Hur rengör man en gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Gjutjärnspannor och -grytor är älskade köksverktyg som håller en livstid – om de tas om hand på rätt sätt. De är kända för sin hållbarhet och överlägsna värmefördelning, vilket gör dem till ett utmärkt val för en mängd olika maträtter. Men den stora frågan är – hur rengör man en gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta?

Dessa robusta köksartiklar kräver en speciell omsorg för att bevara deras prestanda och förlänga deras livslängd. Om de sköts på rätt sätt, kan de överföras från generation till generation, skapande en arv av matlagningshistoria. Missköter man dem, kan de snabbt bli rostiga och svåra att använda.

I det här inlägget kommer vi att diskutera allt du behöver veta om hur du rengör och underhåller dina gjutjärnspannor och -grytor.

Varför behöver man rengöra en gjutjärnspanna/gryta på ett speciellt sätt?

Gjutjärn är ett unikt material som har många fantastiska egenskaper, men som också kräver specifik omsorg. En av de viktigaste aspekterna av att ta hand om dina gjutjärnsprodukter är att rengöra dem på rätt sätt.

Anledningen till att gjutjärn kräver särskild omsorg vid rengöring är på grund av hur materialet reagerar med vatten och tvål. Gjutjärn har porer och kan vara benäget att rosta om det utsätts för vatten för länge. Dessutom, eftersom gjutjärnspannor och -grytor oftast är inbrända, vilket betyder att de har en skyddande yta av hårdnat fett, kan tvål och hårt skrubbande förstöra denna yta och avlägsna det skydd som inbränningen ger.

Det inbrända gjutjärnet är det som ger pannan eller grytan dess non-stick egenskaper, och gör att maten får en jämn och fin yta vid stekning. Denna yta utvecklas över tid och med rätt omsorg kan den bli bättre ju mer du använder dina gjutjärnsprodukter.

För att bevara dessa egenskaper är det därför viktigt att rengöra ditt gjutjärn korrekt. Om du inte gör det kan du förkorta pannans eller grytans livslängd och även minska dess matlagningsprestanda.

Tips för att rengöra gjutjärnspannor och -grytor

 • Gör rent direkt efter användning: Det bästa sättet att hålla din gjutjärnspanna eller -gryta i bra skick är att rengöra den direkt efter användning. Låt pannan eller grytan svalna något, men den ska fortfarande vara varm när du börjar rengöra.
 • Avlägsnande av matrester: Använd en spatel eller träslev för att skrapa bort eventuella matbitar. Om maten är svår att få bort kan du hälla lite vatten i pannan och värma upp den på spisen. Ångan hjälper till att lossa maten.
 • Tvätta pannan/grytan: Använd en mjuk svamp eller trasa och varmt vatten för att skrubba bort eventuella återstående matrester. Använd inte diskmedel om det inte är absolut nödvändigt.
 • Torka och värm upp pannan/grytan: Torka noga av din gjutjärnspanna eller -gryta med en torr trasa eller pappershandduk och ställ den sedan på en varm platta för att torka bort eventuell kvarvarande fuktighet. Fukt kan orsaka rost, så det är viktigt att pannan eller grytan är helt torr.
 • Olja in pannan/grytan: När pannan eller grytan är helt torr, gnugga in en liten mängd matolja (t.ex. rapsolja) över hela ytan med en pappershandduk. Värm sedan pannan på låg värme i några minuter till. Detta hjälper till att bibehålla pannan eller grytan och skyddar mot rost.

Vad man inte bör göra när man rengör gjutjärn

Liksom många saker i livet finns det inte bara saker du bör göra för att ta hand om dina gjutjärnspannor och -grytor, utan också saker du bör undvika.

 • Använd inte diskmedel: Om möjligt, undvik att använda diskmedel när du rengör ditt gjutjärn. Diskmedel kan avlägsna inbränningen på pannan eller grytan, vilket minskar dess non-stick egenskaper och gör den mer mottaglig för rost.
 • Skrubba inte för hårt: Använd inte hårda skursvampar eller stålull när du rengör ditt gjutjärn, använd en mjuk svamp eller trasa, och vid behov, lite varmt vatten för att hjälpa till att lösa upp matrester.
 • Låt inte gjutjärn blötläggas i vatten: Gjutjärn bör inte blötläggas i vatten eftersom det kan leda till rost. Om du har svårt att få bort fastbränd mat, prova att hälla lite vatten i pannan eller grytan och värma upp den istället, vilket kan hjälpa till att lösa upp maten.
 • Låt inte pannan/grytan vara våt: Gjutjärn kan rosta om det lämnas fuktigt. Se till att torka bort all fukt efter rengöring, och värma upp pannan eller grytan på spisen för att avlägsna kvarvarande fukt.

Sammanfattning

Att äga en gjutjärnspanna eller -gryta kan kännas som ett stort ansvar, men med lite kunskap och omsorg är det faktiskt ganska enkelt att sköta dessa köksredskap.

Glöm inte att även om dessa riktlinjer kan verka överväldigande till en början, blir processen snabbt till en rutin. Ju mer du använder din panna eller gryta, desto mer bekant blir du med hur den ser ut, känns och fungerar när den är i sitt bästa skick.

För att sammanfatta:

 • Rengör din panna eller gryta direkt efter användning med varmt vatten och en mjuk svamp eller trasa.
 • Torka den ordentligt och värma upp den för att avlägsna all kvarvarande fukt.
 • Olja in den för att bibehålla inbränningen och skydda mot rost.
 • Undvik att använda diskmedel, skrubba för hårt, låta den blötläggas i vatten eller lämnas fuktig.

Intresserad av mer? Läs om våra favoriter bland gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor: