Rengöra grillgaller – Steg-för-steg-guide

Uppdaterad: Februari 21, 2024

Att rengöra grillgallret är förmodligen den del som är tråkigast med att grilla, men det är oerhört viktigt att man gör det regelbundet. Det kommer förlängda gallrets livslängd och bidra till att maten blir godare och säkrare att äta.

I det här inlägget kommer du att få lära dig allt du behöver veta för att effektivt få ditt grillgaller att glänsa igen. Från traditionella metoder som använder såpa och vatten till husmorsknep som använder bikarbonat och ättika.

Vi kommer även att dyka djupare in i hur du hanterar specifika material som gjutjärn och emaljerade grillgaller, utan att skada dem. Oavsett om ditt grillgaller är belagt med envis smuts eller rost, finns det en lösning.

Om du vill läsa mer så har vi även inlägg om rengöring av gasolgrillar och rengöring av kolgrillar.

Vilka redskap behöver man för göra rent grillgallret?

Här är en lista på de redskap du behöver för att smidigt kunna rengöra ditt grillgaller:

 • Grillborste – En robust grillborste med rostfria stålborst är ovärderlig. Den hjälper dig ta bort fastbrända matrester och fett med minimal ansträngning.
 • Hink eller behållare där gallret får plats – Används för att blötlägga grillgallret i rengöringslösning eller vatten, vilket hjälper till att lösa upp inbränd smuts och förenkla rengöringsprocessen.
 • Styv borste eller stålskrubb – Används för att få bort de rester som är kvar efter man blötlagt grillgallret.
 • Vegetabilisk matolja – Efter rengöring kan en tunn applicering av vegetabilisk olja på gallret bidra till att skydda ytan och underlätta framtida rengöring.

Förutom de grundläggande verktygen finns det andra hjälpmedel som kan underlätta rengöringsprocessen ytterligare.

 • Bikarbonat och ättika – Dessa naturliga produkter är utmärkta för djuprengöring och avfettning av grillgallret.
 • Skyddshandskar – Skyddshandskar är alltid bra när du rengör grillgallret för att skydda dina händer från smuts och eventuella skarpkanter.

Rengöring av grillgallret: Steg för steg

Att hålla ditt grillgaller rent är viktigt för både smaken och grillens livslängd. Här guidar vi dig genom processen, steg för steg.

1. Skrapa med grillborste när gallret är varmt

Använd en grillborste i rostfritt stål för att skrapa bort matrester och eventuellt fett från gallrets yta. En fast hand och några bestämda rörelser brukar vara tillräckligt för att få bort det mesta.

Gallret ska vara varmt när du gör detta så att du får bort resterna lättare. Detta borde du göra varje gång efter du använt grillen, även om du inte tänkt göra en djupare rengöring efter.

2. Låt gallret svalna

Efter du skrapat av grillgallret så ska du låta gallret svalna innan du går vidare. Det behöver inte vara helt kallt men inte så varmt så att du kan bränna dig.

3. Lägg gallret i såpvatten

När gallret hunnit svalna, lägg gallret i en stor behållare fylld med varmt såpvatten. Låt det ligga i blöt i minst en timme. Detta hjälper till att lösa upp envisa rester.

Viktig notis: Använd inte såpa om du har gjutjärnsgaller. Kör bara på vanligt varmt vatten istället. Skulle inte det fungera så testa med bikarbonat, vi går igenom hur du använder det längre ner i inlägget.

4. Skrubba borta smutsen som är kvar

Efter blötläggning, använd en styv borste eller en stålskrubb för att skrubba bort det som är kvar på gallret. Var försiktig så du inte skadar gallrets ytskikt, speciellt om det är gjutjärn.

5. Skölja av noggrant

När all smuts är borta, se till att skölja av grillgallret noggrant med vatten för att ta bort alla såprester.

6. Låt gallret torka

Låt gallret torka helt innan du använder det igen. Du kan antingen låta det lufttorka eller torka av med en ren trasa.

