Hur vet man om man har mögel i huset?

Uppdaterad: Maj 25, 2023

Mögel i huset kan orsaka jobbiga problem och är faktiskt ganska farligt för hälsan, därför är det otroligt viktigt att du vet vad du ska hålla koll på för att upptäcka mögel innan det orsakar permanenta skador på både hus och människor.

Men hur upptäcker du egentligen mögel i huset, hur luktar mögel och vad kan konsekvenserna bli om jag inte hittar det i tid?

Så tar du reda på om du har mögel i huset

Det kan vara svårt att veta om mögel har tagit sig till dit hus och vid det tillfället som du bara snubblar över det kan det ha gått en tid innan de först kom fram.

Du kan i vissa fall se det i from av fläckar på ytor, dessa kan vara bruna, gula, svarta, vita eller gröna så det gäller att vara lite vaksam.

Ett annat sätt där det kan märkas är om du känner obehagliga symptom i kroppen (mer om dessa längre ner).

Sist och förmodligen det bästa och mest proaktiva sättet att hitta mögel är genom att göra ett test av mögelhalten runt om i huset.

Hur mäter man mögelhalten i hus?

En mätning av mögelhalten som existerar i huset är inte så komplicerat som det låter och något de allra flesta gör alldeles för sällan. Detta kan du själv göra genom ett lufttest, här kan du se hur mycket mögelsporer som hänger omkring i luften.

Testen kommer i form av en skål (petriskål) och fungerar genom att de eventuella mögelsporerna i lufter faller ner i skålens odlingsmedel.

Dessa tester går enkelt att beställa hem via nätet. En helt klar god investering som kan rädda dina nära och käras hälsa.

Hur luktar mögel i hus/lägenhet?

Du kan även i vissa fall känna lukten av mögel, men luktar egentligen mögel då? Mögel har oftast en väldigt otrevlig lukt som för många kan upplevas som stickande eller frän, den kan också vara väldigt unken och jordig.

Tråkigt nog så kan den faktiskt vara ganska svår att upptäcka eftersom att den uppkommer under en längre tid och vi är alldeles för “hemmakära” för att känna av den. Oftast upptäcker du att det luktar konstigt först efter att du har varit borta ett tag, på semester eller liknande.

Gäster och andra besökare kan också känna av lukten. Den obehagliga lukten av mögel sätter sig även i kläder och hår vilket gör att du bär med dig den ut vart du än går, ibland även utan att vara medveten om det.

Är mögel farligt för hälsan?

Mögel är ett samlingsnamn av hundratusentals olika bakterier och mögelsvampar och kan vara farligt för din hälsa om du utsätts för det under en längre tid. Den vanligaste svampen som angriper hus är svartmögel. Denna typen av mögel består av hundratals olika varianter och ser ut som små prickar och kan sätta sig nästan vart som helst.

Symptom att hålla koll på

Som sagt så kan mögel vara en hälsorisk, därför är det viktigt att du har bra koll på vilka symptom som kan uppkomma. Nedan kan du läsa om några vanliga symptom som kan kopplas till mögel i hus…

  • Hudproblem – Detta kommer oftast i form av olika hudutslag, eksem och akne.
  • Huvudvärk – Huvudvärk kan uppkomma av ett flertal olika anledningar där mögel kan vara ett av dem.
  • Problem med slemhinnor och luftvägar – snuva, hosta, infektioner i luftvägarna, torr i halsen, irritation i ögon, näsa och svalg är alla symptom på att du blivit utsatt för mögel.
  • Svullnad och blödning i lungor – Denna låter kanske lite dramatisk men det är värt att notera. Andningsproblem och blödning i lungorna kan i mer sällsynta fall uppkomma på grund av mögel.
  • Du blir sjuk lättare – mögel bryter ner vårat immunförsvar och kan därmed bidra till att vi blir mer mottagliga för alla sorters sjukdomar.

Täcker försäkringen mögel?

Detta kan skilja sig lite från bolag till bolag men i regel så täcker tyvärr inte försäkringen mögel. Detta beror på att mögel i hus uppstår genom att huset under en längre tid har varit utsatt för fuktskador och kan därmed ses från försäkringsbolaget som en brist av tillsyn av husägaren.

Försäkringen täcker däremot vissa fuktskador så se till att vara på tårna och hitta fuktskadorna så fort som mögligt så får du både ersättning samt att du förhindrar mögel.

Hur får jag bort mögel?

Det finns otroligt många sätt att ta sig an mögel i huset, många hemmakurer finns tillgängliga, men vill du vara riktigt säker på att det tar hands om på rätt sätt och att det inte finns ett enda spår kvar av möglet så ska du kontakta en specialist.

De är proffs när det kommer till mögelhantering och du kan därefter gå och lägga dig och känna dig trygg och säker på att allt har blivit ordentligt gjort.

Sammanfattning

Här i artikeln har vi gått igenom hur du kan ta reda på om det finns mögel i huset samt vilka symptom som kan uppstå om det visar sig att mögel existerar. Viktigt att tänka på är att mögel från början uppstår från fuktskador av olika slag, om du därmed håller fuktnivåerna i luften så behöver du inte oroa dig för mögel.

För att hålla luftfuktnivåerna i ett stabilt läge rekommenderar vi en avfuktare.

Läs mer om avfuktare här!

Dela med dig av artikeln till en kompis eller varför inte en förälder och skriv dina tankar om mögel i kommentarerna nedan!