Bästa gjutjärnspannan 2023

Köpguide för gjutjärnspannor: Bäst i test och hur du väljer rätt gjutjärnspanna för dina behov

Uppdaterad:

Bananer som steks i en gjutjärnspanna.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att lägga pengar på husgeråd är inte det roligaste, det finns säkert mycket du hellre vill lägga dina pengar på och därför ska husgeråden du köper gärna hålla så länge som möjligt. Därför borde du investera i en gjutjärnspanna. Den kräver förvisso lite skötsel och underhåll men tar du hand om den väl behöver du aldrig köpa en ny stekpanna någonsin igen. Den har nämligen potential att hålla en livstid. Lodge Stekpanna har en robust design och är en väl värd investering!

Vilken är den bästa gjutjärnspannan?

Bästa gjutjärnspannan: Lodge Stekpanna

Denna stekpanna är en slitstark krabat som verkligen inte ger vika för något. Lodge stekpanna har hyllats som ett “essential kitchen tool” (ett nödvändigt köksredskap) av ingen mindre än den kända tv-kocken Martha Stewart.

Tack vare denna stekpannas diameter på 26 centimeter och upphöjda kant får du en perfekt kombination som fungerar precis lika bra för vanliga stekningar på spisen som gräddning av paj i ugnen.

Utöver det kommer stekpannan med ett extra handtag för lättare användning samt levereras instekt och färdig att användas.

Med Lodge Stekpanna får du verkligen det bästa av båda världar, en gjutjärnspanna av toppkvalitet till ett superbra pris!

Viktiga specificationer

 • Diameter:26 centimeter
 • Handtag:Gjutjärn
 • Kompatibel för induktion:Ja

Bästa med trähandtag: Skeppshult Traditional

Här kommer en riktig favorit. Skeppshult Traditional med trähandtag. Detta är en rejäl stekpanna som existerat i svenska hushåll under åratal. Med rätt skötsel kan du ha denna stekpanna för resten av livet.

Stekpannan är försedd med en naturlig non-stickyta bestående av svensk och ekologisk rapsolja som bara blir bättre och bättre ju längre du använder den. Utöver det passar stekpannan helt perfekt att använda på vilken värmekälla som helst.

Bottnen på stekpannan är 5 centimeter tjock, vilket innebär att värmen som kommer underifrån sprider sig jämnt som bidrar med den absolut bästa stekytan du kan tänka dig. Tack vare att handtaget är tillverkat av just trämaterialet bok, slipper du bränna dig under matlagningen.

Som pricken över i:et kommer Skeppshult Traditional även med hela 25 års garanti. Är du ute efter en pålitlig klassiker som garanterat håller dig flertalet år framöver så ska du definitivt satsa på Skeppshult Traditional!

Viktiga specificationer

 • Diameter:28 centimeter
 • Handtag:Trä
 • Kompatibel för induktion:Ja

Prisvärd gjutjärnspanna: Anders Petter Stenfors

Stenfors från Anders Petter är en utmanare för favoritplatsen. Detta är en användbar gjutjärnspanna med trähandtag i ek för bästa grepp och värmeisolering. Utöver det kommer stekpannan med hällpipar och ett extra handtag för smidig hantering.

Dessutom kommer Stenfors med en naturlig och effektiv värmefördelning, en egenskap som därefter kan kombineras med ett riktigt bra matfett för att få den där perfekta stekytan som vi alla älskar!

Sist men inte minst måste vi bara nämna att stekpannan kommer helt fri från PFOA-, PTAF- och PTFE-ämnen, samt bly och kadmium. Stenfors är den ultimata stekpannan av gjutjärn för dig som ställer höga krav på materialval, hållbarhet och prestanda!

Viktiga specificationer

 • Diameter:28 centimeter
 • Handtag:Trä
 • Kompatibel för induktion:Ja

Superlätt att underhålla: Fiskars Norden

Fiskars Norden är en stekpanna som garanterat kan bli din nästa favorit i köket.

Detta är en högkvalitativ gjutjärnsstekpanna som kommer med en unik och innovativ kombination av premiummaterial och användarvänlighet.

Stekpannan tål ugnstemperaturer upp emot 250 grader och kommer även med ett behändigt tillägg, nämligen non-stick. Detta innebär att pannan är behandlad med en särskild beläggning som låter dig använda betydligt mindre stekfett under tillagning.

