Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa väderstationen 2023

Upptäck de populäraste väderstationerna på marknaden: 7 väderstationer som är bäst i test

Uppdaterad:

Vädret har alltid varit någonting som många människor har följt och planerat sina liv efter. Även om vi kanske inte är lika väderbaserade idag som förr, så har kommande väder ändå en stor påverkan på våra liv. För vem vill ut och springa i regn eller åka på husvagnssemester om det ska bli kallt och blåsigt?Om du ofta iakttar väderprognoserna på TV, kanske det är dags att köpa en väderstation. Med detta praktiska verktyg kan du få en god överblick över hur kommande väder ser ut och kunna plantera dina odlingar och ditt vardagsliv bättre.Efter gedigna efterforskningar har vi skapat en topplista med de modeller som vi tycker är de bästa väderstationerna på marknaden.

Vilken är den bästa väderstationen?

Bästa väderstationen: Netatmo Weather Smart

Netatmo Weather är en utav marknadens absolut bästa väderstationer och det av många olika anledningar. Det är en helt personlig väderstation som gör det busenkelt för dig att hålla koll på allt väder från förr, nu och i framtiden. Du får en 7-dagars prognos direkt genom appen som baseras på tidigare historik.

Har du ett “smart hem” blir detta tillskottet helt perfekt. Netatmo passar nämligen utmärkt till Apple-hemmet och kommer med fullt stöd för Siri och Homekit, vilket gör att du smidigt kan kontrollera enheter såsom ventilation, termostater, golvvärme och annat. Allt baserat på de värden som Netatmo Weather Station samlar in.

Sist men inte minst kommer den även utrustad med flertalet sensorer som gör det möjligt att hålla koll på vind och regn utomhus, samtidigt som du även ser hur inomhusklimatet ser ut.

Netatmo Weather Station är bland det bästa av det bästa och därför en väderstation som vi starkt rekommenderar!

Egenskaper och specifikationer
 • Displaytyp:Ingen Display (App används)
 • Mätintervall:-40 till 65°C
 • Mått:45 x 45 x 155 millimeter
 • Vikt:900 gram

Bästa displayen: Ventus W832

Ventus W832 är en professionell väderstation som vi bara var tvungna att inkludera! Denna väderstation kommer med en komplett utomhussensor och ger dig all den väderinformation du behöver direkt till mobilen. Det spelar dessutom ingen roll vart i världen du befinner dig, så länge du har internet så kan du ta del av informationen.

Om du är hemma så visar den lokala displayen på Ventus W832 visar tid, väderinformation, kalender, veckodag, månfas. Ja, allt! För att göra det hela lite bättre så kommer den även med en inbyggd larmfunktion för tid och frostvarning, samt att den visar information kring inomhustemperatur, utomhustemperatur och luftfuktighet.

Är du ute efter en väderstation fullproppad med funktioner så är Ventus W832 det rätta valet.

Egenskaper och specifikationer
 • Displaytyp:LCD
 • Mätintervall:-40 till 60°C
 • Mått:168 x 143 x 24 millimeter
 • Vikt:2000 gram

Mest prisvärd: Ventus W155

Ventus W155 är en avancerad och superproffsig väderstation för dig som inte nöjer dig med grundfunktioner. Den är speciellt framtagen och designad för dig som vill ha många lokala vädermätningar samtidigt. Oavsett om du bestämmer dig för att placera sensorer i trädgården, terrassen eller balkongen så löser W155 det.

Väderstationen ger dig snabba och pricksäkra vädermätningar av vindhastighet, riktning, lufttryck, luftfuktighet, temperatur och mycket mer. Allt direkt från de avancerade och trådlösa sensorerna.

Just denna modellen kommer även med unika egenskaper som ger dig beräkning av köldindex, värmeindex och daggpunkt. Som pricken över i:et är den också väldigt stilig i designen. Ventus W155 är lättviktaren som kommer ta dig med storm!

Egenskaper och specifikationer
 • Displaytyp:LCD
 • Mätintervall:-20 till 60°C
 • Mått:120 x 195 x 26 millimeter
 • Vikt:280 gram

Prisvärd och kvalitativ: Ventus W210

W210 är för dig som vill ha information från många platser! Ventus W210 kommer utrustad med fyra delbara fält där du tydligt kan se utomhustemperatur och luftfuktighet från tre ställen samtidigt. Detta innebär att du kan ta del av inomhustemperaturen och luftfuktigheten av hela fastigheten till ett och samma ställe.

Allt överförs via trådlösa sensorer från de olika mätarna som placeras ut. Väderstationen ger dig även lokala mätningar på vädertrender, komfortindikationer, larminställningar för hög/låg temperatur, med mera.

Men för att toppa lite extra så kommer W210 med stöd för upp till hela 8 stycken sensorer vilket ger dig mer än tillräckligt med utbredning för den vanliga Svenssonvillan!

