Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa våffeljärnet 2023

Köpguide för våffeljärn: 7 våffeljärn som är bäst i test

Uppdaterad:

Våffeljärnet är ett kärt köksredskap som i princip alla hushåll har tillgängligt. Att bjuda på en varm och perfekt gräddad våffla, med lite sylt och vispgrädde under sommartider är något som går hem i hela landet. Eller varför inte en belgisk våffla med glass som mellanmål? Här i denna topplista har vi samlat alla våra favoriter på marknaden när det kommer till våffeljärn, för att göra ditt val lite enklare. Högst upp hittar du Wilfas WAS-623 Bell, på grund av dess stilrena design och fantastiska användarvänlighet.

Vilket är det bästa våffeljärnet?

Bästa enkeljärnet: Wilfa WAS-623 Bell

Här har vi ett våffeljärn från Wilfa med alla de egenskaper du behöver för ett traditionellt våffeljärn.

WAD-518M kommer med en stilig silverfärg på utsidan och en svart insida med dubbel non-stick egenskaper, som gör att du inte behöver oroa dig för att våfflan ska fastna. Bor det mer än en person i hushållet kan du med den dubbla våffelkapaciteten undvika våffelkön som annars kan uppstå. Med två våfflor åt gången minimerar du tiden som det tar att tillaga våfflorna.

Järnet har en manuellt justerbar termostat och två stycken signallampor som snabbt talar om för dig när järnet är redo för en klick smet. De konade laggarna på insidan tillsammans med luftspalterna bidrar till ett jämnt och fint stekresultat.

Med WAD-518M får du frasiga våfflor som blir perfekt gräddade varje gång!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Frasvåfflor
 • Antal våfflor:1
 • Effekt:1400 Watt
 • Non-Stick:Ja

Bästa dubbeljärnet: Åviken Elegance

Åvikens våffeljärn Elegance är en storsäljare när det kommer till järn med dubbel gräddning, det vill säga funktionen att grädda två våfflor samtidigt.

Plattan på våffeljärnet är non-stick belagd, vilket gör att dina våfflor lossnar lätt och att du kan grädda perfekta våfflor varje gång!

Non-stick funktionen gör det också mycket lätt att rengöra järnet, med endast lite hushållspapper för att hålla det rent och fint längre. Dess handtag är värmeisolerat, så du inte riskerar att bränna dig på handtaget medan ångor och värme pyser ut ur järnet.

Åvikens våffeljärn Elegance har en kraftig effekt på hela 1600 watt och järnet är termostatstyrd så att du själv kan välja hur du vill grädda din våffla.

Järnet har också en indikator som visar när det är tillräckligt uppvärmt för att du ska kunna börja grädda din våffla. Men det bästa av allt, våfflorna blir jämnt gräddade och får precis den önskade gyllenbruna färgen utan att fastna i järnet!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Frasvåfflor
 • Antal våfflor:2
 • Effekt:1600 Watt
 • Non-Stick:Ja

Bästa belgiska våffeljärnet: Cloer Belgiskt Våffeljärn

Föredrar du en belgisk våffla istället för de klassiska frasvåfflorna har vi ett alternativ som verkligen håller måttet.

Här har vi ett våffeljärn från Cloer som verkligen kommer att se till att dina helgfrukostar blir lite extra goda. Järnet har kapacitet till att grädda två stycken våfflor åt gången samtidigt som du har full kontroll på tillagningsprocessen med den smidiga temperaturinställningen.

Du kan snabbt se när våfflan är klar genom indikatorlampan som sitter på ovandelen av våffeljärnet. Det är även smidigt att ta ut våfflan från järnet, på grund av järnets non-stick beläggning som den är utrustad med.

Föredrar du en frasig belgisk våffla är denna modell ett toppval vi absolut inte skulle säga nej till!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Belgisk våffla
 • Antal våfflor:2
 • Effekt:930 Watt
 • Non-Stick:Ja

Premiumvalet: Sage The Smart Waffle

Sage The Smart Waffle är för dig som är ute efter funktioner. Det som gör att just detta våffeljärnet står ut från konkurrensen är möjligheten att välja mellan 5 olika typer av våfflor. Detta inkluderar klassisk, belgisk, choklad, buttermilk och manuell. Allt för att du ska få den rätta våfflan för just dina smaklökar.

