Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa airfryern 2023

Köpguide för airfryers: Bäst i test och hur du väljer rätt airfryer för dina behov

Uppdaterad:

Airfryern har verkligen tagit världens alla hushåll med storm. Utöver att det var årets julklapp för några år sedan, har det snabbt även blivit en trogen maskin i många kök.

Trots att airfryern kanske allra mest kännetecknas för fritering av råvaror, är det även väldigt multifunktionell och du kan idag hitta mängder av recept som du snabbt och enkelt kan tillaga i din airfryer. Men vilken är då den bästa air fryern?

Vilken är den bästa airfryern?

Bästa airfryern: Philips Essential HD9252

Essential HD9252 har försetts med en Rapid Air-teknik, vilket innebär att det går åt 90% mindre fett som vid vanlig tillredning. Philips har även utvecklad en särskild NutriU-applikation så att du kan få inspiration och recept för vad du kan tillaga i köksmaskinen.

Maskinen är robust och stadig där du enkelt kan välja mellan flera olika tillagningsprogram och därmed anpassa airfryern efter dina behov. Det är helt enkelt inte så konstigt att Philips airfryer Essential HD9252 idag är en av världens mest sålda köksmaskiner. Ett måste för dig som vill kunna äta friterad mat som är hälsosam!

Bästa med ugnsfunktion: Breville VDF127X

Breville VDF127X är en smidig kombination av airfryer, varmluftsugn och tork. Det är det perfekta valet för dig som vill få ut mer av din airfryer. Visserligen kostar denna något mer, men smakar det så kostar det!

Med fyra förinställda program kan du enkelt justera maskinen efter dina behov och airfryerns form gör den väldigt enkel att använda. Brevilles VDF127X är dessutom utformad för att vara enkel att rengöra, vilket gör att du kan få en förbättrad smak och slipper även matos i köket. En rejäl modell som vi rekommenderar varmt om du letar efter någonting extra.

Bästa stora airfryern: Philips XXL HD9867

Philips airfryer XXL HD9867 är särskilt framtagen för att ge dig mer utrymme, vilket är perfekt för större famlijer. Den har även funktioner som gör att du enkelt kan justera temperatur och tillagningstid.

Utöver storleken och maskinens egenskaper, så är även airfryerns design mycket tilltalande. Den diskreta formen har kombinerats med snygga detaljer i koppar och blir därmed en maskin som du verkligen kan imponera med.

Sist så har maskinen även försetts med en fettborttagningsteknik som håller maskinen ren och fräsch. Om du har en högre budget och letar efter en mer rejäl modell så kommer denna vara en vinnare.

Bästa premiumvalet: Sage The Smart Oven

The Smart Oven från Sage är vår rekommendation om du är ute efter en premiummodell. Förutom sin airfryer-funktion har den även försetts med 10 smarta matlagningsfunktioner som gör att du grilla, rosta, värma och även fritera i en och samma maskin. 

Vid köp ingår även flera olika tillbehör som ger The Smart Oven ett ännu bredare användningsområde. Här får du en non-stick pizzapanna, trådställ, grillställ, långpanna och en airfryerkorg.

Om du letar efter en stadig och funktionell modell så bör du kika lite extra på Sage The Smart Oven.

Kompatibel med röstassistent: Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Xiaomi Mi Smart Air Fryer kommer bli ett fint tillskott till köket. Den har många funktioner som gör att du kan fritera både grönsaker, tofu och köttbitar smidigt och enkelt.

Tack vare maskinens SMART-funktioner är den kompatibel med röststyrning och genom att ladda ner Mi Home-applikationen kan du också få tillgång till mer än 100 olika recept. Om du uppskattar moderna lösningar och att kunna styra maskinen från soffan så kommer du att uppskatta denna airfryer från Xiaomi.

Utöver detta har denna modell en kapacitet på 3,5 liter, vilket gör att du kan tillaga 4-5 portioner samtidigt. Dessutom har den en mycket slitstarkt design som gör att den kan användas i många, många år.

Bästa billiga airfryern: Fritel My SnackTastic 4202

Fritel My SnackTastic 4202 är vår favorit om du är ute efter en billigare modell. Maskinens kapacitet på 2 liter är dock mindre, men perfekt för 1-2 portioner eller om du vill tillreda smakrika mellanmål.

För att du ska kunna planera tillagningen och även kunna justera maskinen efter dina behov, så har denna airfryer en praktisk timer inbyggd. Lägg in ingredienserna, ställ in hur länge de ska vara i maskinen och sedan är det bara att vänta på att rummet ska fyllas med härlig doft och friterad mat.