I helhet bara ett fantastisk val, som dessutom inte kostar skjortan av dig!

Egenskaper och specifikationer
 • Displaytyp:LCD
 • Mätintervall:-20 till 60°C
 • Mått:112 x 120 x 27 millimeter
 • Vikt:470 gram

Bästa budgetvalet: Ventus W382

Ventus har även skapat budgetprodukten, W382. Detta är en väderstation som du kan få tag på riktigt billigt! Förutom den lockande prislappen så kommer W382 även med en smart och snygg LCD-display som ger dig all den grundliga information du kan behöva.

Displayen ger dig snabb feedback kring temperaturen inomhus och utomhus samt datum, tid och lokala väderprognoser. Föredrar du att använda dig av Fahrenheit istället för Celsius så finns det möjlighet att byta detta. Detta kombineras i slutändan med en lång garanti på hela 2 år.

Allt det, plus den superbilliga prislappen gör att W382 blir en väderstation som du bara inte får gå miste om!

Egenskaper och specifikationer
 • Displaytyp:LCD
 • Mätintervall:-50 till 70°C
 • Mått:154 x 87 x 81 millimeter
 • Vikt:280 gram

Diskret design: Ventus W028

Förmodligen en utav marknadens mest stilrena och diskreta design!

W028 från Ventus är ytterligare en storspelare som konkurrerar hårt på marknaden. Tack vare att den stödjer läsningar, både utom- och inomhus, samt även kommer med kompatibilitet för upp till fyra Bluetoothkopplade sensorer blir detta en vädersensor som värderar smidighet över allt annat!

Du kan till exempel ha en sensor i hemmet, bilen, garaget eller varför inte på kontoret? Sedan är det bara att koppla upp sig via appen och se den aktuella temperaturen, luftfuktigheten, grafer för historiskt väder, och så mycket mer.

Allt detta, plus att den kommer med Ventus inkluderade garanti på 2 år, gör W028 till en stark kandidat på topplistan som du bara måste kika in!

Egenskaper och specifikationer
 • Displaytyp:LCD
 • Mätintervall:-50 till 70°C
 • Mått:135 x 95 x 35 millimeter
 • Vikt:280 gram

Det kompakta valet: Stadler Form Selina

Selina från Stadler Form är perfekt för dig som är ute efter en minimalistisk väderstation.

Här får du nämligen bara det absolut nödvändigaste och skippar allt det onödiga.

Är det torrt, fuktigt, varmt eller kallt? Selina ger dig en snabb och exakt mätning på ett ögonblick!

Du kan även ta hjälp av de olika figurerna som visas på mätaren. Om Selina har ett leende på läpparna, betyder det att luftfuktigheten är optimal. Är den däremot ledsen, innebär det att du verkligen bör göra något åt din inomhusluft.

För att göra det hela ännu bättre kommer den utrustad med ett starkt och hållbart lim som fungerar utmärkt för väggmontering. Med hjälp av den utfällbara basen på Selina kan du även ställa den precis vart som helst.

Är du ute efter en liten och kompakt modell som du till och med kan stoppa ner i fickan? Då är Selina från Stadler Form ett perfekt val för dig!

Egenskaper och specifikationer
 • Displaytyp:LCD
 • Mätintervall:-10 till 50°C
 • Mått:47 x 47 x 6 millimeter
 • Vikt:140 gram

Köpguide för väderstationer

En väderstation underlättar ditt liv markant, då den läser av och ger dig kommande väderprognoser kan du spara tid och alltid ha koll på hur vädret ska bli. En personlig väderstation kan även ge en bättre utläsning av temperaturen och luftfuktigheten där du bor.

Väderprognoser från stora vädertjänster som SMHI är såklart fantastiska och ledande, men det är oftast svårt att få en exakt mätning av vädret där du bor. Det är då här en privat väderstation kommer in i bilden. Ha koll på vädret och planera din vardag bättre, med en modell som är skräddarsydd för dig och ditt hem.

För att du ska kunna göra ett bra val är det några punkter du ska ha i åtanke. Dels att modellen du väljer är anpassad efter dig och vilka typer av mätningar du vill kunna ta del av. Vill du ha en mer detaljerad information ska du istället välja en modell som har många funktioner och som gärna även går att sammankoppla med din mobil.

Display och belysning

Oavsett vilken modell du slutligen väljer är det nödvändigt att mätningarna går att läsa av på ett enkelt sätt. Komplicerade displayer med alldeles för mycket information, kan bidra till att du inte tar tiden till att lära dig hur den fungerar. Den kommer då kanske inte monteras upp, då displayen är alldeles för krånglig att hantera.

Det är viktigt att väderstationens display är enkel att använda och passar din tidigare erfarenhet. Det är även en fördel om displayen har ett behagligt ljus, som gör den enkel att läsa av under hela dygnet, oavsett om det är mörkt eller ljust utomhus.

