{"id":11937,"date":"2021-09-03T12:16:46","date_gmt":"2021-09-03T11:16:46","guid":{"rendered":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/?p=11937"},"modified":"2023-05-23T10:32:20","modified_gmt":"2023-05-23T09:32:20","slug":"stektemperaturer-och-innertemperaturer","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/info\/stektemperaturer-och-innertemperaturer\/","title":{"rendered":"Din guide f\u00f6r stektemperaturer och innertemperaturer"},"content":{"rendered":"\n

Du har s\u00e4ker \u00e4tit p\u00e5 restaurang n\u00e5gon g\u00e5ng d\u00e4r de har fr\u00e5gat hur du vill ha ditt k\u00f6tt tillagat. Rare, medium, well-done eller varf\u00f6r inte n\u00e5got d\u00e4remellan? Sen blev det f\u00f6rhoppningsvis precis s\u00e5 som du ville n\u00e4r du kikar efter ditt f\u00f6rsta sk\u00e4r!<\/p>\n\n\n\n

Men du beh\u00f6ver inte vara en k\u00f6ttm\u00e4stare f\u00f6r att f\u00e5 till det perfekta k\u00f6ttet p\u00e5 hemmaplan – allt du beh\u00f6ver veta \u00e4r vilken innertemperatur k\u00f6ttet ska ha n\u00e4r du slutar tillaga det.<\/p>\n\n\n\n

H\u00e4r nedan kan du l\u00e4sa din kompletta guide f\u00f6r olika stektemperaturer och innertemperaturer beroende p\u00e5 vilket slags k\u00f6tt du tillagar.<\/p>\n\n\n\n

Tillagning<\/h2>\n\n\n\n

N\u00e4r det kommer till tillagning s\u00e5 kan du g\u00f6ra det p\u00e5 v\u00e4ldigt m\u00e5nga olika s\u00e4tt. Det allra vanligaste \u00e4r att du tillagar k\u00f6ttet p\u00e5 grillen eller i ugnen.<\/p>\n\n\n\n

Stekpanna och ugn<\/h3>\n\n\n\n

N\u00e4r du tillagar k\u00f6tt i ugn b\u00f6rjar du f\u00f6rst med att steka k\u00f6ttet p\u00e5 v\u00e4ldigt h\u00f6g v\u00e4rme i en \u200bh\u00f6gkvalitativ stekpanna gjord av exempelvis gjutj\u00e4rn<\/a>. Detta b\u00f6r inte ta med \u00e4n 1-3 minuter p\u00e5 vardera sida och k\u00f6ttet ska n\u00e4stan vara r\u00e5tt i mitten n\u00e4r du avl\u00e4gsnar det.  <\/p>\n\n\n\n

Efter k\u00f6ttet har f\u00e5tt en fin yta \u00e4r det bara att sl\u00e4nga in det i ugnen med en stektermometer<\/a> och plocka ut det n\u00e4r du uppn\u00e5tt \u00f6nskad innertemperatur. <\/p>\n\n\n\n

Tillagning p\u00e5 grillen<\/h3>\n\n\n\n

Beroende p\u00e5 vilken typ av k\u00f6ttbit du ska grilla kan tillagningsprocessen se lite olika ut. Antingen k\u00f6r du p\u00e5 direkt eller indirekt v\u00e4rme. Direkt v\u00e4rme anv\u00e4nds oftast vid tillagning av lite tunnare k\u00f6ttbitar s\u00e5som entrecote eller oxfil\u00e9 som f\u00f6redras att inte tillagas helt well-done. Andra k\u00f6ttbitar som bland annat revben vill du kanske ha v\u00e4ldigt m\u00f6ra, d\u00e5 anv\u00e4nder du dig av indirekt v\u00e4rme och l\u00e5ter k\u00f6ttet befinna sig p\u00e5 grillen l\u00e4nge.<\/p>\n\n\n\n

Oavsett vad du v\u00e4ljer s\u00e5 beh\u00f6ver du veta innertemperaturen p\u00e5 k\u00f6ttet. Anv\u00e4nd dig h\u00e4r av en grilltermometer<\/a>, d\u00e5 f\u00e5r du en exakt siffra och bra koll p\u00e5 n\u00e4r k\u00f6ttet \u00e4r f\u00e4rdigt. <\/p>\n\n\n\n

K\u00f6ttet forts\u00e4tter tillagas efter ugnen<\/h3>\n\n\n\n

Ett vanligt misstag m\u00e5nga g\u00f6r n\u00e4r de ska laga k\u00f6ttet \u00e4r att de helt gl\u00f6mmer bort att k\u00f6ttet forts\u00e4tter att tillagas \u00e4ven efter det har tagits ut fr\u00e5n ugnen eller grillen. Detta leder ofta till att k\u00f6ttet blir alldeles f\u00f6r v\u00e4lstekt och g\u00e5r ofta d\u00e4rf\u00f6r mot well-done h\u00e5llet.<\/p>\n\n\n\n

