Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa vattenkokaren 2023

Köpguide för vattenkokare: Bäst i test och hur du väljer rätt vattenkokare för dina behov

Uppdaterad:

En bra vattenkokare är något som är väsentligt i alla hem. Men vi underskattar ofta denna maskins potential när det kommer till dess användningsområden. Koka upp vatten till pastan är förmodligen den vanligaste, följt av tevattnet. En kaffedriven skulle lika väl kunna koka upp lite vatten till snabbkaffet.Vi har i detta inlägg samlat ihop några av de bästa vattenkokarna på marknaden. Högst upp på vår lista hittar du modellen ZJG801CL, tack vare dess starka effekt och smarta funktioner.

Vilken är den bästa vattenkokaren?

Bästa vattenkokaren: Kenwood ZJG801CL

Är du ute efter det bästa av det bästa som kombinerar allt? Kolla då extra noga på Kenwood ZJG801CL. Genom att ta vara på kokarens effekt på 2200 watt och en kapacitet på 1,7 liter kan du vara säker på att den får jobbet gjort.

Med sin unika design och Schott DURAN glas kan du se skillnaden på en vattenkokare som inte bara är stilren, men också otroligt funktionell. Tack vare detta världsledande glas får du en fantastisk termisk-motståndighetskraft.

Kombinerar vi sedan detta med “One-cup-saver" kan du samtidigt också spara en massa tid och energi. Sist men inte minst så kommer ZJG801CL med ett avtagbart filter, som effektivt hindrar kalk från att nå din kopp.

Är du ute efter den bästa vattenkokaren på marknaden så är Kenwood ZJG801CL valet för dig!

Egenskaper och specifikationer
 • Effekt:2200 watt
 • Material:Rostfritt stål, Scholtt DURAN glas
 • Volym:1,7 liter
 • Justerbar temperatur:Nej
 • Vikt:1520 gram

Bästa premiumalternativet: KitchenAid Artisan

KitchenAid Artisan är en vattenkokare med en slät och rundad design som tar dig tillbaka ett par år i tiden, men som kommer full av smarta funktioner.

Vattenkokaren är utrustad med en avancerad temperaturmätare, där du enkelt kan justera temperaturen från 50°C - 100°C. Perfekt för många typer av användningsområden.

Tack vare den dubbelsidiga konstruktionen får du en bättre isolering som bidrar till att vattnet håller sig varmt längre, men även ljudnivån minskar och vattenkokaren blir svalare att vidröra. Kannan är helt sladdlös och kommer med en stabil bas, samt halkfria gummifötter och enkel sladdförvaring.

Är du ute efter en vattenkokare som ser lite “vintage” ut, men ändå kommer med fantastiska funktioner? Kolla då på KitchenAid Artisan!

Egenskaper och specifikationer
 • Effekt:2400 watt
 • Material:Aluminium, Rostfritt stål
 • Volym:1,5 liter
 • Justerbar temperatur:Ja
 • Vikt:2100 gram

Ett kompakt val: Stelton Emma

Nu kan du äntligen luta dig tillbaka lite och försköna vardagen. Den populära och prisbelönta “Emma”-serien har även en stilren vattenkokare som du inte får missa.

Detta är en elegant och sladdlös vattenkokare som är smidig att ta med sig till bords. Tack vare Stelton Emmas “lilla” kapacitet på 1,2 liter blir den ett bra tillskott i köket, som inte tar överdrivet mycket plats, men som också kan användas på bordet.

Kannan har en 360 graders bas där det inte spelar någon som helst roll vilken riktning du ställer kannan i ,den sitter ändå. Men inte nog med det, tack vare att basen även kommer utrustad med smarta funktioner som rullar upp den överblivna sladden får du en ännu finare och renare “look”.

När kannan väl gjort sitt och vattnet i behållaren börjar koka så stänger Emma automatiskt av sig själv för att förhindra torrkokning. Emma är helt enkelt det smidiga och eleganta valet av vattenkokare som du bara måste ha!

Egenskaper och specifikationer
 • Effekt:2200 watt
 • Material:Rostfritt stål
 • Volym:1,2 liter
 • Justerbar temperatur:Nej
 • Vikt:1450 gram

Med touchdisplay: Bosch TWK7203

TWK7203GB är det ultimata valet för det moderna hemmet. Tack vare vattenkokarens integrerade touch-display är den enkel att justera och hantera. Detta kombineras sedan med hela 7 olika temperaturinställningar där du kan välja mellan 70 °C - 100 °C.

