Vem borde köpa en gjutjärnspanna?
Den enda gången vi inte skulle rekommendera någon att köpa en gjutjärnspanna är om du har problem med värk i leder eller av annan anledning inte klarar av att lyfta tungt. Då borde du fundera på en panna av lättare material.
Vi har en artikel om den bästa stekpannan här.
För faktum kvarstår att hur bra gjutjärn än är så väger det en hel del och det blir tungt att lyfta. Så har du problem med att lyfta tungt så finns det lättare alternativ att tillgå. Sen finns det lättviktsgjutjärn men har du svåra besvär kan även den kännas tung. Känn gärna efter innan du bestämmer dig men ha i åtanke att gjutjärn kanske kan vara utmanande.
Annars anser vi att alla som någon gång ibland lagar mat och använder en stekpanna borde köpa en gjutjärnspanna. Det är hållbart, maten blir jämnt och gott tillagad och den håller en livstid om du tar väl hand om den. Den kan kännas dyr i inköp men med tanke på hållbarheten blir priset per användning extremt lågt och vårdar du den väl kanske du till och med kan låta den gå i arv. Som du märker är gjutjärnspannan framför allt köpet för dig som uppskattar god kvalitet framför att bara köpa första bästa stekpanna.
Köpguide för gjutjärnspannor
Så, nu har du bestämt dig och det är dags att köpa en gjutjärnspanna då är det bara till att ge dig ut och köpa. Fast vi rekommenderar att du väntar lite och funderar över följande faktorer innan du blir för entusiastisk och köper första bästa stekpanna. Det finns nämligen ett par saker att ta hänsyn till när det är dags att handla.
Tjocklek
Bottnen på stekpannan avgör kvaliteten. En kvalitativ gjutjärnspanna bör ha en botten som är minst 5 mm tjock. Det ger en relativt jämn värmefördelning och ger dig en panna du kan lita på under lång tid. Generellt kan du ha i åtanke att ju tjockare botten desto bättre kvalitet på matlagningen.
Tyngd
Nära besläktat med tjockleken är gjutjärnspannans tyngd. Ju tjockare bottnen blir desto tyngre blir hela pannan.
Samtidigt som en tjock panna ger bättre kvalitet så kanske du behöver en lättviktspanna istället. Som vi redan nämnt finns det lättviktsgjutjärn som väger mindre och därmed är lättare att hantera. Problemet är att dessa värms upp snabbt och håller inte en lika jämn värme. Därför behöver du fundera över vad som är viktigast för dig.
Självklart lagar du god mat med lättviktspannan också, men har du möjlighet kan vi ändå rekommendera en tjock och tung gjutjärnspanna framför en lättviktare.
Storlek
Hur stor stekpanna behöver du? Det är upp till dig att avgöra om du har störst användning av en stor stekpanna eller av en mindre. När du väljer så ta inte bara hänsyn till hur mycket mat du lagar och behöver få plats på pannan utan tänk även på att stekpannan ska passa på dina spisplattor. Om pannan är för stor för dina plattor så får du en ojämn värmefördelning och om pannan tvärt om är mindre än plattan så utnyttjar du inte all energi från plattan vilket kan kännas som lite slöseri.
Handtag
Du kanske inte tycker det spelar så stor roll vilken typ av handtag din stekpanna har men tänk ett varv till. Ibland när du lagar mat så kanske du behöver kunna ställa in stekpannan i ugnen. Det går inte om din stekpanna har plasthandtag.
Det samma gäller för trähandtag, som förvisso inte smälter som plasten utan istället kan spricka i ugnen. Vill du kunna ha den i ugnen rekommenderar vi därför metallhandtag på stekpannan. Däremot kan trähandtag vara lite mer elegant och stilrent om du gillar att servera maten i pannan.
Fundera över hur du brukar använda din stekpanna och vad du vill att den ska klara av och därefter väljer du den som passar bäst.
Vilken spis du har
Det sista du behöver ta hänsyn till är vilken typ av spis du har. Det spelar inte så stor roll om du har gasspis eller inte. Om du däremot har induktionshäll är det inte säkert att din gjärtjärnspanna fungerar på induktionshäll. Så om du vet med dig att du har eller planerar att skaffa en induktionshäll till köket så kontrollera noga så att din gjutjärnspanna fungerar på den och om den inte gör det så se till att vara säker på att din nya panna fungerar på induktion innan du handlar.
Sammanfattning
En gjutjärnspanna kan verkligen göra underverk för din matlagning och med en bra gjutjärnspanna behöver du knappt något annat stekjärn alls. Om du dessutom vårdar din gjutjärnspanna väl så kan den hålla inte bara under din livstid utan den kan även gå i arv vilket gör den extremt prisvärd och miljövänlig.
I vår topplista har vi försökt täcka in så många behov och egenskaper som möjligt och vi hoppas att du fått tips, idéer och inspiration till att framför allt investera i en gjutjärnspanna men att du även blivit motiverad till att ta hand om, vårda och framför allt använda din gjutjärnspanna. Favoriten Lodge Stekpanna är väldesignad och en väl värd investering!