Odla i pallkrage – Vi svarar på de vanligaste frågorna!

Uppdaterad: Oktober 12, 2023

En av de smidigare odlingsmetoderna som finns är att odla i pallkrage! Med pallkrage kan du odla kryddor, grönsaker och blommor oavsett om du har en stor rabatt eller inte!

Men vad är egentligen en pallkrage? Vad kan du odla i den och var kan du få tag på en pallkrage? Om du läser vidare kan du få svaren på dessa frågor och fler, och dessutom läsa våra 10 tips för att odla i pallkrage!

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är en träram som egentligen inte användes till odling från början. Pallkragen är en sorts transportlåda som efter andra världskriget först kom från USA till Europa.

De är ofta gjorda av värmebehandlad furu eller gran, och i hörnen har de metalljärn som kan fälla ihop eller låsas med metallsprintar. Det betyder att du kan fälla ihop pallkragarna och förvara dem platt när du inte använder dem, exempelvis på vintern.

En helpall har standardmått på 120x80x20 centimeter. Det finns också en halvpall, med måtten 60x80x20 centimeter. Pallkragarna kan staplas i lager, vilket betyder att du kan välja själv hur högt du vill ha jorden.

Kan jag odla vad som helst i en pallkrage?

Du kan odla nästan vad som helst i din pallkrage, bara det är något som får plats. Till exempel kanske det inte går att plantera större träd i en pallkrage, men annars har du mycket utrymme för kreativitet!

Du kan exempelvis odla bärbuskar, kryddor, grönsaker och blommor! Om du är nybörjare och vill börja med något lätt är ett par grönsaker som är lättskötta och ger riklig skörd en bra idé som zucchini, jordärtskocka, sockerärter, lök och vitlök.

En annan möjlighet är att börja med väldoftande kryddväxter som rosmarin, timjan, lavendel eller gräslök, och sedan använda de färska kryddorna i din matlagning!

Två sorters blommor som trivs utmärkt i pallkrage är sommarblommor och perenna, vilket kan sätt färg på din lilla pallkrage-trädgård.

Många tycker om att ha bärbuskar i pallkragar, t.ex. hallon eller krusbär. En annan favorit för många är att plantera en jordgubbsplanta, som du sedan kan dela på och skapa en större skörd av när plantan vuxit.

Vad är för- och nackdelarna med att odla i pallkrage?

Det finns många fördelar med att odla i pallkrage, vilket troligtvis är varför pallkrage-odling blivit så populärt de senaste åren. Här är ett par av fördelarna:

  1. Det finns mindre krav på dina omständigheter. Du behöver inte ha en fin jordplätt som är bördig. Du behöver inte ens ha en trädgård! Vissa placerar ett par pallkragar på gården (med tillåtelse från fastighetsägaren såklart), på terrassen, eller till och med på balkongen!
  2. Med pallkrage kan du ha väldigt bra koll på dina odlingar. Till exempel är det lättare att kontrollera kvaliteten på jord, gödsel och vattning. Dessutom är det lättare att ha koll på ogräs! Dräneringen är också bättre i pallkrage.
  3. Många tycker att odlingar i pallkrage är lättare att ta hand om med mindre slit på knän och rygg. Detta beror på att odlingen är högre och kommer upp från marken, vilket gör att du inte behöver luta dig ner lika lågt. Dessutom är det lättare att vända jorden i en pallkrage.
  4. Eftersom du kan fälla ihop pallkragarna vid metallbeslagen i hörnen, är de lätta att lagra och skyddas under tak under vintern. Jämfört med en annan låda du fixar ihop själv som inte är hopfällbar sparar alltså pallkragar värdefull plats när den ska lagras!
  5. Jorden i en pallkrage blir ofta varm fortare än andra odlingar eftersom de är upphöjda, vilket delvis betyder att du kan odla tidigare på våren än du annars skulle kunna ha gjort.
  6. Att odla i pallkrage sparar plats. Du kan odla tätare och verkligen utnyttja ytan av pallkragen.
  7. En pallkrage kan dessutom se väldigt fin och prydlig ut, och gör det lätt för dig att fundera på designen av din odling.
Ett blomskott i jord handen.