På insidan av TWK7203GB hittar du en dubbelisolerad konstruktion som ser till att höljet på utsidan av vattenkokaren inte blir för hett, men samtidigt också bidrar med en konstant temperaturhållning, upp till 30 minuter. Detta innebär att du inte behöver koka upp vattnet om- och om igen bara för att råkade glömma det.

Locket öppnas snabbt och smidigt med ett enkelt knapptryck. När det sedan är dags att rengöra vattenkokaren från kalk så är även denna processen busenkel tack vare att värmeelementet är dolt.

Sist men inte minst så vill vi nämna att den kommer med en bottenplatta som ger dig möjligheten att placera den 360 grader, samt möjligheten för smidig sladdförvaring med hjälp av bottenrälsen.

Letar du efter en funktionspackad vattenkokare med touch-display så är Bosch TWK7203 den vattenkokare som passar dig bäst.

Egenskaper och specifikationer
 • Effekt:2200 watt
 • Material:Rostfritt stål
 • Volym:1,7 liter
 • Justerbar temperatur:Ja
 • Vikt:1827 gram

Smart temperatursensor: KitchenAid KEK1722

KEK1722 från KitchenAid är en vattenkokare som verkligen fokuserar på sensorer och temperatur. Med denna vattenkokare får du nämligen hela sex olika temperaturer att välja mellan, allt från 50 - 100 grader Celsius.

För att du sedan ska kunna se den aktuella temperaturen på vattnet inuti vattenkokaren så finns det en inbyggd display på ovandelen av handtaget som visar just detta, den aktuella vattentemperaturen. Strömmen för displayen förses genom basplattan, när du sedan plockar av den från strömkällan så finns det två batterier i botten för en trådlös hantering.

Alla dessa smarta funktioner kombineras i slutändan med en effekt på hela 2400 watt som snabbt kokar upp stora mängder vatten. Är du ute efter en smart vattenkokare som både kommer med justerbara temperaturer och temperatursensorer så är KitchenAid KEK1722 valet för dig.

Egenskaper och specifikationer
 • Effekt:2400 watt
 • Material:Rostfritt stål
 • Volym:1,7 liter
 • Justerbar temperatur:Ja
 • Vikt:2250 gram

Högst effekt: Severin WK 3479

Severin WK 3479 är minst sagt, en kraftfull vattenkokare. Med sin enastående effekt på hela 3000 watt blir detta en vattenkokare som kokar upp ditt vatten snabbt och effektivt.

Men inte nog med att den kan koka vatten snabbt, den gör det också med stil. Tack vare sin konstruktion av högkvalitativt rostfritt stål och glas längs sidorna kan du se när vattnet börjar koka. Severin WK 3479 kommer utrustad med en smart teinsatis och har justerbara temperaturinställningar mellan 40 - 100 grader Celsius.

Du kan alltså hälla ditt te direkt i vattenkokaren och sedan avnjuta den perfekta koppen, helt utan disk. Självklart så stänger den också av sig självt när vattnet väl börjat koka.

Som grädden på moset så kommer den med en varmhållningsfunktion som innebär att den automatiskt känner av när vattnet har börjar koka och håller det kring koktemperatur i minst 30 minuter.

Detta är en kraftfull, snygg och funktionell vattenkokare som vi starkt rekommenderar!

Egenskaper och specifikationer
 • Effekt:3000 watt
 • Material:Rostfritt stål, Glas
 • Volym:1,7 liter
 • Justerbar temperatur:Ja
 • Vikt:1668 gram

Den mest minimalistiska vattenkokaren: Wilfa WSDK-2000S

Nu kommer en vattenkokare med en liten “minimalistisk” design. Wilfa WSDK-2000S är det perfekta tillskottet i det moderna och stilrena huset. Med sin isolerande dubbelvägg kan du vara säker på att du inte bränner dig när du vidrör vattenkokaren. Samtidigt så hjälper detta också till att öka isolerings kapaciteten så att vattnet håller sig varmt längre.

Vattenkokaren rymmer inte så mycket, endast 1,25 liter. Detta kan vara en avgörande faktor för vissa, men enligt oss så är det en perfekt mängd med vatten som gör den smidig och energieffektiv. Här kan du dessutom välja mellan; 40°C - 100°C, allt beroende på vilka preferenser du har.

