Grilla kött – Val av kött, förberedelser & grillteknik

Uppdaterad: Februari 17, 2024

Att grilla kött är en av de populäraste matlaningsmetoderna som finns, inte bara i Sverige utan i hela välden. Från asadon i Argentina till de amerkanska grillfesterna. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren grillmästare, finns det alltid nya tips och tricks att lära sig för att ta ditt grillande till nästa nivå.

Med rätt tekniker och förberedelser kan du imponera på dina vänner och familj med saftigt, perfekt tillagat kött varje gång. Här kommer att guida dig genom allt du behöver veta för att bli en mästare vid grillen. Allt från att välja rätt typ av kött till att bemästra den perfekta grilltemperaturen.

Val av kött

Att välja rätt typ av kött är avgörande för en lyckad grillning. Olika köttslag och styckningsdetaljer erbjuder unika smaker och texturer, vilket kan höja din matlagningsupplevelse till nya nivåer. När du ska grilla kött så väljer du generellt sätt mellan dessa styckdetaljer:

Nötkött:

 • Entrecôte – En mör och smakrik biff som är perfekt att grilla tack vare sitt höga fettinnehåll.
 • Flankstek – En tunn och smakfull biff som blir saftig och god på grillen.
 • Ryggbiff – En välsmakande biff med god marmorering av fett som ger saftighet och smak vid grillning.
 • Högrev – Perfekt för långsam grillning eller rökning, vilket ger mört och smakrikt kött.
 • Rostbiff – En större, mager biff som är enkel att grilla och skiva tunt.
 • Filé – En mager och zär del av köttet, som kan inkludera exempelvis oxfile.
 • Oxbringa – En bra budgetval som blir saftig och smakrik när den grillas långsamt.
 • Picanha – En delikat och smakrik styckningsdetalj som är ett populärt val för grillning.

Griskött:

 • Fläskkarré – Perfekt för långsam grillning eller rökning, ger saftigt och smakrikt kött.
 • Fläskfilé – Fläskfilé är en mager köttsort från grisen som är känd för sin ömhet.
 • Fläskytterfilé – Fläskytterfilé är ett magert och smakrikt kött som grillar snabbt och blir otroligt mört.
 • Revbensspjäll – Mör och smakrik, kräver långsam grillning eller rökning för bästa resultat.
 • Kotlett – Snabbt och enkelt att grilla, ger mört och saftigt kött.
 • Skinka – Kan grillas som hel skinka eller skivad, båda alternativen är läckra.
 • Iberico-gris – Har en unik nötig smak och blir fantastiskt gott på grillen.

Lammkött:

 • Lammracks – Mör och smakrik, perfekt att grilla som hela racks eller skiva upp till koteletter.
 • Lammkotlett – Snabbt och enkelt att grilla, ger mört och saftigt kött med en unik smak.
 • Lammstek – En klassisk rätt som blir fantastisk på grillen, särskilt när den är kryddad med örter.

Vilket kött är godast att grilla?

När det gäller grillning är vissa styckdelar och snitt mer fördelaktiga än andra på grund av deras fettinnehåll, konsistens och hur väl de absorberar marinader eller kryddor.

Nötkött är känt för sin rika smakprofil och saftighet, speciellt när det kommer till styckdetaljer med bra marmorering, såsom entrecôte och ryggbiff. Dessa snitt är inte bara smakrika, men deras höga fettinnehåll bidrar till en saftig och smakfull upplevelse vid grillning.

Griskött erbjuder en mångsidighet som är svårslagen, där allt från mör och smakrik fläskkarré till delikata fläskfiléer kan stå i centrum för måltiden. Revbensspjäll, med sin långa grilltid och rika smaksättning, är en annan favorit som ofta förknippas med sommarens grillfester.

Lammkött tillför en distinkt smak som många uppskattar, särskilt när det är kryddat med örter och grillat till perfektion. Lammracks och lammkotletter är särskilt populära val för deras fina balans av smak och mört kött.

Valet av ”godaste” köttet för grillen kan också påverkas av hur det tillagas. Långsam grillning eller rökning kan till exempel förvandla en tuffare köttdetalj som högrev eller oxbringa till ett otroligt mört och smakrikt inslag på middagsbordet.

