{"id":11944,"date":"2021-09-02T12:17:39","date_gmt":"2021-09-02T11:17:39","guid":{"rendered":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/?p=11944"},"modified":"2023-05-23T12:01:21","modified_gmt":"2023-05-23T11:01:21","slug":"hur-slipar-man-en-kokskniv","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/info\/hur-slipar-man-en-kokskniv\/","title":{"rendered":"Hur slipar man en k\u00f6kskniv? – Tips f\u00f6r dig som vill ha riktigt vassa knivar i k\u00f6ket!"},"content":{"rendered":"\n

Att arbeta i k\u00f6ket \u00e4r b\u00e5de en vardagssyssla och en passion f\u00f6r m\u00e5nga matfantaster. Men att arbeta med sl\u00f6a knivar och op\u00e5litliga verktyg \u00e4r en utmaning som f\u00f6rs\u00e4mrar utf\u00f6randet och n\u00e5gonting vi helst vill undvika.<\/p>\n\n\n\n

I detta inl\u00e4gg g\u00e5r vi igenom hur du kan g\u00e5 till v\u00e4ga f\u00f6r att slipa dina sl\u00f6a knivar oavsett vilket material du anv\u00e4nder dig av, samt ger dig lite r\u00e5d och tips hur du kan beh\u00e5lla och f\u00e5 riktigt vassa knivar i k\u00f6ket!<\/p>\n\n\n\n

Japanska vs. Europeiska knivar<\/h2>\n\n\n\n

Japanska knivar \u00e4r oerh\u00f6rt popul\u00e4ra idag och det av ett flertal olika anledningar. Men vad \u00e4r egentligen skillnaden mellan en japansk kniv<\/a> och en \u201cvanlig\u201d europeisk kniv? Jo, de japanska knivarna \u00e4r gjorda av ett h\u00e5rdare material, vilket g\u00f6r att de kan slipas i en skarpare vinkel (ca 10-15 grader). Detta ger de ett v\u00e4ldigt vasst blad som vi ofta imponeras av.<\/p>\n\n\n\n

Europeiska knivar d\u00e4remot anv\u00e4nder sig av n\u00e5got mjukare material, vilket g\u00f6r att eggen bara kan slipas p\u00e5 en vinkel mellan 20-25 grader. Detta g\u00f6r naturligtvis \u00e4ven att den blir lite sl\u00f6are och inte arbetar lika bra med alla r\u00e5varor. <\/p>\n\n\n\n

Hur g\u00e5r man till v\u00e4ga f\u00f6r att slipa en k\u00f6kskniv?<\/h2>\n\n\n\n

Att slipa sina k\u00f6ksknivar \u00e4r oerh\u00f6rt viktigt f\u00f6r att de ska arbeta p\u00e5 det b\u00e4sta s\u00e4ttet och \u00e4ven h\u00e5lla l\u00e4ngre. Men hur slipar man d\u00e5 egentligen kniven? Det finns en rad olika s\u00e4tt och nedan listar vi de 3 vanligaste s\u00e4tten.<\/p>\n\n\n\n

Bryn kniven med sk\u00e4rpst\u00e5l\/brynst\u00e5l<\/h3>\n\n\n\n

Detta \u00e4r den vanligaste metoden och best\u00e5r av att du anv\u00e4nder dig utav ett s\u00e5 kallat brynst\u00e5l f\u00f6r att \u201cslipa\u201d kniven. En nyb\u00f6rjarv\u00e4nlig teknik du kan anv\u00e4nda dig av, \u00e4r att f\u00f6rst placera brynet i ena handen s\u00e5 att det h\u00e5lls vertikalt. Spetsen ska sedan ligga stabilt och vila mot en sk\u00e4rbr\u00e4da du har framf\u00f6r dig.<\/p>\n\n\n\n