Vattenkokaren är tillverkad av robust stål och är BPA-fri. Själva basplattan är strömförd via sladd medan vattenkokaren är sladdlös och kommer med en 25-minuters värmehållningsfunktion som du lätt kan välja att slå på eller av.

Är du ute efter en funktionell, lite mindre vattenkokare med minimalistisk “look” så är Wilfa WSDK-2000S det rätta valet för dig!

Egenskaper och specifikationer
 • Effekt:2200 watt
 • Material:Rostfritt stål
 • Volym:1,25 liter
 • Justerbar temperatur:Ja
 • Vikt:1630 gram

Snyggast design: Eva Solo Vattenkokare

Vi har pratat mycket om designen av vattenkokare, och här kommer mästaren! Eva Solos vattenkokare har en snygg, praktiskt och minst sagt elegant design.

Tack vare sin slanka konstruktion passar den perfekt att ta med sig till soffbordet. Precis som termoskannan från Eva Solo så kommer även denna vattenkokare med en droppfri hällkrage som gör att du lätt kan hälla upp utan att spilla.

Det speciella med just denna vattenkokare är att locket är integrerat med själva vattenkokaren, något som gör att du inte behöver krångla med att flytta locket varje gång. Här är det bara att hälla vattnet rakt igenom det.

Tyvärr så kommer inte vattenkokaren med en justerbar temperatur som är fördelaktigt för kokande vatten. Den kommer dock med en 360 graders rotationsfrihet på basstationen, integrerad vattenmätare, samt ett torrkokningsskydd.

Är du en medveten användare som ställer stora krav på funktionalitet och design så är Eva Solo den rätta för dig.

Egenskaper och specifikationer
 • Effekt:2200 watt
 • Material:Rostfritt stål, konstfiber
 • Volym:1,5 liter
 • Justerbar temperatur:Nej
 • Vikt:1080 gram

Köpguide för vattenkokare

Är det dags att köpa en ny vattenkokare har du en hel del att välja mellan. Det finns en mängd olika varianter och prisklasser. Priset på en vattenkokare kan variera från några hundralappar till flera tusenlappar. Designen varierar den också – du kan finna vattenkokare i plast, glas eller rostfritt stål, i olika starka färger eller klassiskt svart, vitt eller silver.

Vissa modeller är mindre, andra är större. En del kanske tycker att en vattenkokare tar onödigt mycket plats, men idag finns det en del små och nätta modeller som istället för att vara skrymmande kan ge ditt kök en ny touch. Kapaciteten varierar också, liksom mängden vatten som vattenkokarna rymmer, men tidsmässigt är det inte stor skillnad på hur lång tid det tar för vattnet att koka upp.

Inför ditt köp av en ny vattenkokare är det några saker som du bör tänka över. Först och främst bör du fundera över dina egna behov och hur du kommer använda din vattenkokare? Är det för te eller kaffe, för att värma barnmat, eller kanske för matlagning? Har du haft en vattenkokare innan så vill du kanske ha en liknande, eller kanske en bättre eller lite snyggare den här gången? Några andra viktiga saker att tänka på har vi inkluderat här nedanför.

Volym

Vattenkokarna varierar i storlek och volym. Här bör du tänka över vad du eller ni som hushåll har för behov, samt hur mycket plats som finns i köket. 1,5 liter är en ganska vanlig storlek men det finns både mindre och större. En annan sak att titta på i parallell är effekten. Den kan variera en del, men över lag är de flesta vattenkokarna snabba och effektiva och har en relativt kort uppvärmningstid på några minuter.

Temperetur

Det har blivit mer och mer vanligt att man kan justera temperaturen på vattenkokaren efter behov. Även de enklare modellerna har ofta den här funktionen. Det här är en smidig funktion som gör att du får vattnet till önskad temperatur, något som kan vara bra om du till exempel ska värma barnmat. Är du tedrickare så vet du säkert också att olika sorters te smakar bäst vid olika temperaturer. Att inte värma vattnet mer än vad som behövs hjälper dig dessutom att spara energi.

Design

Här har det hänt en hel del under de senaste åren. Urvalet är stort och du finner både klassiska modeller, retro design och moderna varianter. Ofta kan du välja bland flera färger. Från stilrent rostfritt stål till färgglada apparater i rött, grönt eller blått. En del personer kan vara lite tveksamma till att ha en vattenkokare i köket på grund av att den tar mycket plats. Det är inte längre en självklarhet i dagens läge. Det finns många mindre och nättare modeller som passar även små kök.

