Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa tigersågen 2023

Köpguide för tigersågar: 4 tigersågar som är bäst i test

Uppdaterad:

Det finns sågar i alla möjliga utformningar, storlekar och med diverse olika användningsområden. En tigersåg är till skillnad från övriga modeller på marknaden särskilt anpassad för grovjobb eller nedrivningsprojekt, då du till exempel behöver riva ner en vägg eller skära genom fönsterkarmar. För att du ska kunna göra ett bra inköp är det flera olika funktioner som maskinen måste erbjuda. Genom att kika på vår topplista kan du snabbt få en bra överblick över marknadens topp val. Kika framförallt på den modell som vi utsåg som vinnare, DJR187RTE från varumärket Makita. En kraftfull och lättanvänd tigersåg som gör att du kan utföra jobbet på nolltid.

Vilken är den bästa tigersågen?

Bosch GSA 18 V-LI C Professional Solo

Ryobi RRS1801M Solo

Makita DJR183Z Solo

Köpguide för tigersågar

När du väljer vilken typ av tigersåg du bör införskaffa dig i är det flera olika saker som du ska kika lite extra på. Dels hur stor sågen är och dess vikt, maskinens säkerhetsfunktioner, samt vilket typ av drivmedel maskinen använder sig av. Dessa tre punkter kommer att ge dig ledtrådar för vilken maskinen du bör köpa, men valet ska självklart även baseras på dina egna förutsättningar.

Den bästa tigersågen för dig behöver inte innebära att den passar samtliga användare. Det är därför viktigt att du tar några minuter innan inköpet för att fundera på vad, hur och när du planerar att använda tigersågen. Detta kommer att ge dig viktiga ledtrådar till vilka funktioner som verktyget behöver ha och hur stark motor som maskinen ska ha.

Batteridriven eller elektrisk

Maskinens drivmedel kommer även ha stor betydelse för hur enkel den är att använda. Kommer du att till exempel använda sågen för större projekt kan det vara värt att kika på en elektrisk tigersåg då du kan jobba oavbrutet.

Men om du vill ha en tigersåg som är flexibel och som även kan användas utomhus, rekommenderar vi att du istället kikar på en batteridriven. Detta kommer att ge dig en större arbetsyta utan begränsningar. Men du måste då säkerställa att batteriet alltid är laddat och att den tigersåg du investerar i har ett batteri som är snabbladdat.

Storlek och vikt

Beroende på vilket material du ska använda sågen på är det viktigt att den är dels anpassad för just det materialet, bladet ska vara anpassat och kunna hantera det djup som krävs. Men utöver detta är det även nödvändigt att storleken på bladet och tigersågen har rätt storlek för att kunna klara av det jobb som du planerar att använda den till.

Större projekt kräver att maskinen har en starkare motor, detta kommer då automatiskt att göra maskinen något tyngre och kan även påverka storleken på sågen. En större och tyngre maskin kan vara knepigare att hantera om du inte har någon tidigare erfarenhet.

Det är därför viktigt att sågen du väljer har en storlek och totalvikt som du kan klara av att hantera. Särskilt då du ofta kommer att använda sågen över huvudhöjd. Testa att lyfta maskinen ovan huvudet och om du tycker att den är svår att hantera, kan det vara värt att istället kika på en något mindre tigersåg, med en lättare vikt så att maskinen är lättare att lyfta.

Handtag och säkerhet

Vilket handtag som tigersågen har, kommer att ha avgörande betydelse för hur greppvänlig maskinen är. Det är viktigt att handtaget ligger skönt i handen och gärna att handtaget är klädd i gummi för att ge dig ett ännu bättre grepp.

En bra greppvänlighet innebär att maskinen även kommer att vara säkrare att använda. En tigersåg är en kraftfull maskin och kan göra stor skada om den inte används ansvarfullt eller korrekt. Ett bra grepp kommer att säkerställa en bättre kontroll över verktyget och ger även ett bättre slutresultat.

Det är även ett stort plus om sågen är utrustad med andra säkerhetsfunktioner och en stoppspärr som gör att maskinen automatiskt stannar när den inte används.

Fördelar och nackdelar med en tigersåg

En tigersåg har flera fördelar som gör att den lämpar sig extra bra för särskilda typer av ändamål. Bland annat är en tigersåg perfekt för att utföra olika typer av grovjobb och rivningsarbeten. Tack vare bladets utformning lämpar sig även denna typ av såg utmärkt för projekt där du behöver avlägsna rör och ståltråd, blandat med olika trämaterial.

Bladet på en tigersåg är skräddarsydd för att kunna skära igenom fönsterramar, riva ut väggar eller för att avlägsna både rör och ståltråd. Det är inte så konstigt att tigersågen även har fått smeknamnet nedrivningssågen. Med en tigersåg kan du utföra arbetet snabbt och smidigt, tack vare dess mycket effektiva blad.

Nackdelen med en tigersåg är således att det inte är särskilt användbar för andra typer av jobb. Den är alldeles för stor och otymplig för att användas för kapning, och kan inte heller användas för finare sågning. Letar du efter en såg att använda för att till exempel dela plankor eller träbitar eller för detaljsågning, kommer en tigersåg inte att vara ett särskilt bra och anpassat köp.

Men om du däremot letar efter en såg att använda för nedrivning eller för större grovjobb, kommer en tigersåg att både underlätta och vara mycket effektiv att jobba med.

Sammanfattning

Att köpa en såg kan vara knepigt då de alla har olika användningsområden och inriktningar. En tigersåg är till exempel särskilt anpassad för nedrivningsjobb och större grovjobb, som att till exempel skära igenom fönsterbrädor eller ta bort väggar.

För att du ska kunna göra ett bra inköp är det viktigt att du baserar valet på vad du planerar att använda sågen till och hur stor yta du behöver beskära eller riva ner. För större ytor behöver du till exempel en större såg med ett en kraftfull motor och stort blad.

För mindre ytor behöver du en mindre maskin då den kommer vara enklare att hantera, då framförallt om du inte har använt en tigersåg tidigare.

Med vår topplista kan du få råd om vilka val som du bör kika på för att kunna göra ett bra val. Vår vinnande favorit är DJR187RTE från varumärket Makita, som kommer göra nedrivningsprojektet enkel och med stor kraft.