Grilla entrecôte – Steg för steg

Uppdaterad: Februari 5, 2024

Grillad entrecôte blir så mycket bättre med rätt kunskap och lite intresse för grillning. Med dess rika smak och höga fetthalt är entrecôte en storfavorit bland grillentusiaster.

I det här inlägget kommer vi gå igenom alla steg och knep för att lyckas med din grillade entrecôte. Från att välja rätt kött till att få till den perfekta innertemperaturen, vi har allt du behöver för att imponera på dina gäster vid nästa grillkväll.

Snabb överblick av stegen

 1. Identifiera en kvalitativ bit: Jämn röd färg, tydlig marmorering och bra tjocklek.
 2. Torka av entrecôten: Torka försiktigt av entrecôten med hushållspapper för att avlägsna överflödig vätska.
 3. Smaksätt entrecôten (valfritt): Om du vill kan du marinera eller tillsätta en kryddbladning till din entrecôte.
 4. Rumstemperera entrecôten: Ta ut entrecôten ur kylskåpet och låt den vila i rumstemperatur i cirka 20-30 minuter innan du grillar.
 5. Värm upp grillen och förbered värmezoner: Se till att din grill är ordentligt uppvärmd innan du lägger på köttet. Det är även smart att här se till att man har två värmezoner inför grillningen.
 6. Olja in grillgallret: Använd en grillpensel eller en bit hushållspapper doppad i matolja för att smörja grillgallret.
 7. Salta och peppra: Salta och peppra innan du lägger köttet på grillen.
 8. Grilla fram en fin stekyta på direkt värme: Lägg entrecôten på grillen över direkt värme för att skapa en smakrik stekyta.
 9. Grilla på indirekt värme till önskad temperatur: Flytta sedan entrecôten till en del av grillen med indirekt värme och låt den grilla tills den når din önskade innertemperatur.
 10. Låt entrecôten vila: När entrecôten är färdiggrillad, ta bort den från grillen och låt den vila i 5-10 minuter innan du skär upp den.

1. Identifiera kvalitativ entrecôte

Entrecôten ska gärna ha en hög fetthalt och bra marmorering. Marmoreringen refererar till de fina fettstrimmor som är utspridda genom köttet. Detta fett smälter under grillningen och bidrar till att göra entrecôten saftig, mör och full av smak.

När du undersöker entrecôten ska du leta efter:

 • En jämn röd färg: Köttets färg bör vara jämnt rött utan stora fläckar eller missfärgningar.
 • Tydlig marmorering: De vita fettstrimmorna ska vara fint fördelade genom hela köttstycket.
 • Tjocklek: En tjockare bit hjälper till att behålla saftighet och mörlighet under grillningen.

Kvalitet går hand i hand med ursprung, så ta reda på var köttet kommer från. Svenskt nötkött håller generellt hög kvalitet men tveka inte att utforska alternativ från andra länder med stark tradition av nötköttsproduktion, som Argentina eller USA.

2. Torka av köttet

För att undvika onödiga flammor och förbättra stekytan är det viktigt att torka av köttet noggrant innan det läggs på grillen.

Använd hushållspapper för att absorbera överflödig fuktighet från ytan av entrecôten. Detta hjälper till att skapa den perfekta stekytan och minskar risken för fettbrand.

3. Smaksätt köttet (valfritt)

Att marinera eller krydda din entrecôte kan ge en unik smakupplevelsen.

Om du väljer att marinera, låt köttet dra åt sig smakerna i några timmar eller över natten i kylen. En marinad kan vara så enkel som olja, örter och vitlök, eller något mer avancerat med soja, vinäger och olika kryddor.

Om du föredrar en torr kryddblandning, gnid in din entrecôte med dina favoritkryddor innan grillning. Detta ger en mycket smak utan extra vätska.

4. Rumstemperera köttet

Köttets temperatur spelar stor roll i hur väl det grillas. Ta ut din entrecôte ur kylen ungefär en timme innan du planerar att börja grilla så det når rumstemperatur. Detta bidrar till jämn tillagning och optimal saftighet.

5. Värm upp grillen och förbered värmezoner

En väl uppvärmd grill är avgörande för att du ska kunna få en fin yta på din entrecôte. Det är också viktigt att man har en zon för indirekt värme och en för direkt värme.

Beroende på typ av grill så skiljer förberedelserna:

 • Kolgrill: Tänd kolgrillen cirka 30 minuter innan grillning för att glöden ska hinna bli jämn och rätt temperatur ska uppnås. Fördela sen glöden under grillgallret för att skapa en hetare zon och en svalare zon för direkt respektive indirekt grillning.
 • Gasolgrill: Tänd gasolgrillen ca. 15 minuter före grillning och förvärm den på högsta värme med stängt lock. Justera sen värmen till önskad grilltemperatur.

6. Olja in gallret

Pensla in gallret med lite matolja när det värmts upp. Detta kommer göra att köttet inte bränner fast lika lätt när du grillar.

Du gör detta lättast med en bakpensel eller med hushållspapper. Var försiktig så att du inte bränner dig på gallret.

7. Salta och peppra

Innan du lägger entrecôten på grillen ska du salta och peppra köttet. Detta bör göras precis innan grillning för att förbättra smaken och hjälpa till att skapa en perfekt stekyta.

Använd gärna nymalen svartpeppar och vanligt bordssalt. Se till att täcka både sidor jämnt. Rätt mängd salt och peppar höjer smaken på entrecôten.

8. Grilla en fin stekyta på direkt värme

Börja med att grilla entrecôten på direkt hög värme. Detta steg är avgörande för att skapa en härlig stekyta som låser in köttets safter. Sätt entrecôten på gallret och låt den ligga orörd i ett par minuter så den får en fin grillyta.

Efter ungefär 3-4 minuter, när köttet släppt lite från grillgallret, vänder du det försiktigt. En bra sak att tänka på är att inte vända på köttbiten för mycket.

9. Grilla på indirekt värme till önskad temperatur

Efter den initiala grillytan flyttar du entrecôten till en del av grillen med indirekt värme. Det låter dig kontrollera tillagningen mer noggrant och uppnå önskad innertemperatur utan att bränna ytan:

 • Well done: 65-70 ºC
 • Medium: 56-60 ºC
 • Rare: 52-56 ºC

Placera ett termometer i köttets tjockaste del för bästa precision. Tiden det tar beror på tjockleken på din entrecôte men räkna med ytterligare några minuter efter den initiala direktgrillningen.

10. Låt köttet vila

Många skippar detta steg för att man är otålig, men det är viktigt att låta köttet vila efter grillning. När din entrecôte har nått önskad temperatur, ta bort den från grillen och lägg den på en tallrik eller skärbräda. Låt sen köttet vila i cirka 10 minuter innan du skivar upp det.

Att låta köttet vila gör så de inre safterna kan redistribuera sig jämnt genom hela biten, vilket resulterar i ett saftigare slutresultat när du äntligen skär upp det.

Detta är det sista steget i processen! Servera och låt dina gäster njuta av en fantastisk entrecôte!