Dessa typer av brandsl\u00e4ckare \u00e4r f\u00f6r fettbr\u00e4nder<\/a>. <\/p>\n\n\n\nAnv\u00e4nd aldrig under n\u00e5gra omst\u00e4ndigheter vatten f\u00f6r att sl\u00e4cka brinnande olja! Vatten g\u00f6r s\u00e5 att oljan exploderar vilket g\u00f6r att elden kommer att sprida sig och bli v\u00e4rre.<\/strong><\/p>\n\n\n\nF\u00f6rbered maten<\/h2>\n\n\n\n Innan du dyker in i sj\u00e4lva friteringsprocessen \u00e4r det avg\u00f6rande att f\u00f6rbereda maten korrekt. Detta s\u00e4kerst\u00e4ller inte bara en j\u00e4mn tillagning, utan \u00e4ven att slutresultatet blir s\u00e5 krispigt och smakrikt som m\u00f6jligt. H\u00e4r \u00e4r n\u00e5gra steg du b\u00f6r f\u00f6lja:<\/p>\n\n\n\n
\nPortionsstorlek:<\/strong> Sk\u00e4r eller dela maten i j\u00e4mnstora bitar f\u00f6r att s\u00e4kerst\u00e4lla en j\u00e4mn tillagning.<\/li>\n\n\n\nTorka av maten:<\/strong> Fukt p\u00e5 matens yta kan orsaka att oljan st\u00e4nker. Torka av maten med hush\u00e5llspapper innan den l\u00e4ggs i oljan.<\/li>\n\n\n\nPanering:<\/strong> Om din mat ska paneras, g\u00f6r det strax innan fritering f\u00f6r att paneringen ska h\u00e5lla sig fast. En vanlig teknik \u00e4r att f\u00f6rst doppa maten i mj\u00f6l, sedan i \u00e4gg, och sist i str\u00f6br\u00f6d eller annan panering.<\/li>\n<\/ol>\n\n\n\nAtt vara noggrann med dessa f\u00f6rberedelser \u00e4r nyckeln till en framg\u00e5ngsrik fritering. N\u00e4r dessa steg \u00e4r klara, kan du f\u00f6rsiktigt b\u00f6rja fritera dina v\u00e4l f\u00f6rberedda r\u00e5varor.<\/p>\n\n\n\n
Uppv\u00e4rmning av oljan<\/h2>\n\n\n\n Nu n\u00e4r din arbetsstation \u00e4r f\u00f6rberedd, s\u00e4kerhets\u00e5tg\u00e4rderna \u00e4r p\u00e5 plats och maten \u00e4r redo, \u00e4r det dags att v\u00e4rma upp oljan till den optimala temperaturen f\u00f6r fritering. Att uppn\u00e5 och uppr\u00e4tth\u00e5lla r\u00e4tt temperatur \u00e4r avg\u00f6rande f\u00f6r ett perfekt friteringsresultat.<\/p>\n\n\n\n
\nV\u00e4rm oljan l\u00e5ngsamt:<\/strong> B\u00f6rja med att v\u00e4rma oljan p\u00e5 medell\u00e5g v\u00e4rme. Det kan vara frestande att vrida upp v\u00e4rmen f\u00f6r att snabba p\u00e5 processen, men oljan kan snabbt bli f\u00f6r varm och det \u00e4r viktigt att inte \u00f6verstiga oljans r\u00f6kpunkt. Det \u00e4r h\u00e4r en k\u00f6kstermometer blir ov\u00e4rderlig.<\/li>\n\n\n\nL\u00e5t oljan n\u00e5 r\u00e4tt temperatur:<\/strong> F\u00f6r att noggrant \u00f6vervaka oljetemperaturen, s\u00e4tt i k\u00f6kstermometern i oljan medan den v\u00e4rms upp. F\u00f6r de flesta friterings\u00e4ndam\u00e5l \u00e4r den idealiska temperaturen mellan 175\u00b0C och 190\u00b0C. Vissa recept kan kr\u00e4va l\u00e4gre eller h\u00f6gre temperaturer, s\u00e5 justera d\u00e4refter.