Välja kolgrill – Storlek, funktioner & varumärken

Uppdaterad: Februari 17, 2024

Att välja kolgrill är inte alltid så enkelt som det verkar. Med en uppsjö av alternativ på marknaden, från budgetvänliga modeller till de som är byggda för att hålla i många år, är det viktigt att veta vad du letar efter.

I det här inlägget kommer vi gå igenom allt du behöver veta för att hitta den kolgrill som passar bäst för dig och dina behov. Vi går igenom allt från typ av grill, storlek och specifikationer som man vill ha koll på.

Vilken typ av kolgrill ska man välja?

Först och främst behöver du ha koll på de olika typerna av kolgrillar som finns att välja mellan.

Varje typ har sina egna fördelar och passar olika behov. Nedan utforskar vi några populära alternativ för att hjälpa dig i ditt val.

Klotgrill

Klotgrillen är kanske den mest igenkända och uppskattade typen av kolgrill, tack vare dess mångsidighet och enkelhet. Den runda formen främjar jämn värmespridning vilket gör det lättare att kontrollera temperaturen när du grillar.

En stor fördel med klotgrillar är deras förmåga att såväl grilla direkt över glöden som indirekt vid sidan av. Detta gör dem smidiga för en mängd olika maträtter, från snabbt grillade hamburgare till långsamt tillagad pulled pork.

 • Mångsidighet: Passar för både direkt och indirekt grillning
 • Pris: Oftast ett prisvärt instegsalternativ

Kamadogrill

Kamadogrillen är för dig som vill ha en robust och kvalitativ kolgrill. Dess tjocka keramiska väggar isolerar värme på ett effektivt sätt vilket gör det möjligt att uppnå både mycket höga och mycket låga temperaturer.

Kamadogrillens design håller även bränslekonsumtionen låg genom att behålla värmen inuti grillen.

 • Effektivitet: Hög temperaturkontroll med minimal bränsleförbrukning
 • Långlivad: Hög kvalitet och hållbarhet

Grilltunna

Grilltunnan erbjuder traditionell kolgrillning i en liggande cylinderform som ger gott om plats för stora mängder mat.

Många modeller kommer även med integrerade termometrar och justerbara luftventiler för optimal temperaturkontroll under längre perioders matlagning.

 • Stor kapacitet: Väldigt bra för stora grupper
 • Temperaturkontroll: Justerbara funktioner för precision

Bärbar kolgrill

För äventyraren eller den som saknar utrymme, erbjuder bärbara kolgrillar en praktisk lösning.

Dessa små enheter är lätta nog att ta med sig på picknick, camping eller bara flytta runt i trädgården där du önskar.

 • Portabilitet: Lätt och lättanvänd var du än är
 • Användningsområden: Perfekt för utflykter eller små utrymmen

Storlek & kapacitet

Storleken och kapaciteten två av de viktigaste faktorerna att överväga när du ska välja kolgrill. Ditt val bör baseras på hur ofta du planerar att använda grillen, för vilka tillställningar och hur många personer du vanligtvis kommer att laga mat för.

En väl anpassad grill ger inte bara en bättre grillupplevelse utan hjälper även till att effektivisera hela matlagningsprocessen.

Hur stor kolgrill ska man välja?

Valet av storlek på din kolgrill beror starkt på dina behov.

En kompakt grill är lättare att hantera, rengöra och förvara. Om du däremot älskar att vara värd för stora middagar eller BBQ-fester, är en större modell med mer grillyta och möjlighet till olika grillytor fördelaktig.

 • Om du oftast grillar för 2-4 personer: Välj en liten till mellanstor grill.
 • För familjer och små sammankomster: Mellanstora till stora grillar passar bäst.
 • För stora fester och evenemang: Sikta på de största modellerna med utökade funktioner.

Hur stor ska grillytan vara?

När du ska välja storlek på grillytan är det bra att tänka på hur flexibel och användbar den är för olika tillfällen. En större grillyta är nästan aldrig negativt för en kolgrill eftersom du kan koncentrera kolet på en liten del av grillen ifall du bara ska grilla till några få personer.

Självklart kommer en större grill och grillyta oftast med ett högre pris, något man alltid måste ha i åtanker när man väljer kolgrill. Men det är bra att ha i åtanke och fundera över om du någon gång kommer vilja ha möjligheten att grilla till fler personer.

Material & konstruktion

Vilket material grillen består av samt andra konstruktionsaspekter spelar stor roll för grillens prestanda, hållbarhet och användarvänlighet.

Rätt materialval kan betyda skillnaden mellan en grill som varar flera säsonger och en som behöver ersättas efter bara några få användningar.

Vilket material ska man välja för grillkroppen och locket?

Grillkroppen och locket på din kolgrill kommer oftast i antingen rostfritt stål, gjutjärn eller emaljerat stål.