L\u00e4gg sedan ned kniven p\u00e5 brynet s\u00e5 att det ser ut som ett kors. Vinkeln p\u00e5 bladet ska bara vara 10 grader, detta inneb\u00e4r att det bara \u00e4r eggen som ska nudda p\u00e5 brynet. Dra sedan kniven mot brynet i en b\u00e5ge, inte helt rakt fram. Detta f\u00f6r att du ska kunna ta hela kniven i ett svep.  <\/p>\n\n\n\n

Detta kanske l\u00e5ter lite avancerat i b\u00f6rjan men det \u00e4r egentligen busenkelt n\u00e4r man v\u00e4l har f\u00e5tt in r\u00e4tt teknik. Att bryna kniven slipar den dock inte, trots att m\u00e5nga tror det. Vad det faktiskt g\u00f6r \u00e4r att det tar bort oj\u00e4mnheter som kan bildas fr\u00e5n smuts och liknande, men kniven f\u00f6rblir lika vass som den var tidigare.<\/p>\n\n\n\n

Slipa med slipsten<\/h3>\n\n\n\n

En annan vanlig metod du kan anv\u00e4nda dig av f\u00f6r att slipa kniven p\u00e5 \u00e4r med hj\u00e4lp av en slipsten. Den h\u00e4r metoden kr\u00e4ver dock lite mer t\u00e5lamod och teknik j\u00e4mf\u00f6rt med brynst\u00e5let. Men eftersom att det kr\u00e4ver lite mer teknik s\u00e5 kan du ocks\u00e5 f\u00e5 ett b\u00e4ttre resultat! Slipsten kan du anv\u00e4nda dig av n\u00e4r du \u00e4r ute efter att sk\u00e4rpa kniven, den tekniken skrapar bort materialet p\u00e5 knivens egg och g\u00f6r den skarpare.<\/p>\n\n\n\n

Har du en japansk k\u00f6kskniv hemma s\u00e5 \u00e4r detta ett utm\u00e4rkt s\u00e4tt att slipa den p\u00e5. Dessa har lite h\u00e5rdare material och kan vara sv\u00e5ra att sk\u00e4rpa genom andra metoder. Med lite tr\u00e4ning s\u00e5 kan du f\u00e5 till en riktigt vass kniv som sk\u00e4r igenom papper som om det vore sm\u00f6r. <\/p>\n\n\n\n

Du har s\u00e4kert sett slipstenar med olika siffror skrivna p\u00e5 dem och undrat vad de betyder? Detta tal indikerar hur grov eller finkornig slipstenen \u00e4r, ju l\u00e4gre tal, desto gr\u00f6vre slipsten. Har du sedan en sten med ett h\u00f6gt tal s\u00e5 \u00e4r den finkornig.<\/p>\n\n\n\n

Det \u00e4r en utmaning att f\u00f6rst\u00e5 i text exakt hur du ska b\u00e4ra dig \u00e5t n\u00e4r du slipar, om det k\u00e4nns knepigt kan vi rekommendera att du ist\u00e4llet tittar p\u00e5 videos av detta utf\u00f6rande f\u00f6r att p\u00e5 ett l\u00e4ttare s\u00e4tt sedan anv\u00e4nda dig av metoden. <\/p>\n\n\n\n

Anv\u00e4nd en rullslip<\/h3>\n\n\n\n

Vill du g\u00f6ra det supersmidigt s\u00e5 kan du anv\u00e4nda dig av en rullslip. Skaffar du dig bara en rullslip som passar formen av din kniv kan detta vara ett otroligt effektivt, men \u00e4r ocks\u00e5 ett billigt s\u00e4tt att v\u00e4ssa kniven sylvass! Denna metod fungerar framf\u00f6rallt bra p\u00e5 europeiska k\u00f6ksknivar d\u00e5 dessa oftast \u00e4r lite l\u00e4ttare att slipa.  <\/p>\n\n\n\n

H\u00e4r \u00e4r det bara f\u00f6r dig att placera knivbladet i den inbyggda sk\u00e5ran p\u00e5 rullslipen och dra kniven fram och tillbaka. Ja, det \u00e4r s\u00e5 enkelt!<\/p>\n\n\n\n

