Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa dammsugaren för djurhår 2023

Upptäck de populäraste dammsugarna för djurhår på marknaden: 7 dammsugare som är bäst i test för djurhår

Uppdaterad:

Om du har djur hemma kan du komma att behöva en dammsugare som är särskilt anpassad för att samla in djurhår. Sugeffekten och även kapaciteten på modellen du väljer ska vara skräddarsydd för att du ska kunna hålla ditt hem fritt från hår. Särskilt under perioder då din hund eller katt fäller lite extra.

Vi har letat igenom marknaden efter de bästa dammsugarna för djurhår. Oavsett budget eller typ av husdjur kan du hitta din perfekta modell på vår topplista.

Vilken är den bästa dammsugaren för djurhår?

Bästa dammsugaren för djurhår: Miele Complete C3 Cat & Dog

Mieles dammsugare Complete C3 Cat & Dog är särskilt anpassad för hem med djur. Detta ser man tydligt på modellens funktioner, sugkraft och även medföljande munstycken. Med denna dammsugare från Miele kommer du åt överallt i hemmet och den är ett bra val oavsett vilken typ av djur du har hemma.

En stor fördel är också att denna dammsugare säljs till ett bra pris. Eftersom dammsugaren har försetts med en påse har modellen en större kapacitet på 4,5 liter. Detta minskar underhåll och du kan även städa hemmet utan avbrott.

För att du ska kunna anpassa användningen efter golvet eller området du dammsuger kan du justera sugeffekten. Dammsugaren har också ett teleskoprör som du kan justera så du aldrig behöver böja dig när du städar hemmet. Ett bra val för samtliga hem och som kan monteras ner för att ta upp mindre plats när den ska förvaras.

Bästa skaftdammsugaren för djurhår: Dyson V11 Animal Extra

Om du föredrar att använda en skaftdammsugare kan du kika på Dyson V11 Animal. Även denna modell är särskilt anpassad för att vara en bra investering när du har djur hemma.

Den inkluderar mängder av munstycken som möbelmunstycke för dammsugning av soffan och borstmunstycke för mattor. Den har även flera olika stora munstycken för att du ska få rent överallt.

Denna dammsugare har ett kraftfullt batteri som drivmedel vilket gör att du kan dammsuga med mindre begränsningar och mer frihet. Batteriet har en drifttid på 60 minuter innan det behöver laddas igen. En mycket smidig och väldesignad modell helt enkelt.

Mångsidig skaftdammsugare för djurhår: Triflex HX2 Cat & Dog

På marknaden hittar du också HX2 Cat & Dog från Triflex. Det är en mycket mångsidig skaftdammsugare som passar lite olika hushåll. Detta är en 3-i-1-dammsugare som kan användas på flera olika sätt. Bland annat kan den monteras ner till en handdammsugare och därmed användas för att dammsuga bort djurhår från sätena i bilen eller soffan.

Tack vare flera munstycken kommer du åt alla skrymslen och vrån i hemmet. En stor fördel är också att drifttiden är 60 minuter så att du kan städa under en längre tid. Letar du efter en kvalitetsdammsugare som verkligen håller måttet är HX2 ett utmärkt val.

En nackdel är det högre priset, vilket inte gör denna dammsugare från Triflex till ett bra val för samtliga hem. Den har också en mindre behållare på 0,5 liter. Om du har du stora hundar som fäller mycket kan det vara värt att kika på en dammsugare med högre kapacitet.

Bästa robotdammsugaren för djurhår: iRobot Roomba S9+

Med en robotdammsugare slipper du ödsla tid på att hålla i ordning golvet. Framför allt om du har djur hemma, läggs det en enorm tid på att dammsuga. Detta är då något som robotdammsugaren iRoomba S9+ från Robot kan hjälpa dig med.

Denna modell har flera avancerade funktioner och en lång drifttid på 120 minuter. När batteriet börjar ta slut letar dammsugaren sig själv tillbaka till laddstationen. Tack vare den utvecklade sugkraften PerfectEdge kan du även djuprengöra golvet och mattorna i hemmet.

Roomba har dessutom försetts med ett allergivänligt system som fångar upp 99% av pollen, mögelallergener och bakterier. Detta ger en renare luft hemma. Med Roomba S9 får du mer tid över till annat än dammsugning.