\n\nOm du inte har en termometer till hands<\/strong> s\u00e5 finns det ett litet knep f\u00f6r att testa om oljan har n\u00e5tt r\u00e4tt temperatur. L\u00e4gg i en liten br\u00f6dbit; om den fr\u00e4ser och blir gyllenbrun inom en minut, \u00e4r oljan redo.<\/em><\/li>\n<\/ul>\n<\/li>\n\n\n\nKontrollera och justera:<\/strong> N\u00e4r oljan n\u00e4rmar sig den r\u00e4tta temperaturen, var extra uppm\u00e4rksam och redo att justera v\u00e4rmen om oljan blir f\u00f6r het. Detta \u00e4r viktigt f\u00f6r att f\u00f6rhindra att oljan ryker och f\u00f6r att h\u00e5lla en stabil temperatur under friteringen.<\/li>\n\n\n\nVar redo att agera:<\/strong> Ha locket eller en brandfilt n\u00e4ra om oljan skulle bli f\u00f6r varm och b\u00f6rja ryka. Om detta intr\u00e4ffar, st\u00e4ng av v\u00e4rmen omedelbart och t\u00e4ck kastrullen med locket eller brandfilten f\u00f6r att kv\u00e4va eventuella flammor. L\u00e5t kastrullen svalna helt innan du hanterar den ytterligare.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\nDags att fritera<\/h2>\n\n\n\n Nu \u00e4r det dags att fritera och h\u00e4r \u00e4r n\u00e5gra saker som \u00e4r viktiga att t\u00e4nka p\u00e5. Inte bara f\u00f6r att maten ska bli god och r\u00e4tt friterad, utan \u00e4ven f\u00f6r att fortsatt h\u00e5lla processen s\u00e4ker.<\/p>\n\n\n\n
\nF\u00f6rsiktighet vid neds\u00e4nkning:<\/strong> S\u00e4nk f\u00f6rsiktigt ner maten i den heta oljan med en h\u00e5lslev eller t\u00e5ng. L\u00e4gg inte i f\u00f6r mycket mat p\u00e5 en g\u00e5ng eftersom det kan s\u00e4nka temperaturen p\u00e5 oljan och leda till att maten blir fet och inte krispig.<\/li>\n\n\n\nR\u00f6r inte f\u00f6r mycket:<\/strong> N\u00e4r maten v\u00e4l \u00e4r i oljan, l\u00e5t den vara ifred en stund innan du r\u00f6r om. Detta hj\u00e4lper till att skapa en krispig yta.<\/li>\n\n\n\n\u00d6vervaka processen:<\/strong> H\u00e5ll ett vakande \u00f6ga p\u00e5 maten och oljetemperaturen. Mat som friteras b\u00f6r bli gyllenbrun och flyta upp till ytan n\u00e4r den \u00e4r klar.<\/li>\n\n\n\nKontrollera om maten \u00e4r f\u00e4rdig:<\/strong> Anv\u00e4nd en instickstermometer f\u00f6r att testa inre temperaturen p\u00e5 st\u00f6rre bitar av mat f\u00f6r att s\u00e4kerst\u00e4lla att de \u00e4r genomlagade.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\nHETT TIPS:<\/strong> Om du ska fritera pommes s\u00e5 g\u00f6r det i tv\u00e5 omg\u00e5ngar. F\u00f6rsta g\u00e5ngen kan du ha lite l\u00e4gre v\u00e4rme p\u00e5 oljan, runt 160 grader. K\u00f6r dom d\u00e5 f\u00f6rst bara i n\u00e5gra minuter, de ska inte hinna bli bruna. Torka sen av dom med t.ex. hush\u00e5llspapper och fritera dom igen p\u00e5 h\u00f6re temperatur tills de blir h\u00e4rligt gylllenbruna!<\/em><\/p>\n\n\n\n <\/figure>\n\n\n\nEfter friteringen<\/h2>\n\n\n\n N\u00e4r du k\u00e4nner att maten \u00e4r klar vill man g\u00f6ra n\u00e5gra avslutande steg f\u00f6r att det ska bli b\u00e4sta resultat.<\/p>\n\n\n\n
