Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa trädgårdsbelysningen 2023

Köpguide för trädgårdsbelysning: Bäst i test och hur du väljer rätt belysning för din trädgård

Uppdaterad:

Trädgårdsbelysning är ett fint tillägg i trädgården som vägleder när det är mörkt men som även kan användas som vacker detaljbelysning. Kanske för att lysa upp ett träd i trädgården eller din terrass.

Oavsett användningsområdet för trädgårdsbelysningen så är det viktigt att du gör rätt val av belysning för din trädgård. Vi hjälper dig att välja rätt och har skapat en topplista med marknadens bästa alternativ i flera olika kategorier!

Vilken är den bästa trädgårdsbelysningen?

Bästa trädgårdsbelysningen: Philips Hue Lily

Från varumärket Philips hittar du topplistans vinnande modell Hue Lily som består av ett set med tre stycken lampor. Trädgårdsbelysningen kan därför användas på flera olika sätt där de kan placera utmed gången, terrassen eller användas för att lysa upp buskar eller träd. Så letar du efter ett multifunktionell val så är Hue Lily en bra investering.

En stor fördel med denna modell är att du även kan skräddarsy belysningen och välja mellan 16 miljoner tillgängliga färger. Du kan skapa ett varmt eller kallt sken beroende på din preferens och hur mycket du vill att markbelysningen ska lysa upp.

Hue Lily kan även enkelt installeras och utökas om du vill koppla ihop flera lysen. Om du letar efter praktisk belysning som ger dig full kontroll så är det just detta set du ska kolla lite extra på. Vid köp inkluderas samtliga tillbehör så att du kan börja använda trädgårdsbelysningen direkt.

Bästa trädgårdsbelysningen med solceller: Star Trading Filippa Pollare

För att spara på energi så är det många som väljer att investera i trädgårdsbelysning med solceller. Detta är också väldigt praktiskt eftersom du inte själv behöver slå på lamporna när det börjar bli mörkt. Som marknadens bästa alternativ tycker vi StarTradings Filippa Pollare är lite extra utmärkande. Solcellsfunktionen gör detta till en mer miljövänlig investering.

Förutom att trädgårdsbelysningen är stilren och enkelt kan placeras i trädgården där det krävs lite extra lysen, så är det också ett mer prisvänligt köp. Detta gör att du kan köpa några stycken och placera ut så att det ser mer enhetligt ut. Ett fulladdat batteri räcker i cirka 5 timmar.

Bästa trädbelysningen: LightsOn Luna Markbelysning

Om du letar efter belysning som framför allt ska användas för att lysa upp dina träd så är LightOn Luna ett bra val. Denna markbelysning kan enkelt installeras och är försedd med en 5 watt ljuskälla. Detta ger ett mer kraftfullt sken och gör därmed trädgårdsbelysningen mer effektiv. LED-lampor kan inkluderas för att spara energi under användning.

Luna är tillverkad av pulverlackerad aluminium för att vara robust och vädertålig. Detta gör också att du kan använda lamporna ute året om och även lysa upp träden när snön har fallit.

Denna trädgårdsbelysning kan framförallt användas som markbelysning. Men genom att skruva bort medföljande markspett kan du även använda Luna som vägg-, staket- eller takbelysning utomhus.

Bästa stolplyktan: Konstsmide Freja

Vi har utsett Konstsmides stolplykta Freja som marknadens bästa alternativ. Detta är en vackert tillverkad trädgårdsbelysning som framförallt kan användas vid altanen eller för att ge lite extra ljus till din uteplats eller infart.

Den robusta stolpen sätts ned i marken och sitter därför stadigt på plats oavsett väder och vind. Konstruktionen är även anpassad för årets alla väder och ger ett kraftfullt sken tack vare sin strömkälla och effekt på 60 watt. Detta är ett något mer kostsamt val men ger också ett mer modernt och stilrent intryck. En bra investering helt enkelt.

