När ska man gödsla gräsmattan?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

När det kommer till att ta hand om sin gräsmatta så är det många faktorer som spelar in. Förutom att den behöver ha rätt längd och vattnas ordentligt, så kan det vara bra att gödsla den lite då och då. Det kan vara svårt att veta när och hur du behöver göra för att gödsla den på ett korrekt sätt. I detta inlägg kommer vi att gå igenom när du bör gödsla din gräsmatta för att få ett bra resultat.

När ska du gödsla?

Till skillnad från när du ska så dina gräsfrön så ska första gödslingen helst ske när våren redan är här och när växterna börjar bli gröna och tillväxtprocessen har börjat komma igång på riktigt.  

Man vill sen upprepa 1-2 gånger till under säsongen beroende på hur gräset mår. Bra perioder att satsa på då är försommaren och sen en gång till på hösten.

Vid höstgödsling, alltså senare än juli så är det bäst att använda sig av ett gödsel som innehåller mindre kväve. För gräsmattans del så går det bra att gödsla under hela sommaren, det enda som skiljer de olika tiderna åt är näringen som redan finns, vilket också speglar vad som behöver tilläggas.

Debatten kring gödsling av gräsmatta

Vilket gödsel du väljer att använda dig av beror helt och hållet på vart du står när det kommer till naturlig, kontra kemisk behandling av din trädgård. De organiska trädgårdsmästarna håller sig helt borta från att använda sig av några kemiska produkter för att gödsla sin gräsmatta. Här kan vi varken klandra eller klappa, det är upp till var och en.

En gödselspridare som sprider gödsel över gräs.

Naturlig gödsling

Det finns ett antal naturliga metoder som du kan gödsla din gräsmatta med. Det kanske vanligaste är att du använder dig av ett organiskt gödsel som är tillverkat av naturliga material istället för processade kemikalier.

Organiskt gödsel kommer därför att bidra med naturlig näring för din gräsmatta och påverkar inte miljön på samma negativa sätt som ett kemiskt gödsel gör.

Onaturlig gödsling

Den traditionella och kemiska gödslingen kvarstår och är fortfarande det mest populära alternativet. Gödslet finns tillgängligt hos de flesta trädgårdsbutiker, något som bidrar med dess popularitet.

Kemiska gödsel kommer i många olika sorter och har fördelen att det finns många olika varianter för de olika tiderna på året. Det finns även produkter som lämpar sig och specialiserar sig på olika vegetabiliska egenskaper på gräsmattan, kanske har du även en rabatt och lite blommor på trädgården som du kan gödsla?

Varför ett kemiskt framkallat gödsel fortfarande står högt i popularitet idag är att det kommer till ett billigare pris. Detta kan debatteras vare sig det är fördelaktigt eller inte, men faktumet kvarstår att det är det gödsel som används mest idag.

Genom att använda kemikalier är det också lättare att få fram den optimala mängden av näring, något som annars är svårare i de naturliga produkterna.

Gödslet du väljer är helt upp till dig och egentligen och är inget alternativ som är bättre än det andra.

Tänk på detta innan valet av gödsel

Som vi skrev tidigare så är finns det egentligen inte något riktigt gödsel som är det “bästa”, det hela beror på när på året du väljer att gödsla. Eftersom du helst ska gödsla under våren så är det detta vi ska ta som exempel.

Vid gödsling under våren så är det viktigt att du använder dig av ett gödsel som innehåller mer kväve. Detta är något som gräsmattan behöver stora mängder av tidigt på året. Följ sedan doseringsanvisningarna som finns på förpackningen. Var dock noga med att inte överdosera.

När det kommer till KRAV-märkt eller inte så är detta valet helt upp till dig. Det finns många som idag rekommenderar att du endast bör hålla dig till naturligt gödsel, men det finns inget måste. Utgå från dina egna preferenser. Det viktiga är näringsinnehållet i produkten.

Vill du läsa mer om vilka val du har så läs vårt inlägg om det bästa gräsgödslet!

Sammanfattning

Nu vet du precis när du ska gödsla din gräsmatta. För gräsmattans del så spelar det mindre roll när på året du gödslar den, det du dock behöver tänka på om du inte gödslar under våren är att näringsbehoven i gräsmattan skiljer sig lite.

Välj ett gödsel som passar bra överens med dina preferenser, vare sig det är ett kemiskt gödsel eller ett naturligt gödsel, men fördelaktigt är ändå om du väljer ett naturligt sådant för miljöns skull.

Sist men inte minst så skulle vi uppskatta om du tog dig tiden att skicka iväg denna artikel till en kompis som behöver hjälp med när man bör gödsla gräsmattan. Kommentera gärna vad för slags gödsel du föredrar och varför!