Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa toppmatade tvättmaskinen 2023

Köpguide för toppmatade tvättmaskiner: Bäst i test och hur du väljer rätt toppmatade tvättmaskin för dina behov

Uppdaterad:

En toppmatad tvättmaskin är perfekt för dig som bor lite mindre. De är mindre och kompaktare än frontmatade modeller vilket gör att dom får plats lättare. Toppmatningen gör även att du inte behöver utrymme för att öppna en dörr på framsidan av maskinen.

Nedan hittar du de bästa toppmatade tvättmaskinerna som hjälper dig att spara utrymme, men samtidigt erbjuder en fantastisk tvättkapacitet. Du kommer också att få läsa vår köpguide som visar dig vägen till det perfekta köpet för just dig.

Vilken är den bästa toppmatade tvättmaskinen?

Bästa toppmatade tvättmaskinen: Miele WW650WCS

WW650WCS från Miele är en högteknologisk tvättmaskin med energiklass C. Till skillnad från andra modeller så kommer WW650WCS med en ljudnivåklass på nivån A vilket innebär en maximal ljudnivå på 70dB vid tvättning. Detta kan jämföras med en vanlig konversation som vanligtvis ligger omkring 60dB.

Du får även tillgång till en kolfri motor och en centrifugering på 1200 varv/minut. Kombinationen ger dig en mycket grundlig tvätt och en tvättmaskin som håller i många år framöver. Tack vare en vattenförbrukning på 40 liter per tvätt och en tvättkapacitet på 6 kilo blir detta maskinen som vi utser till bästa toppmatade tvättmaskin.

Bästa energimärkning: Hoover H3TFSMP48TAMCE-S

Hoover H3TFSMP48TAMCE-S har en tvättkapacitet på 8 kilo och en centrifugering på 1400 varv/minut. Energimärkningen ligger på B vilket är bäst av alla modeller som vi har här på listan.

En annan sak vi uppskattar med denna maskin är att den har automatisk dosering och att du kan skräddarsy ditt tvättprogram. Dessa funktioner i samband med att du kan koppla den till WiFi gör den extra smidig att använda. Du kan ladda maskinen och sen starta tvätten oavsett vart du befinner dig, vare sig du är hemma eller på jobbet så kan tvätten köras i gång!

Slutligen kommer en med ECO CARE-program som snabbt tvättar dina kläder på ett miljövänligt och grundligt sätt.

Användarvänlig och hållbar: Miele WW610WCS

Miele WW610WCS är en modell med en restfuktighet på 51% och en enormt hållbar design. Restfuktigheten innebär att det går snabbare för dina kläder att torka, oavsett om du lägger de i torktumlaren eller hänger upp dem.

Tack vare dess stabila fotavtryck, kolfria motor och robusta kontroller med vred så är det garanterat en modell som håller en lång tid framöver. Fördelen här är också att den har med 70dB i ljudnivå, 6 kilo i tvättkapacitet och 1200 varv/minut i centrifugering. Detta är en simpel produkt för dig som vill att tvättmaskinen ska hålla livet ut.

Med Woolmark-Blue teknologi: Electrolux EW6T3226A2

Electrolux EW6T3226A2 är en av marknadens mest omtyckta toppmatade tvättmaskiner. Här får du inte bara en tvättmaskin med en centrifugeringshastighet på 1200 vart/minut. Du får också en tystgående tvätt på 78 dB.

Därtill kommer den med en tvättkapacitet på 6 kilo, samt en vägd vattenförbrukning per svettcykel på cirka 40 liter. Slutligen har den energiklass D och en restfukttighet på 53% vilket underlättar torkningen när tvätten är klar.

Slutligen får du Woolmark-Blue teknologin vilket möjliggör för skonsam tvättning av ömtåliga textiler såsom siden eller silke.

Billig och kompakt: Whirlpool TDLR 6230L EU/N

Whirlpool TDLR 6230L EU/N är en lite billigare modell, som trots sin billiga prislapp, kommer med extremt bra funktionalitet. Här får du en centrifugering på 1200 varv/minut. Du får också en tvättmaskin som bara är 40 centimeter bred vilket underlättar markant om du har begränsat med utrymme.

Dessutom får du en automatisk inställning enligt 6TH SENSE-sensorteknik som anpassar tvättcykeln utefter de olika textilerna och materialen du ska tvätta – därmed hanteras dem på bästa sätt. Denna funktion låter dig även spara upp till 50% energi, vatten och tid.

Modellen har en tvättkapacitet på 6 kilo per omgång ock kommer med praktiska funktioner såsom babyprogram för bebiskläder och snabbfunktioner för tidsbegränsade situationer. Vill du ha en billig och kompakt modell så behöver du inte leta längre – välj TDLR 6230L EU/N!

Mycket prisvärd: AEG L6TDN642G

AEG L6TDN642G är en prisvärd modell som arbetar med 1400 varv/minut vid centrifugering vilket innebär en effektiv, men framförallt ren tvätt. Den kommer också med en kraftfull och kolfri motor som förlänger hållbarheten.