\nTa upp maten f\u00f6rsiktigt:<\/strong> Anv\u00e4nd en h\u00e5lslev eller t\u00e5ng f\u00f6r att ta upp maten ur oljan n\u00e4r den \u00e4r klar. L\u00e5t \u00f6verskottsoljan rinna av ordentligt.<\/li>\n\n\n\nAvrinning:<\/strong> L\u00e4gg den friterade maten p\u00e5 en f\u00f6rberedd avrinningsstation med hush\u00e5llspapper f\u00f6r att f\u00e5nga upp \u00f6verskottsfett.<\/li>\n\n\n\nServera direkt:<\/strong> Friterad mat \u00e4r b\u00e4st n\u00e4r den \u00e4r varm och krispig. F\u00f6r b\u00e4sta resultat, servera maten s\u00e5 snart den har runnit av och svalnat n\u00e5got.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\nSt\u00e4dning och hantering av oljan<\/h2>\n\n\n\n Fritering \u00e4r inte \u00f6ver n\u00e4r maten \u00e4r klar; hanteringen av den heta oljan och st\u00e4dningen av utrustningen \u00e4r lika viktig. Att ta hand om dessa sista steg kan garantera en s\u00e4ker och h\u00e5llbar friteringsrutin.<\/p>\n\n\n\n
Hantering av oljan<\/h3>\n\n\n\n\nL\u00e5t oljan svalna:<\/strong> Efter fritering, st\u00e4ng av v\u00e4rmen och l\u00e5t oljan svalna i kastrullen. Det kan ta flera timmar f\u00f6r oljan att n\u00e5 en s\u00e4ker hanteringstemperatur.<\/li>\n\n\n\nSila oljan:<\/strong> Anv\u00e4nd en finmaskig sil eller ett kaffefilter f\u00f6r att ta bort matpartiklar fr\u00e5n oljan. Dessa rester kan snabba p\u00e5 oljans nedbrytning och p\u00e5verka smaken vid n\u00e4sta anv\u00e4ndning.<\/li>\n\n\n\nF\u00f6rvaring:<\/strong> F\u00f6rvara den silade oljan i en ren, torr beh\u00e5llare och m\u00e4rk den med datumet f\u00f6r friteringen. M\u00e5nga oljor kan \u00e5teranv\u00e4ndas flera g\u00e5nger om de f\u00f6rvaras korrekt.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\nEn annan viktiga sak att komma ih\u00e5g om man vill anv\u00e4nda oljan igen \u00e4r att den kan ta smak fr\u00e5n det du friterat. S\u00e5 om du t.ex. friterar fisk kanske du inte vill fritera en munk i samma olja senare.<\/p>\n\n\n\n
Oljan h\u00e5ller i uppemot 20 anv\u00e4ndningar s\u00e5 l\u00e4nge du silar den ordentligt varje g\u00e5ng. Du beh\u00f6ver inte oroa dig f\u00f6r att den har blivit d\u00e5lig, det \u00e4r n\u00e5got som du kommer att m\u00e4rka d\u00e5 den b\u00f6rjar lukta illa och bli m\u00f6rk.<\/p>\n\n\n\n
\u00c5tervinning<\/h4>\n\n\n\n Kontrollera om din kommun erbjuder \u00e5tervinning av matolja. M\u00e5nga omr\u00e5den har speciella faciliteter f\u00f6r \u00e5tervinning av matolja som kan omvandlas till biodiesel.<\/p>\n\n\n\n
Om \u00e5tervinning inte \u00e4r m\u00f6jligt, h\u00e4ll inte oljan i avloppet eftersom det kan leda till stopp och andra problem. H\u00e4ll den ist\u00e4llet i en icke-\u00e5teranv\u00e4ndbar beh\u00e5llare och kasta den med ditt vanliga avfall.<\/p>\n\n\n\n