Köpguide för vattenspridare
Vilka typer av vattenspridare kan man välja mellan?
Det finns många nödvändiga verktyg att ha i trädgården och precis som med alla andra produkter så finns det också en massa vattenspridare att välja mellan. Nedan kan du läsa om de allra vanligaste typerna och få information kring vad de innebär:
- Oscillerande vattenspridare: Ordet oscillerande betyder pendlande och det är precis vad denna typ av vattenspridare gör. Vattenspridaren har oftast flertalet mindre öppningar för vattnet ska kunna ta sig ut. Dessa är riktade uppåt och sen pendlar spridaren fram och tillbaka i en halvcirkel ovanför marken. Vattenspridaren kan täcka en stor yta och du får en jämn bevattning.
- Roterande vattenspridare: Roterar runt sin axel och vattnar runt om ett ofta lite mindre område. Dessa modeller brukar har 2 eller fler armar som sprutar ut vattnet medan den snurrar. Eftersom dom inte har samma kraft som t.ex. en Pulsatorspridare så låter den också mindre.
- Pulsatorspridare: En pulsatorspridare sprutar ut en ensam stråle ut från där den står och roterar sen runt sin axel. Det är den typ av spridare som du säkert sätt täcka en större yta (t.ex. på en fotbollsplan) och som klickar lite hela tiden medan den roterar. Dessa är väldigt bra på att täcka just stora ytor eftersom den ensamma strålen kan få ett högt tryck.
- Popup-spridare: Dessa vattenspridare kräver planerade vattenledningar i din gräsmatta. Oftast behöver man flera stycken för att täcka hela gräsmattan. Fördelen med dessa är att de inte syns om de inte används. De ligger under marken i linje med gräset och poppar upp när dom går igång. De är en lite dyrare variant men har du möjligheten är det väldigt smidigt när allt är på plats.
- Smart sprinkler: En sprinkler med möjligheten att koppla upp sig på t.ex. ditt Wifi eller Smart Home-system. Med dessa kan du programmera in så att de tar vissa zoner under vissa perioder eller utefter scheman. Vissa modeller kan även ställas in så de vattnar mer när det varit dåligt med regn på senaste tiden.
Funktioner och egenskaper att ha i åtanke
- Bevattningsyta: Ditt val av vattenspridare är mycket beroende på vilken yta du ska vattna, kanske är det bara en liten rabatt, eller så har du nästan en fotbollsplan på baksidan? Beroende på vilken storlek och form du har på din gräsmatta så skiljer sig valet av vattenspridare.
- Mönster på bevattningen: Du vill på så enkelt sätt som möjligt kunna täcka hela den utan du vill vattna, utan att slösa massa extravatten. Har du t.ex. en helt rektangulär gräsmatta där hela ytan ska vattnas, så kommer en vattenspridare med ett rektangulärt mönster vara optimal. De flesta bevattningsytorna är dock inte en exakt cirkel eller rektangel, så det gäller att fundera lite vad som passar.
- Vattentryck: För lågt vattentryck kan betyda att du inte kan använda vissa vattenspridare. T.ex. så kan för lågt tryck innebära att dina pop-up spridare inte poppar upp. Ett lågt vattentryck innebär också att vattnet inte räcker lika långt.
- Material: Plast och metall är de vanligaste materialen i vattenspridare, kort därefter följer silikon och gummi. Kvaliteten på dessa material varierar och i vissa fall är plast extremt hållbart. Oftast är det dock metall du ska satsa på i vattenspridaren då dessa är lite mer robusta än modellerna i plast, men även här skiljer sig kvaliteten på metallen. Vi rekommenderar så få rörande delar som möjligt, och i rostfritt stål om möjligt.
- Reglage och inställningar: Beroende på vilken vattenspridare du väljer så kan det finnas olika möjligheter. Olika vattenspridare kommer med olika inställningar och reglage som låter dig skräddarsy din bevattning. Om du vill kunna använda din vattenspridare för hela trädgården, alternativt kunna programmera den så är det viktigt att du kollar på vilka inställningar och reglagelägen som finns.
- Bevattningstimer: En inbyggd bevattningstimer är definitivt en fördel, dock är det inte så vanligt. Fördelen med en timer är att du själv kan välja vilken tid dina vattenspridare ska gå igång, därmed kan du vara regelbunden i din bevattning, samt vattna under den mest optimala tiden.