 • Rostfritt stål är lätt att rengöra, korroderar inte och ser bra ut även efter år av användning.
 • Gjutjärn erbjuder utmärkt värmefördelning och -retention men kräver mer underhåll för att undvika rost.
 • Emaljerat stål kombinerar det bästa av båda världarna med god värmehållning från gjutjärnet och korrosionsbeständigheten hos rostfritt stål.

Hur stadig är konstruktionen?

En stabil konstruktion är avgörande för säkerheten när du grillar. En bra kolgrill ska kännas robust och inte vackla eller tippa över även när den belastas med tunga köttstycken eller andra matvaror.

Kolla efter tjockare benkonstruktioner och bredare fotavtryck som erbjuder stabilitet mot vindpåverkan samt ojämna ytor.

Dubbelkontrollera också skruvarnas kvalitet samt fästen – dessa bör vara ordentligt fastsatta utan tecken på svaghet eller slitage.

Vilket material ska man välja för grillgallret?

Valet av material för grillgallret på din kolgrill har direkt inverkan på både matlagningen och underhållskraven:

 • Rostfritt Stål: Lätt att rengöra, ger jämn värmeöverföring men kan förlora sin glans över tid.
 • Gjutjärn: Utmärkt vid värmehållning vilket ger perfekta grillmönster på dina rätter men kräver regelbundet underhåll med olja för att undvika rost.

Materials egenskaper ger olika fördelar så ditt val bör baseras på vad du prioriterar mest: lågt underhåll, längre livslängd eller bästa möjliga grillyta?

Andra specifikationer att fundera över

När du väljer kolgrill är det inte bara storlek och design som spelar roll. Det finns flera andra specifikationer som kan påverka din grillupplevelse avsevärt. Här går vi igenom några viktiga aspekter att tänka på.

Löstagbart askfat

Ett löstagbart askfat gör rengöringen av din kolgrill betydligt enklare.

Efter en grillkväll samlas askan i fatet, vilket du smidigt kan ta ut och tömma utan större krångel. Det minimerar röran och sparar tid, något som alla uppskattar efter en lång kväll vid grillen.

Krokar och hållare

För att gör det enklare att grilla är det praktiskt med krokar och hållare direkt på grillen. Dessa tillbehör gör att du lätt kan ha grillbestick, handskar och tallrikar inom räckhåll.

Ingen vill springa fram och tillbaka till köket mitt under grillningen – krokar och hållare löser detta problem elegant.

Typ av lock

Lockets utformning påverkar hur du kan använda din kolgrill.

Ett tungt lock med god tätningsförmåga är perfekt för indirekt griljning eller rökning eftersom det behåller värmen väl inne i grillen.

Om du föredrar direkt grillning med öppet lock, leta efter modeller där locket lätt kan hängas åt sidan för fri åtkomst till grillytan.

Sidobord

Ett sidobord är nästan ett måste för den som tar sin grillning seriöst. De ger extra arbetsyta där du kan förbereda maten innan den läggs på gallret eller hålla färdiggrillade godsaker varma medan resten tillagas.

Vissa modeller erbjuder även nedfällbara sidobord vilket är perfekt om utrymmet runt din uteplats är begränsat.

Hjul

Mobilitet är viktigt när du behöver tänka på väder eller vindriktning. Grillar med hjul underlättar dessa situationer enormt.

Se bara till att hjulen är robusta och har låsbara funktioner för stabilitet när grillen väl står på plats.

Populära varumärken för kolgrillar

Den sista faktorn vi vill nämna som påverkar valet av kolgrill är varumärket. Här presenterar vi några av de mest populära varumärkena i Sverige, kända för sin höga kvalitet och innovation.

Weber

Weber är synonymt med grillning och erbjuder ett brett sortiment av kolgrillar som passar alla från amatörkokare till professionella grillmästare.

Deras produkter kännetecknas av hållbarhet, användarvänlighet och genomtänkt design. En Weber-grill är en investering som håller i många år tack vare deras robusta konstruktion och korrosionsbeständiga material.

Napoleon

Napoleon har etablerat sig som ett premiumvarumärke inom grillvärlden, med en uppseendeväckande design och innovativa funktioner.

Deras grillar är utformade för optimal värmefördelning, lång livslängd, och de kommer ofta med unika tillbehör som förbättrar grillupplevelsen.

Om du är ute efter en kombination av stil och prestanda kan Napoleon vara rätt val för dig.

Landmann

Landmann erbjuder prisvänliga kolgrillsalternativ utan att kompromissa med kvaliteten.

Med fokus på funktionalitet erbjuder Landmann allt från grundläggande modeller till mer avancerade alternativ med flera grillytor och integrerad termometer.

Detta gör dem till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna grillentusiaster.

Big Green Egg

Big Green Egg sticker ut med sin ikoniska design i form av ett grönt ägg och dess mångsidighet; inte bara kan du grilla, utan också röka mat eller använda den som en ugn.

Den keramiska konstruktionen bibehåller värme effektivt vilket gör det möjligt att laga mat vid jämn temperatur under längre perioder.

Big Green Egg är bäst för dig som vill utforska nya dimensioner inom matlagning utomhus.