Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa vertikalskäraren 2023

Bäst i test för vertikalskärare: Köpguide och topplista med 6 vertikalskärare

Uppdaterad:

Vintern må kännas lång, men våren kommer snabbare än vi tror. Något du inte vill glömma bort är att förbereda din gräsmatta på bästa sätt för en riktigt grön och skön matta – hela säsongen.

Vill du ha en gräsmatta i toppklass, bör du investera i en vertikalskärare som både syresätter gräset och förbättrar dess dränering.

När det kommer till vertikalskärare finns det en rad olika maskiner att välja mellan och i det här inlägget kommer vi att jämföra de allra bästa. Vi kommer också besvara de vanligaste frågorna om just vertikalskärare, för att hjälpa dig välja rätt i trädgårdsmaskinsdjungeln.

Vilken är den bästa vertikalskäraren?

Bästa vertikalskäraren: Stiga SV 415 E

Stiga SV 415 E Vertikalskärare är perfekt för dig som letar efter en maskin som är effektiv, men också lätt att använda. Detta är en lätt och elektrisk vertikalskärare som är delvis självgående.

Skäraren har en motor på 1500 W och kan användas med minimal ansträngning då rotorns rörelse hjälper till att driva den framåt. Den kommer med två olika funktioner, 44 fjädrar för luftning eller 20 knivar för vertikalskärning, men också en uppsamlare på 50 L.

Med sin arbetsbredd på 38 cm och justerbara arbetsdjup mellan -13 mm och +4,5 mm är denna vertikalskärare ett bra val för dig som letar efter en maskin med flera användningsområden.

Bästa batteridrivna: Ryobi One+ RY18SFX35A-0

Vertikalskäraren Ryobi One+ RY18SFX35A-0 är en effektiv, batteridriven vertikalskärare. Den drivs av 2 st 18 V-batterier (observera att batterier säljs separat) med en batteritid på över 40 min, vilket gör den optimal för dig med en liten till medelstor gräsmatta.

Skäraren har 4 olika arbetsdjup på -12, -8, -4 och 2 mm, en arbetsbredd på 35 cm och du kan även byta ut den inbyggda skärvalsen mot en mossrivare (säljs separat) för fler funktioner.

Den är utrustad med en borstlös motor för bättre hållbarhet och högre effektivitet. Tyvärr ingår inte uppsamlare men denna kan köpas till och rymmer 55 L.

Bästa bensindrivna: MTD Optima 38 VO

MTD – Optima 38 VO är en kraftig, bensindriven 3-i-1 vertikalskärare, mossrivare och uppsamlare som passar dig som letar efter en maskin gjord för lite större uppgifter med flera funktioner.

Trots att den är gjord för stora gräsytor erbjuder den ändå snabb och smidig skärning med sin arbetsbredd på 38 cm, maximala arbetsdjup på 15 mm, 16 knivar och sin starka motor på 4000 W.

Hjulen är även kullagrade för enklare rullning, dock ligger vikten så klart något högre på 39 kg för en så pass kraftfull maskin.

Bästa budgetalternativet: AL-KO Comfort 38 E CombiCare

AL-KO Combi Care 38 E är en lätt och smidig eldriven vertikalskärare med en moter på 1300 W. Den passar för ytor upp till 800 m² och kan även användas för mossrivning.

Denna skärare sticker ut tack vare sin komfort med smarta bärhandtag, möjlighet att anpassa höjden till användarens längd och sin låga vikt för lätt manövrering.

Arbetsbredden ligger på 38 cm för vertikalskärning och 37 cm för luftning och arbetsdjupet har 5 lägen från 1–10 mm med sina 14 knivar, vilket gör den här vertikalskäraren till ett fantastiskt budgetalternativ.

Perfekt för dig som letar efter en maskin med olika funktioner, till ett rimligt pris.

Bra för små gräsmattor: Einhell GC-SA 1231/1

Einhell GC-SA 1231/1 är en flexibel eldriven vertikalskärare och mossrivare i ett kraftfullt och tillförlitligt redskap perfekt för dig med en mindre till mellanstor gräsmatta upp till ca 300 m².

Den har 8 dubbelknivar, en arbetsbredd på 31 cm och tre olika arbetsdjup. Detta tillsammans med en motor på 1200 W gör att du får ett bra resultat vad varje användning.

Den är även enkel att manövrera tack vare dess relativt lätta vikt på 11,35 kg och stora hjul som tar sig fram enkelt i svår terräng. Toppen för dig som vill ha ett smidigt verktyg för både vertikalskärning och luftning.

Bäst för stora gräsmattor: Hecht Vertikalskärare 5644

Hecht Vertikalskärare 5644 väger 44 kg och är en kraftfull bensindriven vertikalskärare. Den har 5,4 hästkrafter och 17 stålknivar, som ger ett starkt resultat. Denna maskin passar bättre för stora, öppna ytor och är perfekt för dig med gräsmattor upp till 1600 m² att behandla.

