Grillens historia – Ursprung, utveckling och tradition

Uppdaterad: Februari 8, 2024

Grillning är en matlagningsmetod som har utvecklats mycket genom århundradena. Från den första enkla brasan till den moderna kombigrillen, har grillen gjort en instressant resa genom kulturella och tekniska framsteg.

Vi ska i det här inlägget gå igenom hur grillning sett ut genom åren, hur det har utvecklats till vad det är idag samt hur de moderna grillarna kom till. Vi kommer även kolla snabbt på traditioner som kommit fram och hur nya grilltekniker utvecklats.

Grillningens ursprung

Grillningens ursprung sträcker sig tillbaka till när människan började använda sig av eld för att tillaga mat, en upptäckt som dateras till över 1 miljon år sedan. Denna primära matlagningsteknik där mat, oftast kött, utsattes för direkt värme från öppna lågor eller glödande kol, var inte bara avgörande för mänsklig överlevnad utan tjänade också som en katalysator för social sammanhållning.

Genom årtusendena har grillning utvecklats från dessa enkla rötter till en rik och varierad kulinarisk tradition, omfamnad över hela världen och fortsatt vara en populär metod för att sammanföra människor kring maten och elden.

Utvecklingen av grillning genom tiderna

Här kommer vi gå igenom kortfattat hur grillning utvecklats genom århundradena:

 • Förhistorisk tid: Människan upptäckte att mat som tillagats över öppen eld blev lättare att äta och smälta. Denna primitiva form av grillning var en av de första matlagningsteknikerna som utvecklades.
 • Antiken: Civilisationer som grekerna och romarna integrerade grillning i sina matkulturer och sociala ritualer, ofta som en del av religiösa ceremonier eller stora festligheter.
 • Medeltiden: Grillning var vanligt vid europeiska banketter, där hela djur ofta grillas som en uppvisning av värdens generositet. Även vanliga hushåll använde enklare former av grillning för daglig matlagning.
 • Industriella revolutionen: Utvecklingen av metallarbeten och tillverkning under 1800-talet ledde till mer avancerade och hållbara grillredskap och utrustning.
 • 1900-talet: Innovationer som klotgrillen förenklade grillning hemma, vilket gjorde det lättare och mer tillgängligt för den breda massan.
 • Nutid: Grillning har blivit en global företeelse med en mångfald av stilar och tekniker, från långsam rökning i Amerika till snabba yakitori-spett i Japan, vilket reflekterar en ständig evolution och anpassning av denna uråldriga konst.

Utvecklingen av moderna grillar

Även om grillning alltid har varit en populär matlagningsmetod, är det den senare utvecklingen och innovationen inom grillteknik som har format hur vi idag ser på matlagning utomhus. Från gasolgrillar till smarta grillar som kan styras via en app, har möjligheterna för att skapa perfekt grillade rätter blivit nästan oändliga.

När uppfanns grillen som vi ser den idag?

Grillningens traditioner sträcker sig tusentals år tillbaka, men det var först under 1900-talet som det moderna konceptet av kolgrillen som vi känner till det började kom till. En milstolpe inträffade på 1950-talet när George Stephen på Weber Brothers Metal Works skapade den första klotgrillen.

Den första varianten av gasolgrillen uppfanns på 1930-talet av Don McGlaughlin, när han gjorde om en kolgrill till en gasdriven grill genom att använda gasbrännare. Gasolgrillens popularitet började öka under 1950- och 1960-talen när de blev mer tillgängliga för den breda allmänheten, och de har fortsatt att utvecklas med nya funktioner och förbättringar sedan dess.

Grillning i Sverige

Grillkulturen har länge varit en stor del av olika svenska sommartraditioner. Framförallt midsommar förknippas ofta med grillning, samtidigt som de flesta svenskar såklart fortfarande vill ha sin sill och potatis på midsommarbordet.

Mysiga sommardagar spenderas också ofta runt grillen där familj och vänner samlas för att njuta av god mat och trevligt sällskap. De långa sommarkvällarna gör det möjligt att tillbringa timmar utomhus, där grillning inte bara handlar om maten, utan även om upplevelsen och gemenskapen.

När blev det populärt att grilla i Sverige?

Grillningens popularitet i Sverige tog fart på allvar under 1950-talet. Influenser från Amerika, där grillning redan var en etablerad tradition, spelade en stor roll för dess introduktion.

Den ekonomiska uppgången under efterkrigstiden gjorde också att fler hade råd med både trädgårdar och fritidshus där grillningen kunde ta plats. Under 1970- och 1980-talen expanderade utbudet av grillar och tillbehör ytterligare, vilket banade väg för dagens breda intresse.

Grilla runt om i världen

Grillning är inte bara en populär sommaraktivitet i Sverige utan en passion som delas globalt. Varje land har sin unika tolkning av denna kulinariska konstform. Här utforskar vi några av de mest ikoniska grilltraditionerna runtom i världen.