Du kan dock inte best\u00e4mma vilken vinkel knivbladet ska slipas p\u00e5, men f\u00f6r den vardagliga hemmakocken spelar detta s\u00e4llan roll och d\u00e4rf\u00f6r kan rullslipen vara en fantastisk investering som sparar dig b\u00e5de tid och misslyckanden.<\/p>\n\n\n\n

L\u00e4mna in knivarna till ett proffs<\/h2>\n\n\n\n

\u00c4r din kniv i princip v\u00e4rdel\u00f6s och har en v\u00e4ldigt oj\u00e4mn egg s\u00e5 kan det kanske vara v\u00e4rt att skicka in knivarna till en professionell knivslipare. De byter d\u00e5 ut eggen till helt nya som du sedan f\u00e5r underh\u00e5lla. Idag finns det till och med m\u00f6jlighet att skicka iv\u00e4g knivarna f\u00f6r slipning genom posten!<\/a><\/p>\n\n\n\n

Har du dock en lite billigare variant som inte \u00e4r av s\u00e5 h\u00f6g kvalitet s\u00e5 skulle vi ist\u00e4llet rekommenderar att du inf\u00f6rskaffar dig en helt ny av b\u00e4ttre kvalitet. Detta \u00e4r oftast billigare \u00e4n att slipa den gamla i det l\u00e5nga loppet.<\/p>\n\n\n\n

F\u00f6rvara dem p\u00e5 r\u00e4tt s\u00e4tt<\/h2>\n\n\n\n

Ett bonustips f\u00f6r att h\u00e5lla knivarna sylvassa hela tiden \u00e4r att du f\u00f6rvarar de p\u00e5 r\u00e4tt s\u00e4tt. Detta g\u00f6rs INTE genom att bara sl\u00e4nga ner dem tillsammans med de andra k\u00f6ksverktygen i en l\u00e5da. D\u00e5 f\u00f6rst\u00f6rs eggen lite varje g\u00e5ng och till slut f\u00e5r du en urusel kniv utan att veta varf\u00f6r.<\/p>\n\n\n\n

H\u00e4ng ist\u00e4llet upp de p\u00e5 ett magnetiskt knivst\u00e4ll ovanf\u00f6r spisen eller skaffa ett knivst\u00e4ll d\u00e4r eggen hela tiden h\u00e5lls i bra f\u00f6rvar utan att st\u00f6ta emot en massa andra saker. <\/p>\n\n\n\n

Slutligen<\/h2>\n\n\n\n

S\u00e5 d\u00e4r ja, nu kan du n\u00e4stan allt om knivar – b\u00e5de hur du slipar dem och hur du underh\u00e5ller dem. K\u00e4nner du att denna artikel var till hj\u00e4lp s\u00e5 skulle vi uppskatta det otroligt mycket om du kunde dela den med n\u00e5gon v\u00e4n som du tror skulle ha nytta av den.<\/p>\n\n\n\n

Vill du l\u00e4ra dig mer om specifika knivslipar s\u00e5 kika in v\u00e5rt inl\u00e4gg om det b\u00e4sta knivsliparna<\/a>!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Att arbeta i k\u00f6ket \u00e4r b\u00e5de en vardagssyssla och en passion f\u00f6r m\u00e5nga matfantaster. Men att arbeta med sl\u00f6a knivar och op\u00e5litliga verktyg \u00e4r en utmaning som f\u00f6rs\u00e4mrar utf\u00f6randet och n\u00e5gonting vi helst vill undvika. I detta inl\u00e4gg g\u00e5r vi igenom hur du kan g\u00e5 till v\u00e4ga f\u00f6r att slipa dina sl\u00f6a knivar oavsett vilket … L\u00e4s mer<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":11943,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[222],"tags":[244],"acf":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11944"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=11944"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11944\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/media\/11943"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=11944"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=11944"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bastihemmet.se\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=11944"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}