framförallt en tekokare som står ut lite extra från mängden och detta är Eva Solos Tebryggare. Dess unika design och trevliga val av material gör den väldigt snygg att ha framme på bordet och servera ifrån.

Vid användning lägger du i valda teblad i tehållaren, där bladen sedan kan ligga och dra i vattnet tills du uppnår rätt styrka och smak. Därefter trycker du ner filtret och sedan är det bara att hälla upp den välsmakande drycken. Det inbyggda filtret säkerställer också att inga terester eller blad följer med ned i koppen.

Höljet är kanske det som man först fäster blicken på som även säkerställer att vattnet bevarar sin värme längre och att kannan är enklare att hälla ifrån. Vid köp kan du välja mellan tre olika färger (mörkgrå, ljusgrå och svart), vilket gör att du kan anpassa valet ytterligare efter din smak och inredning.

Egenskaper och specifikationer
 • Kapacitet:1 liter
 • Temperaturinställning:Nej
 • Material:Borosilikat glas, rostfritt glas, silikon
 • Automatisk avstängningsfunktion:Nej
 • Antal program:Inga

Bodum Assam

Ibland är det klassiska ändå det som tilltalar allra mest och om du letar efter tekanna som verkligen imponerar så bör du kikar på Bodum Assam. Här kan du själv välja hur stark kopp du vill ha, vilka blad som du vill använda i tehållaren och även formen på tekokaren är särskilt anpassad för att den ska vara lätt att använda.

Bodums modell Assam är tillverkad helt i borosilikat glas, vilket kan kännas aningen knepigt att hålla i. Men efter ett tag kommer du istället se de fördelar som detta ger, där värmehållningen på vattnet helt klart är det som tilltalar de flesta mest.

Kannan har en kapacitet på 1,5 liter och ger dig därför gott med utrymme för flera påtår. En favorit för många som inte vill ha en elektrisk modell och gillar en klassisk design!

Egenskaper och specifikationer
 • Kapacitet:1,5 liter
 • Temperaturinställning:Nej
 • Material:Borosilikat glas,
 • Automatisk avstängningsfunktion:Nej
 • Antal program:Inga

Köpguide för tekokare

Det dricks idag te över hela världen i olika former och även fast kanske te allra mest förknippas med England och då English Breakfast, så finns te i en mängd varianter. Om du är en gedigen tedrickade så kan du också ge denna del av dagen en liten extra guldkant genom att investera i en tekokare. Men vilken är då den allra bästa?

Det är framförallt några särskilda punkter som du bör ta lite extra i beaktning när du väljer vilken modell du ska investera i. Men framförallt är det viktigt att du funderar på vilka punkter som kommer vara lite extra gynnsamma för dig. Hur mycket te dricker du, vilket typ av te dricker du och hur ser din budget ut?

Kapacitet

Storleken på tekokaren kanske är det första som du bör ta i beaktning. Hur många koppar te vill du kunna servera samtidigt och har du plats för den i hemmet? Du vill helt enkelt inte investera i en tekokare som är svår att förvara och alldeles för otymplig att använda.

Det finns tekokare på marknaden med en kapacitet på mellan 1-2 liter, så gör ett val som passar dig.

Integrerat tefilter

De allra flesta tekokare kommer med ett integrerat tefilter eller infusion-system, där fördelarna helt enkelt är att tebladen stannar i filtret och inte risker att hamna i koppen. Detta kommer då att påverka smaken negativt.

En fördel är också om filtret kan pressas ned och upp, så att bladen kan avlägsnas från vattnet när den rätta styrkan har uppnåtts. Om tebladen ligger i vattnet för länge, riskerar du att få en ganska besk smak.

Automatisk eller manuell?

På marknaden idag så finns det också både manuella tekokare där du fyller på med teblad och det varma vattnet (mer som en klassisk tekanna, men som bevarar värmen betydligt bättre).

Utöver detta så finns det också mer avancerade val som automatiskt doserar vattnet och har inbyggda program som gör att du kan anpassa styrkan och temperaturen på ditt te. En perfekt kopp vid varje tillfälle och som många föredrar. Dock kommer du att få betala en extra slant för denna bekvämlighet.

Hur många program behöver man?

En tumregel är helt enkelt att fler program på maskinen, gör att du kan anpassa styrkan och temperaturen efter hur du gillar att din kopp te ska smaka. Men om du brukar dricka samma te varje dag, så kommer mängder av program kännas ganska överflödigt och även onödigt att betala extra för.

Så fundera på hur du gillar ditt te och vilka inbyggda program som faktiskt kommer att göra skillnad.

Justering av temperatur

Det är framförallt en funktion som kommer att ha betydelse och det är möjligheten att justera temperaturen under bryggningen. Beroende på vilket typ av te som du dricker, så kommer den optimala temperaturen därför se ganska olika ut.

Ju fler temperaturinställningar, desto mer smakrikt te kan du få och även fler valmöjligheter när det kommer till vilka teblad du kan köpa. Kika gärna på en maskin som har temperatur mellan 5-100 grader.

Säkerhetsfunktioner

Sist men inte minst, är det också en fördel om tekokaren är utrustad med någon form av säkerhetsfunktion som gör att bryggaren stänger av sig när den har uppnått rätt temperatur.

Detta gör att du kan använda den med en säker hand och utan risk för att du råkar lämna tekokaren på under natten. En annan fördel är att du aldrig behöver dricka bränt eller för varmt te igen!

Sammanfattning

Det är många av oss som älskar en kopp rykande te. Fördelen är att du själv kan använda dig av ett te som faller dig i smaken, men det är därför inte alltid så lätt att få till en lagom styrka och te som brygger för längre tenderar att få en ganska besk och tråkig smak.

Detta kan du då undvika med en praktisk tekokare som gör jobbet åt dig, eller en enklare form av tekokare som underlättar när du brygger den där efterlängtade koppen.

När vi letade igenom marknadens utbud var det modellerna på vår topplista som vi fann lite extra utmärkande. Fundera på vilka egenskaper som kommer underlätta i din vardag och även hur stor budget du har för detta inköp. Kika på topplistan för att hitta din favorit!

Vanliga frågor

Hur brygger man en bra kopp te?

Det finns egentligen ingen perfekt guide för hur man brygger en perfekt kopp te. Hur länge tebladen ska ligga i vattnet varierar ofta beroende på vilka typer av blad du använder. Dessutom kommer din egen smak att ha stor betydelse. Vissa gillar en starkare kopp och andra inte!

Hur ska man förvara sitt te?

Te kommer att, precis som annan mat och dryck påverkas av utomstående påverkan. Så för att smaken på tebladen inte ska förändras är det viktigt att det förvaras i en lufttät förpackning. Solljus kan också påverka smaken, så förvara ditt te i ett skåp eller i en låda så håller det längre.

Hur varmt ska vattnet vara för allra bästa smak?

Även temperaturen på vattnet bör baseras på vilket typ av te som du dricker. Grönt te kommer att smaka som bäst om vattnet svalnar till 75 grader, medan svart te bör bryggas i en temperatur mellan 90-95 grader.

Hjälpsamma källor