Bästa kockkniven 2023

Köpguide för kockknivar: Bäst i test och hur du väljer rätt kockkniv för dina behov

Uppdaterad:

Blad på en kockkniv som ligger bland melonbitar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kockkniven är den första och viktigaste kniven du köper till ditt kök. Den är din allroundkniv som du kommer använda oftast av alla dina köksknivar. Därför är det viktigt att du hittar den bästa kockkniven för dina behov och ditt sätt att laga mat!

Vi har i det här inlägget tagit fram en topplista med vår favoritknivar. Vill du forska mer i ämnet så har vi även en köpguide som innehåller de viktigaste punkterna att tänka på när du ska välja din kockkniv.

Vilken är den bästa kockkniven?

Bästa kockkniven: Global G-2

G-2 är en serie från Global Classic som helt enkelt briljerar. Denna kockkniv är speciellt framtagen för vardagligt användande och har haft samma design sedan år 1985.

Kniven kommer utrustad med Globals helt egna stålblandning - Cromova 18. Denna innovativa blandning ger kniven dess unika egenskaper såsom exceptionell skärpa, hållbarhet, men framförallt en god komfort.

Detta kombineras sedan med ett karaktäristiskt handtag fyllt med sjösand för att uppnå perfekt balans. Är du ute efter en prisvärd kockkniv som kan bli din nästa favorit i köket, så är Global G-2 en modell för dig.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:20 centimeter
 • Material:Cromova 18 (Stål)
 • Tål maskindisk:Nej
 • Hårdhet:57-59 HCR
 • Slipvinkel(grader):12,5

Bäst för nybörjaren: Mac Mighty

Produktserien Mac Chef fortsätter att leverera. Detta är kniven för dig som är ute efter något i toppklass och inte har stor erfarenhet av kockknivar. En kombination av västerländsk design och japanskt hantverk gör denna kniven både ergonomisk och sylvass.

Kniven handslipas i Japan med en 15 graders slipvinkel. Detta kombinerat med den otroliga stålblandningen av bland annat tungsten, molybden och vanadin ger ett slutresultat som knappast går att konkurrera med.

Denna unika slipning kombinerat med det högklassiga och balanserade pakaträet i handtaget gör att du får en sylvass knivupplevelse som inte sviker! Med rätt skötsel är detta en kniv som garanterat kan hålla dig livet ut. Mac Mighy är det perfekta valet för din första kockkniv.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:20 centimeter
 • Material:Molybdenum Alloy Carbon, pakkaträ, vanadin, tungsten
 • Tål maskindisk:Nej
 • Hårdhet:58-60 HCR
 • Slipvinkel(grader):10-15

Bästa premiumvalet: Kai Shun Classic

Här snackar vi kniv av kvalitet. Kai Shun Classic är en kockkniv utrustad med en kärna av kvalitetsstålet VG-Max, men också 32 lagars damaskstål som ger kniven ett vackert mönster. God feedback har den också fått, med recensioner som “superkniv” och högst betyg i Aftonbladets test blir detta en kniv som vi bara var tvungna att ha med.

Handtaget på kniven är tillverkat av laminerat Pakkaträ som är slipat och polerat av knivmästare för att uppnå en otrolig “feeling” i handen.

Tack vare knivens kastanjeformade design kombinerat med en sylvass egg, går arbetet i köket som en dans. Oavsett om du hackar grönsaker, skär fisk, fågel eller kött, denna kniven tar rubbet! Kai Shun Classic är det optimala valet för dig som är ute efter en premiumkniv som verkligen levererar.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:20 centimeter
 • Material:VG-Max stål, 32 lagers damaskstål
 • Tål maskindisk:Nej
 • Hårdhet:61 HCR
 • Slipvinkel (grader):15

Skönast grepp: Tamahagane San SN-1105

SN-1105 från Tamahaganses serie, San, är en kockkniv som du bara måste kolla på. Kniven är konstruerad som en klassisk kockkniv med en bättre tyngd som underlättar krävande arbeten markant. Dessutom använder SN-1105 sig av en integrerad tyngd i handtaget för att uppnå den där perfekta balansen som vi alla älskar.

