Grilla fisk – De bästa tipsen för att grilla fisk

Uppdaterad: Februari 5, 2024

Grillad fisk är har inte riktigt slagit igenom på samma sätt som kött i Sverige, men om det är gjort på rätt sätt är det minst lika gott! Grillning är dessutom en väldigt hälsosam matlagningsteknik som tar fram fiskens naturliga smaker på ett fantastiskt sätt. Med rätt tekniker och några enkla tips kan du förvandla din grill till en gourmetstation för fiskrätter.

Vare sig du är nybörjare eller en erfaren grillmästare, finns det alltid nya knep att lära sig för att få den perfekta grillade fisken. Låt oss dyka in i de bästa metoderna för att grilla fisk, så att du kan njuta av saftiga och smakrika rätter varje gång.

Vilka fiskar är bäst att grilla?

Att välja rätt sorts fisk för grillen är avgörande för både smaken och framgången med din måltid. Vissa fiskar är lättare än andra att grilla tack vare deras textur och fetthalt. Detta gör att dom lämpar sig bättre för grillningen, speciellt om man är nybörjare.

Fetare fiskar som lax, regnbåge och makrill är utmärkta alternativ för nybörjare på grund av deras höga fetthalt, vilket inte bara ger en rik smak utan också en saftig konsistens som är förlåtande på grillen. Dessa fiskar tenderar att inte bli torra lika lätt, vilket är en stor fördel när man lär sig optimal grilltid och temperaturkontroll.

Fasta fiskar som hälleflundra och tonfisk är också bra val för de som är nya vid grillen. Deras fasta kött gör dem lättare att vända och hantera utan att de faller sönder. Dessutom lämpar sig dessa fiskar väl för att grillas i skivor eller på spett, vilket ger ytterligare mångsidighet till din grillning.

Vilka fiskar kan man grilla?

Även om vissa fiskar är lättare att grilla så finns det många andra som kan ge en fantastisk grillmåltid. Här har vi listat några av de populäraste fiskarna att lägga på grillen. Vi har även inkluderat dom vi nämde ovan för att göra listan komplett.

 • Lax – Känd för sin rika smak och saftiga konsistens. Laxens höga fetthalt gör att den blir perfekt på grillen, eftersom fettet hjälper till att hålla fisken mjuk och förebygger uttorkning.
 • Regnbåge – Regnbåge, eller regnbågsforell, har ett mjukt, delikat kött med en mild, något nötaktig smak. Dess anpassningsbara natur gör att den tar till sig smaker väl, perfekt för en mängd olika marinader och kryddningar.
 • Röding – Röding, nära besläktad med laxen, har ett saftigt, smörigt kött med en fin sötma. Dess rika smak och fina textur gör den till en favorit för grillning, särskilt när den är kryddad med örter och citron.
 • Sill – Sill har ett fast, fettrikt kött som blir härligt krispigt när det grillas. Perfekt för att läggas i en grillkorg, kryddad med klassiska smaker som dill och citron.
 • Strömming – Liknande sill men mindre, strömming erbjuder en delikat smak och en fin textur. Den är utmärkt att grilla hel och serveras traditionellt med en enkel kryddblandning.
 • Makrill – Denna fisk är känd för sin uttalade smak och höga fetthalt, vilket gör den idealisk för grillning. Makrillens naturliga oljor bidrar till att fisken förblir saftig under grillningen och tillför en härlig rökt smak.
 • Torsk – Fast i köttet vilket gör den till en utmärkt kandidat för grillning. Torsken absorberar marinader väl, vilket kan ge extra smak till ditt grillade mästerverk.
 • Abborre – Abborre har ett vitt, flingigt kött med en söt, mild smak. Dess fasta kött gör den lämplig för grillspett eller att grilla hel efter en lätt marinering.
 • Gös – Gös har ett fast, vitt kött med en ren, mild smak. Den går bra att grilla, särskilt när den är kryddad med örter eller serveras med en smakrik salsa.
 • Gädda – Gäddan, med sitt magra, vita kött, kan vara utmanande att grilla men ger en rik smak när den förbereds väl. Marinerad gädda blir saftig och smakfull på grillen.
 • Sej – Sej är en magrare fisk med ett fast, flingigt kött. Den absorberar smaker väl, vilket gör den lämplig för en mängd olika kryddblandningar och marinader.
 • Svärdfisk – Lite svårare att få tag på i Sverige men otroligt gott. Svärdfisk har ett fast kött som påminner om biff och håller sig väl samman på grillen. Dess tjocka steakliknande filéer absorberar marinader och kryddor väl, vilket gör den till ett populärt val för grillentusiaster.
 • Hälleflundra – Hälleflundra är en annan fast fisk som är utmärkt för grillning. Dess milda smak och tjocka filéer gör den till en mångsidig fisk som kan kryddas på en mängd olika sätt.
 • Tonfisk – Tonfisk är idealiskt för grillning tack vare deras fasta kött och steakliknande konsistens. Tonfisk tål höga grilltemperaturer väl och kan grillas till en perfekt rosa mitt, vilket ger en utsökt smak och textur.
 • Sjötunga – En annan fast fisk som inte faller sönder lika lätt på grillen. Dess milda smak kompletteras bra av en het glaze eller en fräsch salsa.
 • Spätta – Spätta har ett sött, delikat kött som kräver lite mer försiktighet på grillen. Grilla den på ett folieark för att bevara dess saftighet och smak.
 • Piggvar – Piggvar är en plattfisk med ett fast och saftigt kött. Den har en rik smak som förstärks när den grillas med enkla kryddor eller en smörbaserad sås.