Den unika utformningen av stekpannan ger den superbra förutsättningar för en jämn värmefördelning samt att den även kan dra nytta av non-sticken för att förhindra rost.

Är du ute efter ett val som inte kräver mycket underhållning men samtidigt levererar bästa möjliga resultat? Då är Fiskars Norden ett val vi starkt rekommenderar.

Viktiga specificationer

 • Diameter:26 centimeter
 • Handtag:Trä
 • Kompatibel för induktion:Ja

Bästa grillpannan i gjutjärn: Anders Petter Stenfors Grillpanna

Anders Petter Stenfors Grillpanna ger dig en högkvalitativ och prisvinnande grillpanna med trähandtag och extra handtag för en enklare matlagning. Pannan har dessutom en naturlig egenskap av jämn värmefördelning för att du ska uppnå den ultimata stekytan. Helt perfekt året om.

Utöver det finns det egentligen endast en sak kring denna stekpannan som går att fela på. Den är tillverkad av rå gjutjärn och är därmed lite tyngre, en pytteliten detalj som ändå tåls att nämnas.

Med det sagt, är du ute efter en prisvinnande grillpanna som ger dig de allra bästa grillränderna, så är Anders Petter Stenfors Grillpanna ett perfekt alternativ.

Viktiga specificationer

 • Diameter:28 centimeter
 • Handtag:Trä
 • Kompatibel för induktion:Ja

Med stålhandtag: Skeppshult Professional

Här vi en riktig prisvärd rackare från Skeppshult som verkligen kommer sätta hård press på resterande stekpannor. Proffessional är en stekpanna med en sned kant och självventilerande stavhandtag som försäkrar att du inte bränner dig.

Gjutjärnet kvarstår och är fortfarande ett utav de bästa materialen. Detta innebär att du med rätt skötsel, inte bara kan få utsökt mat, men också en panna som håller livet ut. Professional är kapabel för användning på samtliga värmekällor och kommer dessutom redan förberedd med infettning.

Botten på just denna stekpanna är 5 centimeter tjock. Detta ger de optimala förutsättningar för en bra och jämn värmefördelning genom hela pannan samt en superfin stekyta. Som kronan på verket är stekpannan helt återvinningsbar.

Är du ute efter ett val som inte bara gynnar planeten, men också plånboken?

Då ska du välja Skeppshult Professional!

Viktiga specificationer

 • Diameter:28 centimeter
 • Handtag:Stål
 • Kompatibel för induktion:Ja

Det lätta valet: Ronneby Bruk Ultra Light Professional

Ronneby Bruk Ultra Light Professional är en stekpanna som mottagit oerhört bra feedback under åren. Den är helt enkelt en produkt i en klass för sig. Den är verkligen superlätt, slitstark och bekväm i handen.

Stekpannan kommer förinstekt med rapsolja som bara blir bättre och bättre ju mer du använder den. Just “ultra light” härstammar från att stekpannan kommer tillverkad av lättviktsgjutjärn som innebär att du får en lite tunnare konstruktion med en behaglig och lätthanterlig vikt.

Trots den lätta vikten har pannan fortfarande alla de fantastiska egenskaper som förekommer hos vanligt gjutjärn. Ronneby bruk har helt enkelt skapat en panna som ger förutsättningar för supersmidig matlagning i alla förhållanden!

Viktiga specificationer

 • Diameter:28 centimeter
 • Handtag:Stål
 • Kompatibel för induktion:Ja

Vem borde köpa en gjutjärnspanna?

Den enda gången vi inte skulle rekommendera någon att köpa en gjutjärnspanna är om du har problem med värk i leder eller av annan anledning inte klarar av att lyfta tungt. Då borde du fundera på en panna av lättare material.

Vi har en artikel om den bästa stekpannan här.

För faktum kvarstår att hur bra gjutjärn än är så väger det en hel del och det blir tungt att lyfta. Så har du problem med att lyfta tungt så finns det lättare alternativ att tillgå. Sen finns det lättviktsgjutjärn men har du svåra besvär kan även den kännas tung. Känn gärna efter innan du bestämmer dig men ha i åtanke att gjutjärn kanske kan vara utmanande.

