Bästa tryckkokaren 2023

Bäst i test för tryckkokare: Köpguide och topplista med 5 tryckkokare

Uppdaterad:

Bild på en tryckkokare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Något som de senaste åren verkligen har haft stor slagkraft på marknaden är tryckkokaren. En praktisk matkokare som allt fler svenskar idag använder för att underlätta köksbestyren.

Det finns många fördelar med en tryckkokare som gör att du kan laga mat på ett snabbare sätt och även bevara mer vitaminer och mineraler i råvarorna du använder. Vi har letat fram marknadens bästa tryckkokare för att du ska kunna göra ett genomtänkt val!

Vilken är den bästa tryckkokaren?

Bästa tryckkokaren: Tefal Clipso Minute Eco Respect

Högst upp på vår topplista har vi placerat Tefals tryckkokare Clipso Minute Eco Respect. Den smarta designen gör att du kan spara cirka 50% energi när du lagar mat och dessutom har du flera funktioner som underlättar matlagningen.

För att denna tryckkokare ska vara säker att använda har Tefal inkluderat flera säkerhetsfunktioner. Bland annat deras innovativa teknik som gör att du endast behöver lyfta handtaget för att öppna och stänga grytan. En säker ångventil förhindrar också övertryck.

Clipso Minute Eco Respect är tillverkad av 80% återvunnet material vilket även gör denna modell mer miljövänlig. Om du letar efter en stabil och normalstor tryckkokare med en kapacitet på 6 liter så är detta ett bra val.

Bästa elektriska tryckkokaren: Sage BPR 700 The Fast Slow Pro

Om du letar efter en elektrisk tryckkokare så finner vi Sages modell BPR 700 The Fast Slow Pro lite extra utmärkande. Tryckkokaren har även försetts med en praktisk LCD-display som gör det enklare att ställa in temperatur och justera köksmaskinen efter vad som ska tillagas.

Denna modell är en kombinerad slowcooker och tryckkokare så att du kan tillaga mat på flera olika sätt. Ånga grönsaker, tillaga perfekt kokad ris eller varför inte göra en mustig gryta på långkok. Inbyggda Dual-sensorer ger en väldigt jämn temperatur och tryckkontroll. Dessutom kan många delar diskas i maskin för en smidigare rengöring av tryckkokaren.

Bra tryckkokare för ris: Hamilton Beach Multifunktion

Från varumärket Hamilton Beach har du tryckkokaren Multi-funktion som är smidig på många sätt. Framförallt är det ett praktisk val för dig som älskar ris men som har svårt att få rätt konsistens. Med de 24 förinställda programmen får du även möjligheten att ånga och sautera ägg eller göra riktigt smakrika långkok, plus mer!

En annan fördel med denna modell är att den har en kompakt design som gör att den tar upp mindre plats i köket. Perfekt för dig som bor mindre. Tryckkokaren har en kapacitet på 5,7 liter och passar därför de flesta normalstora familjer, men även dig som gillar att göra storkok för hela veckan.

Multifunktion gör att det går snabbare att laga mat och du kan spara upp till 70% tid och energi med denna tryckkokare. Prislappen gör den också till ett bra val för i princip allas budget.

Bra tryckkokare för pulled pork: Crock Pot Express Multicooker

Express Multicooker från Crock Pot är ett mycket uppskattat val på marknaden. Det var också just detta varumärke som var en av de första med att lansera tryckkokare.

Med 6 förinställda program kan du tillaga perfekt pulled pork, soppor och även efterrätter. Tack vare maskinens slow cooking-funktion kan köttet tillagas under många timmar så att det blir riktigt mört.

Tryckkokaren är designad för att ta upp mindre plats och har även försetts med en non stick-beläggning som gör den enkel att rengöra. Samtliga avtagbara delar tål även att diskas i maskin. Så med denna modell från Crock Pot kan du spara mycket tid och energi i köket.

Bästa billiga tryckkokaren: Tefal Secure 5 Neo

Tefal har även tagit fram tryckkokaren Secure 5 Neo. Ett mycket prisvänligt val som gör den till en investering där du verkligen får mycket för pengarna. Smarta funktioner har inkluderats som två olika kokhastigheter, fem säkerhetssystem och en tjockare botten som ger en mycket god värmefördelning.

En fördel är också att denna modell är anpassad för att kunna användas på samtliga spisar, även induktionshällar. Så har du ett mer modern kök så kommer Secure 5 Neo att vara ett perfekt komplement.

Köpguide för tryckkokare

Om du aldrig har ägt en tryckkokare så kanske det aningen överväldigande att leta igenom marknadens alla val. Det är flera saker som du bör tänka på för att kunna göra ett skräddarsytt val. Särskilt viktigt är det att du tar dig själv och ditt hushåll i åtanke. Hur stor kapacitet ska tryckkokaren ha och passar modellen du väljer din typ av spishäll?

Elektrisk eller för spishäll

Det finns två olika typer av tryckkokare och det är viktigt att du väljer en som passar ditt kök. Du kan välja mellan elektriska tryckkokare som är fristående eller tryckkokare som används på spisen. De har både sina för- och nackdelar samt är designade för lite olika typer av matlagning.

Elektriska tryckkokare är bäst för…

  • Den som vill att maskinen sköter temperaturinställningen automatiskt. Detta underlättar för dig som är lite nervös över att själv hålla koll på temperaturen.
  • Den som bor mindre och vill kunna göra långkok på ett säkert sätt.
  • Den som vill att det ska vara enkelt. Elektriska kokare är oftast utrustade med olika förinställda program som gör det enklare att laga mat hemma.
  • Den som vill kunna planera maten i förväg. Timerfunktion gör att du kan planera matlagningen bättre och du kan ha maten klar när du kommer hem från jobbet.

Spis-tryckkokare är bäst för…

  • Den som vill ha en effektivare tryckkokare. Modeller för spis är oftast snabbare och kraftfullare än elektriska modeller.
  • Den som vill ha en hållbarare tryckkokare.
  • Den som vill ha mer kontroll på temperatur och tryck under tiden man lagar maten. Detta då du snabbare kan lätta på trycket än med en elektrisk modell.
  • Den som vill ägna sig åt mer avancerad matlagning då dessa modeller möjliggör för användning av mer avancerade tryckkokningstekniker.

Vanliga frågor

Varför ska man ha en tryckkokare?

En tryckkokare hjälper dig att spara framför allt tid och energi i köket. Tillagningstiden kan minskas med upp till 70%, vilket bidrar till en lägre energiförbrukning. Temperaturen och trycket i köksmaskinen hjälper också att bevara mer vitaminer och mineraler i råvarorna du lägger i. Så att investera i en tryckkokare gör det enklare att laga smakrik mat med mer näring hemma.

Kan det vara farligt att använda en tryckkokare?

Nej det är inte farligt. En tryckkokare är utrustad med säkerhetsventiler och många modeller har även extra säkerhetsfunktioner som förhindrar övertryck.

Hjälpsamma källor