Användarvänlig: Electrolux Explore 6

Electrolux Explore 6 är tillverkad av slitstarkt rostfritt stål som även har en större kapacitet på 5,4 liter. Perfekt för större familjer eller för dig som vill kunna tillaga en hel måltid i maskinen.

Modellen har försetts med flera smidiga program och inställningar. Displayen är också väldigt tydlig vilket gör att den är väldigt användarvänlig.

Airfryerns effekt på 1800 watt ger en väldigt jämn värmefördelning för att alla ingredienserna blir perfekt tillagade. Om du letar efter ett mer hälsosamt sätt att laga mat på och vill ha en modell med många funktioner så tror vi att denna från Electrolux kommer vara ett passande val.

Smart och enkel: Severin FR 2445

Severin FR 2445 kommer med en kapacitet på 5 liter samt justerbar temperatur på upp till 200 grader. Det ger dig mycket utrymme att testa olika recept och därmed utveckla dina matlagningskunskaper.

Tack vare maskinens effekt på hela 2000 watt får du ett väldigt kraftfullt och jämnt luftflöde, vilket ger en riktigt krispig yta. En fördel är också att Severin har inkluderat en smart timerfunktion så att du kan planera matlagningen bättre.

Om du letar efter en kraftfull modell med flera olika matlagningsprogram så kika framförallt på FR 2445. Här har du nämligen 8 olika program att välja mellan.

Köpguide för airfryers

Eftersom airfryers är så populärt så finns det idag ett väldigt gediget utbud av modeller att välja mellan. Detta kan göra valet aningen knepigt och då framförallt om du inte riktigt vet vad du ska leta efter. För att du ska kunna göra ett skräddarsytt val så bör du ha dessa punkter i åtanke:

  • Storlek: Maskinens storlek och kapacitet går ofta hand i hand. En större maskin kommer att ge dig mer utrymme att laga mat i, samtidigt som den också då kommer att ta upp mer plats i ditt kök. Så fundera på hur många portioner du vill kunna laga samtidigt och hur mycket utrymme du har att undvara i köket utan att airfryern är i vägen.
  • Vikt: Vikten har framförallt betydelse om du planerar att inte ha maskinen framme för jämnan, utan istället vill kunna flytta omkring den. Dessutom kommer en mer rejäl vikt att göra maskinen robust, tålig och därmed hålla längre.
  • Effekt: Effekten mellan olika modeller kan variera kraftigt. En modell med högre effekt kommer arbeta snabbare och effektivare. Det kommer även ofta medföra att fördelningen av värmen är bättre i maskinen.
  • Maxtemperatur: En högre maxtemperatur gör airfryern lite mer mångsidig eftersom att du kommer kunna anpassa värmen mer efter vad du vill tillaga. Hur hög temperatur maskinen kan komma upp i brukar ofta gå hand i hand med effekten.
  • Funktioner: Denna punkt kommer att kräva lite mer fundering från ditt håll. Fler funktioner kan resultera i en höra prislapp, men det kommer också göra airfryern lättare att använda. Några smarta funktioner som vi skulle rekommendera att du letar efter är värmehållningsfunktion, inriktad tillagning och timer.
  • Rengöring: I en airfryer kommer du visserligen inte behöva addera särskilt mycket olja, men den kommer ändå behöva rengöras mellan användning för att du ska få fram den optimala smaken i det som tillagas. Därför kommer det vara en fördel om maskinen du väljer är enkel att rengöra. Här är det värt att hålla lite extra utkik efter non-stick beläggning i behållaren och också att du kikar på en modell som är tillverkad av ett material som lätt att torka av och hålla rent.

Airfryer vs vanlig fritös

Den största skillnaden mellan dessa två är hur de tillagar råvarorna. Airfryern använder som namnet indikerar varm luft medan den klassiska fritösen använder olja.

Båda har sina för- och nackdelar och vi skulle säga att det är svårt att jämföra de olika maskinerna med varandra.

En airfryer är mer jämförbar med en varmluftsugn. Fast att den arbetar mer effektivt i en mer koncentrerad behållare vilket gör att råvarorna får en jämare yta.

Är du mer intresserad av en klassisk fritös så kan du läsa mer här!

Vanliga frågor

Hur fungerar en airfryer?

En airfryer cirkulerar mycket varm luft i hög hastighet runtom en behållare där du placerar dina råvaror. Den snabba cirkulationen av den varma luften är det som gör att råvarorna blir krispiga, ungefär som när du friterar dom i olja.

Hur mycket olja behöver man vid användning av en airfryer?

Faktum är att du faktiskt inte behöver använda någon olja alls i en airfryer. För smakens skull kan dock tillföra en skvätt olja enligt preferens eller ringla på detta i slutet för att tillföra lite extra smak till råvarorna du tillagar.

Hjälpsamma källor