Bästa wokpannan 2023

Köpguide för wokpannor: Bäst i test och hur du väljer rätt wokpanna för dina behov

Uppdaterad:

En wokpanna med grönsaker och kyckling i.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den asiatiska matkulturen blir allt mer populär i Sverige och faktumet är att du själv kan skapa några fantastiska rätter med hjälp av bara en enkel wokpanna. Det finns dock en massa modeller och varumärken att välja mellan och av den anledningen hade vi tänkt att hjälpa dig på traven.

Här i detta inlägg kan du ta del av vår topplista över de allra bästa wokpannorna som finns tillgängliga på marknaden idag samt få lite goda tips och råd på vad du ska tänka på vid matlagning med wokpannor.

Vilken är den bästa wokpannan?

Bästa wokpannan: Scanpan Pro IQ

Wokpannan Pro IQ från Scanpan kommer tillverkad av 100% återvunnet aluminium, vilket inte bara är superbra för miljön utan också ger pannan god värmefördelning. Den har ett lätt och svalt handtag av rostfritt stål som ger dig full kontroll över pannan även över den allra varmaste hettan.

Inte nog med det, den är även utrustad med heltäckande non-stick beläggning som försäkrar dig om att inga matrester bränner fast. Pro IQ fungerar även utmärkt för annan typ av matlagning, då den har en mängd olika användningsmöjligheter tack vare att den kan användas på alla sorters värmekällor.

Är du ute efter en wokpanna av premiumkvalitet, som kommer hålla dig många år framöver så är detta valet för dig!

Bästa wokpannan i gjutjärn: Ronneby Bruk Ultra Light

Här har vi en wokpanna i gjutjärn från Ronneby Bruk. Pannan Ultra Light är faktiskt tillverkad av exakt samma råmaterial som sandgjutna, tyngre och klumpigare gjutjärnspannor, men är otroligt lätt till vikten. Anledningen till att just denna modell är så pass lätt är för att Ronneby Bruk under åratal har utvecklat en helt unik gjutningsteknik som möjliggör att de kan tillverka betydligt tunnare pannor vilket i sin tur också leder till en lättare vikt.

Gjutjärnspannan är utrustad med silikonhandtag för en bekvämare användarupplevelse och finns i storlekarna 30, 32 och 34 cm. Vill du hellre ha stålhandtag så har dom även modellen Ultra Light Professional i storleken 32 cm. Stålhandtaget gör att den även kan användas i ugn eller på grillen.

Ronneby Bruk Ultra Light är enligt oss den bästa wokpannan i gjutjärn som går att få tag på och verkligen en modell du definitivt bör kika lite extra på!

Mest mångsidiga: Smeg Wokpanna

Smeg Wokpanna är en stilren wokpanna som snabbt uppnår spännande smaker och ger dig en matupplevelse som aldrig förr. Woken har en smart och väl genomtänkt design med hela 6 lager.

De olika lagerna består av en extern botten, aluminiumskropp och ytterligare 4 lager för att få den optimala non-stick beläggningen. Allt detta bara för att du ska få den ultimata pannan. Tack vare den tjocka bottnen på 4,5 millimeter kan du garanterat få en jämn och effektiv värmefördelning.

Wokpannan från Smeg är inte heller buden till bara en värmekälla. Den fungerar helt perfekt på alla typer av spisar och motstår ugnsvärme upp till 250 grader Celsius. Detta är en wokpanna som verkligen inte kommer göra dig besviken!

Mest hållbara: Skeppshult Traditional Wok

Traditional Wok från Skeppshult är precis som namnet säger. En traditionell wok som verkligen ger dig vibbar från Sydostasien. Detta är mycket tack vare att den är tillverkad av gjutjärn vilket ger det unika intrycket.

Handtaget är tillverkad av fint bokträ och med rätt skötsel så skulle denna wok mycket väl kunna hålla dig livet ut. Pannan kommer utrustad med en helt anaturlig non-stick beläggning av rapsolja som förbättras med tiden, samtidigt som den är hela 5 millimeter tjock, vilket sprider värmen jämnt över hela pannan för en fin stekyta.

Självklart kan woken användas på alla typer av värmekällor tack vare sin ytterst höga kvalitet. För att toppa detta med lite extra bonusar så kommer Skeppshult även med 25 års produktionsgaranti. Så vad väntar du på!?

Smidigast: Fiskars All Steel

All Steel Wok från Fiskars är den perfekta woken för dig som hemmakock som uppskattar de allra bästa verktygen.

Wokpannan är nämligen en utveckling av de tidigare succéserierna Matador och Rotisser Steel. Alla pannor i “All Steel-serien" är utrustade med en keramisk Ceratec beläggning som verkligen ser till att inga matrester lyckas fastna kvar.

Fiskars All Steel är även helt kapabel för maskindiskning, men vi rekommenderar att du fortfarande använder dig av handtvättning då detta alltid kommer att vara skonsammare och förlänga livslängden på pannan. Är du ute efter ett riktigt pålitligt verktyg i köket så är Fiskars All Steel, den woken du ska satsa på!

Bästa wokpannan i kolstål: Mauviel Wok Kolstål

Mauviel Wok Kolstål kommer med en stilren och nästan lite “gammal” design. Mauviel är väl kända sedan långt tillbaka att ha tillverkat snygga köksredskap av hög kvalitet och denna woken är verkligen inte en utomstående! Den kommer med en diameter på 30 centimeter, vilket ger dig gott om plats för att samla alla smaker.