Därtill kommer en tvättkapacitet på 6 kilo per omgång, samt ProSense-tekniken om låter dig skräddarsy ditt alldeles egna tvättprogram varje gång du använder den så att du kan minimera tiden, men samtidigt maximera noggrannheten.

Slutligen så har maskinen särskilt anpassade program för siden, men också snabbfunktioner och Fuzzy Logic som anpassar mängden vatten till mängden tvätt. Detta är ett väldigt prisvärt alternativ som du måste kika in.

Snabbast program: Electrolux EW6T5226C4

Electrolux EW6T5226C4 är vår sista modell på topplistan. Här får du en tvättmaskin från ett etablerat varumärke som garanterar kvalitet, men framförallt så får du ett utav marknadens snabbaste program som tvättar dina kläder på bara 14 minuter!

Detta görs möjligt via centrifugeringen på 1200 varv/minut, men också den traditionella motorn som sitter inbyggd. Tack vare SensiCare-systemet så justerar tvättmaskinen automatisk vattenmängd och tidslängd utefter tvättens storlek – detta kan förlänga livslängden på kläderna med så mycket som 100%.

Slutligen får du en ljudnivå på 77dB och en maximal tvättkapacitet på 6 kilo.

Köpguide för toppmatade tvättmaskiner

Det är några funktioner och egenskaper att hålla koll på – nedan läser du om de allra viktigaste:

  • Kapacitet: Kapaciteten på din tvättmaskin är nog bland de viktigaste egenskaperna som du bör hålla reda på. Här är det ingen direkt rekommendation vi kan ge, i stället är det upp till dig att fundera på hur många ni är i hushållet som använder tvättmaskinen. Därefter är det också viktigt att tänka på hur ofta du tvättar – om du inte tvättar så ofta så bör du satsa på en större modell och vice versa. Tänk på att toppmatade modeller ofta kommer med lite mindre tvättkapacitet än frontmatade modeller, men dessa är istället fördelaktiga om du inte vill ha en stor tvättmaskin.
  • Program: Programmen är superviktiga när du ska välja tvättmaskin. Vissa modeller låter dig skräddarsy ditt eget program – detta är en funktion som vi starkt rekommenderar. Sedan bör du också kolla på möjligheten till snabbtvättning och antalet program. Du vill kunna tvätta dina kläder på så många olika sätt som möjligt, men också så många olika plagg som möjligt.
  • Ljudnivå: En vanlig konversation ligger på omkring 50-60dB. De flesta av marknadens toppmatade tvättmaskiner har en ljudnivå mellan 70-80dB. Ju lägre ljudnivå du väljer, desto mindre kommer du och grannar störas. Placerar du den i ett rum som du inte befinner dig i så ofta så kommer du förmodligen inte störas av den även om den låter lite mer.
  • Smarta kontroller: Här ingår bland annat saker såsom WiFi-kontroller, timer/fördröjning, automatisk justering av vattennivå, och mycket mer. Detta är funktioner utöver det ”vanliga” som är där för att göra din vardag lite enklare. Här rekommenderar vi framför allt att du satsar på en timer om något – funktionen låter dig ställa in när tvätten ska vara klar, och på så sätt kan du justera den utefter ditt schema. Igen – det är dina behov som styr detta.
  • Energimärkning: Denna märkning finns på de flesta vitvaror och visar hur mycket energi som produkten förbrukar. Skalan är från A-G där A är bäst. Här får man kolla lite på vilka alternativ som finns i de olika klasserna, för att sen välja utifrån det andra vi tagit upp.

Rengör din toppmatade tvättmaskin

Det är mycket viktigt att du tar hand om din tvättmaskin efter köp för längre hållbarhet. Det handlar framförallt om avkalkning som bör göras 2-4 gånger per år beroende på maskin. Kalk täpper igen vattenhålen i tvättmaskinen och minskar därmed vattentillförseln, någonting som kan göra att du inte uppnår samma resultat som du gjort tidigare.

För att göra detta kan du använda avkalkningsmedel som du köper i närmaste matbutik, alternativt använda dig av ett husmorsknep som involverar bikarbonat.

Vanliga frågor

Hur länge håller en toppmatad tvättmaskin?

Livslängden för tvättmaskiner ligger på 10 - 12 år i genomsnitt. Tar du hand om maskinen väl kan den hålla längre. Skulle det dyka upp problem med maskinen är det bra att ha den genomsnittliga livslängden i åtanke när du överväger om det är värt att laga eller om du ska köpa en ny.

Hur kopplar man in en toppmatad tvättmaskin?

Installationen är på pappret ganska enkel. Allt du behöver göra är ställa tvättmaskinen på plats och sen koppla in vatten och avlopp. I praktiken kan det dock vara lite halvbökigt om du inte gjort det förr, då rekommenderar vi att du kontaktar någon som gör installationen åt dig.

Hjälpsamma källor