Kniven är uppbyggd med en kombination mellan hårt och mjukt stål, hårt i eggen och mjukt i resten av kniven. Denna unika och innovativa tillverkningsmetod har funnits sedan samurajtiden, lever kvar än idag och bidrar med de absolut bästa egenskaperna för en bra kniv.

Handtaget på kniven består av vacker Pakkawood och plast. Dessa materialen sammanfogas under högt tryck vilket ger en slutprodukt som förser dig med träets fantastiska känsla, men också plastens hygieniska egenskaper.

Är du ute efter en helt underbar kockkniv för alla kökets uppgifter så är SN-1105 från Tamahaganses ett utmärkt val.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:21 centimeter
 • Material:VG-5 Stål, SUS-410, Pakkawood
 • Tål maskindisk:Nej
 • Hårdhet:58-59 HCR
 • Slipvinkel (grader):12,5

Den vassaste kockkniven: Miyabi RAW 5000 FCD Gyutoh

Här har du den starkt konkurrerande kockkniven RAW 5000 FCD Gyutoh. Gyutoh är det japanska svaret på västvärldens “fåniga” knivar. Här får du riktiga grejer som håller i en livstid. RAW 5000 FCD har en kärna av is-härdat Cryodur stål i en vacker design och hela 48 lager.

Bladet på kniven är konvext för att kniven enkelt ska kunna “vagga” längs med skärbrädan med minimal kraft. Den speciella ishärdningsprocessen CRYODUR och en slipvinkel på 10 grader kommer ursprungligen från den japanska handslipningen och ger kniven en enorm skärpa som knappt kan jämföras.

Är du ute efter en fantastiskt skarp kniv som inte viker för någonting så är RAW 5000 FCD Gyutoh valet för dig!

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:24 centimeter
 • Material:Carbon stål
 • Tål maskindisk:Nej
 • Hårdhet:61 HCR
 • Slipvinkel (grader):10

Mångsidig kockkniv: Yaxell Zen

Här har vi en stark kandidat på listan. Yaxell Zen är en högkvalitativ och prisbelönt kockkniv som verkligen inte sviker. Här får du nämligen ett knivblad bestående av hela 37 lager stål, varav kärnan är tillverkad i VG10-stål.

Handtaget på kniven är dessutom tillverkat av det hygieniska materialet micarta och fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar för att försäkra hållbarheten. Här kan du också använda dig av tyngden i bladet för att skära i stora köttstycken eller exempelvis rotsaker.

Detta må vara en liten detalj, men den spelar större roll än vad du tror!

Sist men inte minst har handtaget på Zen en hamrad utsida och en handstansad logotyp vilket ger det unika och snygga utseendet.

Är du ute efter en pålitlig kockkniv som kan hålla livet ut? Då rekommenderar vi Zen från Yaxell.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:20 centimeter
 • Material:Damaskerat stål, VG-10
 • Tål maskindisk:Nej
 • Hårdhet:61 HCR
 • Slipvinkel (grader):11

Bekväm och smidig: Fiskars Norden

Fiskars Norden är ett praktexempel på kniv där du vet vad du får. Den har en minimalistisk design och passar bra i nästan alla hem. Dessutom är den optimal för alla användningsområden. Här får du ett robust och hållbart knivblad i tyskt stål som garanterar en överlägsen funktionalitet och långvarig skärpa.

Utöver det är handtaget tillverkat i det allra bästa finska björkträet. Detta ger en fin detalj och fantastisk känsla under användning. Skulle det vara en liten detalj som får mindre betyg på kniven så är det slipvinkeln.

Den har en 26 graders slipvinkel, må inte vara den vassaste eggen på listan, men den levererar bra mycket mer hållbarhet än andra stålknivar i samma kategori. Bortsett från det är Fiskars Norden en kniv som är “Perfekt, bästa kniven hittills” enligt nöjda kunder.

