Hur använder man en taginegryta?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

När man hör ordet tagine så kanske det första man tänker på är en härlig marockansk gryta, och då är man faktiskt inte helt fel ute. Men en tagine är också namnet på själva grytan som man vanligtvis använder när man tillagar de här grytorna.

Detta tillagningssätt är något som har en lång historia, åtminstone ända till 1800-talet. Var det kommer ifrån och vem som skapade de första taginekärlen kan man i många fall bara spekulera om, då det finns mycket som pekar åt olika håll, både i Nordafrika såväl som till romarna. Vad man däremot kan vara säker på idag är att de mest associeras till just Marocko och marockansk matlagning.

Vad är en tagine?

En tagine är som sagt en slags gryta eller ett kärl, traditionellt tillverkad av keramik eller lera, och de finns både glaserade och oglaserade versioner. De glaserade versionerna är mer menade att användas som dekoration och för att servera mat då de vanligtvis inte tål temperaturerna som krävs för faktiskt tillagning.

Med taginets spridning så finns det nu tillverkare som gör dem även i andra material som till exempel metall. Traditionella kockar föredrar dock de traditionella taginerna i lera och keramik då de anses ge maten en slags rustik och naturlig smak som den bara kan få genom att tillagas i de traditionella kärlen.

Taginer finns i många olika storlekar, allt från mindre taginer som kan tillaga tillräckligt mycket mat för en eller två personer, till mycket större taginer som kan tillaga tillräckligt mycket mat för en hel familj.

Vad de alla har gemensamt är en bred botten, där maten tillagas och ett högt konformat lock. Lockens form gör att ångan från maten kan cirkulera och sedan droppa tillbaka på maten medan den tillagas. På detta sätt undviker du att maten torkar ut och den blir istället mör och saftig. Tack vare detta så krävs det att du tillsätter ytterst lite eller ingen vatten alls till tillagningen.

Hur smaksätter du din tagine?

Förutsatt att du har valt en oglaserad tagine i keramik eller lera, så måste du först smaksätta din tagine innan du använder den första gången. Detta är för att den annars kan ge din mat en otrevlig smak av lera som du så klart vill undvika. Lyckligtvis är denna process väldigt enkel och det räcker att du gör den en enda gång första gången du använder den.

Till att börja med så ska du låta din tagine ligga i blöt i åtminstone två timmar, men gärna längre. Det är viktigt att den är helt täckt av vatten. Detta kan ibland vara lite klurigt om du har en större tagine, men då får du vara lite kreativ, genom att till exempel lägga den i blöt i en stor balja eller kanske till och med i badkaret.

Efter att du låtit den ligga i blöt så är det viktigt att låta den torka ordentligt innan du sedan smörjer in den i olja. Man brukar vanligtvis använda olivolja till detta då det hjälper att ge en bättre smak. Efter att ha smörjt in hela taginen med olja så ställer du sedan in den i en kall ugn. Det är väldigt viktigt att ugnen inte har hunnit bli varm innan du ställer in taginen, annars finns det en risk att den spricker. Låt den istället värmas upp med taginen inuti ugnen, upp till 150 grader Celsius. Lämna den sedan i ugnen i 2 timmar.

Efter två timmar så stäng av ugnen och låt den kylas ner igen med taginen kvar inuti. Efter att den är kall så tar du ut taginen och tvättar av den för hand innan du smörjer in den med olja igen. Nu är den klar att användas!

För förvaring så kom alltid ihåg att smörja in taginen med olja och förvara den med locket placerat så att luft kan cirkulera inuti krukan. Detta för att undvika att det börjar växa mögel inuti, vilket är ganska vanligt. Skulle det trots allt börja mögla så är det enkelt att bara tvätta bort det och smörja in krukan på nytt.

Flera olika färgade taginegrytor.

Hur lagar du mat i din tagine?

