Köpguide för wokpannor
Att hitta den bästa wokpannan för just dig kan vara otroligt svårt på grund av alla valmöjligheterna som finns. Här nedan kan du ta del av vår köpguide som går igenom några punkter som kan vara värda att tänka på.
Material
- Gjutjärn: Ett robust material som fungerar på alla sorters värmekällor och tål mycket höga temperaturer. Detta material är helt återanvändbart och ger en jämn värmefördelning längs med hela pannan för att undvika oregelbundna tillagningstider. Gjutjärn kräver lite mer skötsel än andra material.
- Rostfritt stål: En fördel med rostfritt stål är att det är enkelt att rengöra till skillnad från andra material där man behöver vara lite mer försiktig. Det tål också alla typer av redskap så man behöver inte heller oroa sig för det.
- Kolstål: Har nog en utav de bästa egenskaperna när det kommer till stekning och tål även höga temperaturer. Den fungerar därför utmärkt på alla typer av värmekällor.
- Non stick: Non stick är i sig inte ett eget material utan avser panner som är belagda men någon from av non stick-beläggning. Dessa är mycket populära eftersom mat inte bränner fast i pannan lika lätt, vilket gör dom lätta att använda och rengöra.
Platt eller rund?
Svaret beror lite på, men om du använder dig av en västerländsk och elektrisk spishäll så är en platt wokpannan verkligen att föredra då denna passar mycket bättre där.
Har du däremot en gisspis så kan det finnas möjlighet att använda en rund botten. Dessa är riktigt bra för att göra just wok och är den mer traditionella varianten.
Stor eller liten?
Storleken på wokpannorna kan variera ganska kraftigt, speciellt om du någon gång har sett de som används på restauranger som är enorma.
Detta beror på att de lagar mat till många personer och faktumet är att det inte krävs något jättestort för att skapa något fantastiskt. Ta reda på vilka pannor som skulle kunna passa just din spis och tänk också på att, ju större pannan är desto tyngre blir den.
Detta är särskilt viktigt att tänka på vid köp av gjutjärnspannor då dessa ofta väger betydligt mer och en för stor panna kan vara väldigt klumpig att använda.
Värmekapacitet
Beroende på vilket material du väljer så kan värmekapaciteten variera.
- Den allra högsta värmetåligheten har kolstål, som är särskilt bra om du vill uppnå de där stektemperaturerna som du ser på restauranger.
- Näst upp kommer gjutjärn och rostfritt stål som generellt kan uppnå ganska höga temperaturer men det är fortfarande viktigt att du dubbelkollar detta så att du inte blir missnöjd med produkten du köper.
- Sist har vi non stick-pannorna. Dessa fungerar utmärkt så länge du inte uppnår allt för höga temperaturer.
Garanti
Stora varumärken erbjuder ofta en tillverkningsgaranti på några år. Detta är något som kan vara bra att jämföra mellan de olika pannorna då de framförallt skyddar dig mot särskilda defekter.
Värt att notera är dock att de inte skyddar mot normalt slitage och framför allt inte för felaktig användning, men detta är ju ganska sunt förnuft.
Priset
Wokpannorna kan variera väldigt mycket i pris, speciellt eftersom att wokpannor är specialpannor som inte så många tillverkare producerar, men trots det så finns det budgetvänliga modeller.
Det finns budgetvänliga pannor av gjutjärn och kolstål också, något som vi oftast inte tänker på. Tänk alltid på att en panna är en investering som förhoppningsvis ska hålla i åratal framöver och det kan därför vara bra att brassa på några extra kronor för att få en av hög kvalitet. Ser man det i långa loppet blir det i de flesta fall också billigare då du slipper köpa en ny panna inom loppet av några år.