Gillar du minimalistisk design och vill ha en kniv som förgyller ditt kök med fantastisk funktionalitet är Fiskars Norden kniven för dig.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:20 centimeter
 • Material:Handtag av Finsk Björkblad, blad av tyskt stål
 • Tål maskindisk:Nej
 • Hårdhet:56 HCR
 • Slipvinkel (grader):26

Omtyckt klassiker: Morakniv Classic 1891

Knivarna från Mora har länge varit klassiker i vildmarken, nu har dem även fått sin plats i köket. Med Classic 1891 får du en Morakniv med hög kvalitet och en rött spolformat skaft som inspirerat många av marknadens designer. Du får även en blandlängd på 22 centimeter vilket gör detta till ett mångsidigt verktyg som passar till all typ av matlagning.

Knivbladet är tillverkat i starkt rostfritt stål och kommer med ett integrerad fingerstopp för en behaglig användning. Du kan även ta del av knivens otroliga balans och säkerhet tack vara den avfasade spetsen som förhindrar att stickskador ska ske. Classic 1891 är en klassiker från Mora för den vane kocken.

Viktiga specificationer

 • Bladlängd:22 centimeter
 • Material:Rostfritt stål, handtag i trä
 • Tål maskindisk:Nej
 • Hårdhet:58 HCR
 • Slipvinkel (grader):15-20

Köpguide för kockknivar

Att hitta rätt kniv för den typ av matlagning du ska ägna dig åt, kan vara en konst i sig. Men endast om du inte riktigt vet vilka egenskaper, funktioner och material som en bra kockkniv bör besitta och innehålla.

Det kan verka lockande att investera i mängder av knivar för att fylla sin särskilda roll i köket. Men faktum är att du inte behöver ha ett särskilt gediget urval. Det är istället viktigt att de du väljer är bra tillverkade och har funktioner som gör att de kan användas till flera ändamål.

En kockkniv har detta som huvudsakliga funktion och om du väljer en passande storlek kan den användas till mängder av olika bestyr i köket. Men hur ska då en bra kockkniv vara utformad och vad ska man tänka på när man köper en kockkniv?

Faktorer, egenskaper och specifikationer man ska ha i åtanke

För att en kockkniv som uppfylla sin tilltänkta funktion ska den inneha en kombination av flera olika faktorer, egenskaper och specifikationer. Det är detta som särskiljer en väldesignad kockkniv från en traditionell modell.

Med en anpassad kockkniv kan du få full kontroll under användningen och om bladet dessutom har en skärpa som är väldigt långlivad kan du skära som ett riktigt proffs längre, innan det är dags att vässa till det. Storleken på knivbladet ska även vara anpassat efter din matlagning, vad du normalt sätt tillagar och hur din övriga knivsamling ser ut.

Material

Det som skiljer många olika modeller av knivar åt är framförallt dess tillverkningsmaterial. Det är detta som även i sin tur avgör knivens prestanda, livslängd och skärpa. Så vilka material är mer utmärkande och vilka ska man undvika?

Det är framförallt två material som är mer utmärkande och populära för premiumknivar. Detta är kolstål och rostfritt stål. Kolstål är något mjukare än rostfritt stål och kan därför få en fantastisk skärpa. Dock kommer skärpan inte vara lika långlivad som rostfritt stål som behåller sin skärpa längre.

Vill du ha en riktigt skarp kniv som gör det enkelt att skära de allra mest svårskurna råvarorna, eller prioriterar du hellre att införskaffa en kniv som är pålitlig och håller sig vass längre? Valet är helt upp till dig, men oavsett vad du väljer kommer knivar med blad som är tillverkade av antingen kolstål eller rostfritt stål att vara en ren fröjd att använda i köket.

Greppvänlighet

För att du ska kunna använda kniven på ett säkrare sätt är greppvänligheten A och O, när det kommer till kockknivar. Det är viktigt att handtaget är utformat för att ge dig ett fast grepp, oavsett vad du arbetar med. Det är även en fördel om den även ger dig ett bra grepp när dina händer är blöta.

Handtagets material på premiumval är vanligtvis tillverkad av behandlat trä, som till exempel bambu, björk eller valnöt.