Köttbitar för direkt grillning

Direkt grillning innebär att maten grillas direkt över kolen eller värmekällan, vilket är idealiskt för tunna, möra köttbitar som snabbt blir genomstekta och får en fin yta. Denna metod passar utmärkt för kött som inte behöver lång tillagningstid eller som gynnas av en krispig, karamelliserad yta. Här är några styckningsdetaljer som passar särskilt bra:

 • Nötkött: Entrecote, ryggbigg och filér.
 • Giskött: Kotlett och fläskfilé.
 • Lammkött: Lammkotlett och lammracks.

Det kan även hjälpa att välja en god marinad eller rubb för dessa snabbgrillade bitar för extra smak och saftighet.

Köttbitar för indirekt grillning

Indirekt grillning innebär att köttet placeras vid sidan av värme källan, inte direkt över. Denna metod är idealisk för tjockare köttbitar eller sådana som kräver längre tillagningstid. Det gör att köttet kan tillagas jämnt och bli mört utan att brännas på ytan. Kött som lämpar sig för denna tillagningsmetod inkluderar:

 • Nöttkött: Högrev och oxbringa.
 • Griskött: Fläskkarré och revbensspjäll
 • Lammkött: Lammstek.

När du väljer mellan direkt och indirekt grillning måste du även tänka på köttets tjocklek, struktur och fettinnehåll. Direkt grillning är bäst för snabbtillagade, möra köttbitar medan indirekt grillning passar tjockare, tåligare kött som gynnas av långsam tillagning.

Förbered ditt kött för grillen

Att förbereda köttet på rätt sätt är avgörande för att uppnå en perfekt grillyta och djup smak. Det finns några nyckelsteg du bör följa innan ditt kött träffar grillgallret.

1. Välj om du ska grilla en hel bit eller dela upp i småbitar

Om du väljer att grilla en hel bit, som en stek, förbered dig på längre grilltid och möjligheten att använda både direkt och indirekt värme. Om du delar upp köttet i mindre bitar kommer grilltiden att minska. Att dela upp köttet kan också underlätta jämn tillagning och göra det enklare att hantera på grillen.

2. Marinad, krydda eller salt & peppar

Valet mellan att använda en marinad, enkla kryddor eller bara salt och peppar beror på personlig smak och vilken typ av kött du grillar.

Marinader kan tillföra mycket smak och göra köttet mörare, särskilt för tåligare köttdetaljer. En enkel kryddblandning eller bara salt och peppar kan framhäva köttets naturliga smaker och är ofta allt som behövs för högkvalitativa styckningsdetaljer.

Om du väljer att marinera köttet så se till att göra det i god tid, helst över natten om du har möjligheten.

3. Se till att köttet är rumstempererat

Innan du lägger köttet på grillen, låt det vila framme så det når rumstemperatur. Detta steg är viktigt eftersom det hjälper till att säkerställa en jämn tillagning genom hela stycket. Att grilla kallt kött direkt från kylskåpet kan leda till ojämn tillagning.

4. Torka av köttet

Fukt på ytan av ditt kött kan hindra bildandet av den där eftertraktade grillytan (läs mer om maillardeffekten). Använd papper eller en ren handduk för att torka av eventuellt överskott av vätska från ditt kött innan du placerar det på grillen.

5. Applicera rub eller salt & peppar (om du inte valde att marinera)

Om du inte har marinat köttet, är det nu dags att applicera din valda kryddblandning eller bara salt och peppar.

En dry rub består ofta av en blandning av kryddor och örter som gnids in i köttet för att skapa en smakrik yta. Se till att täcka köttet jämnt för att maximera smakupplevelsen.

Om du föredrar en enklare förberedelse, kan en generös kryddning med salt och peppar vara allt som krävs för att förhöja smaken.

Grillguide för kött

Att grilla kött är en konstform som kräver precision, tålamod och rätt teknik. I denna del av inlägget ska vi gå igenom hur du grillar kött på bästa sätt och hur länge olika typer av kött bör grillas för optimal smak och textur.

Hur grillar man köttet på bästa sätt?