Bästa handdammsugaren för djurhår: Bissell Pet Hair Eraser

Från varumärket Bissell har du denna dammsugare Pet Hair Eraser. Ett mycket bra val för dig med en eller flera husdjur hemma. Denna modell är särskilt anpassad för att du ska kunna rengöra bordsytor, möbler och skrymslen hemma som annars kan vara svåra att komma åt.

Med denna handdammsugare blir det enkelt att städa upp efter din hund eller katt hemma. Eftersom den även har en mer kompakt design tar den upp minimalt med plats i städskåpet där hemma.

Trots sin ringa prislapp har den ett starkt batteri med en drifttid på 15 minuter. Batteriet kan sedan snabbt laddas fullt igen. Dessutom har den en kapacitet på 0,6 liter, vilket är väl tilltaget för att vara en handdammsugare.

Tyst dammsugare för djurägare: Electrolux PD82-ANIMA

Electrolux har tagit fram denna tystgående dammsugare PD82-ANIMA. Ett bra val för dig som har hundar eller katter som inte gillar ljudet av dammsugare. Med denna kan du hålla hemmet skinande rent utan att störa dina fyrbenta vänner.

Denna modell är en av Sveriges mest tystgående och har en ljudstyrka på endast 57 dB. Detta utan att behöva kompromissa med dammsugarens sugkraft. Det är tack vare SmartMode-teknologin i kombination med maskinens OneGo Power Clean-munstycke.

En stor fördel är också att denna dammsugare är tillverkad av 55% återvunnet material. Detta gör dammsugaren till ett mer hållbart val på marknaden. Ett bra val för flera olika typer av hushåll.

Prisvärd dammsugare för djurägare: Nilfisk One Pet Care

Om du har en tajtare budget men ändå letar efter en effektiv dammsugare för djurhår kan du kika på One Pet Care från varumärket Nilfisk. Dammsugaren har försetts med en kraftfull motor på 750 watt. Dess HEPA 14-filter avlägsnar mer damm och bakterier från luften i hemmet. Detta gör att du kan hålla både golvet och luften fria från allergener.

För att du ska komma åt överallt har dammsugaren en räckvidd på 11 meter och är därmed ett bra val både för små och stora rum. Dammsugaren har också en ganska kompakt storlek så att den är enklare att förvara i städskåpet. Det inkluderade borstkitet gör att du kan rengöra mattor, möbler och golv på ett mycket effektivt sätt.

Köpguide för dammsugare för djurhår

För att du ska kunna göra rätt val av dammsugare är det inte bara funktioner och sugeffekt som har stor betydelse. Den bästa dammsugaren för djurhår är inte heller densamma för samtliga hushåll, utan det är viktigt att du gör ett personligt val. Dessa punkter bör du ha i åtanke

Välj utefter ditt husdjur

Det är viktigt att du tar ditt husdjur i åtanke när du väljer vilken typ av dammsugare du ska välja. Faktorer som vilken ras du har och hur mycket de fäller måste reflektera valet av dammsugare. Här nedan är några scenarion som skulle kunna påverka ditt val.

 • Om ditt husdjur hårar mycket: Om du har en större hund eller husdjur som hårar mycket måste den dammsugare du väljer vara stark nog och ha rätt kapacitet. Det är viktigt att dammsugaren har en stark motor för att ha en tillräckligt hög sugkraft. En fördel är också om dammsugaren är försedd med en större behållare så att du inte ständigt behöver göra avbrott för att tömma maskinen. Om ditt husdjur fäller mycket hår kommer du behöva dammsuga hemmet oftare. Det är då viktigt att dammsugaren är enkel att ta fram så att det inte blir ett alltför stort projekt.
 • Katt som klättrar mycket: En katt kommer att röra sig mer fritt i ditt hem. Därför måste den dammsugare som du väljer kunna anpassas efter lite olika typer av ytor och material så du kommer åt överallt. Dammsugaren får gärna vara försedd med teleskophandtag så du kommer åt under soffa och bord utan svårigheter. Det uppskattas även att ha en dammsugare som tillåter dig att nå lite högre höjder.
 • Hund som får vara i soffan: Om du har din hund i soffan krävs det att du införskaffar en dammsugare som har munstycken för möbler. En handdammsugare funkar också utmärkt när du vill dammsuga soffan grundligt.

Välj typ av dammsugare efter ditt hem

Valet av dammsugare ska även baseras på din boendesituation. Hur stora rum har du hemma och finns det många skrymslen som är svåra att komma åt? Typen av dammsugare spelar särskilt stor roll för att du ska få ett skräddarsytt val som är smidigt att dammsuga hemmet med.