Helt klart finns det många fördelar när det gäller att odla i pallkrage. När det gäller nackdelar blir listan mycket kortare. Här är ett par punkter att vara medveten om:

  1. Det har redan nämnts att jorden blir varm snabbare i en pallkrage. Detta innebär dock också att jorden torkar upp snabbare! Det är alltså viktigt att du vattnar ordentligt, speciellt när det är varmt och soligt ute.
  2. Eftersom de flesta pallkragar är gjorda i trä, kommer de naturligtvis för eller senare att förmultna. Med lite hjälp (se våra tips här nedan!) kan dock en pallkrage hålla i upp till 10 eller 11 år.
  3. En pallkrage passar inte om du vill odla något i stor skala, då passar det bättre att odla på friland.

Vart kan man få tag på en pallkrage?

​Om du letar efter en pallkrage som är så billig som möjligt och inte har höga krav på dess tillstånd eller utseende kan du köpa begagnade pallkragar från transportfirmor.

Du kan också höra om det i närheten finns något företag som tar emot många leveranser i just pallkragar och gärna vill göra sig av med dem.

Naturligtvis kan du dessutom köpa pallkragar i trädgårdsbutiker eller byggvaruhus. Där hittar du dem oftast under namnen “odlingslåda” eller “planteringslåda”. Detta gäller naturligtvis speciellt för dig som har en vision av hur du vill lägga upp din lilla pallkrage-trädgård och gärna vill att lådorna ser ut på ett visst sätt.

Plantagen kan du exempelvis köpa pallkragar i olika färger, storlekar, priser och sorter, bland annat svartlaserade odlingslådor. Du kan där också köpa tillbehör till pallkragar, till exempel pallkrags-avdelare och plexiglaslock.

10 tips till när du ska odla i pallkrage

För att du ska kunna göra det mesta av din odling i pallkrage kommer här ett par tips!

1. Hur du ska börja

Först och främst kommer här ett par enkla anvisningar för att veta hur du ska börja odla i pallkrage!

  1. Placera pallkragen på en jämn plats. Om du vill ha odlingen på höjden kan du placera två eller flera pallkragar på varandra.
  2. Täck bottnen med exempelvis markduk och häfta fast den till pallkragen.
  3. Fyll två tredjedelar av pallkragen med gödslad jord (oftast cirka 3 säckar jord och 1 säck gödsel per pallkrage)
  4. Plantera eller så de grödor du vill ha och vattna regelbundet!

2. Var pallkragen ska stå

Om du är ny till världen av pallkragar är det bra för dig att veta att pallkragen just är som en träram och alltså inte har en botten. Hur påverkar detta hur du placerar pallkragen?​

Det är lättast om du ska sätta pallkragar i din trädgård för att organisera i trädgården eller få upphöjda delar av trädgården. Då kan du helt enkelt sätta pallkragen direkt på jorden i trädgården där du vill ha den.

Om du ska sätta pallkragen på en plats utan jord kan du istället bottna pallkragen med ett lager av något först, exempelvis en markduk, som du kan köpa på trädgårdsbutiker. Om du inte har lust att köpa markduk kan du dock också likaväl sätta ner ett tjockt lager av kartong eller tidningar.

Om du har pallkragen på balkongen är det viktigare att täcka botten ordentligt, exempelvis med grovplast, så att det inte rinner ut jord eller vatten. Se till att grovplasten går upp en bit inuti pallkragen innan du häftar fast den. För att skapa dränering kan du bottna den nedersta pallkragen med lecakulor innan du fyller på med jord.

3. Vad ska du plantera?

Kom ihåg att ha i åtanke vad det är du ska plantera. Om du ska odla morötter, potatis eller andra växter som har djupa rötter räcker det inte med bara en pallkrage, utan du behöver stapla två eller tre pallkragar på varandra för att ge mer höjd.

Om du är nybörjare är det därför smart att snabbt kolla upp hur djupa rötter det du vill odla har. Du kan alltså odla i princip vad som helst i pallkragar, men vad du odlar kan påverka jorddjupet du behöver, vilken sammansättning av jord du bör ha, och om den helst ska stå i skugga eller sol.

