Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa tvättmaskinen 2023

Köpguide för tvättmaskiner: Bäst i test och hur du väljer rätt tvättmaskin för dina behov

Uppdaterad:

Att ha en tvättmaskin hemma är essentiellt, speciellt om du är småbarnsförälder eller har husdjur som kräver fler frekventa tvättar. Även om det många gånger kan vara en hushållssyssla som vi inte tycker så mycket om så måste det ändå göras. En tvättmaskin med hög energiklassning och bra funktioner kan dock göra det lite mindre påfrestande. I denna artikel har vi tagit fram de modeller som vi tycker är de bästa tvättmaskinerna ute på marknaden idag, utefter pris och kvalitet. Högst upp hittar du Bosch WAXH2E0LSN, på grund av den stora kapaciteten och den höga energiklassningen.

Vilken är den bästa tvättmaskinen?

Bästa tvättmaskinen: Bosch WAXH2E0LSN

Bosch WAXH2E0LSN är en tvättmaskin som kommer utrustad med den effektiva EcoSilence Drive-motorn. Ett tekniskt underverk som urskiljer sig genom att vara extra tyst, energieffektiv och förbrukar minimalt med ström.

Dessutom kommer denna maskinen med i-DOS-systemet som automatiskt doserar ut den mängd tvättmedel och vatten som behövs för just din tvätt. Du kan även ta del av det avancerade “AntiStain” för att ta bort 16 av de allra vanligaste fläckarna på ett snabbt och enkelt vis.

Detta kombineras sedan med det smarta 4D Wash-systemet möjliggör för ett optimalt tvättresultat tack vare den effektiva genomträngningen av vatten och tvättmedel.

Sist men inte minst så kommer tvättmaskinen även kompatibel med HomeConnect som låter dig styra tvättmaskinen, välja program och mycket mer, allt genom din mobil.

Bosch WAXH2E0LSN är ett kraftmonster på marknaden som verkligen levererar!

Egenskaper och specifikationer
 • Energiklass:C
 • Tvättkapacitet:10 kilo
 • Centrifugering:1400 varv/minut
 • Ljudnivå:74 dB

Bästa kombimaskinen: Electrolux EW7W5268E5

Electrolux EW7W5268E5 är en tvättmaskin som inte sviker, oavsett vad du ska tvätta. Denna tvättmaskinen kommer nämligen med ett innovativt och unikt, DualCare-system som innebär att maskinen har anpassade program för olika material i både tvätt- och torkcykel. Detta kombineras med ett SteamCare-program som återställer kläderna till dess ursprungliga skick med hjälp av ånga för att minimera behovet av strykning och i helhet, förlänga livslängden på dina kläder.

Ömtåliga plagg behandlas dessutom på ett extra skonsamt vis. Med hjälp av Woolmark Blue kan du till och med tvätta och torka både ull och silke, utan problem. EW7W5268E5 kommer också försedd med en medium stor LCD-display och en 55 liters trumma som ger dig god användarvänlighet och möjligheten till stora lass tvätt.

Sist men inte minst kan du även ta del av den smarta Inverter-motorn för att få en supersnabb och grundlig rengöring av samtliga kläder.

Med många positiva omdömen från nöjda kunder kan vi inte göra annat än inkludera EW7W5268E5 på topplistan.

Egenskaper och specifikationer
 • Energiklass:E
 • Tvättkapacitet:8 kilo
 • Centrifugering:1600 varv/minut
 • Ljudnivå:76 dB

Den prisvärda: Bosch WAU28SI4SN Serie 6

WAU28SI4SN från Bosch är en frontmatad tvättmaskin som ger mycket tvättkraft för pengarna. Här får du nämligen en god centrifughastighet på 1400 varv/minut, samt kapacitet för lass av tvätt upp till 9 kilo. Den kommer även med en EcoSilence motor som ger 10 års motorgaranti.