Annars anser vi att alla som någon gång ibland lagar mat och använder en stekpanna borde köpa en gjutjärnspanna. Det är hållbart, maten blir jämnt och gott tillagad och den håller en livstid om du tar väl hand om den. Den kan kännas dyr i inköp men med tanke på hållbarheten blir priset per användning extremt lågt och vårdar du den väl kanske du till och med kan låta den gå i arv. Som du märker är gjutjärnspannan framför allt köpet för dig som uppskattar god kvalitet framför att bara köpa första bästa stekpanna.

Köpguide för gjutjärnspannor

Så, nu har du bestämt dig och det är dags att köpa en gjutjärnspanna då är det bara till att ge dig ut och köpa. Fast vi rekommenderar att du väntar lite och funderar över följande faktorer innan du blir för entusiastisk och köper första bästa stekpanna. Det finns nämligen ett par saker att ta hänsyn till när det är dags att handla.

Tjocklek

Bottnen på stekpannan avgör kvaliteten. En kvalitativ gjutjärnspanna bör ha en botten som är minst 5 mm tjock. Det ger en relativt jämn värmefördelning och ger dig en panna du kan lita på under lång tid. Generellt kan du ha i åtanke att ju tjockare botten desto bättre kvalitet på matlagningen.

Tyngd

Nära besläktat med tjockleken är gjutjärnspannans tyngd. Ju tjockare bottnen blir desto tyngre blir hela pannan.

Samtidigt som en tjock panna ger bättre kvalitet så kanske du behöver en lättviktspanna istället. Som vi redan nämnt finns det lättviktsgjutjärn som väger mindre och därmed är lättare att hantera. Problemet är att dessa värms upp snabbt och håller inte en lika jämn värme. Därför behöver du fundera över vad som är viktigast för dig.

Självklart lagar du god mat med lättviktspannan också, men har du möjlighet kan vi ändå rekommendera en tjock och tung gjutjärnspanna framför en lättviktare.

Storlek

Hur stor stekpanna behöver du? Det är upp till dig att avgöra om du har störst användning av en stor stekpanna eller av en mindre. När du väljer så ta inte bara hänsyn till hur mycket mat du lagar och behöver få plats på pannan utan tänk även på att stekpannan ska passa på dina spisplattor. Om pannan är för stor för dina plattor så får du en ojämn värmefördelning och om pannan tvärt om är mindre än plattan så utnyttjar du inte all energi från plattan vilket kan kännas som lite slöseri.

Handtag

Du kanske inte tycker det spelar så stor roll vilken typ av handtag din stekpanna har men tänk ett varv till. Ibland när du lagar mat så kanske du behöver kunna ställa in stekpannan i ugnen. Det går inte om din stekpanna har plasthandtag.

Det samma gäller för trähandtag, som förvisso inte smälter som plasten utan istället kan spricka i ugnen. Vill du kunna ha den i ugnen rekommenderar vi därför metallhandtag på stekpannan. Däremot kan trähandtag vara lite mer elegant och stilrent om du gillar att servera maten i pannan.

Fundera över hur du brukar använda din stekpanna och vad du vill att den ska klara av och därefter väljer du den som passar bäst.

Vilken spis du har

Det sista du behöver ta hänsyn till är vilken typ av spis du har. Det spelar inte så stor roll om du har gasspis eller inte. Om du däremot har induktionshäll är det inte säkert att din gjärtjärnspanna fungerar på induktionshäll. Så om du vet med dig att du har eller planerar att skaffa en induktionshäll till köket så kontrollera noga så att din gjutjärnspanna fungerar på den och om den inte gör det så se till att vara säker på att din nya panna fungerar på induktion innan du handlar.

Sammanfattning

En gjutjärnspanna kan verkligen göra underverk för din matlagning och med en bra gjutjärnspanna behöver du knappt något annat stekjärn alls. Om du dessutom vårdar din gjutjärnspanna väl så kan den hålla inte bara under din livstid utan den kan även gå i arv vilket gör den extremt prisvärd och miljövänlig.

I vår topplista har vi försökt täcka in så många behov och egenskaper som möjligt och vi hoppas att du fått tips, idéer och inspiration till att framför allt investera i en gjutjärnspanna men att du även blivit motiverad till att ta hand om, vårda och framför allt använda din gjutjärnspanna. Favoriten Lodge Stekpanna är väldesignad och en väl värd investering!

Hjälpsamma källor