7. Olja In grillgallret

För att ytterligare förlänga dess livslängd och minska risken för att mat ska fastna nästa gång du grillar, lägg på en tunn yta med matolja som t.ex. rapsolja eller solrosolja innan du använder det igen.

Metoder för envist smuts

Ibland kan det vara lite tuffare att få bort all smuts från gallret, då finns de lite sakaer man kan testa. Här är några metoder som brukar används med bra resultat.

Rengöring med bikarbonat

Bikarbonat används ofta för rengöring och erbjuder en utmärkt lösning för att ta bort envisa matrester från ditt grillgaller. För att använda bikarbonat på bästa sätt, följ dessa steg:

 • Skapa en pasta: Blanda bikarbonat med vatten tills du får en tjock pasta. Denna blandning kan vara särskilt effektiv istället för såpvatten.
 • Applicering: Smeta pastan direkt på grillgallret. Låt den verka i några timmar, eller ännu bättre, över natten.
 • Rengöring: Använd sedan en skrubborste för att noggrant borsta av gallret. Skölj väl med vatten för att se till att alla rester av bikarbonaten tas bort.

Med detta enkla knep blir ditt grillgaller inte bara rent men även fri från kemikalier som annars kan påverka smaken av din mat.

Rengöring med Coca-Cola

Coca Cola är inte bara en populär dryck utan kan också fungera som ett oväntat rengöringsmedel för ditt grillgaller:

 • Blötlägg gallret: Häll Coca-Cola över gallret eller placera dem i en behållare där de helt täcks av vätskan. Liksom med bikarbonaten är långa blötläggningstider önskvärda – lämna gärna över natten.
 • Rengöring: Efter blötläggningen, använd en robust borste för att skrubba bort alla lösgjorda matrester och fett från gallret. Avsluta processen med att skölja gallret noggrant under rinnande vatten.

Coca-Colans syreinnehåll fungerar effektivt för att lösa upp inbrända rester och ger dig ett rent och redo grillgaller inför nästa grillning.

Tips för att få bort rost från grillgallret

Rost kan vara en vanlig fiende, men med rätt metoder kan du enkelt få bort rosten och återställa gallrets skick. Nedan följer två effektiva metoder för att avlägsna rost.

Metod 1: Citronsalt och salt

Den här metoden utnyttjar citronsyran i kombination med saltets slipande egenskaper för att effektivt bryta ner och avlägsna rosten från ditt grillgaller.

 • Steg 1: Blanda lika delar salt och citronsaft till en pasta.
 • Steg 2: Applicera pastan direkt på de rostiga områdena på grillgallret.
 • Steg 3: Låt blandningen verka i ca 2 timmar så att syran har tid att lösa upp rosten.
 • Steg 4: Använd en gammal tandborste eller mjuk borste för att skrubba bort rosten.
 • Steg 5: Skölj noggrant med vatten och torka gallret efter rengöringen.

Denna metod är särskilt effektiv för mindre områden med rost. Den naturliga syran i citronen är stark nog att lösa upp rosten utan att skada metallens yta.

Metod 2: Bakpulver och ättika

För mer envis rost kan kombinationen av bakpulver och ättika vara lösningen. Dessa två ingredienser samarbetar för att både lossa och lyfta bort rosten.

 • Steg 1: Strö ett generöst lager bakpulver över de drabbade områdena.
 • Steg 2: Spraya eller häll vit ättika över bakpulvret tills det börjar bubbla – detta indikerar en kemisk reaktion som hjälper till att lyfta bort rosten.
 • Steg 3: Låt blandningen verka i minst en timme, gärna längre för bästa resultat.
 • Steg 4: Använd sedan aluminiumfolie ihopknycklad till en boll eller en styv borste med för att försiktigt skrubba bort rosten.
 • Steg 5: Skölj rent med vatten och se till att torka av gallret ordentligt efteråt.

Bakpulvermetoden är bäst när stora delar av gallret är täckta av tjockare lager rost. Ättikans syra kombinerat med bakpulvrets mildhet gör underverk utan onödig slitage på metallens yta.