Då denna woken inte är tillverkad av antingen gjutjärn eller rostfritt stål så kommer den tyvärr inte med en non-stick beläggning. Detta är en liten nackdel då du behöver använda mer stekfett än de andra modellerna.

Trots att den inte är försedd med non-stick beläggning, så tycker vi att den förtjänar en plats på topplistan tack vare den unika designen och många andra fördelar!

Med bivax-beläggning: De Buyer Wok Mineral B

Här har vi en lite större wokpanna från De Buyer. Wokpanna Mineral B mäter 32 centimeter i diameter och är därför även försedd med ett extra handtag för att underlätta manövrering.

Pannan är verkligen ideal för snabb och hälsosam matlagning som räcker för hela familjen då den även är kapabel för användning på spisar inklusive induktion. Tack vare sin lite mer “spetsiga” design så får du en optimal värmefördelning.

Wok Mineral B är tillverkat helt och hållet i järn och försedd med en beläggning av bivax, vilket skyddar bra mot oxidering samtidigt som det också framhäver de ljuvliga smakerna i kryddorna.

Järn, som du kanske vet ska inte diskas i diskmaskin och detsamma gäller för denna woken också. Vill du vara extra duktig ska du helst inte använda diskmedel över huvud taget och istället bara skölja med varmt vatten och därefter olja den lätt De Buyer Wok Mineral är den perfekta Wokpannan för dig som vill laga mat för hela familjen!

Köpguide för wokpannor

Att hitta den bästa wokpannan för just dig kan vara otroligt svårt på grund av alla valmöjligheterna som finns. Här nedan kan du ta del av vår köpguide som går igenom några punkter som kan vara värda att tänka på.

Material

  • Gjutjärn: Ett robust material som fungerar på alla sorters värmekällor och tål mycket höga temperaturer. Detta material är helt återanvändbart och ger en jämn värmefördelning längs med hela pannan för att undvika oregelbundna tillagningstider. Gjutjärn kräver lite mer skötsel än andra material.
  • Rostfritt stål: En fördel med rostfritt stål är att det är enkelt att rengöra till skillnad från andra material där man behöver vara lite mer försiktig. Det tål också alla typer av redskap så man behöver inte heller oroa sig för det.
  • Kolstål: Har nog en utav de bästa egenskaperna när det kommer till stekning och tål även höga temperaturer. Den fungerar därför utmärkt på alla typer av värmekällor.
  • Non stick: Non stick är i sig inte ett eget material utan avser panner som är belagda men någon from av non stick-beläggning. Dessa är mycket populära eftersom mat inte bränner fast i pannan lika lätt, vilket gör dom lätta att använda och rengöra.

Platt eller rund?

Svaret beror lite på, men om du använder dig av en västerländsk och elektrisk spishäll så är en platt wokpannan verkligen att föredra då denna passar mycket bättre där.

Har du däremot en gisspis så kan det finnas möjlighet att använda en rund botten. Dessa är riktigt bra för att göra just wok och är den mer traditionella varianten.

Stor eller liten?

Storleken på wokpannorna kan variera ganska kraftigt, speciellt om du någon gång har sett de som används på restauranger som är enorma.

Detta beror på att de lagar mat till många personer och faktumet är att det inte krävs något jättestort för att skapa något fantastiskt. Ta reda på vilka pannor som skulle kunna passa just din spis och tänk också på att, ju större pannan är desto tyngre blir den.

Detta är särskilt viktigt att tänka på vid köp av gjutjärnspannor då dessa ofta väger betydligt mer och en för stor panna kan vara väldigt klumpig att använda.

Värmekapacitet

Beroende på vilket material du väljer så kan värmekapaciteten variera.

  • Den allra högsta värmetåligheten har kolstål, som är särskilt bra om du vill uppnå de där stektemperaturerna som du ser på restauranger.
  • Näst upp kommer gjutjärn och rostfritt stål som generellt kan uppnå ganska höga temperaturer men det är fortfarande viktigt att du dubbelkollar detta så att du inte blir missnöjd med produkten du köper.
  • Sist har vi non stick-pannorna. Dessa fungerar utmärkt så länge du inte uppnår allt för höga temperaturer.

Garanti

Stora varumärken erbjuder ofta en tillverkningsgaranti på några år. Detta är något som kan vara bra att jämföra mellan de olika pannorna då de framförallt skyddar dig mot särskilda defekter.

Värt att notera är dock att de inte skyddar mot normalt slitage och framför allt inte för felaktig användning, men detta är ju ganska sunt förnuft.

Priset

Wokpannorna kan variera väldigt mycket i pris, speciellt eftersom att wokpannor är specialpannor som inte så många tillverkare producerar, men trots det så finns det budgetvänliga modeller.

Det finns budgetvänliga pannor av gjutjärn och kolstål också, något som vi oftast inte tänker på. Tänk alltid på att en panna är en investering som förhoppningsvis ska hålla i åratal framöver och det kan därför vara bra att brassa på några extra kronor för att få en av hög kvalitet. Ser man det i långa loppet blir det i de flesta fall också billigare då du slipper köpa en ny panna inom loppet av några år.

Hjälpsamma källor