Solrosolja eller rapsolja – Vilken ska man använda?  

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Detta är en fråga som följt med länge och än idag är det många som undrar, vilken olja är verkligen bäst? Vi kommer idag att ta upp de två populära matoljorna solrosolja och rapsolja och gå igenom de vanligaste frågorna och funderingarna.

Vi kommer till exempel att gå igenom vilka olika användningsområden de båda har och försöka komma fram till vilken som faktiskt är nyttigast.

Vad är det som särskiljer solrosolja och rapsolja?

Solrosolja

Solrosoljan kommer från att man pressar solrosfrön. Den solrosolja som finns i de vanliga matbutikerna har ofta extraherats genom antingen varmpress eller kemisk raffinering.

Om du däremot hittar en solrosolja som är kallpressad är denna något att föredra då dess vitaminer och antioxidanter fortfarande finns kvar.

Solrosolja är ljusgul till färgen och har både en neutral lukt och smak.

Rapsolja

Precis som med solrosolja framställs rapsolja genom att pressa, fast här då rapsfrön. För rapsolja är de två vanligaste metoderna kall- eller varmpressning. Rapsolja innehåller en bra balans av Omega 3 och Omega 6, något som finns kvar i oljan om du väljer den kallpressade.

Eftersom att rapsen ofta är odlad i Sverige är rapsoljan ett bra alternativ för miljöns skull. Dess färg är även den gul, men har en mer intensiv smak. Om du letar efter en rapsolja som har mindre smak ska du kika på den varmpressade då den är mer neutral, medan den kallpressade har en mer nötig smak.

Solrosolja vs. Rapsolja: Användningsområden

Båda dessa oljor är populära att använda vid matlagning. Något som är gemensamt för de båda är att det varmpressade alternativet tål upphettning bättre än den kallpressade varianten.

Använd solrosolja till/för:

  • Kalla såser som aioli och majonnäs
  • Bakning
  • Generellt “kall” matlagning då du ej vill hätta upp den i onödan

Använd rapsolja till/för:

Solrosolja vs. Rapsolja: Vilken är nyttigast?

Solrosolja

Solrosoljan innehåller stora halter av vitamin E, men även vitamin A, C och D. Förutom detta har solrosoljan en stor mängd antioxidanter vilket bidrar till att motverka fria radikaler.

Solrosoljans fettinnehåll beror lite på vilken kvalitet du köper, men ofta runt 10 % mättat fett, medan resterande är fleromättat och enkelomättat fett. Du vill såklart hitta den solrosolja som har högre andel enkelomättade och fleromättade fetter och mindre av mättade fetter. Detta eftersom att mättade fetter tyvärr har en sämre inverkan på ditt kolesterol och blodfett.

Det som du däremot ska tänka på är att solrosolja nästan alltid är varmpressad vilket betyder att många av dess nyttiga ämnen försvunnit under tillverkning.

Rapsolja

Som vi tidigare nämnde med rapsoljan innehåller den en bra balans av Omega 3 och Omega 6, vilket hjälper till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Just Omega 3 kan inte kroppen själv kan tillverka.

Rapsoljans fettinnehåll beror, precis som solrosoljan, på vilken typ av olja du väljer att köpa. Det mättade fettet ligger på runt 8%, och sedan innehåller oljan runt 30% fleromättat fett och runt 62% enkelomättat fett.

Kallpressad rapsolja är mer oxidationskänslig än varmpressad rapsolja, vilket är varför det rekommenderas att man använder kallpressad olja för kall matlagning över varm matlagning.

Slutsats

Som du kanske redan förstått är det svårt att avgöra exakt vilken olja som är den nyttigaste och bästa i alla lägen. Detta beror mycket på vad du ska använda den för, men också vad du föredrar i smak.

Efter vad vi har gått igenom idag så kan vi se att rapsoljan är att föredra i många lägen, speciellt eftersom det innehåller nästintill 90% hälsosamma fetter. Förutom att rapsoljan innehåller en stor del bra fetter, som Omega 3 och Omega 6, fungerar det att använda bra båda i kalla såser och dressingar, men även när maten ska hettas upp.

Om vi kikar lite bort från endast hälsoaspekten, är rapsoljan även ett mer hållbart alternativ när det kommer till miljöfrågan. Eftersom att rapsen oftast kommer från Sverige och våra gårdar här behöver det inte skickas långt för att de ska nå ditt bord.

Med alla dessa aspekter har vi kommit fram till att rapsoljan är den olja som borde finnas i alla hushåll, både tack vare dess nyttiga egenskaper men också för miljön och plånboken.