Köpguide för kockknivar
Att hitta rätt kniv för den typ av matlagning du ska ägna dig åt, kan vara en konst i sig. Men endast om du inte riktigt vet vilka egenskaper, funktioner och material som en bra kockkniv bör besitta och innehålla.
Det kan verka lockande att investera i mängder av knivar för att fylla sin särskilda roll i köket. Men faktum är att du inte behöver ha ett särskilt gediget urval. Det är istället viktigt att de du väljer är bra tillverkade och har funktioner som gör att de kan användas till flera ändamål.
En kockkniv har detta som huvudsakliga funktion och om du väljer en passande storlek kan den användas till mängder av olika bestyr i köket. Men hur ska då en bra kockkniv vara utformad och vad ska man tänka på när man köper en kockkniv?
Faktorer, egenskaper och specifikationer man ska ha i åtanke
För att en kockkniv som uppfylla sin tilltänkta funktion ska den inneha en kombination av flera olika faktorer, egenskaper och specifikationer. Det är detta som särskiljer en väldesignad kockkniv från en traditionell modell.
Med en anpassad kockkniv kan du få full kontroll under användningen och om bladet dessutom har en skärpa som är väldigt långlivad kan du skära som ett riktigt proffs längre, innan det är dags att vässa till det. Storleken på knivbladet ska även vara anpassat efter din matlagning, vad du normalt sätt tillagar och hur din övriga knivsamling ser ut.
Material
Det som skiljer många olika modeller av knivar åt är framförallt dess tillverkningsmaterial. Det är detta som även i sin tur avgör knivens prestanda, livslängd och skärpa. Så vilka material är mer utmärkande och vilka ska man undvika?
Det är framförallt två material som är mer utmärkande och populära för premiumknivar. Detta är kolstål och rostfritt stål. Kolstål är något mjukare än rostfritt stål och kan därför få en fantastisk skärpa. Dock kommer skärpan inte vara lika långlivad som rostfritt stål som behåller sin skärpa längre.
Vill du ha en riktigt skarp kniv som gör det enkelt att skära de allra mest svårskurna råvarorna, eller prioriterar du hellre att införskaffa en kniv som är pålitlig och håller sig vass längre? Valet är helt upp till dig, men oavsett vad du väljer kommer knivar med blad som är tillverkade av antingen kolstål eller rostfritt stål att vara en ren fröjd att använda i köket.
Greppvänlighet
För att du ska kunna använda kniven på ett säkrare sätt är greppvänligheten A och O, när det kommer till kockknivar. Det är viktigt att handtaget är utformat för att ge dig ett fast grepp, oavsett vad du arbetar med. Det är även en fördel om den även ger dig ett bra grepp när dina händer är blöta.
Handtagets material på premiumval är vanligtvis tillverkad av behandlat trä, som till exempel bambu, björk eller valnöt.
Knivbladets skärpa
Skärpan på bladet avgör ofta om kniven är ett premiumval eller inte. För att bladet ska hålla sig vass längre är det viktigt att du har tillverkningsmaterialet i åtanke och även köper en kniv som är anpassad för de råvaror som du planerar att använda den till.
Hantering och rengöring kommer även att hålla bladet skarp längre, men det krävs då ett väldesignat material till att börja med.
Santoku eller kockkniv?
Det är väldigt vanligt att kockknivar blandas ihop med santokuknivar. Det är inte heller så konstigt då knivarna liknar varandra på många fronter, men har ändå en konstruktion som gör att de anpassats för att användas till lite olika bestyr i köket. Men vad är då skillnaden mellan santoku och kockknivar?
Santoku
Denna typ av kniv liknar kockknivar på många sätt, men har designats enligt den japanska knivtraditionen. Detta gör då att kniven är betydligt lättare till vikten och handtaget är något nättare. Santokuknivar är särskilt utformade för grönsaker och det krävs en viss vana för att kunna nyttja en Santoku optimalt.
Till skillnad från en traditionell kockkniv har dessa knivar ett blad som är flera centimeter kortare och det är nödvändigt att rätt teknik används för att bladet inte ska nötas ut för snabbt. Men när du väl har fått in snitsen så kommer du snabbt märka att bladet glider genom råvaran, på ett helt annat sätt än en kockknivs blad gör.
Kockkniv
En kockkniv har ett utformat blad och greppvänligt handtag, som gör den väldigt multifunktionell och användbar i köket. Kockknivar har en knivblad på mellan 20-25 centimeter, där mindre knivar även är en bra komplettering när du behöver finhacka eller utföra detaljerade arbetsuppgifter under matlagningen.
En kockkniv har även en form som skiljer sig markant från santokuknivar. Framförallt vad gäller vikt och storlek. När du väljer vilken kniv som passar dig är detta någonting som du måste ha i åtanke, framförallt om du har väldigt stora händer.
En kockkniv kommer att ge dig en större greppyta och passar perfekt när du behöver skära i rött kött eller något segare råvaror.
Sammanfattning
Med en kockkniv får du en anpassad och multifunktionell modell som kan användas till mängder av bestyr i köket. För att kockkniven dock ska vara ett praktiskt val är det viktigt att den är tillverkad av tåliga material, att den har ett knivblad med en långvarig skärpa, samt att den ger dig som användare ett skönt grepp under användning.
Utbudet av kockknivar har växt sig enormt och används idag av både professionella kockar och matglada användare i hemmet. Oavsett vad du planerar att använda den till, kan du hitta ett passande val på vår topplista. Få kontroll på dina råvaror och skär grönsaker som ett riktigt proffs. Med en anpassad kockkniv kan du briljera i köket!