Bästa väggarmaturen: Konstsmide Vega

Som marknadens bästa väggarmatur har vi utsett Vega från Konstsmide. Detta vackra hantverk blir en fin detalj i trädgården och passar perfekt att installera vid hemmets ingångar. Inbyggd dimmer gör också att du kan skräddarsy användningen mer och få det sken som behövs för att spara energi.

Vega är tillverkad av robusta material som gör att den kan hängas upp hela året om. Tack vare det mer rejäla materialet så har lampan också en högre vikt på 2,3 kilo och värt att ha i åtanke. Installera därför Vega på hållbara väggar. Ett väldesignad och relativt prisvänligt val på marknaden.

Köpguide för trädgårdsbelysning

En del kanske tänker att det inte krävs särskilt mycket tankekraft bakom köp av trädgårdsbelysning. Men faktum är att om du vill ha ett par lampor som fungerar optimalt och som ger rätt sken för din trädgård så är det trots allt lite punkter som du bör kika på.

Ett bra första steg är att fundera på vilken typ av trädgårdsbelysning som kommer vara optimalt för just din trädgård.

Typer av trädgårdsbelysning

På marknaden så finns det en hel uppsjö av olika typer av trädgårdsbelysning. Detta är vad du har att välja mellan och denna funktion har de olika alternativen:

  • Pollare: När det gäller mer prisvänliga alternativ på marknaden så är det framför allt pollare som syns mer frekvent. Här är lampan monterad på en pinne som du sticker ned i marken. Vill du kunna använda pollaren året om så bör du kika på en modell som är tillverkad i stål. Plastmaterial tål nämligen inte kyla och det är stor risk att pinnen spricker när temperaturen klättrar sig nedåt.
  • Stolplyktor: Vill du ha effektiv trädgårdsbelysning som ger ett mer kraftfullt sken så är stolplyktor ett bra alternativ. Dessa kan med fördel placeras vid infarten, altanen eller där du vill ha mer ljus i trädgården. Dessutom är de väldigt stilrena och ger trädgården ett fint helhetsintryck. Nackdelen med dom är att det krävs lite mer att få dom på plats, samt att de tar lite större plats.
  • Grindstolpsbelysning: För grindstolpar så finns det särskild trädgårdsbelysning som du kan investera i. De är vanligtvis försedda med installationsanordningar som gör att de tål mer vind och sitter kvar på grindstolpen oavsett väder.
  • Fasad/Väggbelysning: Även för särskild fasad- eller väggbelysning finns det mycket att välja mellan på marknaden. Perfekt att installera vid altanen eller hemmets ingångar. Många av dessa alternativ är försedda med timer, dimmer eller rörelsedetektor.
  • Markbelysning: Markbelysning finns i flera olika former och fördelarna är att de är lättplacerade och enkla att installera. Du kan även använda markbelysning på flera olika sätt. Bland annat för att lysa upp träd, buskar eller installera utmed gången upp till huset. Ska du investera i flera så säkerställ att de kan seriekopplas.
  • Solcellsbelysning: Ett mer miljövänligt alternativ på marknaden är solcellsbelysning. Batteriet laddas under dagen när belysningen ändå inte används och slås sedan på automatiskt när det börjar bli mörkt. Denna trädgårdsbelysning är väldigt självgående och enkla att använda.
  • Lyktor: Slutligen har du också olika typer av lyktor. De finns i flera olika designer och storlekar. Så gör här ett val som passar dig.

Vad vill du lysa upp?

Fundera på vart belysningen ska användas och hur starkt sken du behöver.