Något som är viktigt att komma ihåg med en tagine är att den är känslig för snabba temperaturförändringar. Ställ därför aldrig en varm tagine på ett kallt underlag eller häll varm vätska i en kall tagine, då temperaturchocken kan göra att den spricker.

Om du använder din tagine på spisen så är det också viktigt att du använder en diffuser under kärlet, framförallt om du använder en elektrisk spis, av samma anledning.

När du tillagar maten i en tagine så använder du den i princip på samma sätt som en slow cooker. För att undvika att kärlet spricker så är det viktigt att endast använda den på låga temperaturer, detta oavsett om du använder den i ugn, på spisen eller direkt på glödande kål.

I princip så är det bara din fantasi som sätter gränserna för vad du kan tillaga i en tagine, oavsett om det är kött, fisk eller bara grönsaker. Beroende på vad du tillagar så kan det därför ta cirka 2-4 timmar innan det blir klart, men som ett resultat så kommer du att få en otroligt smakrik och mör maträtt.

Skillnaden mellan att använda en tagine och andra tillagningssätt är att man vanligtvis lägger i alla ingredienser på samma gång så att de tillagas tillsammans från början. Många gånger så brukar man även lägga i ingredienserna på ett sånt sätt att de har en vacker presentation sedan när man väl lyfter av locket vid servering.

Undvik att lyfta på locket under tillagning då det kan få ångan att sippra ut och därför torka ut maten. Lämna istället locket på tills på slutet av matlagningen eller tills du behöver tillsätta andra ingredienser.

Traditionellt så serveras maten direkt i taginen och alla plockar direkt ur den medan de äter, samtidigt som de använder bröd för att suga upp de goda såserna som bildas i botten.

Så tar du hand om din tagine

Dessa kärl är inte menade att diskas i maskin (om du inte köpt en version i exempelvis metall), utan endast tvättas för hand. Undvik också att använda tvål eller tvättmedel, då det annars finns en risk att kärlet suger upp det och fortsättningsvis ger din mat en smak av tvål. Använd istället bikarbonat och skölj med rikligt med vatten.

Om något har bränt fast i kärlet som du inte kan få bort så är bästa sättet att fylla det med lite vatten och bikarbonat och värma den på spisen på låg värme i någon timma. Om det fortfarande inte vill lossna så låt den stå över natten (med spisen avstängd). Vatten och bikarbonatblandningen brukar vara tillräckligt för att lösa upp eller mjuka upp det fastbrända så att du enkelt att skrapa bort det nästa morgon. Sköj sedan med rikligt med vatten och smörj in med olja innan du ställer undan taginegrytan.

Kom ihåg att luta locket lite under förvaring så att luft enkelt kan cirkulera inuti kärlet för att undvika mögel.

Dessa kärl har också en förmåga att bli mörkare och få fläckar efter användning. Detta är helt normalt och faktiskt något man strävar efter, då det bidrar till att ge maten en ännu godare smak. Det finns till och med guider för hur du kan åldra din tagine innan du ens har använt den första gången genom att bland annat gnugga aska på den.

Slutligen

Att laga mat i lerkärl är inget nytt och utöver tagine så finns det många andra olika varianter att välja på. Alla med olika effekter på maten som du tillagar.

Oavsett om du väljer att köpa din tagine online eller direkt i Marocko så rekommenderas det att man köper ett traditionellt kärl i oglaserad lera eller keramik då det ger en mycket bättre smak än vad du skulle få från en tagine i ett annat material. Var också noga med att se till att taginen du köper är för just det användningsområdet som du är ute efter.

Med andra ord: köp inte en tagine menad för endast servering om du är ute efter att laga mat i det också, då serveringstaginer inte kan hantera värmen från tillagning utan att spricka.

Så länge du tar väl hand om din tagine så kommer du att bli belönad med ett kärl som håller länge och ge dig maträtter som bara smakar bättre och bättre för var gång du använder det.

Trevlig matlagning!