Tvätta fasaden på ditt hus

Uppdaterad: Maj 23, 2023

En ren fasad är A och O, både för helhetsintrycket av ditt hus, men även hälsan hos din fasad. En fasadtvätt kan ta hand om vanliga problem som bland annat påväxt av mögel. Att du tvättar din fasad årligen motverkar även att träet ruttnar.

Det är vanligt att man anlitar ett företag som tar hand om fasadtvätten åt dig, men det går faktiskt att göra jobbet på egen hand. I denna artikel går vi igenom allt ifrån produkter, material och tillvägagångsätt för att få din fasad skinande ren och frisk.

Viktigt att tänka på innan

Förutom fasadfärgens beskaffenhet och det hårda svenska klimatet spelar mikroklimatet där du bor en stor roll för hur din fasad klarar sig mot beväxning.

Din träfasad måste kontrolleras, behandlas och underhållas med träskydd så att fukt och röta inte kan tränga in i springorna. Innan du kommer så långt måste du även tvätta dina panelbrädor extra noggrant. Att måla på en skitig och ojämn yta är nämligen som att bygga en stor fastighet på lerfötter: Det ger ett dåligt slutresultat. Du kan dock lyckligtvis själv tvätta din fasad.

Om du har ett ganska nytt hus kan en högtrycksspruta försiktigt användas om utomhustvätten ska tvättas bort. Tänk på att inte ha för högt tryck då fukten kan ta sig in bakom panelen. Själva alg och mögelmedlet ska inte spolas bort helt. Följ instruktionerna på förpackningen.

Om huset är målat med slamfärg som exempelvis Falu rödfärg ska du borsta fasaden torrt istället för att tvätta. Om du vill kan det vara en bra idé att även tvätta staket, räcken och veranda när du ändå håller på att tvätta fasaden.

Vad du behöver för att göra rent din fasad:

 • Handskar
 • Diskmedel eller en bra såpa som är miljömärkt
 • Borste eller rotborste
 • Hink
 • Trasor
 • Om du har en stor fastighet kan det vara bra att använda stege. Du kan även hyra en byggnadsställning för en säker tvätt

I en del fall blir resultatet av diskmedel och såpa inte så bra som man önskat. Då kan man istället testa miljömärkt alg och mögeltvätt. Här är det dock inte rekommenderat att man använder högtryckstvätt, speciellt inte för gamla hus där både färg och trä kan skadas. 

Rengöring steg för steg:

 1. Kontrollera om fasaden har ojämnheter eftersom dessa kan påverka ditt slutresultat. Gå igenom den med en spackelspade, en borste eller liknande.
 2. Om det finns alger på dina träfasader måste du ta bort dem innan du börjar tvätta ditt hus. Applicera ett godkänt svamp- eller algmedel. På stora träfasader kan du spruta på det med en trädgårdsspruta. Låt det verka några dagar tills algerna har blivit bruna. Då kan du sen skrubba bort algerna med en hård borste och mycket med vatten.
 3. Tvätta fasaden noggrant med ett medel för utomhusbruk som är anpassat för träfasader. Använd en borste, eller en grov svamp, och kom ihåg att alltid använda handskar.
 4. Tvätta ytan efteråt med rent vatten. Eventuellt kan du göra rengöringen lättare genom att använda en borste med vattenmatning och förlängningsskaft.
 5. När träfasaden är torr, slipa då ytan noggrant med sandpapper så att de sista ojämnheterna tas bort. Lössittande färg kan skrapas bort med en spackelspade.
 6. Om ytan har behandlats tidigare med ett heltäckande träskyddsmedel ska du grunda träet med grundfärg då det gör att slutfärgen fäster bättre.

Nu är dina träfasader förberedda att behandlas med träskyddsmedel. Kom ihåg att täcka dina fönster med tejp och eventuell plast också innan du målar, så att du slipper ta bort färgfläckar efteråt. Välj till exempel en UV-målartejp som tål väder och vind och inte bränner fast om solen är stark.

Håll koll på fasadens yta regelbundet

Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar om dina träfasader har drabbats av slitage, fuktskador och röta. Det bästa är om du kontrollerar dina fasader utomhus tre gånger per år så att du alltid är steget före eventuella sprickor, revor och svaga punkter.

När en fasad har angripits finns det inget annat att göra än att dra på sig regnbyxorna, kliva i gummistövlarna och påbörja tvättningen. Den som vill göra det här på ett miljövänligt sätt, börja med ett så skonsamt medel som möjligt.

Om det ändå inte blir rent med diskmedel eller vanlig såpa kan du trappa upp dina ansträngningar genom att ta till en miljömärkt mögel- eller algtvätt. Den verksamma delen i dessa medel är oftast kaliumkarbonat, som även är känt under det äldre namnet pottaska.

Årligt underhåll

Till detta behöver du även se till att fasaden tvättas rent årligen. Det tar bort både smuts och skadlig mögel och algbeväxning, och ditt hus ser rent och fint ut efter bara några timmars arbete.

Det nordliga klimatet är så varierande och numera är det ofta högre temperaturer och flera dagar med nederbörd under året. Mögel och alger trivs dock bra i fuktigt väder och hittar oftare vägar till husväggen där de sprids snabbt.

Sammanfattning

Att tvätta din fasad på rätt sätt kräver rätt material, produkter och tillvägagångsätt för att du ska få ett gott slutresultat. Även underhåll årligen krävs för att din fasad ska hålla sig fräsch och frisk. Vi hoppas att du med denna artikel fått mycket nyttig information kring hur du går tillväga om du vill tvätta din fasad på egen hand.

Dela gärna dessa tips med någon du håller kär och kommentera gärna vilka steg som du haft speciellt nytta av.