Ingredienser
- 1 stort ägg i rumstemperatur
- 1 tesked dijonsenap
- 1 matsked vinäger
- 2,5 dl neutral olja (t.ex. rapsolja, solrosolja eller en ljus olivolja fungerar bra)
- En nypa salt
Utrustning
- En bred glasburk eller behållare som inte är mycket bredare än huvudet på din stavmixer
- En stavmixer
Instruktioner (Steg för steg)
- Förbered ingredienser och utrustning: Se till att alla dina ingredienser är i rumstemperatur. Detta hjälper med emulsionen.
- Lägg grundläggande ingredienser i burken:
- Knäck ägget i burken.
- Tillsätt dijonsenap, vinäger och salt.
- Här kan du även ta i extra smaksättningar som socker, vitlök eller örter om du skulle vilja ha lite annan smak på din majonäs.
- Tillsätt oljan:
- Häll försiktigt oljan i burken. Oljan behöver vara överst eftersom stavmixern kommer att skapa en emulsion som börjar från botten.
- Preppa stavmixern i burken:
- Sätt ned stavmixern i burken och se till att den når botten. Det är viktigt eftersom du ska mixa äggulan innan du långsamt inkorporerar oljan.
- Starta stavmixern:
- Slå på stavmixern och håll den i botten av burken i cirka 15-20 sekunder. Du kommer att se att majonnäsen börjar bildas i botten.
- Emulsionen ska börja bildas när oljan långsamt kombineras med de andra ingredienserna från botten och uppåt.
- ”Ta” in restan av oljan:
- När majonnäsen börjar emulgera, lyft långsamt mixern för att inkorporera mer olja. Gör detta gradvis, du vill inte ha bråttom då majonnäsen kan skära sig (separera).
- Fortsätt att försiktigt lyfta mixern genom blandningen för att se till att all olja är emulgerad. Detta bör ta ungefär 1 minut totalt.
- Kontrollera konsistens:
- När all olja är inkorporerad och majonnäsen har nått önskad konsistens, stäng av mixern. Om majonnäsen är för tjock kan du blanda i 1 tesked vatten för att tunna ut den.
- Smaka av och justera kryddning:
- Smaka på din majonnäs och justera kryddningen med ytterligare salt, citronsaft eller smaksättningar om nödvändigt.
- Förvara majonnäsen:
- Om du har gjort majonnäsen i en förvaringsburk, kan du helt enkelt täcka över den med ett lock. Annars överför du den till en lufttät behållare.
- Hemlagad majonnäs kan förvaras i kylskåpet upp till en vecka.
Kom ihåg att hemlagad majonnäs inte innehåller de konserveringsmedel som finns i köpt majonnäs, så den har en kortare hållbarhet. Använd alltid rena, fräscha redskap för att ta ut majonnäsen för att undvika kontaminering. Njut av din hemlagade majonnäs!