Grilla på balkongen – Regler, säkerhet & tips

Uppdaterad: Februari 5, 2024

Möjligheten att grilla på din balkong kan göra den till en trevligare plats i lägenheten. Det är en perfekt aktivitet för att njuta av sommaren och skapa minnesvärda måltider med vänner och familj.

Men det är viktigt att du är medveten om reglerna och säkerheten kring balkonggrillning. Att ha koll på detta garanterar att du kan njuta av grillningen utan att oroa dig för grannarnas komfort eller säkerhetsrisker.

Så låt oss dyka in i konsten att grilla på balkongen och upptäcka hur du kan maximera din grillsäsong med några enkla tips och tricks.

Får man grilla på balkongen?

Det finns inga lagar som förbjuder dig att grilla på balkongen, men det kan finnas andra faktorer som hindrar dig från att göra det just där du bor. Reglerna kan variera beroende vilken kommun du bor i samt om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Det är också viktigt att kontrollera kommunens, föreningens eller hyresvärdens specifika regler om grillning.

Reglerna i kommunen

Olika kommuner i Sverige har olika regler när det kommer till att grilla på balkongen. Det är viktigt att alltid kontrollera lokala föreskrifter innan du tänder grillen. De flesta kommuner har en hemsida där du kan kolla upp dessa regler. Om du inte hittar något online så rekommenderar vi att du kontaktar kommunen och dubbelkollar vilka regler som gäller.

Grilla på balkong i bostadsrätt

I bostadsrättsföreningar är det vanligtvis styrelsen som styr över reglerna för vad som är tillåtet på balkongerna. Innan du ens köper en grill är det därför klokt att ta en titt i föreningens ordningsregler. Ofta kan det finnas bestämmelser som begränsar användningen av öppen eld eller kolgrillar p.g.a. brandsäkerhet. En del föreningar tillåter endast el- eller gasgrillar just för att minimera risken för bränder och rökutveckling.

 • Kontrollera föreningens stadgar
 • Undvik öppen eld om det inte tillåts
 • Använd grilltyper som är godkända av bostadsrätten

Grilla på balkong i hyresrätt

För dig som bor i hyresrätt är det hyresvärdens regler som gäller. Här kan regelverket se annorlunda ut jämfört med bostadsrätter. Generellt är det viktigt att du alltid kommunicerar med din hyresvärd innan du börjar grilla. Vissa hyresvärdar kan ha striktare regler som helt förbjuder grillning på balkongen medan andra kan ha specifika förhållningsregler för att garantera säkerheten.

 • Vänd dig till hyresvärden för information
 • Följ hyresvärdens regler för att undvika problem

Att grilla på balkongen kräver även att du är uppmärksam på din omgivning och respekterar grannarnas rätt till en lugn och rökfri miljö. Så glöm inte att också ta hänsyn till dem när du planerar din nästa grillkväll.

Får man grilla på inglasad balkong?

Eftersom inglasade balkonger räknas som del av inomhusutrymmet så är det andra regler som gäller. Här får och bör du endast använda dig av en elektrisk grill. Detta beror dels på att brandrisken är högre, men också att du riskerar kolmonoxidförgiftning och rökgaserna inte ventileras bort.

Du bör även dubbelkolla att grillen du använder faktiskt är lämplig för inomhusbruk.

Vilken typ av grill passar bäst för balkongen?

När det gäller själva grillen som du ska ha till balkongen är dina val begränsade av utrymme, säkerhet och återigen reglerna för bostaden och kommunen. I många fastigheter och kommuner finns det restriktioner mot att använda vissa typer av grillar på balkonger på grund av den ökade brandrisken.

Nedan följer några tips på vilken utrustning som lämpar sig bäst.