En stor fördel är om du kan justera vilka mätningar du vill ha på hemskärmen. Om du oftast endast kikar på temperaturen och luftfuktigheten, är det bra om du kan justera vilka mätningar som displayen ska visa. Du kan då få en mer anpassad modell.

Vilka funktioner ingår?

Det är framförallt väderstationens inbyggda funktioner som skiljer olika modeller åt. Det är även funktionerna som avgör stationens pris och design.

Det är viktigt att du tar några minuter till att fundera på vilka funktioner som faktiskt kommer att underlätta din vardag. Kikar du oftast på temperaturen, nedbörden eller kommande väder när du tar del av väderprognosen från SMHI? Genom att fundera på detta kan du göra ett mer anpassat val som är rolig och inte alltför komplex att använda.

Budgetval har oftast en något enklare mätning av vädret, där du kan ta del av temperaturen inomhus och utomhus, nederbörd och planerat väder.

Men om du vill ha en mer detaljerad mätning än detta så kommer du uppskatta en avancerad modell bättre. Dessa kan oftast kopplas samman med din mobil, där du då kan följa väderkurvan på ett djupare plan. Passar dig som älskar väderprognoser.

För att få en bättre helhetsbild på vädret utomhus är det även viktigt att modellen visar luftfuktighet och lufttryck, då detta påverkar hur varmt eller kallt man upplever att det är, när man befinner sig utomhus.

Enkel att installera

Det är även nödvändigt att modellen du väljer har en stabil konstruktion som är enkel att installera. Då framförallt om du har mindre erfarenhet, vad gäller väderstationer.

Innan installering, säkerställ att du läser igenom medföljande bruksanvisning och att du placerar väderstationen på en bra plats. Mer om installering kan du läsa om nedan.

Hur installerar man en väderstation?

Med en anpassad väderstation i hemmet behöver du längre inte slösa tid på att leta fram väderprognoser på mobilen.

Du kan antingen sammankoppla din enhet direkt till väderstationen för att se väderprognosen som din station har plockat upp. Detta ger oftast en mer precis mätning, då stationen placeras i din bostad och således mäter den luft runt ditt hus.

Om du har inhandlat en väderstation, kanske du inte riktigt vet hur du ska installera den för att kunna få en sådan exakt mätning som det bara går. Vart ska den placeras och hur fungerar den? Allt detta ska vi kika på i denna del av artikeln.

En väderstation har alltid minst två delar. Dels själva väderstationen som placerar inomhus och där du kan läsa av samtlig information. Den andra delen är sensorn som monteras utomhus, för att kunna göra alla mätningar av luften.

Vid installation av väderstationens sensor är det viktigt att du har i åtanke vart du ska placera den. Gärna där solen inte ligger på under hela dagen, då detta gör att mätningarna inte blir särskilt exakta.

Det är alltid en fördel om den väderstation du väljer ha mer än en sensor eller att den läser av vädret från några olika punkter. Detta ger då en mer exakt mätning, där du kan planera din vardag bättre.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Vid skapandet av denna topplistan baserade vi framförallt våra val på tre primära punkter. Dessa var design, användarvänlighet och testresultat. Vi valde även att inkludera ett brett urval av väderstationer för att garanterat hitta en modell som passar just dig.

Genom att ta del av kundomdömen och flertalet testpaneler kunde vi även garantera att väderstationerna faktiskt håller den kvalité som utlovas (läs mer om dessa nedan).

Utöver det så kikade vi självklart också på priset. Vare sig du är ute efter en proffsig modell som ligger någonstans runt 1000 kronor eller en lite billigare variant som bara visar grundlig information, så finns det modeller för dig på topplistan.

Sammanfattning

Att ha en väderstation hemma är väldigt uppskattat av många. Med denna praktiska lilla maskin kan du hålla koll på temperaturen både inomhus och utomhus, samt se nederbörd, vindstyrka och luftfuktighet. Allt för att du ska kunna planera din dag bättre och kunna klä dig efter väder.

Om du dessutom väljer att inhandla en lite mer avancerad modell kan du se en mer detaljera utläsning och följa väderprognosen direkt i din mobil. Du kan även då en mer precis mätning om väderstationen är kompatibel med pålitliga vädertjänster. Ju fler funktioner och mätningar, desto mer mätningar kan du läsa av.

För att du ska kunna göra ett bra val är det dock några saker som du ska kika lite extra på och fundera över. Detta är då framförallt vilka mätningar som underlättar för dig och hur lättläst displayen är. En praktisk och lättanvänd väderstation ska ha en balanserad kombination av funktioner och en design som gör det enkelt att se vädret utomhus.

Vi har skapat en topplista med de modeller av väderstationer som särskiljer sig från andra val på marknaden. Detta för att du ska kunna göra ett bra val, samtidigt som du sparar en hel del tid i processen. Kika framförallt på den vinnande modellen från Netatmo. Weather Smart är en väldesignad modell som har en mer avancerad konstruktion.

Hjälpsamma källor