För att uppnå bästa möjliga resultat när du grillar kött, är det viktigt att följa några grundläggande steg:

 • Se till att grillen är varm: Se till att din grill är ordentligt uppvärmd innan du lägger på köttet. En het grill hjälper till att försluta ytan, vilket låser in safterna.
 • Använd olika zoner på grillen: Om du har en större grill med olika zoner så se till att utnyttja detta. Med en direkt högvärmezon kan du snabbt grilla en god och fin yta på köttet och med en indirekt lågvärmezon kan du låta köttat gå klart utan att ytan bränns.
 • Undvik att vända för mycket: Låt köttet ligga orört tills det släpper naturligt från gallret. Detta ger den där perfekta ytan.
 • Använd av grilltermometer: För exakthet, använd en grilltermometer för att säkerställa den interna temperaturen når önskad nivå beroende på hur välstekt du föredrar ditt kött.

Hur länge ska man grilla köttet?

Grilltiden för kött kan variera väldigt mycket då det är flera faktorer som spellar in. Typ av kött, tjocklek, värme på grillen och vad man vill ha för stekgrad kommer alla påverka hur lång tid det tar.

De faktorer som är lättast att styra över är typen av kött och stekgrad, så det är det du bör kolla på. Vi har en stor lista med stekgrader här på vår hemsida. Kolla efter din styckdetalj på den listan och införskaffa en bra och pålitlig grilltermometer. Det kommer göra det mycket lättare och ge bättre resultat varje gång.

Marinader, kryddor och dry rubs till grillat kött

Att välja rätt marinad eller kryddblandning kan förvandla ditt grillade kött från gott till oemotståndligt. Det är viktigt att anpassa marinaden till köttet för att göra det så gott som möjligt. Här går vi igenom några tips för att lyckas med dina marinader och dry rubs.

Marinad till grillat kött

Först ut, låt oss prata marinader. En god marinad inte bara tillför smak utan mjukar även upp köttet vilket ger en saftigare slutprodukt. För bästa resultat, låt köttet marinera i minst ett par timmar, eller ännu bättre, över natten i kylskåpet.

De mest populära ingredienserna i en marinad inkluderar olivolja, citronsaft eller vinäger, örter och vitlök. Att experimentera med olika kombinationer kan leda till spännande smaker som lyfter din grillning.

Kryddor & dry rubs till grillat kött

När det kommer till kryddor och dry rubs, finns det ingen one-size-fits-all lösning. Vissa styckdetaljer som t.ex. biff räcker det att man saltar och pepprar innan man lägger det på grillen. Andra delar vill man ha lite mer smak och oumph till och då är en dry rub perfekt. Revbenspjäll blir t.ex. riktigt goda man har en BBQ rub på.

Det är också värt att notera att vissa kryddor bränner vid höga temperaturer vilket kan ge en bitter smak på ytan av ditt grillade kött. Ett tips är att applicera mer delikata kryddor efter grillningen eller under de sista minuterna.

Förutom individuella kryddor kan du utforska färdiga kryddblandningar som erbjuder balanserade profiler speciellt designade för grillning. Dessa blandningar sparar tid samtidigt som de garanterar djupa och komplexa smaker.

Bra grillredskap när du grillar kött

Du kommer att bli bättre på att grilla om du har rätt verktyg. Här är några redskap för att göra livet vid grillen lite lättare:

 • Grilltång: En lång och robust tång ger dig kontroll och säkerhet när du vänder och flyttar köttstycken på grillen, utan att behöva komma för nära värmen.
 • Grillspett: Varför inte göra ett grillspett med ditt favoritkött och grönsaker? Välj rostfria stålspett för hållbarhet och enkel rengöring.
 • Grilltermometer: En omedelbar läsning eller en digital kötttermometer säkerställer att ditt kött har nått den perfekta inre temperaturen för både säkerhet och önskad tillagningsgrad.
 • Grillvantar: Högtemperaturbeständiga grillvantar skyddar dina händer och underarmar från hetta och flammor när du hanterar grillredskap och mat.
 • Borste till marinader: En silikoborste eller bakpensel är perfekt för att pensla ditt kött med marinader och glasyrer under grillningen, vilket tillför ytterligare smaklager.
 • Aluminiumfolie: Ett måste för att skapa ångkokta ”paket” som håller köttet saftigt, eller för att täcka och vila köttet efter grillning för att behålla dess saftighet.

Med dessa redskap kommer du kunna grilla enklare, säkrare och roligare. Genom att investera i kvalitetsredskap kan du fokusera på det viktiga – att njuta av läckert grillat kött med vänner och familj.