Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa vattenspridaren 2023

Köpguide för vattenspridare: 8 vattenspridare som är bäst i test

Uppdaterad:

En gul gräsmatta är en ful gräsmatta. Därför är regelbunden vattning A och O för att du ska kunna hålla gräsmattan frisk och grön. För att göra detta jobb lättare så rekommenderar vi en vattenspridare.

I detta inlägg visar vi dig vägen till det perfekta köpet. Du kommer också få ta del av topplistan som innehåller de bästa vattenspridare som marknaden erbjuder. Titta gärna även på vår köpguide där vi går igenom allt behöver ha koll på om vattenspridare.

Vilken är den bästa vattenspridaren?

Bäst i test: Gardena Oscillating AquaZoom L

Gardena Oscillating AquaZoom L är en utav marknadens mest populära modeller. Denna vattenspridare kommer med en flexibel och bra bevattning. Det är också en oscillerande vattenspridare, vilket innebär att den sprider vattnet jämnt.

Just denna modell är avsedd att användas på ytor mellan 28 och 350 kvadratmeter. Därtill kommer den med en intuitiv hantering där du kan justera vattenflöde och räckvidd.

Du kan även välja att bara vattna åt ett håll. AquaZoom står stadigt på marken med sina breda fötter och stabila konstruktion med metallfilter. Slutligen kommer den med en femårig garanti och frostsäker konstruktion.

Bäst för odlingar: Gardena Oscillating AquaZoom Compact

Gardena Oscillating AquaZoom Compact är en modell som kommer ta dina grönsaksodlingar till nästa nivå. Modellen är speciellt framtagen för användning i just odlingar och rabatter, allt från 9 till 216 kvadratmeter.

Tack vare den runda basen och de precisa munstyckena står den stadigt på marken och sprutar ett jämnt vattenflöde som inte bildar pölar. Med hjälp av det inbyggda reglaget får du också möjligheten att styra både räckvidd och bredd.

Alla dessa funktioner kombineras med UV-skyddade material och ett borttagbart filter av metall.

Bästa automatiska vattenspridaren: Gardena Comfort Aquacontour Automatic

Gardena Comfort Aquacontour Automatic är en automatisk vattenspridare som ger dig möjligheten att skräddarsy din bevattning genom den inbyggda programmeringsfunktionen. Den fungerar utmärkt till trädgårdar upp till 350 kvadratmeter och ger en jämn vattenfördelning.

Utöver det så kan bevattningssektorn ställas in mellan 25°C och 360°C. Även bevattningens räckvidd kan kontrolleras och lagras i intervall för att passa just din trädgård. Aquacontour Automatic kommer med två metallspätt som gör att den står stadigt och stabilt i alla väder.

Slutligen vill vi nämna att du kan ställa in så att den passar två olika trädgårdsformer samtidigt. Därmed kan du skifta sömlöst mellan olika positioner i trädgården, men ändå få smidig bevattning. Detta är en tekniskt avancerad och automatisk vattenspridare som vi starkt rekommenderar.

Bästa pulsatorspridaren: Gardena Premium

Gardena Premium är en pulsatorspridare som kommer speciellt designad för användning på större områden. Vattenspridaren består av en robust kombination av plast och metall, samtidigt som du enkelt kan ställa in bevattningssektorn med hjälp av justeringsringar från 25°C till 360°C.

Utöver det så får du en hög precision och en jämn vattenfördelning tack vare munstycket av mässing. Som sagt så fungerar denna också större områden – upp till 490 kvadratmeter.

Den stabila plastsläden ger ytterligare stabilitet i vattenspridaren och ser till att den inte välter.

Bästa Pop-Up-spridaren: Gardena Pop-Up

Gardena Pop-Up är modellen som vi anser vara den bästa pop-up spridaren. Detta innebär att den placeras nere i marken och fungerar bäst på rektangulära eller kvadratiska områden. Just denna modell ska användas mellan 2 och 140 kvadratmeter.

Utöver det så kommer den med 16 olika precisionsmunstycken som säkerställer en jämn bevattning och tillförlitlig drift. Fördelen med denna modell är att den kommer med en kompakt konstruktion som enkelt och diskret placeras i gräsmattan.

Slutligen kommer vattenspridaren med ett högkvalitativt metallfilter som förhindrar att smuts tränger in och förstör bevattningen.

Prisvärd pulsatorspridare: Fiskars Impulse

Fiskars Impulse är en kompakt och kraftfull vattenspridare som inte sviker. Denna modell kommer tillverkad av metall vilket gör att jordspiken blir extremt stabil. Tack vare att detta är just en cirkelspridare så är även räckvidden väldigt bra. Modellen kan justeras upp till Ø 26 m i kastlängd.

Du får möjligheten att justera strålmönstret mellan en hård stråle och dimma, något som vi ser till stor fördel, speciellt vid bevattning av större områden. Vill du ha en robust pulsatorspridare för stora områden så är detta den perfekta modellen.

Bästa med stativ: Gardena Premium High Level

Gardena Premium High Level är en pulsatorspridare som står på ett stativ. Denna unika design möjliggör för bevattning av stora ytor (upp till 490 kvadratmeter).

Utöver det så kan sektorn ställas in mellan 25°C och 360°C. Med hjälp av vredet kan du också justera räckvidden från 5–12 meter. Spridaren är tillverkad av robust stål och plast – en kombination som gör att spridarhuvudet står stadigt ovan mark. Slutligen så kan du justera höjden på stativet upp till 100 centimeter.

För mindre områden: Gardena Classic Boogie

Här har vi en liten och kompakt vattenspridare som lämpar sig utmärkt för de mindre områdena i trädgården. Gardena Classic Boogie är en mångsidig och liten vattenspridare som ger dig 6 olika bevattningsmönster att välja mellan.

