Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa vinkelslipen 2023

Upptäck de populäraste vinkelsliparna på marknaden: 3 vinkelslipar som är bäst i test

Uppdaterad:

En vinkelslip ger dig mer frihet då detta praktiska verktyg kan användas på flera olika sätt. De främsta funktionerna gör att du på ett enkelt sätt kan slipa och kapa, bland annat metall och sten. Även fast de flesta vinkelslipar på marknaden drivs med hjälp av elektricitet kan du även hitta flera modeller som drivs med hjälp av bensin, tryckluft eller ett batteri.

Genom att granska flera olika modeller av vinkelslipar har vi skapat denna guide och hittat vad vi tycker är de bästa vinkelsliparna på marknaden. Favoriten från Dewalt DWE4157-QS hamnar högst upp då den är mångfunktionell och prisvärd.

Vilken är den bästa vinkelslipen?

Dewalt DWE4157-QS

Vinkelslipen DWE4157-QS kommer från det etablerade varumärket Dewalt, som är världskända för sina kraftfulla maskiner. De är populära att använda för både hemmafixare och professionella användare. Dessutom har deras produkter en bra prislapp som passar flera olika personer. 

Den stora fördelen med denna maskin från Dewalt är att dess mindre omfång, gör det enklare att få ett bra grepp. Detta bidrar till en större säkerhet och mindre risk för att slinta under användning. En nollspänningsbrytare på vinkelslipen gör att maskinen inte kan starta, även om strömbrytaren är på. För att kunna starta maskinen måste denna brytare tryckas in. Ett extra steg, som ger extra säkerhet.

För att maskinen ska hålla längre har dess utvecklare utrustat slipen med en motor som drivs av självbrytande kol. Dessutom skyddas motorn av ett praktiskt dammskydd som även det ger maskinen en längre livslängd.

DWE4157-QS är utöver allt detta en mycket bekväm maskin, som gör att du enkelt kan nå skrymslen och vrån utan några svårigheter. Den bidragande faktorn till detta är maskinens växelhus, som ger en lägre profil och därmed mer kontroll. Allt som allt är Dewalts maskin en väl värd investering som dessutom har en mycket bra prislapp.

Ryobi One+ R18AG-0

Varumärket Ryobi räknas som marknadens ledande, med ett urval av produkter som passar samtliga användare. Deras vinkelslip One+ R18AG-0 tillhör varumärkets serie av sladdlösa verktyg, som ger användare mer räckvidd och frihet under användning. 

Maskinen drivs av ett batteri och dess lätta vikt på endast 2.58 kilo ger dig en flexibel maskin med många möjligheter. Vinkelslipens vridbara handtag och bekväma grepp ger mer kontroll, där du kan nå samtliga ytor. En lättare maskin sliter även mindre på axlar, rygg och armar vilket gör att du kan jobba längre och mer smärtfritt. Komfort är helt klart en viktig faktor vid val av maskin. 

En mindre nackdel med One+ R18AG-0 är att den endast drivs av Ryobis One+ batterier, som måste köpas separat vid behov. Men vid köp medföljer flera tillhörigheter som underlättar hantering. Dessa är ett praktiskt stödhandtag, haknyckel och verktyg.

Verto 1050 W

Den prisvärda 1050 W maskinen från Verto är ett utmärkt val för hemmafixare. Verto är ett varumärke som framförallt har satt ett avtryck hos personer som uppskattar välkonstruerade maskiner som inte ger ett alltför stort hål i plånboken. Med Verto 1050 W investerar du i ett mycket prisvärt verktyg, utan att kompromissa med funktionalitet eller säkerhet. 

Verktyget har ett ergonomiskt utformat handtag som kan ställas om till tre olika lägen, detta för att ge bättre komfort och ett bra grepp. Samtliga lägen ger balans och därmed full kontroll. Dessutom kan du enkelt justera hastigheten och använda maskinens låsknapp för en mer säker användning.

Utöver allt detta är maskinen lätt till vikten, med en totalvikt på endast 2.3 kilo. Detta resulterar i en maskin som uppfyller samtliga krav, men som även är en av marknadens mer prisvärda val.

Vem behöver en vinkelslip?

En vinkelslip tror många endast är designade för byggföretag eller professionella användare. Men så är helt klart inte fallet. En vinkelslip kan med fördel användas för hementusiaster eller den som gillar att utföra arbeten hemma på egen hand. Vinkelslipar kommer i flera olika varianter så det enda du behöver göra är att välja en som passar dig och ditt ändamål.

