Bästa tyngdtäcket 2023

Upptäck de populäraste tyngdtäckena: 6 tyngdtäcken som är bäst i test

Uppdaterad:

Bästa tyngdtäcket

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att få en god natts sömn är nog bland de bästa känslorna som finns. En stor del i den ekvationen är hur bra ditt täcke är. Med ett tyngdtäcke kan du inte bara uppnå ett fantastiskt lugn när du sover, det har även en terapeutisk effekt som håller dig borta från stress under nästkommande dag.

Nedan kommer du att få ta del av vår topplista som innehåller marknadens bästa tyngdtäcken och en djupgående guide till hur du väljer det bästa tyngdtäcket för just dina behov.

Vilket är det bästa tyngdtäcket?

Bästa tyngdtäcket: CURA Pearl Classic

Pearl Classic från Cura har varit den marknadsledande modellen i flera år. Detta är en modell med ett rimliga pris som även fått fantastiska recensioner av både kunder och testpaneler.

Här får du en modell som är helt tillverkad av högkvalitativ bomull. Den efterlängtade tyngdkänslan får du genom fyllningen som består av glaspärlor och polyester-padding.

Modellen är den mest sålda på den nordiska marknaden och levererar en avslappnande känsla helt i sin egen klass. Vill du ha det bästa av det bästa så är Pearl Classic valet för dig!

Viktiga specificationer

 • Material:100% bomull
 • Fyllning:Glaspärlor och polyester-padding
 • Viktintervall:3-11 kilo

Bästa ringtäcket: Sleepify Ringtäcke

Vill du använda dig av ringar istället för glaspärlor så ska du läsa vidare. Här presenterar vi Sleepify Ringtäcke som är precis vad namnet antyder – ett tyngdtäcke vars tyngd består av stålringar. Det kirurgiska stålet på insidan har en stor betydelse för täckets förmåga att kunna transportera bort fukt, något som är en avgörande egenskap när du köper tyngdtäcken.

Ringarnas vikt och tryck är också en vital del för att effektivt kunna stimulera ditt centrala nervsystem och bidra med den underbara känsla som bara tyngdtäcken kan ge. Sist men inte så innehar täcket ett patenterat system som gör att ringarna inte låter. Vill du ha ett ringtäcke så är detta det bästa valet!

Viktiga specificationer

 • Material:Bomull
 • Fyllning:Kirurgiska stålringar
 • Viktintervall:4-18 kilo

Den uppgraderade klassikern: CURA Pearl Down

Pearl Down från Cura är en variant av den redan populära modellen Classic. Detta är ett tyngdtäcke med sju lagers-konstruktion, varav två av dessa lager består av dun. Därtill kommer både yttertyg och innerlager i högkvalitativ bomull, samt att du får ta del av vaddering i 75% anddun/25% fjädrar.

Tyngden i täcket består av glaspärlor som levererar den perfekta balansen mellan funktionalitet och fluffighet. Oavsett vilket tillstånd du befinner dig i, vare sig du är stressad, lugn, eller bara vill öka din sömnkvalitet så är detta ett tyngdtäcke som vi rekommenderar att du riktar blicken åt.

Viktiga specificationer

 • Material:Bomull
 • Fyllning:75% anddun/25% fjädrar, glaspärlor
 • Viktintervall:6-12 kilo

Pålitligt val: Jotex Sleep Well

När det kommer till täcken generellt så är komforten A och O. Sleep Well från Jotex är ett perfekt exemplar på detta. Detta täcke levererar nämligen inte bara en lugn och behaglig känsla tack vare de insydda kiselpärlorna, här får du dessutom ett yttertyg av ekologisk bomull som också ser till att du kan somna med gott samvete.

Tack vare den unika konstruktionen så sprider sig ett mjukt och jämnt tryck över hela kroppen när du lägger dig under täcket - nästan liknande en massage. Detta är allt på grund av de terapeutiska kiselpärlorna inlindade i polyestervadd.

Vill du ha ett bekvämt täcke som håller dig lugn så är Jotex Sleep Well ett perfekt val!

Viktiga specificationer

 • Material:Ekologisk bomull
 • Fyllning:Kiselpärlor, polyestervadd
 • Viktintervall:3-11 kilo

Bekväm och prisvärd: Heidi tyngdtäcke

Tyngdtäcket Heidi är en prisvärd modell för dig som vill ha mycket täcke för pengarna. Denna modell kommer inte bara med en fyllning av polyester, den kommer också med insydda kiselpärlor i rektangulära formar som jämt fördelar vikten över hela din kropp.

Detta täcke är också certifierat enligt STANDARD 100 från OEKO-TEX® - ett certifikat som garanterar att produkten klarar tester och levererar en hög kvalitet. Skulle det vara en sak vi felar på så är det att det bara finns två vikter att välja mellan (9-12 kilo). Kan man bortse från detta så är täcket Heidi en fantastisk kandidat som vi starkt rekommenderar!

Viktiga specificationer

 • Material:100% bomull
 • Fyllning:Polyester, kiselpärlor
 • Viktintervall:9-12 kilo

Bästa tyngdfilten: CURA Minky Grey

CURA Minky är inte ett tyngdtäcke, istället är det en tyngdfilt. Detta innebär inte bara att den kan användas när du ska mysa framför soffan, den fungerar precis lika bra i sängen - perfekt för dig som vill kunna använda den till många saker!