Vattenkokare i olika prisklasser

Självklart är din budget något som du måste ha i åtanke inför ditt köp. Priset på en vattenkokare kan variera ordentligt från några hundralappar till några tusenlappar. De dyrare alternativen har ofta ett flertal funktioner. Den goda nyheten är dock att även på en lägre prisnivå kan man få en snygg vattenkokare med alla funktioner man behöver.

Andra lösningar

Visst kan man klara sig utan vattenkokaren också om man så vill, man kan ju koka upp vatten på spisen med. Men vattenkokaren garanterar en snabb och effektiv uppvärmning som du dessutom inte behöver övervaka. Perfekt om du har vänner på besök eller har småbarn hemma som springer omkring.

Utöver vanliga vattenkokare, finns det även en del andra lösningar om du vill ha varmt vatten. En modern variant är att uppgradera köket med en kokande vattenkran. Det är i stort sätt som en vanlig vattenkran med kallt och varmt vatten, men den kan också ge kokande vatten. En tank installeras under din vask som gör så att vattnet i kranen har en temperatur på cirka 100 grader. En mer traditionell lösning är att ha en kittel, en så kallad pipkittel, till spisen. Men då måste du värma upp vattnet där vilket kan dra onödigt mycket energi.

Vattenkokaren hjälper dig att spara energi

Inte nog med att vattenkokaren är en väldigt användbar apparat i hushållet, den hjälper dig dessutom att spara energi. Värmer du tevatten i en kastrull på spisen med gamla gjutjärnsplattor går det åt nästan dubbelt så mycket energi som när du använder en vattenkokare. Ofta är vattenkokaren även mer energisnål än en induktionshäll. Enligt Energimyndigheten är vattenkokaren effektiv och har låg energianvändning även i standby.

Från en energisynpunkt är det bra att välja en vattenkokare som är lagom stor. Dessutom bör du inte värma mer vatten än vad du behöver. På så sätt sparar du både energi och tid. Det sägs vara en fördel om man kan värma vattnet till olika temperaturer beroende på dina behov och önskemål.

Om du till exempel inte behöver kokande vatten kan du spara energi genom att värma vattnet enbart till den temperatur du behöver. I ett test som utförts av Energimyndigheten har man provat att värma en fylld kanna med vatten till 80 grader istället för 200 grader. Resultatet är att man på det här sättet får en besparing på 30-35 procent vad gäller energikonsumtionen. Varmhållning som är en funktion som många vattenkokare har drar förstås extra energi. Vill du spara energi så är det därför bra att använda vattnet så snart det är klart.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Genom att ta del av tester, expertrecensioner, topplistor och kundbetyg kunde vi snabbt identifiera passande modeller för topplistan. Dessa källor visar inte bara på samtliga modellers fördelar, men också dess nackdelar. Något som är särskilt viktigt när du ska hitta den absolut bästa vattenkokaren.

Vi kikade även lite på priset. Funktionalitet är faktiskt inte allt, även om många kan tro det. Vattenkokarna som kommer med en maffigare prislapp kommer också oftast med någon extra funktion. Men frågan är om du verkligen drar nytta av den? På topplistan finns det funktionella premiummodeller för tusenlappar, men också lite billigare modeller som lämpar sig för den “vardagliga” användaren.

Sist men inte minst så var vi självklart tvungna att kolla på designen. En vattenkokare står i regel framme nästan hela tiden, den bör därmed vara snygg. På topplistan valde vi att inkludera mängder av olika designstilar och idéer, så att du kan hitta den rätta som faller dig i smaken.

Välj och vraka mellan de olika modellerna, och vi kan nästan garantera att du hittar en favorit!

Sammanfattning

I den här produktöversikten har vi presenterat olika vattenkokare med målet att ge en bild av vad som finns på marknaden och lite vägledning kring vilken typ av vattenkokare som kan passa till just dig. Tanken är att olika typer av hushåll eller konsumenter, med olika behov och förutsättningar, ska kunna hitta en produkt som kan vara intressant.

Urvalet på marknaden är stort och det kan därför vara bra att ha lite koll på vad man är ute efter innan man ger sig ut för att köpa något. De tre produkter som vi har valt att presentera här är bara en bråkdel av vad som finns men kanske är det någon av just de här tre som du kommer fastna för. Vare sig du fastnat lite extra för vår favorit Kenwood ZJG801CL eller någon annan på vår lista, hoppas vi att du genom denna guide blivit mer säker i ditt val av vattenkokare!

Hjälpsamma källor