Knivbladets skärpa

Skärpan på bladet avgör ofta om kniven är ett premiumval eller inte. För att bladet ska hålla sig vass längre är det viktigt att du har tillverkningsmaterialet i åtanke och även köper en kniv som är anpassad för de råvaror som du planerar att använda den till.

Hantering och rengöring kommer även att hålla bladet skarp längre, men det krävs då ett väldesignat material till att börja med.

Santoku eller kockkniv?

Det är väldigt vanligt att kockknivar blandas ihop med santokuknivar. Det är inte heller så konstigt då knivarna liknar varandra på många fronter, men har ändå en konstruktion som gör att de anpassats för att användas till lite olika bestyr i köket. Men vad är då skillnaden mellan santoku och kockknivar?

Santoku

Denna typ av kniv liknar kockknivar på många sätt, men har designats enligt den japanska knivtraditionen. Detta gör då att kniven är betydligt lättare till vikten och handtaget är något nättare. Santokuknivar är särskilt utformade för grönsaker och det krävs en viss vana för att kunna nyttja en Santoku optimalt.

Till skillnad från en traditionell kockkniv har dessa knivar ett blad som är flera centimeter kortare och det är nödvändigt att rätt teknik används för att bladet inte ska nötas ut för snabbt. Men när du väl har fått in snitsen så kommer du snabbt märka att bladet glider genom råvaran, på ett helt annat sätt än en kockknivs blad gör.

Kockkniv

En kockkniv har ett utformat blad och greppvänligt handtag, som gör den väldigt multifunktionell och användbar i köket. Kockknivar har en knivblad på mellan 20-25 centimeter, där mindre knivar även är en bra komplettering när du behöver finhacka eller utföra detaljerade arbetsuppgifter under matlagningen.

En kockkniv har även en form som skiljer sig markant från santokuknivar. Framförallt vad gäller vikt och storlek. När du väljer vilken kniv som passar dig är detta någonting som du måste ha i åtanke, framförallt om du har väldigt stora händer.

En kockkniv kommer att ge dig en större greppyta och passar perfekt när du behöver skära i rött kött eller något segare råvaror.

Sammanfattning

Med en kockkniv får du en anpassad och multifunktionell modell som kan användas till mängder av bestyr i köket. För att kockkniven dock ska vara ett praktiskt val är det viktigt att den är tillverkad av tåliga material, att den har ett knivblad med en långvarig skärpa, samt att den ger dig som användare ett skönt grepp under användning.

Utbudet av kockknivar har växt sig enormt och används idag av både professionella kockar och matglada användare i hemmet. Oavsett vad du planerar att använda den till, kan du hitta ett passande val på vår topplista. Få kontroll på dina råvaror och skär grönsaker som ett riktigt proffs. Med en anpassad kockkniv kan du briljera i köket!

Vanliga frågor

Hur ger man kockkniven en bättre skärpa?

Först och främst så gäller det att kniven är konstruerad av ett bra material som håller skärpan. Utöver det är det framförallt tre faktorer som kommer påverka om kniven håller sig vass. Dessa är att du måste rengöra och förvara kniven på rätt sätt, samt slipa regelbundet.

Vilka andra knivar ska man komplettera en kockkniv med?

En kockkniv kan anses som själv grundkniven för köket. Utöver den så behöver du egentligen bara 4 andra knivar för att kunna utföra alla moment i köket. Dessa är: allroundkniv, skalkniv, brödkniv och filékniv. Sen kan andra knivar som t.ex. grönsakskniv eller trancherkniv hjälpa, men någon av dessa 5 andra klara också jobbet.

Hur rengör man en kockkniv?

De flesta kockknivar tål att diskas i maskin, men för att ge kniven en längre livslängd och även få dess skärpa att hålla längre är det mer fördelaktigt att du handdiskar kniven och sedan torkar av den. Det är viktigt att kniven inte ligger blöt eller att du använder för grovt medel och borstar, då detta kan slita på dina knivar.

Hjälpsamma källor