Hur gör man egen pasta?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Pasta är en av de mest älskade rätterna världen över, och det är ingen överraskning. Med sitt ursprung i det italienska köket har pasta blivit en universell favorit på grund av dess mångsidighet, tillfredsställande textur och förmågan att absorbera en mängd olika såser och smaker. Och det bästa av allt? Det är förvånansvärt enkelt att göra hemma!

I det här inlägget kommer vi att visa dig steg för steg hur du kan göra din egen pasta hemma. Du kommer att förstå att det inte kräver några särskilda köksfärdigheter eller dyra ingredienser. Allt du behöver är lite tid, tålamod och passion för god mat. Så låt oss dyka in i den underbara världen av hemgjord pasta!

Material och ingredienser

Innan vi börjar med att göra vår egen pasta, låt oss se till att vi har allt vi behöver. Du kommer att bli förvånad över hur få ingredienser och verktyg som behövs för att tillverka pasta hemma.

Verktyg:

Ingredienser:

 • Durumvetemjöl eller Tipo 00-mjöl: Dessa två typer av mjöl är bäst för att göra pasta. Durum ger en fastare konsistens medan Tipo 00 ger en silkeslen finish. Du kan också experimentera med att blanda dem.
 • Ägg: Dessa ger fukt, binder mjölet tillsammans och ger pastan en rik gyllene färg.
 • Salt: För att förstärka smaken av pastan.

När det gäller ingredienserna är kvaliteten avgörande. Ju bättre kvalitet på mjöl och ägg du använder, desto bättre blir smaken och konsistensen på din pasta.

Nu när vi har alla våra verktyg och ingredienser i ordning, låt oss dyka in i hur man faktiskt gör pastan!

Grundreceptet för pasta

Att göra pastadeg kan vara en underbar och terapeutisk process. Det handlar om att kombinera enkla ingredienser för att skapa något verkligt speciellt. Här är grundreceptet för att göra pastadegen:

Steg 1: Förbered dina ingredienser

Börja med att mäta upp dina ingredienser. För 4 personer behöver du ungefär:

 • 5 dl durumvetemjöl eller Tipo 00-mjöl
 • 4 ägg

Steg 2: Skapa en ”volcano”

Häll mjölet på en ren yta, gör en brunn i mitten och sprid ut sidorna så att det ser ut som en vulkan. Knäck äggen i mitten.

Steg 3: Blanda och knåda

Använd en gaffel, börja sakta blanda ägg och mjöl, dra gradvis mer och mer mjöl in i äggvulkanen. När du har en lös och kladdig deg kan du börja knåda med händerna. Fortsätt att knåda i cirka 10 minuter, tills degen är slät och elastisk.

Steg 4: Låt degen vila

När du har knådat degen tillräckligt, forma den till en boll, täck med plastfolie och låt den vila i minst 30 minuter. Detta är ett viktigt steg eftersom det ger glutenet i degen tid att slappna av, vilket gör den lättare att rulla ut.

Nu när du har din pastadeg klar, låt oss gå vidare till nästa steg – att rulla och skära din pasta.

Rulla och skär pastan

När din pastadeg har vilat ordentligt är det dags att rulla ut och skära den. Denna process kan variera beroende på om du använder en pastamaskin eller en kavel.

Med pastamaskin

 1. Dela degen: Dela pastadegen i fyra lika stora delar. Arbeta med en del i taget och se till att de andra förblir täckta så att de inte torkar ut.
 2. Förbered maskinen: Ställ in din pastamaskin på det bredaste inställningen. Detta kommer att hjälpa oss att gradvis tunna ut pastadegen.
 3. Rulla degen: Ta en av degbitarna och platta till den något med handflatan. Matas igenom pastamaskinens rullar.
 4. Förfining: Minska inställningen på pastamaskinen ett snäpp och mata igenom degen igen. Upprepa denna process tills du får önskad tjocklek.
 5. Skär pastan: Byt till pastaskärarinställningen på din maskin och mata igenom din tunna pastadeg för att skapa dina pastasträngar.

Med kavel

 1. Dela degen: Dela pastadegen i fyra lika stora delar.
 2. Rulla ut degen: Ta en degbit och rulla ut den på en lätt mjölad yta. Rulla tills den är tunn nog att du kan se handen genom degen.
 3. Skär pastan: Använd en skarp kniv för att skära degen i strimlor. Storleken beror på din personliga preferens.

Oavsett om du använder en pastamaskin eller kavel, kommer du att älska den hemgjorda pastans autentiska och rustika känsla. Nu när du har dina pastasträngar, är det dags att koka dem!