Filten ger precis samma terapeutiska effekter som ett vanligt tyngdtäcke hade gett dig. Den är fylld med hygieniska glaspärlor och har dessutom ett yttertyg av 100% mjukt minkytyg.

Som om inte detta skulle vara nog så har filten mottagit över 119 positiva betyg och även en medicinsk registrering hos Läkemedelsverket. Vill du ta soffmyset till nästa nivå så är CURA Minky den perfekta modellen för dig!

Viktiga specificationer

 • Material:100% minkytyg
 • Fyllning:Glaspärlor
 • Viktintervall:6 kilo

Köpguide för tyngdtäcken

Att hitta rätt i havet bland tyngdtäcken är verkligen inte en lätt uppgift. Vi har därför låtit skapa denna köpguide som visar dig vägen så att du kan hitta rätt modell som passar bra för just dig och dina behov.

Vikt

Det är ingen hemlighet att vikten är bland de viktigaste faktorerna som du ska kolla på när du ska välja ditt tyngdtäcke.

En tumregel som brukar följas är att du väljer ett tyngdtäcke som väger 10-15% av din egen kroppsvikt. Så väger du 70 kg så kommer förmodligen ett tyngdtäcke på 7 kg fungera väldigt bra. Det finns dock undantag och har du t.ex. väldigt svåra sömnproblem så kan du testa en tyngre modell, upp mot 15-20% av din kroppsvikt.

Pris

Priset är en stor faktor i valet av tyngdtäcke, framförallt eftersom dessa är dyrare än vanliga täcken. Det är framförallt kvaliteten på täcket som styr priserna, du kan hitta täcken alltifrån 500-7000 kronor.

Även vikten har en betydelse här – ju tyngre täcke du väljer, desto mer kommer det förmodligen att kosta. Det samma gäller med täcken som har ull som yttertyg, dessa är dyrare än täcken med polyester. Det allra dyraste är bambu. Självklart spelar ekologiskt eller inte också en del i detta.

Du får vad du betalar för helt enkelt. Vi rekommenderar att du investerar i din sömn, vare sig detta är det bästa tyngdtäcket eller det bästa vanliga täcket.

Olika typer av tyngdtäcken:

Som du kanske har märkt efter att ha kollat på topplistan så finns det många olika typer av täcken. Det finns tyngdtäcken med kedjor, bollar, kisel, sand eller glaspärlor som fyllning. Nedan kommer du att läsa om de allra vanligaste varianterna.

Kiseltäcke

Ett kiseltäcke är den vanligaste typen av tyngdtäcke. Fyllningen består av antingen kisel eller glaskulor. Dessa är sedan oftast inlindade i någon typ av polyester eller liknande för att det ska kännas så skönt som möjligt. Kulorna är oftast inte större än 1,2-2 millimeter, någonting gör att du fortfarande får rörelsefrihet när du ska sova.

Kedjetäcke och ringtäcke

Ringtäcken och kedjetäcken är precis vad det låter som – täcken som använder sig av ringar eller kedjor som tyngder. Dessa är insydda i kanaler och består oftast av någon form av stål.

Många upplever att dessa typer av tyngtäcken oftast också är svalare eftersom det inte krävs så många ringar eller kedjor för att uppnå den önskade vikten. Det finns oftast också två olika sidor av dessa täcken – en sida där tyngderna är mer framhävda och trycker mer mot kroppen och en sida som är mer vadderad och ger ett jämnare tryck.

Bolltäcke

Ett bolltäcke är ett täcke med ihåliga bollar. Många liknar dessa täcken med känslan av att befinna sig i ett bollhav. Ett bolltäcke ger också mer punktvist tryck än andra typer av täcken, detta är någonting du ska ha med dig.

Det är också värt att tänka på att bolltäcken är mer högljudda av sig. Det prasslar nämligen när du vrider och vänder på dig. Är du känslig för detta så rekommenderar vi att du håller dig till de andra typerna.

Sammanfattning

Ett riktigt tyngdtäcke är bland de bästa investeringarna du kan göra för din sömn. Inte bara har det bevisats att det ger en lugnande känsla, det stimulerande trycket kan också hjälpa med att minska stress och öka sömnkvaliteten. Viktigt är dock att du väljer rätt typ av tyngdtäcke.

Vi rekommenderar att du håller dig till täcken som väger omkring 10-15% av din kroppsvikt. Detta är den bästa vikten som inte bara ser till att du får effekt av täcket, men också att du har möjligheten att röra dig i det.

Vanliga frågor

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngden från täcket gör att du får ett konstant tryck mot kroppen under natten, lite som att någon håller om dig. Detta gör att stressnivån minskar, pulsen går ner och andningen blir bättre. Allt detta bidrar till en bättre sömn.

När ska man inte använda tyngdtäcke?

Du bör inte använda tyngdtäcken om du har vissa sjukdomar, detta kan innefatta epilepsi, svår hjärtsvikt, muskelsjukdomar eller nedsatt lungkapacitet. Om du inte har sjukdomar men ändå upplever att du får smärta, värk eller annat obehag av tyngdtäcket så ska du sluta använda det. För små barn ska inte heller använda tyngdtäcke.

Finns det bevis för att tyngdtäcken fungerar?

Ja, faktum är att det gör det! Tyngdtäcken har används inom vården i över 10 års tid och 17 av 21 regioner i Sverige föreskriver att folk använder tyngdtäcke, det är ett hjälpmedel för stimulering och sinnesro. Det har även genomförts en massa studier kring detta ämne.

Hjälpsamma källor