Snabb och enkel majonäs med stavmixer

Med en stavmixer får du en krämig och fin majonnäs som är bättre än något du kan köpa i lokala butik. Och det bästa, det är superenkelt!

Uppdaterad: November 10, 2023

Ingredienser

  • 1 stort ägg i rumstemperatur
  • 1 tesked dijonsenap
  • 1 matsked vinäger
  • 2,5 dl neutral olja (t.ex. rapsolja, solrosolja eller en ljus olivolja fungerar bra)
  • En nypa salt

Utrustning

  • En bred glasburk eller behållare som inte är mycket bredare än huvudet på din stavmixer
  • En stavmixer

Instruktioner (Steg för steg)

  1. Förbered ingredienser och utrustning: Se till att alla dina ingredienser är i rumstemperatur. Detta hjälper med emulsionen.
  2. Lägg grundläggande ingredienser i burken:
    • Knäck ägget i burken.
    • Tillsätt dijonsenap, vinäger och salt.
    • Här kan du även ta i extra smaksättningar som socker, vitlök eller örter om du skulle vilja ha lite annan smak på din majonäs.
  3. Tillsätt oljan:
    • Häll försiktigt oljan i burken. Oljan behöver vara överst eftersom stavmixern kommer att skapa en emulsion som börjar från botten.
  4. Preppa stavmixern i burken:
    • Sätt ned stavmixern i burken och se till att den når botten. Det är viktigt eftersom du ska mixa äggulan innan du långsamt inkorporerar oljan.
  5. Starta stavmixern:
    • Slå på stavmixern och håll den i botten av burken i cirka 15-20 sekunder. Du kommer att se att majonnäsen börjar bildas i botten.
    • Emulsionen ska börja bildas när oljan långsamt kombineras med de andra ingredienserna från botten och uppåt.
  6. ”Ta” in restan av oljan:
    • När majonnäsen börjar emulgera, lyft långsamt mixern för att inkorporera mer olja. Gör detta gradvis, du vill inte ha bråttom då majonnäsen kan skära sig (separera).
    • Fortsätt att försiktigt lyfta mixern genom blandningen för att se till att all olja är emulgerad. Detta bör ta ungefär 1 minut totalt.
  7. Kontrollera konsistens:
    • När all olja är inkorporerad och majonnäsen har nått önskad konsistens, stäng av mixern. Om majonnäsen är för tjock kan du blanda i 1 tesked vatten för att tunna ut den.
  8. Smaka av och justera kryddning:
    • Smaka på din majonnäs och justera kryddningen med ytterligare salt, citronsaft eller smaksättningar om nödvändigt.
  9. Förvara majonnäsen:
    • Om du har gjort majonnäsen i en förvaringsburk, kan du helt enkelt täcka över den med ett lock. Annars överför du den till en lufttät behållare.
    • Hemlagad majonnäs kan förvaras i kylskåpet upp till en vecka.

Kom ihåg att hemlagad majonnäs inte innehåller de konserveringsmedel som finns i köpt majonnäs, så den har en kortare hållbarhet. Använd alltid rena, fräscha redskap för att ta ut majonnäsen för att undvika kontaminering. Njut av din hemlagade majonnäs!