Rengör din träskärbräda med 4 enkla steg

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att göra rent din skärbräda ordentligt är inte bara viktigt för att förlänga dess livslängd. Det är minst lika viktigt att hålla den ren på grund av hygieniska skäl. Att snabbt diska sin skärbräda i diskmaskinen kan kännas lockande, men för dig som har en skärbräda i trä är detta inte ett bra alternativ.

Vi tänkte idag först gå igenom skillnaderna på en skärbräda i plast och en i trä. Efter detta tar vi dig igenom hur du kan rengöra din träskärbräda med fyra enkla steg och exakt vad du behöver för det.

Trä- vs. plastskärbrädor

Trä och plast är de två absolut vanligaste materialen på skärbrädor. En skärbräda i plast är oftast billigare att köpa, men dess livslängd är inte alls lika långt som en skärbräda i trä. Och precis som vi nämnde ovan är det möjligt att diska en skärbräda i plast i diskmaskinen, något du inte vill göra med en träskärbräda.

Eftersom att en träskärbräda ofta har ett högre pris vill du att den ska ha så lång livslängd som möjligt, och det är vad vi hjälper dig med nu.

Vad du behöver

För vanlig rengöring:

 • Diskmedel
 • Disksvamp
 • Hushållspapper eller kökshandduk

För djupare rengöring:

 • Citron
 • Salt

Vardaglig rengöring av skärbräda i trä

 1. Skölj av matrester direkt:Direkt efter användning bör du skölja bort matrester och annat som ligger på skärbrädan. Du kan också använda en disksvamp om det finns några matrester som sitter fast ordentligt. Denna första punkt är viktig eftersom det kommer att underlätta diskningen och rengöringen av skärbrädan.
 2. Diska rent båda sidor:Diska rent båda sidorna av din skärbräda med diskmedel. Ha inte ha rinnande vatten på utan skrubba utan att dränka skärbrädan i vatten. Du vill inte dränka skärbrädan i vatten då det i längden kommer att förstöra träet och dess fiber.
 3. Skölj av båda sidorna med vatten:När du har diskat båda sidorna med diskmedel bör du skölja du av dem med vatten. Försök att inte spola mer vatten än nödvändigt på brädan, detta av samma anledning som vi nämnde under punkt två.
 4. Torka av med papper eller handduk:När du har diskat klart skärbrädan torkar du den torr direkt med antingen hushållspapper eller med en ren kökshandduk. För att ta hand om träet vill du undvika att skärbrädan står blöt i onödan. Om du inte kan få den helt torr så ställ den så att den kan torka effektivt av sig självt.

Djupare rengöring med citron och salt

Detta är inte något som behöver göras efter varje användning, däremot är det ett bra sätt att få rent skärbrädan på ett djupare plan.

Denna rengöring kan också användas för att få bort fläckar som uppkommit efter att din skärbräda har använts ett par gånger.

 1. Skär en citron i mitten och gnugga: Du börjar med att skära citronen på mitten och gnugga den mot hela skärbrädan.
 2. Strö på salt: När du har gnuggat citron över hela skärbrädan kan du strö över salt och låta detta verka mellan 15 och 20 minuter.
 3. Gnugga igen: Denna gång tar du den andra citronhalvan och gnuggar ännu en gång över hela skärbrädan.
 4. Skölj av: Skölj av din skärbräda med vatten och torka av den med hushållspapper eller en ren kökshandduk.

3 tips för att träskärbrädor ska hålla längre

Nu vet du hur du ska rengöra din träskärbräda – både efter varje användning och mer på djupet. Vi lämnar dig till slut med 3 tips på hur du kan få din träskärbrädas livslängd att vara så lång som möjligt.