 • Välj golvdammsugare om: En klassisk dammsugare är ett bra val om du har större ytor som behöver rengöras och städningen därmed tar lite längre tid. Golvdammsugare är elektriska och innebär att du inte begränsas av ett batteri som kan laddas ur.
 • Välj skaftdammsugare om: En skaftdammsugare är mycket smidigt att använda och tar upp mindre plats. Detta gör dem till ett bra val om du bor mindre. Du kan ha en skaftdammsugare som ett komplement till en golvdammsugare. En fördel med skaftdammsugare är att de oftast har försetts med flera olika typer av munstycken som gör att du kan anpassa dammsugaren efter dina golv eller mattor.
 • Välj handdammsugare om: En handdammsugare är praktisk för små skrymslen, för att rengöra tyg eller möbler, samt för att avlägsna djurhår från sätena i bilen. De är batteridrivna och ger dig därmed mycket frihet. Däremot måste du också införskaffa en annan typ av dammsugare när du vill rengöra dina golv. En handdammsugare är tyvärr inte kraftfull nog och även inte särskilt praktisk att rengöra golvet med.
 • Välj robotdammsugare om: En robotdammsugare framförallt för dig som vill slippa tänka på att dammsuga själv. Robotdammsugaren gör allt jobb åt dig. Många moderna modeller har idag också försetts med avancerade funktioner som gör att de städar hemmet mycket grundligt. Ett bra köp för dig som vill spara tid.

Andra egenskaper att tänka på

Det finns även några ytterligare faktorer som kan vara värda att ha i åtanke för att kunna göra ett mer skräddarsytt val av dammsugare.

 • Påse eller påslös: Det finns två olika typer av dammsugare på marknaden. Antingen de som har försetts med en behållare och därmed inte har påsar. Sedan har du klassiska golvdammsugare som är försedda med påsar. De ger båda lite för- och nackdelar. Påslösa dammsugare är en hållbar investering eftersom du inte behöver köpa och slänga dammsugarpåsar. Nackdelen är att de inte har en lika stor kapacitet som många dammsugare med påsar. Vill du kunna städa stora ytor utan att ständigt behöva tömma en behållare så är en dammsugare med påse ett bättre val.
 • Kapacitet: När du har husdjur så kommer du behöva städa oftare. Framför allt när ditt husdjur fäller mer. Det är viktigt att du baserar dammsugarens kapacitet på ditt husdjur. Har du flera hundar eller katter är det värt att kika på en dammsugare med en högre kapacitet.
 • Sugeffekt: För att dammsugaren ska kunna plocka upp även mindre partiklar och rengöra grundligt har sugeffekten stor betydelse. Stirra dig dock inte blind på dammsugarens motor eller dess watt. Vilken sugeffekt en modell har beror på flera faktorer som val av munstycke, filtrering och såklart även vilket drivmedel modellen har.
 • Filtertyp: Olika dammsugare är försedda med lite olika typer av filter. Ju mer komplext filtersystem och konstruktion desto mer partiklar kan fångas upp. Flera inkluderade filtersystem kan dock även påverka maskinens sugeffekt. Letar du efter en dammsugare med ett bra filtersystem kan du kika på en modell med HEPA-filter.
 • Typ av golv: Det är viktigt att dammsugaren är anpassad efter ditt golv så att du inte repar lacken eller att det finns risk för att underlaget går sönder. För en mer multifunktionell dammsugare som kan användas på flera olika golv, kika på en modell med flera inkluderade munstycken. Du kan då dammsuga även hårda, känsliga golv utan några risker. Utöver detta kan du då även rengöra mattor och andra golvtyper hemma på ett effektivt sätt.
 • Trådlös eller inte: Vill du har mer rörelsefrihet är en batteridriven modell ett bra val. Däremot är drifttiden kortare och passar därför inte så bra när du vill städa större hem grundligt. Det är då mer fördelaktigt att köpa en dammsugare som är elektrisk och som du kan använda utan avbrott.
 • Ljudnivå: Många husdjur är lite känsliga för höga ljud och det är därför som man kan se exempelvis hundar attackera dammsugare. För att du inte ska störa ditt husdjur är det en stor fördel om du kikar på en dammsugare som är mer tystgående. Gärna med en ljudnivå på under 60 dB.
Hjälpsamma källor