  • Entré: För entrén så bör du kika på väggbelysning som du kan installera på själva väggen och som du kan kontrollera både in- och utifrån hemmet.
  • Gångar: För gångar i trädgården så har du flera olika val av trädgårdsbelysning som du kan använda. Olika former av solcellsbelysning är väldigt självgående och ett bra val. Annars kan du investera i pollare, markbelysning eller lyktor.
  • Uppfart: Vid uppfarten så är det alltid bra att ha lite extra ljussken och ganska så starkt ljus. Framförallt om du behöver packa ur bilen när det är sent eller vill meka med cykeln på kvällen. Antingen kan du kika på passande fasadbelysning eller stolplyktor som är mer effektiva.
  • Fasad: Väggbelysning kommer vara mer fördelaktigt och ge optimalt ljusflöde. Bland annat kan de installeras vid altanen eller på fasaden vid din uteplats. Detta gör at du kan använda terrassen även när det är mörkt ute.
  • Träd: Markbelysning är det absolut bästa valet när du vill lysa upp träd på gräsmattan. De placeras under trädet och vinklas uppåt. En supersnygg detalj i trädgården!
  • Buskar och rabatter: Även när du ska lysa upp buskar och rabatter så är markbelysning ett bra alternativ. Men du kan även investera i lyktor eller solcellslampor om du vill ha ett mer diskret sken.
  • Uteplats: Beroende på hur din uteplats ser ut så har du lite olika val av trädgårdsbelysning. Grindstolpsbelysning passar om du har staket runt uteplatsen. I annat fall kan du investera i lyktor eller någon form av väggbelysning.
  • Säkerhetsljus: Säkerhetsljus har en inbyggd rörelsedetektor som gör att ljuset slås på när någon rör sig nära lampan. Detta kan till exempel förhindra inbrott och brukar oftast placeras i närheten av huset.

Driftskälla

Det finns tre olika typer av driftskällor som trädgårdsbelysning använder sig av. Detta är för- och nackdelar med de olika alternativen:

  • Sladd: Elektrisk trädgårdsbelysning har fördelen att ljusskenet oftast är starkare och du har även möjlighet att seriekoppla belysningen. Däremot måste sladden dras från hemmet ut till där du placerar lyktan eller markbelysningen.
  • Batteri: Med belysning som går på batteri så har du mindre begränsningar över vart trädgårdsbelysningen kan placeras. Ljusskenet är oftast svagare än om du investerar i elektrisk trädgårdsbelysning och du kommer behöva byta batteri lite ibland.
  • Solceller: Sedan har du även trädgårdsbelysning som drivs av solceller. Batteriet laddas under dagen när belysningen inte används och slås på automatiskt när solen börjar gå ned. Dessa lampor är väldigt praktiska men har också ett lägre ljussken.

Funktioner och specifikationer att tänka på

Utöver ovan punkter så är det ytterligare några faktorer som du bör ha i åtanke när du väljer vilken trädgårdsbelysning du ska investera i. Detta så att du kan göra ett skräddarsytt val.

  • Rörelsesensorer: Med rörelsesensorer kan du spara energi eftersom lyset endast slås på när du befinner dig i närheten. Det kan också förhindra eventuella inbrott eller att folk går igenom din trädgård. Rörelsesensorer är mer vanligt i fasad- eller väggbelysning.
  • Dimbarhet: En stor bonus är om belysningen du väljer har inbyggd dimmer. Du kan då får ett behagligt ljussken som är skräddarsytt för just dig. Dessutom kan det hjälpa till att spara energi.
  • Timer: Även med en timer kan du spara energi. Framförallt om du har elektrisk trädgårdsbelysning. Du kan själv ställa in när du vill att de ska lysa.
  • Fjärrkontroll: Att investera i trädgårdsbelysning med fjärrkontroll underlättar mycket på vintern. Du kanske inte vill behöva gå ut för att justera ljuset eller vinkeln på lamporna. Detta kan du då enkelt ändra på fjärrkontrollen.
  • IP-klass: Belysningens IP-klass visar hur tålig modellen är mot att till exempel damm eller partiklar kommer in i lampan. Detta ger belysningen en längre livslängd och ett bättre sken.
  • Energiklass: För att du ska kunna spara energi så är det viktigt att du väljer utomhusbelysning med en bra energiklass. Då om du väljer elektrisk belysning.
  • Typ av lampa: Du kan även spara energi genom att förse trädgårdsbelysningen med LED-lampor.
Hjälpsamma källor