Matlagningsinstruktioner

Hemgjord pasta kräver inte mycket koktid och det är en del av dess charm. Här är de grundläggande stegen för att koka din pasta:

 1. Koka upp vatten: Fyll en stor kastrull med vatten och låt det koka upp. Tillsätt tillräckligt med salt till vattnet så att det smakar ”som havet”. Detta kommer att hjälpa till att smaksätta pastan medan den kokar.
 2. Tillsätt pastan: Lägg försiktigt din hemgjorda pasta i det kokande vattnet. Rör om försiktigt för att se till att pastan inte klibbar ihop.
 3. Koka pastan: Eftersom hemgjord pasta är färsk, tar det mycket mindre tid att laga än torkad pasta. Beroende på tjockleken på din pasta, kan den vara klar på så lite som 1-3 minuter. Prova en bit för att se om den är ”al dente” – det ska vara lite tuggmotstånd i mitten.
 4. Sila pastan: När pastan är klar, dränera den men spar lite av pastavattnet. Det stärkelserika vattnet kan vara användbart för många av de pastarätter man kan laga.
 5. Blanda med sås: Blanda direkt din nykokta pasta med den valda såsen. Pastan kommer att absorbera såsen och få extra smak.

Hemgjord pasta kan serveras med en mängd olika såser och tillbehör. En enkel tomatsås eller olivolja och vitlök kan ofta vara allt du behöver för att lyfta fram smaken av den färska pastan. Lägg till lite riven parmesan och några färska örter för att fullända rätten.

Nu när du vet hur man lagar din egen pasta, låt oss ta en titt på några vanliga misstag och hur man undviker dem.

Vanliga misstag och hur man undviker dem

Att göra egen pasta kan verka överväldigande till en början, men när du har fått kläm på det, blir det enklare. Här är några vanliga misstag och tips på hur du kan undvika dem.

1. För mycket eller för lite mjöl

Ett vanligt misstag är att använda för mycket eller för lite mjöl. För mycket mjöl kan göra pastan stel och torr, medan för lite kan göra den kladdig och svår att arbeta med. Använd rätt mängd enligt receptet, och justera om det behövs.

2. Överarbetning eller underarbetning av degen

Det är viktigt att knåda pastadegen tillräckligt länge för att utveckla gluten, vilket ger pastan dess struktur. Men överdriven knådning kan göra degen för elastisk och svår att rulla ut. En bra riktlinje är att knåda degen tills den är slät och elastisk, vanligtvis runt 10 minuter.

3. Inte låta degen vila

Det är avgörande att låta pastadegen vila innan du rullar den. Detta låter glutenet slappna av, vilket gör degen lättare att arbeta med. Om du hoppar över detta steg kan degen bli fjädrande och svår att forma.

4. Koka pastan för länge

Hemgjord pasta kräver mycket mindre koktid än torkad pasta. Om du kokar den för länge, kan den bli överkokt och klibbig. Börja kolla pastan efter en minut eller så för att försäkra dig om att den inte blir överkokt.

Kom ihåg att övning ger färdighet och varje misstag är en möjlighet att lära sig och förbättras. Så var inte rädd för att prova och experimentera!

I nästa del ska vi prata om hur du kan variera ditt grundrecept för att skapa olika typer av pasta.

Lite variationer du kan testa

När du väl har bemästrat grundreceptet för att göra hemgjord pasta, är det roliga bara börjat. Det finns många sätt du kan experimentera och skapa olika typer av pasta. Här är några idéer:

 • Ändra pastans form: Olika former av pasta serveras bäst med olika typer av såser. Till exempel är långa, tunna pastasträngar som spaghetti och tagliatelle utmärkta med tunna såser, medan rörformade pastasorter som rigatoni och penne är bra med tjockare såser.
 • Lägg till smaker i din pasta: Du kan lägga till olika smaker direkt i pastadegen för att göra den ännu mer smakfull. Till exempel kan du prova att lägga till örtkryddor, puréad spenat, rotsaker, eller till och med bläckfiskbläck för en dramatisk svart pasta.
 • Gör fylld pasta: Fylld pasta, som ravioli och tortellini, kan vara ett roligt sätt att ta din pastatillverkning till nästa nivå. Du kan fylla dem med allt från ricotta och spenat till köttfärs eller svamp.
 • Prova olika mjöl: Även om durumvetemjöl och Tipo 00-mjöl är de mest traditionella för pasta, kan du experimentera med andra typer av mjöl för att ge olika smaker och texturer. Fullkornsmjöl, kikärtmjöl och bovetemjöl är alla intressanta alternativ.

Sammanfattning

Att göra egen pasta hemma är en otroligt givande upplevelse. Inte nog med att du har total kontroll över ingredienserna, men det är också en fantastiskt avkopplande aktivitet som verkligen får dig att uppskatta kärleken och ansträngningen som går in i matlagning. Dessutom kommer du att bli belönad med den mest smakrika, färska pastan du någonsin har smakat.

Trots att det kan ta lite tid att behärska tekniken, kommer du att upptäcka att processen är en del av glädjen. Varje gång du gör hemgjord pasta, kommer du att lära dig något nytt och bli lite bättre på det.

Oavsett om du bestämmer dig för att hålla fast vid det enkla grundreceptet eller att experimentera med olika former, smaker och fyllningar, kommer du att upptäcka att världen av hemgjord pasta är rik och mycket givande.

Så nu har du verktygen och kunskapen för att komma igång. Allt som återstår är att damma av kavlen, blanda ingredienserna och börja skapa din egen hemgjorda pasta. Lycka till och smaklig måltid!