Här kan du också ta del av de inbyggda specialprogrammen för exempelvis skjortor, PLP, sport, automatisk mjuk, eller varför inte köra en supersnabb tvätt på 15 minuter.

Därtill kommer WAU28SI4SN även försedd med en “fyll på-funktion” som ger dig möjligheten att lägga in tvätt, även efter att du startat igång maskinen.

VarioPerfect ger dig en energi- eller tidsoptimerad programupplevelse för ett optimalt resultat samtidigt som du likaså får en användarvänlig upplevelse med en stor LED-display och Touch Control.

Vill du har mycket för pengarna så rekommenderar vi starkt att du satsar på Bosch WAU28SI4SN.

Egenskaper och specifikationer
 • Energiklass:C
 • Tvättkapacitet:9 kilo
 • Centrifugering:1400 varv/minut
 • Ljudnivå:72 dB

Bäst display: Miele WSA023 WCS NDS

WSA023 WCS NDS från det världskända Miele är en frontmatad tvättmaskin som kommer med ett centrifugeringsvarvtal på 1400/minut samt ett inbyggt sköljstopp som ger dig nästintill full kontroll. Dessutom får du en inbyggd display med resttidsanvisning som snabbt ger dig möjlighet att se när det aktuella programmet är färdigt.

Likaså är WSA023 WCS NDS, precis som Mieles andra tvättmaskiner väldigt miljövänlig och använder sig bara av så mycket vatten och el som verkligen behövs. Utöver det så är den även försedd med en ProfiEco-motor som förbrukar minimalt med energi, samtidigt som den även levererar en sparsam och tyst tvättcykel.

I helhet är WSA023 WCS NDS ett fantastiskt val för den som är ute efter en lättanvänd och effektiv tvättmaskin.

Egenskaper och specifikationer
 • Energiklass:B
 • Tvättkapacitet:7 kilo
 • Centrifugering:1400 varv/minut
 • Ljudnivå:72 dB

Flest smarta funktioner: Bosch WAU28PIHSN Serie 6

WAU28PIHSN Serie 6 är en tvättmaskin från Bosch som levererar mer än vad som bara syns på ytan. Tvättmaskinen kommer nämligen fullproppad med extremt många smarta funktioner.

Du kan exempelvis använda dig av HomeConnect för att enkelt och smidigt styra tvättmaskinen helt och hållet genom mobilen. Det enda du behöver är lite WiFi-anslutning och vips, din tvätt är igång. Dessutom anpassar maskinen automatiskt vattenförbrukningen helt efter vilken typ av textil det är som tvättas och hur mycket tvätt du faktiskt stoppar i.

WAU28PIHSN är tillverkad och konstruerad med AntiVibration-design som ger ökad stabilitet och tystare gång. Men, det är inte allt! Den kommer även självklart försedd med det fantastiska i-DOS. Detta är en funktion som med hjälp av intelligent programvara, snabbt räknar ut hur mycket tvättmedel och vatten som behövs. Därefter sköter maskinen helt doseringen av tvätten helt automatiskt.

Är du ute efter många smarta funktioner till ett lockande och rimligt pris?

Kika då närmare på WAU28PIHSN från Bosch!

Egenskaper och specifikationer
 • Energiklass:C
 • Tvättkapacitet:9 kilo
 • Centrifugering:1400 varv/minut
 • Ljudnivå:72 dB

Bäst design: Bosch WAU28UI8SN Serie 6

WAU28UI8SN, ytterligare en modell från Bosch som vinner i utseende. Inte nog med att denna tvättmaskin har fått enastående recensioner av kunder från flera kända hemsidor. Den kommer även fullproppad med användbara och pålitliga funktioner som gör att tvättningen går som en dans.

WAU28UI8SN kommer försedd med SpeedPerfect. En innovativ teknologi som innebär att du har möjligheten att minska tvättiden med upp till 65% utan att resultatet försämras. Något som sedan kombineras med det patenterade VarioDrum-systemet som fördelar vattnet jämnt över hela tvätten, för ett skonsamt och effektivt resultat av alla klädesplagg.