Denna lista erbjuder ett brett utbud av fiskar som är utmärkta för grillning, var och en med sin unika smak och konsistens, vilket gör dina grillmåltider både varierade och smakrika.

Förbered fisken för grillen

För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att du förbereder fisken på rätt sätt innan den hamnar på grillen.

 1. Kontrollera färskheten: Se till att fisken är färsk. Färsk fisk ska ha klara ögon, fast kött och en ren, mild lukt. Detta är avgörande för slutresultatets smak och kvalitet.
 2. Rengöring: Rengör fisken noggrant. Om du använder hel fisk, ta bort fjäll, inälvor, och gälar. Klipp bort fenor och se till att fisken är helt ren innan du fortsätter.
 3. Gör snitt i fisken: För att förbättra tillagningsprocessen och smakinträngningen kan du göra flera djupa snitt längs med fisken sidor. Detta hjälper även till att fisken grillas jämnt.
 4. Torka av fisken: Använd hushållspapper för att torka av fisken ordentligt. Detta hjälper kryddorna att fästa bättre och minskar risken för att fisken fastnar på grillgallret.
 5. Marinera eller krydda: Bestäm dig för om du vill marinera din fisk eller bara använda kryddor. En enkel marinad kan bestå av olivolja, citronjuice, salt och peppar. Om du väljer att marinera, låt fisken sitta i marinaden i minst 30 minuter.
 6. Olja in fisken: Strax innan grillning, pensla fisken lätt med olja. Detta är ett viktigt steg för att förhindra att fisken fastnar på grillgallret.

Grillguide för fisk

Att grilla fisk kan vara en liten utmaning, men med rätt tekniker och tips blir det enkelare och roligare. Här kommer du att få lära dig hur du grillar fisk till perfektion, oavsett om du föredrar att använda folie, halster eller vill grilla direkt på gallret.

Grilla fisk direkt på grillgallret

Att grilla fisk direkt på gallret kan ge en härlig grillsmak och vackra grillränder, men det kräver lite teknik för att fisken inte ska fastna eller falla sönder:

 1. Välj fisk med fast kött: Fiskar som lax, tonfisk och hälleflundra lämpar sig särskilt väl för denna metod tack vare deras fasta kött.
 2. Gör rent grillgallret: Det är viktigt att börja med ett rent grillgaller för att undvika att fisken fastnar.
 3. Olja fisken och grillgallret: Pensla ett lätt lager olivolja eller annan matolja på både fisken och grillgallren för att ytterligare minska risken för att fisken ska fastna.
 4. Se till att grillen är varm: Se till att grillen är varm innan du lägger på fisken. En het grill hjälper till att förhindra att fisken fastnar.
  • För kolgrill så tänd grillen ca. 30 minuter innan du lägger på fisken. Vänta tills du får fin glöd.
  • För gasolgrill så kan du dra på full värme runt ca. 15 minuter innan och se justera värmen när det är dags att grilla.
 5. Grilla med omsorg: Lägg fisken direkt på grillgallret och låt den grilla utan att röra den tills den har fått grillmärken och köttet börjar släppa från gallret, vanligtvis efter 3-5 minuter. Använd sedan en spatel för att försiktigt vända fisken och grilla den andra sidan.
 6. Undvik att övergrilla: Fisk tillagar snabbt och fortsätter tillaga även efter att den har tagits av grillen. Ta bort fisken när den är nästan genomkokt vid den tjockaste delen och låt den vila i några minuter före servering.

