Asado: Argentinsk grilltradition

Uppdaterad: Februari 5, 2024

Asado är inte bara en grillmetod; det är en hörnsten i argentinsk kultur och ett älskat socialt evenemang. Denna traditionella sydamerikanska matlagningskonst har sina rötter i Argentinas pampas, där gauchos (sydamerikanska cowboys) tillagade sin mat över öppen eld.

I asado möts det enkla med det sublima. Den huvudsakliga fokusen ligger på grilla kött av hög kvalitet, främst nötkött, över öppen eld eller glödande kol. Men asado handlar inte bara om maten; det är lika mycket en social tillställning, där familj och vänner samlas för att dela mat, berättelser och skratt. Denna måltid är en tid att slappna av, umgås och njuta av livets goda.

I den här texten kommer vi att utforska asados historia, dess kulturella betydelse i Argentina, de traditionella tillagningsmetoderna, och hur denna älskade tradition har funnit sin plats i Sverige. Vi kommer att dyka djupt in i hjärtat av argentinsk grillkultur och upptäcka varför Asado är så mycket mer än bara matlagning.

Vad kännetecknar argentinsk asado?

Argentinsk asado är en djupt rotad kulturell tradition som symboliserar samhörighet och gästfrihet. Nyckelelementen som kännetecknar argentinsk asado inkluderar:

 • Socialt evenemang: Asado är i hög grad en social aktivitet. Det är en anledning för vänner och familj att samlas och tillbringa tid tillsammans, ofta under flera timmar.
 • Fokus på kött: Det argentinska köket är känt för sitt högkvalitativa nötkött. Asado inkluderar vanligtvis olika typer av nötkött, såsom flankstek, revbensspjäll och entrecôte.
 • Enkelhet i tillagning: Asado handlar om att framhäva köttets naturliga smaker. Det innebär minimal användning av kryddor – ofta bara salt.
 • Öppen eld och kolgrillning: Köttet grillas långsamt över träkol eller öppen eld, vilket ger det en unik smak och konsistens.
 • Grillmästaren: Känd som ”asador”, är grillmästaren en viktig del av asado. Denna person är ofta en respekterad figur som har kunskapen och färdigheten att tillaga köttet perfekt.

Denna tradition reflekterar Argentinas rika kulturella arv och landsbygdens livsstil, där matlagning över öppen eld är en naturlig del av livet. Asado är således inte bara en kulinarisk upplevelse, utan också en tidskapsel som förmedlar historien och traditionerna hos det argentinska folket.

Vilka ingredienser används för argentinsk asado?

När det gäller ingredienser i argentinsk asado är det enkla och kvalitativa råvaror som står i centrum. Här är några av de vanligaste ingredienserna:

 • Kött: Hjärtat i varje Asado är köttet. Argentinsk asado fokuserar huvudsakligen på nötkött, och populära val inkluderar snitt som revbensspjäll, flankstek, och entrecôte. Lamm och getkött är också populära i vissa regioner.
 • Salt: Det primära kryddan i argentinsk asado är vanligtvis grovt havssalt, som används generöst för att förhöja köttets naturliga smaker.
 • Chorizo och morcilla: Dessa är traditionella argentinska korvar som ofta grillas tillsammans med köttet. Chorizo är en kryddig korv medan morcilla är en blodkorv.
 • Grönsaker: Även om kött dominerar, serveras ofta grillade grönsaker som tillbehör. Populära val inkluderar paprika, lök, och potatis.
 • Chimichurri: En sås gjord på persilja, vitlök, olivolja, vinäger och kryddor. Chimichurri är den klassiska såsen som ofta serveras med asado, vilket tillför en fräsch och örtig smak till det grillade köttet.

Dessa ingredienser speglar den argentinska asadons enkelhet och renhet, där kvaliteten på råvarorna och tillagningssättet gör maten till en verklig festmåltid.

Hur gör man argentinsk asado?

Argentinsk asado är känd för sin långsamma grillningsprocess. Det börjar med att man skapar en glödbädd av träkol, vilket ger en jämn och stark värme. Detta är grundläggande för att uppnå den distinkta smaken och texturen hos köttet.

I stället för att använda direkt hög värme, har man köttet ofta på avstånd från kolen. Det är vanligt att använda en speciell typ av grill som heter parrilla. Denna grill är utformad för att enkelt kunna justera avståndet mellan köttet och glöden. Detta tillåter en långsam och jämn tillagning, vilket gör köttet mörare och förstärker dess naturliga smaker. Den indirekta grillningsmetoden är särskilt viktig för större och tjockare köttstycken.