Våffeljärnet håller dessutom koll på gräddningstiden åt dig och vill du sedan ha din våffla lite extra gräddad så är inte det något problem, välj “dark” eller “light” för att grädda den enligt dina preferenser.

Dessutom så gör den smarta kanten runt värmeplattan att du inte behöver oroa dig för att smeten ska svämma över. Smeten som inte gräddas rinner över och stannar i skåran där du sedan kan torka upp efteråt.

Sage The Smart Waffle har också en hållbar non-stick beläggning som gör att du slipper fastbrända våfflor. Är du ute efter ett premiumval med många möjligheter är detta järn ett gott alternativ.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Belgiska våfflor
 • Antal våfflor:2
 • Effekt:1000 Watt
 • Non-Stick:Ja

Med Duraceramic beläggning: Breville Duraceramic

Detta belgiska våffeljärn från Breville, Duraceramic är lite speciell och står ut från de andra modellerna på marknaden, på grund av att den är utrustad med löstagbara värmeplattor. Detta gör det busenkelt för dig att snabbt och smidigt rengöra järnet efter att du har ätit upp dina luftiga belgiska våfflor.

På tal om luftiga våfflor, spärrsystemet som denna modell har gör det möjligt för dig att få den där perfekta våfflan. Järnet är försett med dubbel duraceramic beläggning som gör det möjligt för dig att grädda två våfflor åt gången.

Letar du efter luftiga våfflor från ett lättrengörligt våffeljärn är denna modell från Breville definitivt värd att ta en extra titt på.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Belgisk våffla
 • Antal våfflor:2
 • Effekt:850 Watt
 • Non-Stick:Ja (Duraceramic beläggning)

Stilrent val: Wilfa WDWA-516

Wilfa WDWA-516 är en modell med både valmöjligheter och flera värmeinställningar. Med detta dubbla våffeljärn från Wilfa får du två stycken värmeplattor, som gör att du kan grädda två våfflor samtidigt.

Genom att dra nytta av den praktiska non-stick beläggningen kan du luta dig tillbaka och vara säker på att våfflorna inte bränner fast. Temperaturen på Wilfa WDWA-516 är justerbar i 5 olika värminställningar för ett perfekt resultat varje gång.

Dessutom väger detta våffeljärn endast 2,1 kilo vilket gör det otroligt smidigt att förvara och lägga undan när du inte använder det. Sist men inte minst så informeras du när våfflorna är klara genom att den inbyggda indikatorlampan slår över från rött till grönt. Är du ute efter ett enkelt, stilrent och effektiv våffeljärn så är Wilfa WDWA-516 det rätta valet för dig!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Frasvåfflor
 • Antal våfflor:2
 • Effekt:1200 Watt
 • Non-Stick:Ja

Med påfyllningstratt: Steba WE 20 Volcano

Steba WE 20 Volcano är ett praktiskt våffeljärn för den som ofta spiller smet eller häller i för mycket i järnet. Det som gör att just detta våffeljärnet står ut från de andra modellerna här på topplistan är faktumet att det kommer med en innovativ tratt i locket där du häller smeten. Detta innebär att det inte blir något spill eller kladd på köksbänken.

Våffeljärnet kommer utrustat med non-stick beläggning för att minska behovet av onödigt fett, dessutom får du ett värmeisolerat handtag, sladdvinda och två lampor – en som indikerar när våffeljärnet är påslaget och när den önskade temperaturen har uppnåtts.

Är du ute efter en innovativ och smart påfyllningstratt som minskar spill så är Steba WE 20 Volcano ett fint val av våffeljärn.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Frasvåfflor
 • Antal våfflor:1
 • Effekt:700 Watt
 • Non-Stick:Ja

Köpguide för våffeljärn

Att hitta det rätta våffeljärnet som passar bra för just dig kan minst sagt vara lite knepigt. Lyckligtvis har vi förutom topplistan även skapat en köpguide där vi går igenom några viktiga egenskaper som kan vara värda att ha koll på innan köp.

Non-Stick beläggning – Hur viktig är den egentligen?