D\u00e4rf\u00f6r ska du n\u00e4stan alltid ta ut k\u00f6ttbiten n\u00e5gon grad innan den \u00e4r \u201cklar\u201d och l\u00e5ta den vila under grill\/ugnsfolie i cirka 15 minuter. V\u00e4rmen sitter kvar i k\u00f6ttet och forts\u00e4tter tillaga det.<\/p>\n\n\n\n

En annan f\u00f6rdel med att l\u00e5ta k\u00f6ttet vila \u00e4r att du beh\u00e5ller k\u00f6ttsaften inuti k\u00f6ttet. Det inkapslas d\u00e5 av stekytan och ger dig en h\u00e4rlig och saftig k\u00f6ttbit. Hade du skurit upp den direkt efter den kommit ut fr\u00e5n v\u00e4rmen s\u00e5 hinner inte v\u00e4tskan s\u00e4tta sig och du f\u00e5r en p\u00f6l av god k\u00f6ttsaft p\u00e5 sk\u00e4rbr\u00e4dan.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n\n\n\n

Vilken temperatur ska jag sikta p\u00e5?<\/h2>\n\n\n\n

Vi alla f\u00f6redrar olika tillagningar av v\u00e5rt k\u00f6tt. Vissa vil ha k\u00f6ttet v\u00e4lstekt medan andra vill se och avnjuta k\u00f6ttet lite rosa. Tillagar du n\u00f6tk\u00f6tt beh\u00f6ver du inte alls vara r\u00e4dd f\u00f6r den rosa f\u00e4rgen, men du ska avst\u00e5 fr\u00e5n att \u00e4ta en k\u00f6ttbit som \u00e4r \u201cbl\u00e5\u201d eller helt r\u00e5 inuti.<\/p>\n\n\n\n

Fl\u00e4skk\u00f6tt \u00e4r dock en annan femma, detta rekommenderas inte att \u00e4tas rare, d\u00e5 det inneh\u00e5ller mycket mer bakterier som kan g\u00f6ra att du m\u00e5r d\u00e5ligt. Det g\u00e5r dock att \u00e4ta medium-tillagad, n\u00e5got inte m\u00e5nga t\u00e4nker p\u00e5 d\u00e5 de ofta helt avst\u00e5r fr\u00e5n en rosa fl\u00e4skbit. Faktumet \u00e4r att, s\u00e5 l\u00e4nge k\u00f6ttet \u00e4r ljusrosa s\u00e5 har det tillagats och alla bakterier har d\u00f6tt.<\/p>\n\n\n\n

Med andra ord spelar det knappas n\u00e5gon roll vilken temperatur k\u00f6ttet har, n\u00e4stan allt k\u00f6tt \u00f6ver 60\u00b0C g\u00e5r att \u00e4ta och skulle det vara s\u00e5 att k\u00f6ttet blir lite f\u00f6r r\u00e5tt s\u00e5 kan du ju alltid steka det ytterligare lite till! Nedan hittar du en lista p\u00e5 hur du uppn\u00e5r den perfekta k\u00f6ttbiten beroende p\u00e5 hur du vill ha den tillagad och vilken temperatur du b\u00f6r sikta p\u00e5.<\/p>\n\n\n\n