Är du miljömedveten? Med hjälp av ActiveWater Plus-teknologin ser maskinen till att kläderna blir helt rena, samtidigt som du inte använder mer vatten än nödvändigt. Detta resulterar i en drastiskt förminskning av småtvättar och en gladare moder jord.

Sist men inte minst kan du tvätta precis när du vill. Tack vare TimeDelay kan du fördröja starten på tvätten och därmed få den klar precis när du kommer tillbaka från jobbet, eller varför inte precis när du vaknat?

WAU28UI8SN är perfekt för dig som inte vill missa en enda funktion, men samtidigt spara några tusenlappar jämfört med premiummodellerna.

Egenskaper och specifikationer
 • Energiklass:C
 • Tvättkapacitet:8 kilo
 • Centrifugering:1400 varv/minut
 • Ljudnivå:72 dB

Bästa budgetvalet: Siemens WM14N02LDN

Sist men inte minst har vi även detta budgetvalet från Siemens. Förutom att WM14N02LDN kommer med en lockande prislapp, är den även försedd med en god centrifugeringshastighet på 1400 varv/minut samt kapacitet för upp till 7 kilo tvätt.

Utöver det kommer tvättmaskinen med flertalet specialprogram såsom 30°C, 40°C, extra sköljning, Mix, Ylle/handtvätt, Fintvätt/Siden och mycket mer. Med hjälp av SpeedPack ger WM14N02LDN dig möjligheten att förkorta ditt tvättprogram. Här är Super 15 den snabbaste inställningen som låter dig tvätta kläderna på bara 15 minuter.

Den är även utrustad med en borstlös iQdrive-motor. En sort av motor som praktiskt taget är helt och hållet slitagefri! Detta uppnås genom att motorerna inte har samma mekaniska nötning som ofta förekommer hos motorer med kolborstar.

Kombinerat med en lång och pålitlig motorgaranti på hela 10 år blir WM14N02LDN en budgetmaskin som vi starkt rekommenderar du kikar in!

Egenskaper och specifikationer
 • Energiklass:D
 • Tvättkapacitet:7 kilo
 • Centrifugering:1400 varv/minut
 • Ljudnivå:75 dB

Köpguide för tvättmaskiner

När du ska köpa en ny tvättmaskin är det några saker som du ska ha i åtanke för att kunna göra ett bra val.

Dels ska valet baseras på dig själv och hur mycket du faktiskt tvättar. Detta för att du ska få en ledtråd för hur stor maskin du behöver, hur stor kapacitet den bör vara designad för, samt om det är några särskilda funktioner eller program som kommer att underlätta din tvättning lite extra.

Vi har skapat denna praktiska köpguide, för att du ska få en god inblick över vilka funktioner som maskinen ska ha och vad du ska kika på lite extra under valet av ny tvättmaskin. Marknaden är fylld till bredden med olika maskiner och utbudet fylls ständigt på, vilket kan göra valet knepigt om du inte vet vad du letar efter.

Hur effektiv är maskinen?

Maskinens effektivitet och inkluderade motor spelar stor roll för dels hur mycket tvätt du kan tvätta vid ett och samma tillfälle, men även hur lång hållbarhet tvättmaskinen har. Det är viktigt att maskinens motor har en stabil design och gärna också har en motor som är helt kolfri. Detta kommer att ge maskinen en längre livslängd.

Till maskinens effektivitet tillkommer även maskinens storlek. Den ska ha en stabil konstruktion med mindre vibrationer. Kika även på maskinens centrifughastighet. Den ska med fördel ligga runt 1400 varv i minuten, för att kunna avlägsna vatten mer effektivt och därmed förkorta ner torkningstiden på dina kläder.