Planerar du att använda maskinen inom ditt yrke? Ja då är det nödvändigt att köpa en maskin som tål ett högre arbetstryck, har en lättare vikt och som kan användas under en längre tid. Marknaden idag är fylld av diverse olika vinkelslipar och ofta är skillnaderna mellan de olika funktionerna mellan prisklasserna minimala. Det är då viktigt att istället kika på produkternas olika säkerhetsfunktioner eller extra låsfunktioner för att kunna skilja dem åt.

Fördelen med en vinkelslip är att den är multifunktionell, där du enkelt kan kapa både hårdare metall, sten eller klinkers. Men utöver detta kan du även polera olika ytor. Ska du byta klinkers i kök eller badrum? Ja då kommer en vinkelslip spara dig både tid och pengar.

Köpguide för vinkelslipar

En etablerad och fylld marknad har skapat en djungel av verktyg och mängder av val. Det finns numera vinkelslipar i alla olika prisklasser, storlekar, tyngder, modeller och mått. Detta bidrar helt klart till att försvära valet och komplicerar processen.

Det allra vanligaste klagomålet från användare är att de har lurats in i att köpa en maskin som är alldeles för stor och tung för ändamålet. De har därför investerat mer pengar på en maskin som är prisbelönad, men som helt klart inte passar de ytor eller det arbete som den är planerad att användas till.

Det är därför viktigt att du ställer dig själv tre viktiga frågor. Vart ska maskinen användas, hur ofta ska den användas och under hur lång tid ska du använda den? Ytan som du planerar att använda maskinen på gör att du måste kika på verktygets diameter. En fördel är att investera i en maskin som har en lägre profil och växelhus, vilket gör att du kan nå även mindre ytor.

Letar du efter en maskin som ska användas vid ett projekt eller som ska klara av dagligt bruk? Beroende på hur ofta den ska användas behöver du kika på verktygets motor och livslängd. Ska verktyget även användas under en längre tid är det nödvändigt att maskinen är utformad med ergonomiska handtag och detaljer, för en bekvämare användning.

Flera av marknadens vinkelslipar drivs av batteri och har ingen sladd. Detta ger dig som användare mer frihet och ett bredare arbetsområde. Dessa maskiner är helt klart en fördel för dig som jobbar utomhus där uttag kan vara svåråtkomliga.

Tre olika typer av vinkelslipar

För att passa samtliga behov finns det idag 4 olika typer av vinkelslipar. Den allra vanligaste är den strömdrivna. Men det finns även ett val att införskaffa en bensindriven eller lufttrycksdriven maskin. Vinkelslipar utan sladd drivs i de flesta fall av ett kraftfullt batteri och är ytterligare ett populärt val på marknaden.

Nedan kan du läsa lite mer om de olika fyra alternativen för att underlätta ditt val.

Bensin- och lufttrycksdriven

Dessa två modeller av vinkelslipar är mindre populära och svårare att få tag på. De har sina fördelar som de flesta maskiner, men även nackdelar. Den stora fördelen är att en vinkelslip som drivs av bensin eller lufttryck inte kräver någon sladd. Detta ger mer yta och svängrum och du behöver heller inte oroa dig för var uttagen finns i huset.

Nackdelen med framförallt en bensindriven vinkelslip är den miljöpåverkan som den har. Bensin är även dyrare än el, så en vinkelslip som drivs av bensin kommer bli betydligt dyrare i längden.

Strömdriven

Strömdrivna vinkelslipar är marknadens populäraste. De är vanligtvis mer kraftfulla och pålitliga, då de varken behöver laddas eller fyllas på med bensin. Detta gör att strömdrivna vinkelslipar lämpar sig bäst för längre projekt eller om de behöver användas ofta.

Strömdrivna vinkelslipar finns i en mängd olika varianter, storlekar och prisnivåer. Kika på en som passar dig och ditt behov bäst.

Batteridriven

En batteridriven vinkelslip ger dig helt klart mer frihet då maskinen kan tas med överallt. Detta lämpar sig då särskilt bra för dig som använder maskinen i ditt professionella yrke, eller om du har flera pågående projekt.

Nackdelen med en batteridriven vinkelslip är att du måste planera din användning. För att kunna göra detta är det viktigt att vinkelslipen har en display som visar hur mycket energi som finns kvar i batteriet. Du vill helt enkelt inte behöva avbryta ditt jobb för att ladda verktyget. Behöver du en vinkelslip utan sladd är en batteridriven modell dock ett bra och populärt val.

