En bra stekpanna är en investering väl värd och ett måste i varje hushåll. Det underlättar arbetet i köket och förhöjer matlagningsglädjen. Med så många olika typer av varianter och varumärken att välja mellan, kan valet om vilken stekpanna du ska köpa ibland kännas svårt.
Vilken typ av stekpanna är bäst för en viss eller flera olika typer av matlagning, och vilka för- och nackdelar finns bland de olika alternativen? Denna guide hjälper dig att hitta rätt stekpanna för dina behov och din spis.
1. Non-stickpanna (Teflon)
En non-stickpanna har en beläggning som förhindrar smidigt att maten fastnar i stekpannan. Det första många tänker på när de hör non-stick är en teflonpanna men de flesta beläggningar har någon form av non-stick i olika grader.
En non-stickpanna är särskilt anpassad för dig som önskar en smidig och lättviktig allround-panna. Den kräver inte lika mycket matfett och passar bra för råvaror som fastnar lätt.
- Passar bäst för: För mat som annars lätt fastnar i stekpannan. Detta kan vara t.ex. ägg, pannkakor, grönsaker eller fisk. Non-stickegenskapen gör att varorna inte fastnar och gör matlagning mycket lättare.
- Nackdelar:Ska ej användas vid matlagning på värme över 220°C. Begränsad livslängd och bör bytas ut efter 2–5 år.
2. Rostfritt stål
Välj en stekpanna i rostfritt stål om du söker en robust och slitstark stekpanna som är mångsidig och lätt att rengöra. Till skillnad från andra typer av stekpannor tål en stekpanna av rostfritt stål både diskmaskin och tillagning i ugn.
En stekpanna av rostfritt stål är många mästerkockars favorit. Det beror på att den är väldigt mångsidig, har bra värmefördelning och kan ge en jämn och fin stekyta. Vid rätt skötsel har en stekpanna av rostfritt stål lång hållbarhet på upp till 30 år.
- Passar bäst för: Fungerar bra för nästintill all mat du vill steka i högre temperaturer. Om du också vet att du vill ge en maträtt en ordentlig yta för att sen stoppas i ugnen är en stekpanna i rostfritt stål att föredra eftersom dessa ofta är ugnståliga.
- Nackdelar: Kan vara lite smått tunga och utan non-stick beläggning så fastnar mat ganska lätt om man inte har mycket matfett. De är även relativt dyra.
3. Gjutjärnspanna
En gjutjärnspanna är ett utmärkt val för dig som söker en traditionell och tålig stekpanna som kommer att hålla över tid. Det krävs dock att den sköts om väl och bränns in väl innan första användning.
Gjutjärnspannor tål matlagning vid hög värme. Värmekapaciteten i gjutjärn gör att dessa pannor värms upp relativt långsamt jämfört med många andra stekpannor. Dock gör detta även att de också reagerar långsammare när råvaror läggs ner i pannan, så den kyls alltså inte ner av råvaran. Detta är viktigt när man steker t.ex. kött eller hamburgare.
- Passar bäst för: En gjutjärnspanna fungerar bra för de livsmedel du vill steka i höga temperaturer och under en kortare tid. Detta kan t.ex. vara kött eller hamburgare. De är också ugnssäkra så det är kanon för när du vill bryna en större köttbit och sen kasta in i ugnen.
- Nackdelar: Kräver mer matfett vid tillagning och är ganska tung att hantera. Om man vill att den ska hålla länge kräver det också att man underhåller den väl.
4. Kolstålspanna
Kolstålspannor är oftast kockarnas favoritpanna och tar du väl hand om din kolstålspanna kan du räkna med att den håller för livet. Den är betydligt lättare än en gjutjärnspanna och mer miljövänlig än en teflonpanna.
Fördelen med kolstålspannor är att de är allsidiga för tillagning av alla typer av råvaror. De är också ugnssäkra upp till 230°C och kan användas med olika typer av köksredskap utan att ytan repas eller skadas. Värmekapaciteten i en kolstålspanna är hög så den fungerar utmärkt för att steka kött.
- Passar bäst för: Väldigt mångsidiga och går att använda till i princip allt från att bryna en fin köttbit, steka ägg eller göra en god sås. De har också en speciell egenskap som gör att de blir bättre med tiden. Tack vare att den ofta tål ugnen kan du också påbörja din matlagning på spisen för att sen flytta över det till ugnen.
- Nackdelar: Kan rosta om den står för länge i vatten, och den bör ej maskindiskas.
5. Kopparpanna
En klassisk kopparpanna är för den som önskar sig ett snygg och allsidig stekpanna, perfekt att ge bort som present.
Förutom dess estetik är en stekpanna i koppar även ett utmärkt val vid tillagning av flera olika typer av maträtter. Koppar leder värme snabbt och jämnt vilket höjer matlagningsglädjen och ger maten en fin yta.
- Passar bäst för: Fungerar bra när du behöver ha en ordentlig kontroll på den mat du tillagar. Om du till exempel smälter socker, knäck eller annat bakverk är en kopparpanna att föredra.
- Nackdelar: Kräver rikligt med matfett vid tillagning och kan ej maskindiskas. De tåler heller inte allt för höga temperaturer så var lite varsam ifall du ska använda den ugnen.
6. Keramisk beläggning
För dig som söker en allsidig stekpanna som är lätt att arbeta med rekommenderar vi en stekpanna med keramisk beläggning. Oftast billiga och prisvärda, är keramiska pannor en klar favorit i många hushåll.
Stekpannor med keramisk beläggning är utmärkt vid tillagning av råvaror som tenderar att fastna. Det tack vare pannans beläggning som gör att maten inte fastnar eller lätt bränns vid. Med en stekpanna av keramisk beläggning kan du enkelt och smidigt tillaga olika typer av maträtter utan att behöva använda mer matfett som vid många andra typer av stekpannor.
- Passar bäst för: En stekpanna med keramisk beläggning fungerar för nästintill alla typer av matlagning.
- Nackdelar: Kortare livslängd och slits snabbare.
Andra ytbeläggningar
Emaljering är en vanligt förekommande ytbeläggning på många gjutjärnspannor. En gjutjärnspanna med emalj är oftast lättare att rengöra och skyddar dessutom mot rost. Däremot är den mer ömtålig än vad en klassisk robust järngryta utan emalj är.
Välj med emalj om du föredrar en mer lättskött gjutjärnspanna och välj utan emaljering om du önskar en mer robust gjutjärnspanna.
Keramisk titan är en beläggning som återfinns på miljövänliga non-stickpannor. Denna beläggning är fri från kemikalier och tål alla typer av köksredskap utan att orsaka repor och skador på pannans ytbeläggning.