Hur oljar man in en skärbräda?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Om du har en skärbräda i trä är det viktigt att du vet hur du bäst tar hand om den. Detta för att förlänga livslängden och se till att den är fortsatt hygienisk även när den får några år på nacken.

Här kommer vi gå igenom hur du oljar in din skärbräda och vilka oljor vi rekommenderar. Förutom detta tar vi också upp hur du håller din skärbräda i toppskick.

Vad du behöver för något

 • Valfri olja (vi går igenom de olika alternativen längre ner)
 • Hushållspapper eller liknande
 • En ren trasa
 • Valfritt: Paraffinolja med tillsatt bivax

Vilken olja ska man använda?

Som sagt finns det flera olika alternativ till vilken olja du kan använda. Det som vi kan rekommendera är en neutral matolja. Om du kan hitta livsmedelgodkänd lin- eller paraffinolja fungerar detta också väldigt bra eftersom det härdar och på så sätt bildar ett väldigt bra skydd för din skärbräda.

Olika oljor du kan använda

 • Rapsolja
 • Olivolja
 • Linfröolja
 • Paraffinolja
 • Kokosolja

Steg för steg: Hur du oljar in din skärbräda

 1. Ta fram materialet: Börja med att ta fram allt det material som vi har listat plus din skärbräda.
 2. Olja ett enkelt lager: Om det är din första användning av din skärbräda kan du stryka ett lager olja med en bit hushållspapper och låta torka. Därefter är den redo att användas.
 3. Paraffinolja med bivax: Om du också hittat livsmedelgodkänd paraffinolja med tillsatt bivax (finns ofta att hitta i färgbutiker) kan du istället smörja in med detta och låta verka i 15-20 minuter. Efter detta torkar du av det överflödiga. Bivaxet bidrar till en tåligare yta och hjälper till att skydda din skärbräda.

Olja för att underhålla skärbrädan

 1. Ta fram materialet: Börja med att ta fram allt det material som vi har listat plus din skärbräda.
 2. Se till att den är ren: Torka av din skärbräda och se till att den är torr och ren. Du kan använda en torr trasa för att torka rent den vid behov.
 3. Smörj in skärbrädan: Ta den olja du har valt och smörj in ett ordentligt lager över hela brädan.
 4. Väntans tid: När första lagret är smort behöver du vänta på att träet suger åt sig oljan.
 5. Upprepa tills den är mättad: Upprepa steg nummer tre ännu en gång, och fortsätt tills du märker att skärbrädan är mättad och inte längre suger åt sig oljan. Detta är ofta efter att du har oljat in den i tre till fem omgångar.
 6. Torka av: Om inte all olja sugs upp efter sista omgången kan du då torka av överflödig olja med hushållspapper eller en ren trasa.

Håll din skärbräda i toppskick

 • Efter varje användning: Se till att du rengör din skärbräda ordentligt efter varje användning. Detta gör du med diskmedel och varmvatten, direkt när du har använt klart skärbrädan.
 • Dränk den inte i vatten: Detta betyder att du inte ska diska din skärbräda i diskmaskinen och heller inte lägga den i blöt eller spola vatten på den längre än nödvändigt.
 • Snabbrengöring av skärbrädan: För att desinficera din skärbräda kan du hälla antingen 5 procentig ättika eller vit vinäger i en sprayflaska. Spraya sen över hela brädan och torka av med hushållspapper.
 • Få bort fläckar med salt: Använd grovsalt som slipning för att få bort fläckar som har fastnat och som du inte får bort endast genom vanlig rengöring.
 • Olja in och låt stå under natten: Om din skärbräda hunnit bli riktigt torr kan du olja in den ett par omgångar som vi rekommenderade. Skillnaden är att du oljar in en sista omgång rikligt med olja och låter den stå och dra åt sig oljan under natten.
 • Slipa ytan: Det som gör att skärbrädor kan ha en lång livslängd är tack vare att du kan slipa eller hyvla den vid behov. Då får du en helt ny yta och den är som ny även efter flera års användning.

Hur ofta ska man olja in en skärbräda?

Vi kan rekommendera att olja in din skärbräda ungefär var fjärde vecka. Om du gör detta kommer den oftast inte hinna bli för torr mellan gångerna. Om du däremot märker att den torkar kan du också öka till var tredje vecka.