Hur poppar man popcorn i en kastrull?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Idag ska vi ta en djupdykning i hur man gör det perfekta popcornet i en kastrull, rätt på spisen hemma. Vi ska lära oss hur vi kan återskapa den där underbara känslan och smaken av perfekt poppade popcorn. Detta är ett utmärkt alternativ till mikrovågs- eller maskin-poppade popcorn, inte bara för att det är roligt, utan också för att det ger dig fullständig kontroll över smak och kvalitet. Så, låt oss börja äventyret!

Redskapen du behöver

Att poppa popcorn i en kastrull kräver inte mycket i form av utrustning. Faktum är att du sannolikt redan har de nödvändiga redskapen i ditt kök. Här är vad du behöver:

  • En stor kastrull: Välj en kastrull med tjock botten, detta hjälper till att sprida värmen jämnt och förhindrar att popcorn bränns.
  • Ett lock till kastrullen: Det är viktigt att ha ett passande lock för att hålla kvar ångan (och popcornen!) i kastrullen.
  • Olja: Du behöver olja för att poppa popcorn. Välj en olja med hög rykpunkt, som rapsolja, majsolja eller jordnötsolja.
  • En termometer (valfritt): Om du vill vara extra noggrann kan du använda en matlagnings- eller godistermometer för att mäta oljans temperatur. Det är inte nödvändigt, men det kan hjälpa dig att få en bättre känsla för processen.

Säkerhet

Innan vi börjar poppa är det viktigt att vi tittar på några säkerhetsdetaljer. Det finns nämligen några saker som är viktiga att tänka på för att säkerställa att allt går smidigt.

För det första, se till att du alltid har ett lock på kastrullen när du poppar popcorn. Locket hjälper till att hålla kvar värmen som behövs för att poppa kornen, men det förhindrar också popcornen från att ”poppar ut” ur kastrullen och sprida sig över hela ditt kök. Dessutom, om oljan skulle börja ryka eller bli för varm, kan locket hjälpa till att kontrollera situationen och förhindra att oljan antänds.

För det andra, var medveten om den heta ångan. När du lyfter på locket efter poppning, kom ihåg att ånga kommer att släppas ut. Lyft locket bort från dig, så att den heta ångan inte riktas mot ditt ansikte eller dina händer.

Steg-för-Steg guide

Sådär, nu när vi har alla redskap på plats och säkerhetsgenomgången är genomförd, så är det dags att poppa popcorn.

  1. Börja med att mäta upp oljan. Generellt behöver du omkring en matsked olja för varje halv deciliter popcornkärnor, men det kan variera beroende på kastrullens storlek och värmekällan. Häll oljan i kastrullen.
  2. Värm upp kastrullen och oljan. Sätt kastrullen på spisen och vrid upp värmen till medelhög. Vänta tills oljan blir varm. Om du har en termometer, sikta på en temperatur runt 180-190 grader Celsius. Om du inte har en termometer, kan du testa oljan genom att lägga i en eller två popcornkärnor och se om de poppar.
  3. Lägg i popcornkärnorna. När oljan är tillräckligt varm, häll i resten av popcornkärnorna och täck genast kastrullen med locket.
  4. Skaka kastrullen regelbundet. Med locket på, börja skaka kastrullen fram och tillbaka över värmen. Detta hjälper till att sprida värmen jämnt och förhindrar att popcorn bränns på botten av kastrullen.
  5. Ta bort kastrullen från värmen när poppningen avtar. När poppningen börjar sakta ner – ungefär när det går mer än två sekunder mellan varje pop – är det dags att ta bort kastrullen från värmen. Låt kastrullen stå kvar i några sekunder för att låta de sista kärnorna poppa.

Sammanfattning

Vi har kommit en lång väg sedan vi började vår resa att poppa popcorn i en kastrull. Vi har lärt oss varför denna metod är ett underbart alternativ till mikrovågs- eller maskin-poppade popcorn, vi har samlat de nödvändiga materialen, följt viktiga säkerhetsföreskrifter och till sist har vi lärt oss konsten att poppa popcorn steg för steg.

Kom ihåg, att göra popcorn på detta sätt är inte bara roligt, det ger dig också fullständig kontroll över slutresultatet. Från smaken till textur, allt ligger i dina händer. Så ta din stora skål med popcorn, hitta din favoritfilm, luta dig tillbaka och njut av frukten av ditt arbete. Och glöm inte att dela med dig av dina popcornäventyr och recept i kommentarerna!