Maskinens tvättprogram

En sak som gör att det bästa valet kan skilja sig enormt åt från person till person, är vilka olika tvättprogram maskinen har. Det är viktigt att maskinen har rätt tvättprogram för att passa dig och din familj. Kanske behöver du en ångfunktion för att kunna tvätta dina kläder på djupet, eller en ullfunktion om du använder många plagg som är gjorda av just detta material.

Ta dig en funderare på vilka tvättprogram som kommer att underlätta i din vardag. Kanske kommer en kombinerad tvätt- och torkmaskin även att ge dig ännu fler fördelar? Kika då på en tvättmaskin med ett inbyggt torkningsprogram.

Energiklass – för att göra ett klimatsmart val

Energiklassningen på den maskin som du vill investera i har stor betydelse på grund av ett flertal anledningar. För miljöns skull är detta såklart någonting som är väldigt viktigt att du har i åtanke. En tvättmaskin har vanligtvis en energiklass som sträcker sig från A till G.

Energiklassen A är den allra bästa energiklassningen som vi idag har på marknaden. Detta innebär att mindre energi går åt under tvättningen och du kommer dessutom att kunna spara en rejäl summa på din elräkning.

Om du planerar att införskaffa en kombinerad maskin, med en inbyggd torkfunktion kommer energiklassningen automatiskt att vara något sämre. Detta då torkning av kläder drar mer energi. För att din kombinerad tvätt- och torkmaskin ska ha en god energiklass, ska den i alla fall vara tilldelad energiklass A, för att inte dra alltför mycket energi i ditt hem.

Ljudnivå

Tvättmaskinens ljudnivå bör även det granskas vid köpet. Framförallt om du bor i lägenhet, vill du inte störa intilliggande grannar med en tvättmaskin som är både ostabil och skränig. En bra ljudnivå bör ligga på mellan 50-75 dB.

För att säkerställa att maskinen har en bra ljudnivå, kan du även kika på modeller som använder sig av en kolfri motor. Dessa har en snällare rengöring som minskar ljudnivån avsevärt.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Genom att väga flertalet populära modeller mot varandra kunde vi efter många om och men komma fram till ett slutresultat. Det absolut viktigaste kriteriet för valet av tvättmaskiner var huruvida bra de har presterat i tester och hur utlåtandet från dessa testpaneler har varit kring produkten.

Vi hade självklart även priset i åtanke. Prisklasserna skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vad för tvättmaskin man är ute efter, och hur stort hushåll man kommer att tvätta för. På topplistan kan du därför hitta en bra variation mellan budgetmodeller, upp till premiummodeller, så att du garanterat kan hitta en produkt som passar just dina behov.

Sist men inte minst var det också viktigt för oss att ge dig många alternativ kring miljövänligheten. Många utav produkterna på topplistan är listade med höga energiklasser som gör att du kan köpa tvättmaskinerna med gott samvete.

Sammanfattning

Det är idag nästan omöjligt att hitta ett hushåll som inte använder sig av en tvättmaskin för att tvätta kläder. Tack vare maskinernas ständiga utveckling finns det idag ett gediget utbud, som gör att du även kan göra ett mer skräddarsytt val.

En anpassad maskin för dig ska ha en kapacitet och energiförbrukning som är lämplig och mättar ditt behov. Kika även på maskinens tvättprogram och övriga funktioner för att se så den passar dig och din familj.

En bonus är såklart även om maskinen har en inbyggd torkfunktion. Det kommer att kräva lite mer energi, men du behöver heller inte vänta på att din tvätt ska torka och passar dig som bor lite mindre.

Vi har skapat en praktisk och innehållsrik topplista som är anpassad för samtliga användare. Oavsett din boendesituation och budget, kan du hitta en tvättmaskin som blir din nya favorit. Kika framförallt på den mycket effektiva tvättmaskinen Bosch WAXH2E0LSN. Med denna maskin kan du tvätta mer vid ett och samma tillfälle.

Hjälpsamma källor