Hållbarhet och säkerhet

En vinkelslip är ett tyngre verktyg som kräver säkerhet och vana. Det är ett kraftfullt verktyg som kan göra stor skada om det används felaktigt, eller om du inte använder det på ett säkert sätt. Var därför alltid noga med att följa anvisningar och hantera vinkelslipen varsamt utan närvarande barn. 

För bästa säkerhet bör du endast använda verktyget när du bär hörselskydd och ögonskydd. En fördel är även om detta kombineras med någon form av andningsskydd. Följ helt enkelt regeln att du aldrig kan vara nog försiktig. När du använder en vinkelslip så yr mindre damm- och metallpartiklar runt om i luften vilket kan skada lungor, hörsel och ögon. Full skyddsutrustning rekommenderas därför i kombination med varsamt användande.

Viktiga säkerhetsfunktioner

En säkrare vinkelslip är utrustad med olika typer av säkerhetsfunktioner för att minimera skador och ge en säkrare användning. Verktyg som har en stabil och lägre profil kommer automatiskt att göra slipen betydligt säkrare då du har mer kontroll. Detsamma gäller om verktyget har en lagom storlek och tyngd för vad den är ämnad att användas till. Rätt förutsättningar resulterar i en enklare hantering.

Men utöver detta väljer vissa tillverkare att utrusta verktyget med ytterligare funktioner. Den allra populäraste är att maskinen har utrustats med en låsfunktion. Denna säkerhetsfunktion gör att maskinen inte kan slås på, även om strömmen är tillkopplad. För att starta vinkelslipen måste du istället hålla in knappen. Denna funktion är nödvändig för att undvika att slipen slås på av misstag.

Hur vi valde topplistan

Den första frågan som du ska ställa dig själv inför valet av vinkelslip är, hur- och när planerar du att använda verktyget? Denna fråga kommer att ge dig den stora ledtråden för att finna det bästa valet för dig eller ditt jobb. Utöver detta bör du även jämföra de olika maskinernas funktioner, tyngd, räckvidd, bekvämlighet och framförallt om de uppfyller de säkerhetskrav som krävs.

Valet av vinkelslipar på marknaden är enorm, vilket såklart gör valet svårare om du inte vet vad du ska leta efter. När vi sammansatte denna topplista valde vi att fokusera på framförallt tre punkter. Funktion, hantering och säkerhet.

Vinkelslipar med till exempel ergonomiskt utformade handtag, extra säkerhetsfunktioner, stabilitet, en lättare vikt och en justerbar yta ger verktygen både ett bättre kundomdöme, men även ett högre betyg på vår topplista. Det slutliga betyget baseras på en kombination av kundutlåtande, våra egna omdömen samt andra sidors utlåtanden.

Normalt så ger en maskin med fler funktioner och arbetsområden verktyget en högre prislapp. Men vi har även inkluderat produkter som har varierande funktioner som inte kostar alltför mycket, vilket gör dem till ett bra val för både privatpersoner och professionella användare.

Genom att jämföra olika vinkelslipar på marknaden har vi sammansatt en topplista som inkluderar maskiner i olika prisklasser. Detta för att ge en sammansatt lista med marknadens toppval av vinkelslipar.

Sammanfattning

En vinkelslip är ett fantastiskt verktyg som klarar både kapning och polering av diverse olika material såsom sten, klinkers eller metall och gör jobbet till en ren fröjd.

För att göra ett bra inköp och val av vinkelslip är det viktigt att ha i åtanke vilket jobb som du planerar att använda slipen till. Ska du till exempel kapa material eller polera? Olika användningsområden kan kräva olika val av verktyg.

Det är därför nödvändigt att du funderar på vilka funktioner som du kräver för ett bekymmersfritt jobb, samt vart du ska använda maskinen. Ska du till exempel arbeta utomhus kan en sladdfri maskin ge dig mer frihet. Fler funktioner höjer oftast dock priset på en vinkelslip.

En maskin som ger dig mer spelrum och funktioner är Dewalts vinkelslip DWE4157-QS, som ger dig en bekväm användning med full kontroll. Men beroende på hur du planerar att använda verktyget bör du kika på samtliga alternativ på vår topplista, för att hitta den bästa maskinen för dig och dina ändamål.