Denna metod är utmärkt för att skapa en smakrik och visuellt tilltalande måltid, men det är viktigt att vara försiktig så att fisken hanteras varsamt för att bevara dess struktur och smaker.

Grilla fisk i folie

Grillning av fisk i folie är ett fantastiskt sätt att behålla saftighet och smak. Det skapar en ångkokningseffekt som gör fisken otroligt mör. Här är några steg för att uppnå bästa resultat:

 1. Välj rätt typ av folie: Använd tung aluminiumfolie för bästa hållfasthet och vik ihop kanterna ordentligt för att undvika läckage.
 2. Förbered fisken väl: Krydda fisken efter eget tycke med örter, citronskivor, salt och peppar innan du placerar den i folien.
 3. Tillsätt lite vätska: En skvätt vin, citronsaft eller olivolja inuti paketet kommer inte bara ge extra smak utan också bidra till ångkokningseffekten.
 4. Slutet paket: Vik folien runt fisken så att det bildas ett tätt paket. Detta hjälper till att behålla värmen och de aromatiska ångorna.
 5. Grilltid: Placera foliepaketet på en medelvarm del av grillen. Grilla tills fisken är helt genomkokt, vilket vanligen tar mellan 10 till 20 minuter beroende på tjockleken.

Grilla fisk med halster

Att använda ett halster när man grillar fisk hjälper till att undvika söndersmulning och underlättar vändningen. Följ dessa tips för optimala resultat:

 1. Olja in både fisk och halster: För att minska risken för fastbränning bör du pensla både fisken och halstret med olja innan grillning.
 2. Direkt över glöden: För bästa grillyta ska fisken placeras direkt över glöden eller lågan. Kontrollera dock regelbundet så den inte bränns vid.
 3. Vänd försiktigt: Vänd halstret varsamt för att säkerställa jämn tillagning på båda sidor. Tiden varierar men en tumregel är några minuter per sida beroende på tjockleken.

Genom dessa metoder får din grillade fisk inte bara en fantastisk smak utan även en attraktiv presentation. Oavsett om du väljer foliemetoden för en mjukare textur eller uppskattar de distinkta grillmärken som ett halster ger, ligger framgången i noggrannheten i din förberedelse samt känslan vid själva grillningen.

Kan man grilla fryst fisk?

Ja, det går att grilla fryst fisk, men resultatet kommer inte bli i närheten av lika bra.

Vi skulle starkt rekommendera att du tinar fisken inna du grillar den. Helst långsamt i kylen över natten eller med kallt vatten för en lite snabbare process. Detta säkerställer inte bara en jämnare tillagning men också bibehållet smak och textur.

Om du ändå väljer att grilla fisken direkt från frysen ska du se till att:

 • Öka grilltiden: Fryst fisk tar längre tid på sig att bli helt genomgrillad.
 • Använda lägre värme: Det hjälper till att försäkra att fisken blir genomkokt utan att ytan bränns.

Bra grillredskap när man grillar fisk

När du ska grilla fisk finns det några verktyg som kommer göra upplevelsen betydligt lättare. Här är några redskap som du kan kika på:

 • Halster: Som vi skrev ovan så är ett halster bra för att undvika söndersmulning och underlättar vändningen. Det är perfekt för hela fiskar eller större filéer.
 • Grillspett: Perfekt för mindre bitar av fisk eller för att göra fiskspett. De hjälper till att hålla fisken stabil och gör det enkelt att vända flera bitar på en gång.
 • Grillmatta eller grillfolie: En non-stick grillmatta eller aluminiumfolie är bra för att grilla mer delikata fiskar. Det gör att fisken inte fastnar på grillen och underlättar rengöringen.
 • Fiskspade: En bred spatel eller en specifik fiskspade är oumbärlig när du behöver vända fisk på grillen. Se till att den är tillräckligt stor och stabil för att stödja hela fisken eller filén.
 • Pensel för marinad: En bra pensel är nödvändig för att applicera marinad eller olja på fisken både före och under grillningen för att hålla den saftig och smakrik.
 • Termometer: För att undvika övergrillad eller rå fisk är en grilltermometer ett måste. Den hjälper dig att känna av exakt när fisken är perfekt tillagad.

Med dessa redskap i din arsenal kommer du att vara väl förberedd för att grilla allt från delikata fileér till hela fiskar med skinn och ben, och säkerställa att varje måltid blir perfekt grillad.