Du får dessutom två robusta metallspett som garanterar en stabil ställning oavsett lutning eller underlag. Tack vare att modellen kommer med en liten och kompakt konstruktion blir den lätt att flytta runt.

Slutligen kommer den med ett inbyggt filter som garanterat håller smuts och annat skräp borta från vattenflödet.

Köpguide för vattenspridare

Vilka typer av vattenspridare kan man välja mellan?

Det finns många nödvändiga verktyg att ha i trädgården och precis som med alla andra produkter så finns det också en massa vattenspridare att välja mellan. Nedan kan du läsa om de allra vanligaste typerna och få information kring vad de innebär:

 • Oscillerande vattenspridare: Ordet oscillerande betyder pendlande och det är precis vad denna typ av vattenspridare gör. Vattenspridaren har oftast flertalet mindre öppningar för vattnet ska kunna ta sig ut. Dessa är riktade uppåt och sen pendlar spridaren fram och tillbaka i en halvcirkel ovanför marken. Vattenspridaren kan täcka en stor yta och du får en jämn bevattning.
 • Roterande vattenspridare: Roterar runt sin axel och vattnar runt om ett ofta lite mindre område. Dessa modeller brukar har 2 eller fler armar som sprutar ut vattnet medan den snurrar. Eftersom dom inte har samma kraft som t.ex. en Pulsatorspridare så låter den också mindre.
 • Pulsatorspridare: En pulsatorspridare sprutar ut en ensam stråle ut från där den står och roterar sen runt sin axel. Det är den typ av spridare som du säkert sätt täcka en större yta (t.ex. på en fotbollsplan) och som klickar lite hela tiden medan den roterar. Dessa är väldigt bra på att täcka just stora ytor eftersom den ensamma strålen kan få ett högt tryck.
 • Popup-spridare: Dessa vattenspridare kräver planerade vattenledningar i din gräsmatta. Oftast behöver man flera stycken för att täcka hela gräsmattan. Fördelen med dessa är att de inte syns om de inte används. De ligger under marken i linje med gräset och poppar upp när dom går igång. De är en lite dyrare variant men har du möjligheten är det väldigt smidigt när allt är på plats.
 • Smart sprinkler: En sprinkler med möjligheten att koppla upp sig på t.ex. ditt Wifi eller Smart Home-system. Med dessa kan du programmera in så att de tar vissa zoner under vissa perioder eller utefter scheman. Vissa modeller kan även ställas in så de vattnar mer när det varit dåligt med regn på senaste tiden.

Funktioner och egenskaper att ha i åtanke

 • Bevattningsyta: Ditt val av vattenspridare är mycket beroende på vilken yta du ska vattna, kanske är det bara en liten rabatt, eller så har du nästan en fotbollsplan på baksidan? Beroende på vilken storlek och form du har på din gräsmatta så skiljer sig valet av vattenspridare.
 • Mönster på bevattningen: Du vill på så enkelt sätt som möjligt kunna täcka hela den utan du vill vattna, utan att slösa massa extravatten. Har du t.ex. en helt rektangulär gräsmatta där hela ytan ska vattnas, så kommer en vattenspridare med ett rektangulärt mönster vara optimal. De flesta bevattningsytorna är dock inte en exakt cirkel eller rektangel, så det gäller att fundera lite vad som passar.
 • Vattentryck: För lågt vattentryck kan betyda att du inte kan använda vissa vattenspridare. T.ex. så kan för lågt tryck innebära att dina pop-up spridare inte poppar upp. Ett lågt vattentryck innebär också att vattnet inte räcker lika långt.
 • Material: Plast och metall är de vanligaste materialen i vattenspridare, kort därefter följer silikon och gummi. Kvaliteten på dessa material varierar och i vissa fall är plast extremt hållbart. Oftast är det dock metall du ska satsa på i vattenspridaren då dessa är lite mer robusta än modellerna i plast, men även här skiljer sig kvaliteten på metallen. Vi rekommenderar så få rörande delar som möjligt, och i rostfritt stål om möjligt.
 • Reglage och inställningar: Beroende på vilken vattenspridare du väljer så kan det finnas olika möjligheter. Olika vattenspridare kommer med olika inställningar och reglage som låter dig skräddarsy din bevattning. Om du vill kunna använda din vattenspridare för hela trädgården, alternativt kunna programmera den så är det viktigt att du kollar på vilka inställningar och reglagelägen som finns.
 • Bevattningstimer: En inbyggd bevattningstimer är definitivt en fördel, dock är det inte så vanligt. Fördelen med en timer är att du själv kan välja vilken tid dina vattenspridare ska gå igång, därmed kan du vara regelbunden i din bevattning, samt vattna under den mest optimala tiden.

Vanliga frågor

När på dygnet ska man använda vattenspridaren?

Den bästa tiden att vattna gräsmattan är på morgonen. Då har natten gjort sitt och gräset har fått vila. Vattnar du på morgonen så är också risken för att vattnet ska avdunsta väldigt liten, därmed kan gräset ta upp maximalt med näring. För att lättare förstå sig på bevattningen så rekommenderar vi att du kollar in: Vattna gräsmattan på rätt sätt.

Hur länge kan man vattna med en vattenspridare?

Det beror på lite olika faktorer. Några av dessa är t.ex. vad du har för vattenspridare och hur varmt det är ute, så det är svårt att säga rakt av. Det du måste göra är ta reda på hur mycket vatten din gräsmatta eller rabatt behöver och utifrån det räkna ut hur länge du kan ha din spridare igång.

Hjälpsamma källor