Dess arbetsyta på 42 cm, och arbetsdjup på -12 mm–10 mm gör den till en skärare med stort arbetsomfång. Detta är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en robust, bensindriven vertikalskärare för dina stora gräsmattor. En hållbar och kraftfull maskin som gör jobbet.

Köpguide för veritkalskärare

Driftkälla

Som du sett har vi listat vertikalskärare med olika driftkällor som bensin, batteri och elnät för att du ska kunna välja det som passar dig allra bäst.

  • Bensin: Bensin kan passa bättre för dig med stora ytor uppemot 1500–2000 m², där sladdar inte räcker och som kräver en kraftigare maskin.
  • Elnät: Elnät passar dig med liten till medelstor gräsmatta bättre för ett smidigt och lätt jobb, där sladdar kan dras runt hela gräsmattan.
  • Batteri: Vertikalskärare som styrs av batteri är också optimalt för små till medelstora gräsmattor, där sladd kanske inte räcker hela vägen runt gräsmattan. Gräsmattan bör dock inte vara för stor så att batteriet inte hinner laddas ut längs vägen.

Viktiga specifikationer och egenskaper

Vikt

När det kommer till vikt beror det även här på vilken storlek på gräsmatta du har och även hur smidigt jobbet ska kunna utföras.

Har du endast en liten gräsmatta kan det räcka med en liten och lätt skärare medan det kan vara tacksamt med en större, tyngre och mer robust maskin för stora ytor.

Motorkraft

Likaså motorkraften beror på storleken på dina ytor och hur tät din gräsmatta redan är. Batteri- och elnätsdrivna skärare har inte lika stor motorkraft som bensindrivna maskiner vilket kan vara bra att ha i åtanke när du väljer vertikalskärare.

Rekommenderad arbetsyta

Arbetsyta är kanske en av de viktigaste sakerna att tänka på när du jämför vertikalskärare. Detta då det är storleken på din gräsmatta som avgör hur stor, kraftfull och vilken typ av skärare du behöver. Ta en titt på storleken på din gräsmatta innan du väljer maskin.

Bränsletank/batteritid

Beroende på hur stora ytor du har att beskära kan det vara mer eller mindre till fördel med en stor bränsletank eller lång batteritid. Större bränsletank/batteri tar dig längre men betyder också en tyngre maskin. Har du en liten gräsmatta räcker det troligtvis med en mindre tank eller kortare batteritid.

Sladdlängd

Att ha en lång sladd betyder att du inte behöver byta uttag under arbetets gång, vilket så klart underlättar. Se över hur stor din gräsmatta är och vad som passar dig bäst.

Arbetsdjup

Vilket arbetsdjup din gräsmatta kräver beror på om den är tät eller gles. Ett arbetsdjup på ca 5 mm räcker för en tät gräsmatta men för en glesare matta rekommenderas ett djup på ca 10–20 mm.

Arbetsbredd

Större arbetsbredd passar större och mer öppna gräsmattor, medan en mindre arbetsbredd lättare tar sig in i mindre vrår. Detta förekommer oftast vid mindre ytor som till exempel gräsmattor vid radhus och liknande.

Ljudnivå

Vilken ljudnivå maskinen har kan vara viktigt att tänka på om man har nära grannar som kan störas. Bor man mer avskilt spelar ljudnivån kanske mindre roll så länge man skyddar sin egen hörsel med hörselskydd.

Med eller utan uppsamlare

Fördelen med en uppsamlare är att man slipper både att kratta och att ha mossa och gräsfilt som yr omkring. Har man stora ytor eller nära grannar kan det vara skönt att samla upp allt med en gång i en uppsamlare, det gör såklart också att du kan utföra arbetet snabbare. På vissa maskiner kan uppsamlare köpas till separat om det inte redan ingår.

Användarvänlighet

Är du en van trädgårdsarbetare eller är det en ny hobby? Oavsett hur mycket erfarenhet du har kan det vara en god ide att titta på maskinens användarvänlighet, så att den inte är för svårmanövrerad för just dig eller att den blir för tung att hantera. Välj vad som passar dig bäst.

Vanliga frågor

När på året ska man vertikalskära?

Det räcker att vertikalskära två gånger per år, en gång sent på våren och en gång på hösten innan det är dags för vintervila. Det viktigaste är att gräsmattan är kompakt och tillräckligt fast för att gå på. Vitsen med vertikalskärning är att bearbeta jorden och förse gräsets rötter med vatten och syre, samtidigt som döda rötter avlägsnas.

Hur djupt ska man vertikalskära?

På en tätt växande gräsmatta rekommenderas tätare knivar och ett lägre djup på omkring 5 mm. En mer sliten och gles gräsmatta kan behöva lite större mellanrum mellan knivarna och ett större djup på ca 10–20 mm. Hur djupt man ska skära beror alltså på hur tät gräsmatta man har.

Hjälpsamma källor