4. När du ska plantera

Som vi har nämnt så blir jorden varm fortare när du odlar i pallkrage. Det betyder att du kan starta lite tidigare på våren än du annars skulle!

Oftast finns det anvisningar på fröpåsar som berättar för dig ungefär när du ska så. Om du odlar i pallkrage kan du då alltså så en aning tidigare än anvisningen säger.

5. Hur du skyddar odlingen

Det finns flera möjliga val när det gäller att skydda dina odlingar från exempelvis husdjur, fåglar eller sniglar. Vissa har ett rutnät av armeringsjärn eller kompostgaller över kragen för att hålla katter bort från plantorna.

Du kan också lägga odlingsväv över odlingarna. Odlingsväv kanske inte är så snyggt, men det är ett effektivt sätt att skydda dina pallkragar från allt mellan rådjur och ovälkomna insekter.

6. Maximera odlingen med olika höjder

För att ha maximal odling på så lite yta som möjligt rekommenderas det att du kombinerar grödor som är högväxande med sådana som är lågväxande.

Exempelvis kan du ha grödor som slingerkrasse, sockerärtor och bönor som högväxande grödor. De växer uppåt med hjälp av bland annat växtstöd. Dessa kan du kombinera med grödor som är mer lågväxande, som rotfrukter, sallad eller oregano.

De högväxande grödorna tar upp lite yta, medan de lågväxande tar upp mer yta och jorddjup. Detta leder till en vacker och tät odling med stor skörd, vilket också har den fina fördelen att ogräset inte lika lätt kan få fäste!

7. Använd jorden maximalt

Du kan också få ut så mycket som möjligt av jorden. Detta gör du genom att inte odla samma grödor varje år i pallkragarna. Om du gör det utarmas jorden. Dessutom finns det då en större risk för bakterier och skadedjur.

Ett annat alternativ är att byta ut jorden varje år, men om du vill spara pengar kan du alltså använda jorden längre genom växtföljd!

8. Planera designen!

Vissa bryr sig inte alls om hur odlingen ser ut, utan bara om skörden. Men många är intresserade av att plantera fint! Om du är en av dem är det en bra idé att ta lite tid i förhand och planera ut designen på din pallkrage.

Du kan dra inspiration från franska potager, alltså dekorativa köksträdgårdar. De blandar grönsaker och blommor, och planterar ofta i mönster. Som konst, fokuserar man då på att skapa fina kontraster baserat på hur grödorna ser ut, speciellt deras färg.

Du kan också köpa pallkrags-avdelare för att organisera din pallkrage på ett enklare sätt.

9. Ta hand om dina pallkragar

Eftersom vanliga pallkragar är gjorda av trä förmultnar dem naturligtvis så småningom. För att skjuta upp denna process kan du dock olja och måla dem.

Om du målar insidan av kragen med linolja och målar utsidan i slamfärg kan du både göra din pallkrage-trädgård snyggare, och dessutom så håller den då längre.

Ett annat sätt att få pallkragarna att hålla längre är att lyfta in dem och ha den under skydd på hösten och vintern.

10. Skona ryggen med kragar på höjden

En av fördelarna med att odla pallkrage är att odlingarna kommer högre upp, vilket leder till att det är skonsammare för din rygg och dina knän. Om du har flera kragar staplade på varandra blir det naturligtvis ännu skonsammare för din kropp!

I princip är det när du ska odla grödor med djupa rötter som du ska stapla flera pallkragar på varandra för att skapa höjd. Men om du är rädd om din rygg eller dina knän kan du faktiskt göra detta för alla dina odlingar! För odlingarna som inte kräver jorddjup kan du istället grunda kragarna med exempelvis ris eller sten!

Sammanfattning

Pallkragen är alltså lättskött och kan ge dig snygga och organiserade odlingar och en fin skörd. Att odla i pallkrage kommer med många fördelar och få nackdelar, så varför inte börja idag?

Kom ihåg att tänka på var, när, hur och vad du odlar och maximera dina odlingar genom att kombinera högväxande och lågväxande grödor. Njut av odlingen!