En annan central del i processen är att vända köttet vid rätt tidpunkt. Detta görs vanligen med hjälp av en lång grilltång, och timingen är avgörande för att säkerställa att köttet får en jämn grillning utan att brännas.

Grillmästaren, eller ”asador”, spelar en central roll i tillagningen. Denna person har vanligtvis djup kunskap om olika köttslag och hur de bäst tillagas. Asadoren övervakar noggrant grillningsprocessen och justerar elden, placeringen av köttet, och tillagningstiden för att uppnå optimal smak och konsistens.

Recept för den som vill testa argentinsk asado

För den som är nyfiken på att prova Asado hemma, här är ett enkelt men autentiskt recept som fångar essensen av denna sydamerikanska grilltradition:

Ingredienser

 • 1 kg högkvalitativt nötkött (entrecôte eller flankstek rekommenderas)
 • 2 röda paprikor, halverade och urkärnade
 • 2 stora gula lökar, skivade i tjocka ringar
 • 2 zucchini, skivade längs med
 • 1 dl hackad färsk persilja
 • 4 klyftor vitlök, finhackade
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1/2 tsk chiliflakes
 • 1 dl olivolja
 • 3 msk rödvinsvinäger
 • Grovt havssalt
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

 1. Förbered köttet: Ta köttet till rumstemperatur. Strö över en generös mängd grovt havssalt på båda sidor av köttet. Låt det vila i 30 minuter.
 2. Gör chimichurri-såsen: Blanda persilja, vitlök, oregano och chiliflakes i en skål. Tillsätt olivolja och rödvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå och dra åt sig smakerna medan köttet tillagas.
 3. Tänd grillen: Använd träkol för att få den bästa smaken. När kolen är täckt av aska och har en jämn glöd, är grillen redo.
 4. Grilla köttet: Lägg köttet på grillen. För medium-rare, grilla i ca 4-5 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Använd känslan snarare än tiden för att bedöma när köttet är klart.
 5. Vila köttet: När köttet är grilla till önskad grad, ta bort det från grillen och låt det vila i ungefär 10-15 minuter.
 6. Grilla grönsakerna: Medan köttet ligger och vilar, placera grönsakerna på grillen. Pensla dem lätt med olivolja och grilla grönsakerna tills de är mjuka och har fått fina grillränder. Strö över lite salt och peppar för extra smak.
 7. Servera: Skär köttet i skivor mot köttets fiberriktning. Servera med chimichurri-såsen och de grillade grönsakerna.

Detta enkla recept är en utmärkt introduktion till asado och visar hur man kan uppleva de rika smakerna och den sociala glädjen i denna traditionella argentinska grillmetod hemma.

Asado i andra sydamerikanska länder

Asado är en grilltradition som varierar signifikant över Sydamerika. Varje land har sin egen unika tolkning av asado, vilket reflekterar deras kulturella och gastronomiska traditioner.

Brasilien: Här kallas grilltraditionen ”Churrasco”. Brasiliansk Churrasco är känd för sitt breda urval av köttsorter, inklusive nötkött, fläsk och kyckling. En distinkt egenskap är användningen av ”churrasqueiras” – grillar med stora spett där köttet roterar över öppen eld. Brasilianare använder också en mängd marinader och kryddor, vilket ger en kryddigare smakprofil jämfört med den argentinska asadon.

Uruguay: Grannlandet till Argentina delar många likheter i sin asado. Uruguays asado lägger också stor vikt vid nötkött och tillagning över öppen eld. Skillnaderna är ofta subtila och kan hittas i detaljer som kryddning och tillagningsmetoder, men den sociala aspekten av att samla familj och vänner är lika central.

Chile: Chilensk asado lägger större vikt vid olika typer av kött och inkluderar ofta lamm och korv. Chilenare använder ofta en mer varierad palett av kryddor och marinader. Till skillnad från argentinsk asado, som ofta serverar köttet för sig, kan chilensk asado inkludera en större variation av tillbehör, inklusive potatis och sallader.

Paraguay: Här är asado också populärt, men det innehåller ofta mer fläsk och kyckling, tillsammans med nötkött. Paraguayaner tenderar att krydda sitt kött mer än i Argentina och serverar ofta asado med typiska sidorätter som mandioka.

Dessa variationer av asado över Sydamerika speglar regionens rika kulturella mångfald. Medan grundprincipen om att grilla kött över öppen eld är gemensam, är de specifika teknikerna, smakprofilerna och tillbehören unikt anpassade till varje lands traditioner och smakpreferenser.