Köpguide för traktörpannor
Att hitta rätt i havet bland hundratals traktörpannor är svårt. Nedan kan du läsa vår köpguide där du får alla tips, tricks och generella riktlinjer du ska följa innan du köper din nästa panna.
Vilket material ska du välja?
Alla traktörpannor tillverkas i olika material, här får du en snabb lista med de vanligaste materialen och vilka egenskaper de besitter.
Gjutjärn
Gjutjärn fungerar på alla värmekällor och har en robust konstruktion som oftast håller i många år framöver. Dessa pannor tål extrema temperaturer och ger en bra värmefördelning. Genom att laga maten i gjutjärn så berikas även maten med järn, något som inte bara är nyttigt, men också bidrar med djupare och mer smaker.
Kolstål
Kolstål fungerar på alla värmekällor och har utmärkta egenskaper när det kommer till stekningen. Dessa blir bättre och bättre med tiden och klarar påfrestning av extrema temperaturer. Tänk bara på att inte diska dessa i diskmaskin.
Aluminium
Aluminium är ett lite mjukare material och tål inte precis lika extrema temperaturer som gjutjärn eller kolstål. Aluminium är dock en utmärkt värmeledare, vilket gör att det snabbt värms upp och kyls ner. Traktörpannor av aluminium tål inte tillagning över exempelvis öppen eld, men de fungerar helt utmärkt på spisen.
Rostfritt stål
Traktörpannor av rostfritt stål klarar maskindisk och fungerar på samtliga värmekällor. Dessa pannor är superpopulära i restaurangkök och består oftast av en blandning mellan stål och aluminium. Denna kombination gör att du får alla värmeledande egenskaper från aluminiumet, men samtidigt de magnetiska och lättrengörliga egenskaperna som stålet besätter.
Koppar
Kopparpannor är de bästa när det kommer till värmeledning. Detta innebär att värmen sprids snabbt, jämnt och möjliggör för tillagning på låg till medelhög temperatur. Precis som aluminiumet är dessa pannor inte supertåliga mot höga temperaturer. Pannor tillverkade av koppar kommer oftast varvade med stål i bottnen för att göra det möjligt för matlagning på induktionshällar.
Något som kan förekomma är att kopparpannorna får en missfärgning när du utsätts för höga temperaturer eller maskindisk. Detta är lätt att fixa med lite putsmedel, men håll dig gärna till handdiskning.
Egenskaper värda att tänka på
När du ska välja den rätta traktörpanna för just dina behov så är det superviktigt att ha koll på vilka egenskaper du ska leta efter. Nedan kommer de allra vanligaste egenskaperna som vi rekommenderar du håller utkik efter:
Non Stick
Non stick är en sorts beläggning som möjliggör för en lättare matlagning. Denna beläggning gör att maten inte fastnar samtidigt som den också underlättar under rengöring.
Passar på alla värmekällor
Har du en induktionshäll hemma rekommenderas en traktörpanna som klarar av denna. I dagsläget är det vanligast att alla pannor klarar tillagning på induktionshäll, men det är ändå värt en extra koll. I topplistan finns specifikationer som visar om pannan passar på induktion eller inte.
Värmespridningen
Traktörpannor är olika bra på att sprida värmen och de bästa traktörpannorna har en jämn värmespridning. Fördelaktigt är även om pannan värms upp snabbt, då får du en effektiv matlagning och toppklassig stekyta.
Handtag som inte bränner dig
Detta kommer inte som en överraskning. Handtaget på traktörpannan ska vara av ett material som inte bränner dig när du lagar mat.
Ugnssäker
Kika på om panna klarar att ställas in i ugnen. Detta är en fördel om du vill hålla maten varm, allt över 240 grader är mer än tillräckligt.
Hur vi hittade produkterna till topplistan
Genom att jämföra flertalet expertrecensioner, tester och topplistor kunde vi i slutändan komma till ett slutresultat. Samtliga modeller på topplistan har mottagit god feedback från tidigare kunder och opartiska kritiker. Därmed får du det absolut bästa marknaden har att erbjuda.
Materialen på topplistan skiljer sig från produkt till produkt. En bra variation är viktig, våra behov är olika och alla behöver olika material på stekpannor. Topplistan ger en bra variation med många goda material som passar för alla.
Sist men inte minst hade vi också storleken på traktörpanna i åtanke. Restauranger behöver betydligt större pannor än hemmakocken. Familjer behöver även en större modell än studenten. Topplistan ger dig en god marginal att spela på.
Sammanfattning
När du ska välja din traktörpanna är det superviktigt att tänka på dina individuella behov. Välj en panna som har den värmespridning och värmetålighet som just du är ute efter. Se även till att välja rätt storlek. Du vill inte ha en för stor panna som bara tar onödig plats, men samtidigt inte en alldeles för liten som inte klarar att laga tillräckligt med mat.
Fördelaktigt är om pannan kommer försedd med en non-stick beläggning som gör både matlagningen och rengöringen enklare.