När det kommer till non-stick beläggning på våffeljärn är detta nästan ett måste. De flesta nya modeller på marknaden idag kommer med någon typ av beläggning. Vare sig det är den klassiska non-stick beläggningen eller en Duraceramic-beläggning så har de samma slutmål: att våfflan inte ska fastna under gräddning.

I järn utan beläggning krävs det en hel del smör, och det är lätt hänt att det även osar ordentligt när du gräddar. När du istället har ett järn med beläggning behövs inte denna mängd med smör, samtidigt som järnet blir mycket lätt att rengöra.

Ljus- och ljud indikationer

Vi kan nog alla vara överens om att det inte är någon som vill äta brända våfflor. Att därför skaffa sig ett våffeljärn som kommer utrustat med någon form av timer eller automatisk indikation på att våfflorna är klara kan vara fördelaktigt. Många våffeljärn är försedda med en signallampa som lyser när våfflan är klar, och vissa har till och med en ljudsignal.

Smarta funktioner att leta efter

Att tillaga ett par våfflor kräver inte supermycket finesser, men det betyder inte att det inte finns några. Vissa egenskaper och funktioner på våffeljärnen kan vara avgörande för underbar och förfärlig våffelgräddning.

Värmeskyddande handtag

Att bränna sig varje gång man ska öppna järnet och ta ut den färdiga våfflan är något du helst vill undvika. Genom att därför skaffa sig ett våffeljärn med ett handtag som förhindrar just detta är otroligt viktigt. Nästan alla modeller på marknaden idag kommer med någon form av gummi eller ett icke ledande material på handtaget.

Oftast syns detta ganska bra på bilden och man kan snabbt fatta sig en uppfattning om det finns eller inte på järnet.

Temperaturreglering

Genom att välja ett våffeljärn med manuell temperaturreglering får du möjligheten att själv bestämma hur mycket din våffla ska gräddas. Vissa gillar våfflan mjukare, medann andra föredrar den åt “well-done” hållet. Det är helt individuellt och med temperaturreglering kan du bestämma detta själv, helt utefter dina egna frasighetspreferenser.

Spillskydd

Sist men inte minst så kan det vara fördelaktigt om våffeljärnet har ett spillskydd. Detta är en egenskap som inte anses vara “nödvändig” och förekommandet av spillskydd hittar du oftast bara på de lite dyrare modellerna. Men det hjälper dig att hålla rent och slippa onödigt spill.

Med det sagt, är du ute efter smidighet och bekymmersfri gräddning så kan det kanske vara värt att lägga den där extra hundralappen.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

När vi valde våra modeller för topplistan var det en rad med olika saker vi hade i åtanke. Först och främst var det ett måste att våffeljärnet presterade bra i tester och topplistor, alternativt att det mottagit otroligt bra feedback från både experter och tidigare kundrecensioner. Genom att förhålla oss till just dessa kriterierna kunde vi snabbt filtrera ut de modeller som inte håller måttet och bara presentera de företag och de våffeljärn som håller vad som lovas på produktsidan.

Priset var ytterligare en sak vi kollade lite extra på. Alla hushåll har det olika ställt och är därför villiga att spendera olika mycket på sitt våffeljärn. Genom att ha detta i åtanke kunde vi hitta allt från enklare budgetmodeller till funktionspackade premiummodeller för våffelentusiasten. På topplistan finns det garanterat ett våffeljärn som passar för just din plånbok!

Sammanfattning

Ett våffeljärn som har kapacitet att grädda våfflor som blir både frasiga och jämnt gräddade är ett köksredskap som de flesta söker efter till sitt hem. Det finns dock ett flertal olika funktioner på ett våffeljärn som du bör titta efter när du ska köpa ett eget järn.

Det är därför alltid en god idé att jämföra många tillverkare och modeller mot varandra innan du köper ett våffeljärn. Stora familjer kan med fördel köpa ett dubbelt våffeljärn för snabbare gräddning, medan för den som bor ensam kan det gott och väl räcka med ett singeljärn.

Vilket våffeljärn du än köper i slutändan, vår favorit WAS-623 Bell eller något annat järn som kanske finns med på vår topplista hoppas vi att du genom denna guide fått en del tips på vilka funktioner du bör titta efter i valet av det bästa våffeljärnet!

Hjälpsamma källor