Använd helst elgrill på balkongen

Elgrillar är ett utmärkt alternativ för balkongen. De är brandsäkra, tar inte upp mycket utrymme och många modeller är designade för att vara lätta att förvara. Dessutom eliminerar elgrillar problemet med öppen eld och minskar dramatiskt både rök och lukt vilket kan vara en lättnad för dina grannar. När du använder en elgrill på balkongen är det viktigt att överväga följande:

 • Grillens storlek: Välj en modell som passar ditt balkongutrymme utan att kompromissa med säkerheten.
 • Effekt och temperaturkontroll: Sök efter grillar som erbjuder enkel temperaturjustering för bästa grillresultat.
 • Underlag: Använd alltid en elgrill på ett säkert underlag för att undvika värme- och brandskador.

Får man använda kolgrill på balkongen?

Kolgrillar skapar en autentisk grillupplevelse men är ofta förbjudna eftersom de genererar mycket rök och lågor. Även om det inte är förbjuddet där du bor så rekommenderar vi ändå att du använder elgrill. De är säkrare och minskar brandrisken, vilket gör dem till ett bättre alternativ för balkongen.

Får man använda gasolgrill på balkongen?

Gasolgrillar kan vara tillåtna under vissa förutsättningar, men kräver ändå att man är väldigt försiktig. Om det är tillåtet att använda gasolgrill på din balkong bör du tänka på följande:

 • Utrymning: Säkerställ att balkongens utrymningsvägar är fria och obehindrade.
 • Placering: Grillen bör placeras så långt bort från brännbart material som möjligt.
 • Brandsäkerhet: Ha alltid en brandfilt eller brandsläckare inom räckhåll när du grillar.

Om du är osäker på vad som gäller bör du alltid rådfråga din bostadsrättsförening eller hyresvärd. De kan ge dig de senaste uppdateringarna om vad som är tillåtet och inte när det kommer till att grilla på din balkong.

Vi vill dock poängtera MSB och många brandskyddsföreningar rekommenderar att man inte använder gasolgrill på balkongen på grund av brandrisken.

Säkerhettips för dig som vill grilla på balkongen

När du grillar på din balkong är det superviktigt att ha säkerheten i åtanke. Att förebygga olyckor och minska riskerna bör vara din främsta prioritet. Nedan följer viktiga punkter att tänka på innan och under grillningen.

Förberedelser innan du grillar

Innan du tänder grillen är det avgörande att du har rätt utrustning och att din grillplats är säkert ordnad:

 • Kontrollera att grillen är stabil och placerad på ett icke brännbart underlag.
 • Ha en brandfilt eller en liten brandsläckare lättillgänglig.
 • För att visa extra respekt så kan du meddela grannarna i förväg innan du grillar.
 • Rengör grillen från gammalt fett och smuts för att förebygga flammor.
 • Kontrollera balkongens utrymningsvägar så att de inte är blockerade.

Minimera brandrisk

Grillning medför alltid en risk för brand. Här är hur du kan minska den:

 • Använd eldfast material runt grillområdet.
 • Håll grillen på säkert avstånd från brännbara material såsom möbler och växter.
 • Tänd aldrig grillen med brännbara vätskor som bensin.
 • Ha alltid en brandsläckare eller brandfilt i närheten för att snabbt kunna släcka eventuella lågor.

Undvik rökutveckling

Röken från en grill kan vara skarp och orsaka obehag eller hälsoproblem för dig och dina grannar. För att hantera detta:

 • Välj rökfria alternativ som t.ex. en elgrill.
 • Grillar med lock hjälper till att minska röken.
 • Positionera grillen så att röken minimeras mot grannarnas balkonger och fönster.
 • Följ föreningens eller hyresvärdens regler för tidpunkter när grillning är tillåten.

Slutsats

Att grilla på din balkong kan vara en fantastisk upplevelse om du gör det på rätt sätt. Genom att följa de råd och säkerhetstips som nämnts säkerställer du att din grillkväll blir både njutbar och riskfri. Kom ihåg att alltid ha säkerhetsutrustning nära till hands och att rengöra din grill regelbundet. Det är också viktigt att respektera dina grannar och följa de regler som finns för din bostad. Så tänd grillen, njut av god mat och trevligt sällskap men håll alltid säkerheten i första rummet. Grillning på balkongen är inte bara möjligt, det kan vara en fröjd – så länge du grillar ansvarsfullt.