Tabeller med temperaturer<\/h3>\n\n\n\n
N\u00d6TK\u00d6TT<\/em><\/strong><\/th>Rare<\/strong><\/th>Medium Rare<\/strong><\/th>Medium<\/th>Medium Well<\/th>Well Done<\/th><\/tr><\/thead>
Oxfil\u00e9<\/td>48-50\u00b0C<\/td>54-56\u00b0C<\/td>56-58\u00b0C<\/td>60-65\u00b0C<\/td>68-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Ryggbiff<\/td>48-50\u00b0C<\/td>54-56\u00b0C<\/td>56-58\u00b0C<\/td>60-65\u00b0C<\/td>68-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Entrec\u00f4te<\/td>54-56\u00b0C<\/td>56-58\u00b0C<\/td>58-60\u00b0C<\/td>60-65\u00b0C<\/td>65-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Plankstek<\/td>48-52\u00b0C<\/td>–<\/td>56-58\u00b0C<\/td>–<\/td>68-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Rostbiff<\/td>48-50\u00b0C<\/td>–<\/td>56-58\u00b0C<\/td>–<\/td>68-70\u00b0C<\/td><\/tr><\/tbody><\/table><\/figure>\n\n\n\n
GRISK\u00d6TT<\/em><\/strong><\/th>Medium<\/th>Medium Well<\/th>Well Done<\/th><\/tr><\/thead>
Fl\u00e4skfil\u00e9<\/td>60\u00b0C<\/td>62-65\u00b0C<\/td>65-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Kotlett<\/td>60\u00b0C<\/td>62-65\u00b0C<\/td>65-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Karre<\/td>68-70\u00b0C<\/td>70-75\u00b0C<\/td>75-80\u00b0C<\/td><\/tr>
Innanl\u00e5r<\/td>60\u00b0C<\/td>62-65\u00b0C<\/td>65-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Pluma<\/td>60\u00b0C<\/td>62-65\u00b0C<\/td>65-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Rostbiff<\/td>60\u00b0C<\/td>62-65\u00b0C<\/td>65-70\u00b0C<\/td><\/tr><\/tbody><\/table><\/figure>\n\n\n\n
LAMMK\u00d6TT<\/em><\/strong><\/th>Rare<\/th>Medium<\/th>Well Done<\/th><\/tr><\/thead>
Lammfil\u00e9<\/td>60\u00b0C<\/td>62-65\u00b0C<\/td>65-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Entrec\u00f4te<\/td>60\u00b0C<\/td>62-65\u00b0C<\/td>65-70\u00b0C<\/td><\/tr>
Lammracks<\/td>68-70\u00b0C<\/td>70-75\u00b0C<\/td>75-80\u00b0C<\/td><\/tr><\/tbody><\/table><\/figure>\n\n\n\n
VILTK\u00d6TT<\/strong><\/em><\/th>Rare<\/th>Medium<\/th>Well Done<\/th><\/tr><\/thead>
Vildsvin<\/strong>: Ytterfil\u00e9 & Fil\u00e9<\/td>58\u00b0C<\/td>65\u00b0C<\/td>70\u00b0C<\/td><\/tr>
Vildsvin<\/strong>: Stekdetaljer<\/td>58\u00b0C<\/td>65\u00b0C<\/td>70\u00b0C<\/td><\/tr>
\u00c4lg<\/strong>: Biff & Fil\u00e9<\/td>52\u00b0C<\/td>57\u00b0C<\/td>65\u00b0C<\/td><\/tr>
\u00c4lg<\/strong>: Stekdetaljer<\/td>55\u00b0C<\/td>62\u00b0C<\/td>68\u00b0C<\/td><\/tr>
R\u00e5djur<\/strong>: Ytterfil\u00e9 & Fil\u00e9<\/td>52\u00b0C<\/td>57\u00b0C<\/td>65\u00b0C<\/td><\/tr>
Hjort<\/strong>: Ytterfil\u00e9 & Fil\u00e9<\/td>52\u00b0C<\/td>57\u00b0C<\/td>65\u00b0C<\/td><\/tr><\/tbody><\/table><\/figure>\n\n\n\n

Nu har du f\u00e5tt lite tips p\u00e5 vad du ska t\u00e4nka p\u00e5 vid tillagningen av k\u00f6ttet och \u00e4ven tagit del av en komplett tabell med massa olika temperaturer. F\u00f6rhoppningsvis har du l\u00e4rt dig n\u00e5got nytt, kanske att k\u00f6ttet tillagas efter ugnen eller att fl\u00e4skk\u00f6tt faktiskt g\u00e5r att \u00e4ta lite rosa.<\/p>\n\n\n\n

S\u00e5 n\u00e4sta g\u00e5ng du inhandlar en riktigt fin k\u00f6ttbit kan du imponera p\u00e5 b\u00e5de v\u00e4nner och sl\u00e4kt med dina nya tillagningskunskaper.<\/p>\n\n\n\n

K\u00e4nner du n\u00e5gon som vill l\u00e4ra sig mer om stektemperaturer och innertemperaturer? Gl\u00f6m inte d\u00e5 att dela denna artikel med dem!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Du har s\u00e4ker \u00e4tit p\u00e5 restaurang n\u00e5gon g\u00e5ng d\u00e4r de har fr\u00e5gat hur du vill ha ditt k\u00f6tt tillagat. Rare, medium, well-done eller varf\u00f6r inte n\u00e5got d\u00e4remellan? Sen blev det f\u00f6rhoppningsvis precis s\u00e5 som du ville n\u00e4r du kikar efter ditt f\u00f6rsta sk\u00e4r! Men du beh\u00f6ver inte vara en k\u00f6ttm\u00e4stare f\u00f6r att f\u00e5 till det … L\u00e4s mer<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":11936,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[222],"tags":[244],"acf":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11937"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=11937"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11937\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/media\/11936"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=11937"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=11937"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=11937"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}