Hur ofta ska man göra rent grillgallret?

Att hålla ditt grillgaller rent är inte bara en fråga om estetik, utan också en viktig aspekt av säker och effektiv grillning. Regelbunden rengöring förlänger gallrets livslängd och bidrar till att maten smakar bättre.

Men hur ofta bör du egentligen göra det här viktiga underhållet? Svaret beror på flera faktorer, inklusive hur ofta du grillar och vilken typ av mat du tillagar.

Rengöring efter varje användning

Det är viktigt att borsta av grillgallret efter varje användning för att avlägsna matrester och fett. Genom att rengöra gallret medan det fortfarande är varmt blir det lättare att ta bort resterna.

Använd en grillborste eller en boll av aluminiumfolie för att skrubba bort det som fastnat på gallret. Avsluta med att torka av gallret med en fuktig trasa för att avlägsna eventuella återstående partiklar.

Denna typ av regelbunden underhållsrengöring hjälper till att förhindra uppbyggnad av gammalt fett och matrester, vilket kan påverka matens smak och orsaka hälsorisker.

Hur ofta ska man djuprengöra grillgallret?

Utöver rengöringen efter varje session är det bra att djuprengöra grillgallret några gånger per grillsäsong, särskilt om du grillar ofta eller tillagar mycket fet mat.

Det är svårt att säga exakt hur många gånger eftersom det beror så mycket på hur ofta du grillar. Men det är alltid smart att avsluta säsongen med en djuprengöring.

Stegen som vi gått igenom ovan i det här inlägget är bra att följa när du ska göra en djuprengöring.

Fördelar med regelbunden rengöring

Att hålla ditt grillgaller rent är inte bara en fråga om estetik, det är också avgörande för grillens prestanda och livslängd.

Regelbunden rengöring av ditt grillgaller kan erbjuda flera många fördelar som är bra att vara medveten om.

Förbättrad matkvalitet

Det första och kanske mest uppenbara skälet till att rengöra ditt grillgaller regelbundet är kvaliteten på maten du lagar. Rester från tidigare grillningar kan ge en oönskad smak till din mat.

Genom att se till att gallret är rent innan du börjar, säkerställer du att dina rätter behåller sin smak.

 • Ingen överföring av smaker mellan olika maträtter.
 • Renare yta minskar risken för att mat fastnar.

Längre livslängd på grillen

Ett annat viktigt argument för regelbunden rengöring är den potentiella ökningen i din grills livslängd.

Korrosion och rostbildning är verkliga hot mot din utrustning, särskilt om rester får sitta kvar länge. Genom att ta bort gamla matrester och fett minskar du risken för dessa problem.

 • Förebygger korrosion genom att eliminera fuktbehållande rester.
 • Minskar slitage på både gallret och andra komponenter.

Effektivare grillyta

Rengjorda galler ger bättre värmefördelning vilket resulterar i jämnare tillagad mat.

Om gallret är täckt av gammalt fett och brända rester kan detta agera som isolering, vilket innebär att värmen inte fördelas lika effektivt över hela grillytan.

 • Bättre värmekontroll, vilket gör det lättare att uppnå perfekta grillytor.
 • Snabbare uppvärmning av ett rent galler jämfört med ett nedsmutsat.

Slutsats

Att hålla ditt grillgaller rent är avgörande för en bra grillupplevelse. Genom att följa de steg och metoder som presenterats kan du enkelt upprätthålla dess kvalitet och förlänga dess livslängd.

Glöm inte vikten av att välja rätt rengöringsredskap och att använda bikarbonat, ättika eller till och med Coca-Cola för att ta itu med de tuffaste fläckarna och rosten.

Regelbunden rengöring säkerställer inte bara att ditt grillgaller förblir i toppskick utan bidrar också till bättre smak på maten och en mer njutbar grillning varje gång. Så ta hand om ditt grillgaller; det är värt det för de många härliga grillkvällar som väntar.