Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken.
Alla som äger och använder en gjutjärnspanna eller en gjutjärnsgryta vet hur svårt det kan vara att göra denna praktiska hjälpreda ren. Vanligt varmvatten och svamp är ibland inte tillräckligt och detta kan göra att många avstår från att använda den här typen av redskap då det helt enkelt är för tidskrävande.
Men att rengöra din gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta behöver inte vara så omständligt som många tycks tro. Framförallt om du är medveten om hur du enklast rengör detta verktyg på smidigast. De bästa tips och råden kan du ta del av i denna informativa artikel om rengöring av dessa två alternativ. Dessutom har vi inkluderat kuriosa om dessa två val för att du ska få tillbaka motivationen igen för att återigen börja använda dem vid din matlagning och i ditt vardagsliv.
Fördelar med att använda en gjutjärnspanna eller en gjutjärnsgryta
För framförallt långkok ger en gjutjärnspanna eller en gjutjärnsgryta enormt med fördelar. Med en vanlig kastrull gjord av aluminium eller rostfritt stål kan det trots allt vara lättare att maten bränns fast i materialet och då speciellt vid en högre temperatur. Men om du istället använder en panna eller gryta gjord av gjutjärn kan du tillaga maten med en lägre och mer balanserad värmenivå. Detta beror på att gjutjärn är tjockare vilket då reglerar temperaturen bättre.
Skillnaden mellan vanliga kastruller och gjutjärnsprodukter är helt enkelt att du kan ha mer kontroll vid matlagning utan att du med jämna mellanrum behöver blanda eller röra om ingredienserna för att de inte ska brännas vid. Detta bidrar då också till att du sparar tid och kan pyssla med andra saker under tiden maten förbereds på plattan.
En annan stor fördel med gjutjärn är att det går alldeles ypperligt att baka i samt att detta kan placeras i ugnen om du behöver värma upp gårdagens rester. Materialet är visserligen tyngre och det krävs ett rejält handtag för att du ska orka lyfta runt pannan eller grytan. Men när du väl har bemästrat användningen av pannor eller grytor i gjutjärn är det något du snart inte kan vara utan.
Att rengöra och ta hand om gjutjärn
Att använda en panna eller gryta av gjutjärn är för många en ganska ny upplevelse. Detta beror ofta på att många inte riktigt vet om fördelarna med att använda gjutjärn samt hur man ska ta hand om materialet för att det inte ska bli skört eller rostigt.
Många har också uppfattningen att gjutjärn kräver mer underhåll än klassiska pannor och grytor av aluminium eller rostfritt stål vilket inte alls är fallet. Här kan du läsa om skötselråd för att din nya kökshjälpreda ska hålla längre och fylla sin funktion vid matlagningen.
Enkel metod för inbränning av gjutjärn
Om du tar hand om en gjutjärnspanna räcker den betydligt längre än en vanlig panna av aluminium eller rostfritt stål. Vid köp av en ny panna eller gryta av gjutjärn står det ofta om den är inbränd eller inte.
Att gjutjärnet är inbränt är nödvändigt för att den ska hålla längre samt för att beläggningen inte ska försvinna. Men även fast den nyinköpta pannan är inbränd kan det ibland vara en fördel om också gör det själv innan du börjar använda produkten för matlagningen. Så här enkelt är det att göra detta hemma:
Börja med att diska ur pannan eller grytan med varmt vatten och en diskborste. Var noga med att aldrig använda diskmedel då detta kan förstöra beläggningen vilket gör att gjutjärnet kan förlora sin funktion.
Efter rengöringen ska den torka på en platta som är inställd på svag värme.
Smörj in pannan eller grytan med olja eller annan matfett.
Ställ efter detta pannan eller grytan på en platta med hög värme. När gjutjärnet har sugit åt sig fettet eller oljan upprepar du detta tills materialet är mättat och därmed inte längre suger åt sig oljan eller fettet.
Denna behandling är nödvändig att genomföra innan du börjar använda pannan eller grytan när den är ny. Du kan sedan med jämna mellanrum upprepa denna procedur när du känner att gjutjärnet behöver behandlas på nytt. Detta förlänger pannan eller grytans livslängd drastiskt.
Rengöring
När du ska rengöra din gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta är det väldigt viktigt att du inte använder några kemiska rengöringsprodukter som till exempel diskmedel eller rengöringsspray. Detta gör att beläggningen bryts ner och gjutjärnet blir då helt enkelt inte lika effektivt. Om du skulle råka rengöra pannan eller grytan med diskmedel kan du fortfarande rädda den genom att återigen genomföra en enkel inbränning.
Så vad du istället ska göra är att du efter användning sköljer ur pannan eller grytan med varmt vatten. Ställ den sedan på en platta med låg värme. När den ser helt torr ut så kan du med fördel smörja in den lätt med olja och förvara den sedan i ett skåp tills nästa tillfälle.
Tips och råd
Ibland kan det dock vara svårt att få pannan eller grytan att kännas riktigt ren vilket kan avskräcka många användare. Genom att skrubba pannan eller grytan lite lätt med varmt vatten och flingsalt kan du på ett enkelt vis ta bort de svårare matresterna för en skinande ren panna.
Om pannan är lite äldre och rostig kan den fortfarande användas om den behandlas med ammoniak. Börja med att lägga gjutjärnspannan eller grytan i en plastpåse och häll sedan på ammoniak. Då denna produkt är väldigt stark bör du efter applicering ställa ut den på balkongen eller utomhus.
Lämna ett svar