BBQ i USA

BBQ, eller barbecue, är djupt rotad i den amerikanska kulturen med regionala variationer över hela landet. I södern innebär det långsam tillagning över indirekt värme från trä eller kol, ofta med en riklig mängd sås. Texas är känt för sitt brisket, North Carolina för sin pulled pork och Kansas City för sina tjockt såsglaserade ribs. Det handlar lika mycket om gemenskap som om matlagningen – ett tillfälle att samla vänner och familj.

Asados i Argentina

I Argentina är asado djupt rotat i kulturen. Detta sociala evenemang centrerar kring grillat kött från nötkreatur uppfödda på de vidsträckta pampaserna. Traditionellt inkluderar asado olika styckdelar som chorizo, morcilla (blodkorv), flankstek och revben, alla tillagade över glödande träkol. Såser som chimichurri lägger till fräscha smaker och kompletterar köttets naturliga mustighet.

Tandoori i Indien

Tandoori refererar inte bara till maträtten utan också till den lerkruka (tandoor) där maten lagas. Denna teknik ger intensiva smaker och mjukt kött genom användningen av höga temperaturer. Klassiker inom tandoori inkluderar tandoorikyckling marinerad i yoghurt och kryddor samt naanbröd. Färgglada marinader baserade på gurkmeja, chili och andra kryddor garanterar en explosion av smak.

Koreansk BBQ

Koreansk BBQ bjuder på en interaktiv matupplevelse där du själv grillar tunna skivor kött direkt vid bordet. Populära val inkluderar bulgogi (marinerad nötbiff) och samgyeopsal (fläskbacon). Rätterna serveras vanligtvis med ett urval av banchan (smårätter), inklusive kimchi, salladsblad för inslagning av köttet samt olika dipsåser. Det sociala elementet är central, vilket gör måltiden till både underhållande och njutbar.

Sydafrikansk Braai

Braai är mer än bara grillning; det är ett sätt att leva för sydafrikanerna – en aktivitet som förenar människor oavsett bakgrund under landets blå himmel. Kött utgör hjärtat i varje braai med favoriter som boerewors (korv), steak och spareribs grillerade över kol eller eldar. Tillbehören varierar men kan innefatta majskolvar, potatisbakelser eller sallader.

Utvecklingen av grilltekniker

Grillning har blivit mycket mer än bara kött över en kolbädd. Nya metoder hatt lett till mer variation och smaksättning. Här är några tekniker som poppat fram och blivit populära genom åren:

 • Direkt och indirekt grillning: Skillnaden mellan direkt och indirekt grillning har blivit mer framträdande, där direkt grillning innebär att maten placeras direkt över värmen, medan indirekt grillning använder värmen runt maten. Denna teknik möjliggör mer mångsidig matlagning, inklusive långsam tillagning av större köttstycken.
 • Rökning som en grillteknik: Integrationen av rökning i grillprocessen har blivit et populärt sätt att tillföra smak. Användningen av olika typer av träflis och träkol kan ta fram en mängd olika smakprofiler.
 • Sous-vide följt av grillning: Kombinationen av sous-vide följt av en kort grillning för att få till en krispig yta, har blivit en populär teknik bland matlagare för att uppnå perfekt tillagning och smak.
 • Marinering och kryddning: Innovationer inom marinader och kryddblandningar har också spelat en stor roll i utvecklingen av grilltekniker. Experiment med olika marinadtider, ingredienser och kryddblandningar har lett till en djupare förståelse för hur smaker kan användas under grillningen.
 • Multifunktionella grillar: Utveckling av grillar som kan hantera flera tillagningsmetoder samtidigt, som att grilla, röka, och till och med baka. Dessa har gjort det ännu roligare att grilla för den som gillar att experimentera.
 • Digitala verktyg och tillbehör: Användningen av digitala termometrar och grillappar som hjälper till med övervakning av temperatur och tillagningstid har gjort grillprocessen mer exakt och tillgänglig även för nybörjare.

Sammanfattning

När du dyker in i grillens historia upptäcker du snabbt att det finns djupa rötter och varierade traditioner runtom i världen. Grillning är en kokkonst som spänner över tusentals år, från uråldriga civilisationers enkla eldbaserade matlagning till dagens sofistikerade grillmetoder.

I Sverige, där grillningen blivit en stor del av sommarfirandet, började dess popularitet ta fart under 1950-talet. Amerikanska influenser, tillsammans med den ekonomiska uppgången efter kriget, gjorde det möjligt för svenskar att investera i trädgårdar och fritidshus – de perfekta platserna för att njuta av grillat.

Genom att fortsätta utforska nya metoder och smaker kan du bidra till denna rika historia samtidigt som du skapar oförglömliga minnen tillsammans med familj och vänner.