Vad ska man göra med gräsmattan på hösten?

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att ta hand om din gräsmatta under hösten är ett måste för en grön och välmående gräsmatta. Detta är tiden du förbereder både dig och gräsmattan för gröna och täta månader nästa år.​​ Om du är nybörjare kan det vara mycket svårt att veta vilka steg och åtgärder du behöver ta till för att förbereda din gräsmatta under hösten. I detta inlägg kommer vi därför att gå igenom precis vad du bör göra med gräsmattan på hösten!

Höstplantering och sådd gräsmatta

Under sensommaren och tidigt in på hösten är det den perfekta tajmingen för dig som vill anlägga en ny eller reparera en gammal gräsmatta. Detta beror på att hösten ofta består av fuktigare och svalare klimat vilket gynnar gräset markant som då har lättare för att etablera sig.

Fördelen är också att det mesta av ogräset har lagt sig under hösten vilket innebär mindre konkurrens för de nya gräsplantorna. Helst ska hela gräsmattan ha etablerat sig innan vintern, detta innebär att det är bra att sätta både plantor och så frön så tidigt som möjligt. 

Läs mer om de bästa gräsfröna här!

Gödsling

Gödsling innebär att du tillförser din gräsmatta med extra näring och låter den växa snabbare. Gräsmattans tillväxt håller på ända fram till vintern vilket innebär att den även behöver gödslas under hösten.  

Höstgödsel ska, till skillnad från vårgödsel, innehålla en lång mängd kväve.

Läs mer om de bästa gräsgödslet här!

Klippning av din gräsmatta

När det kommer till klippning av din gräsmatta ser det lite olika ut beroende på årstid. Har du lyckats hålla din gräsmatta i rätt längd under hela sommarhalvåret, så är det dags för den allra sista gräsklippningen inför vintern.

Här är det viktigt att du inte klipper gräset för kort. En kort gräsmatta ger nästintill inget skydd under vintern och drabbas lättare av skador än vad en längre gräsmatta gör. Med det sagt så bör gräsmattan inte vara för lång heller. Detta kan ge upphov till svamp och mögelangrepp.  

Hur hög bör gräsmattan vara? Enkelt sagt så rekommenderar vi att du håller dig runt fyra till fem centimeters höjd under sista klippningen.

Höstskötsel – månad för månad

Hösten börjar självklart under olika tider över landet. Nedan kan du läsa om några av våra riktlinjer och fördelaktiga regler att förhålla sig till under de olika månaderna.

Augusti

Så och plantera

I augusti är det ett ypperligt tillfälle för dig att så om och plantera en ny gräsmatta, då ger du den perfekt med tid att hinna etablera sig innan vintern kommer.

Mossbekämpa

Om du tidigare har upptäckt att det finns mossa i din gräsmatta så är det dags att ta tag i den också. För att göra detta rekommenderar vi att du vattnar med mossmedel, alternativt vatten blandat med järnsulfat.

Gödsla

Sist men inte minst så bör du gödsla med höstgödsel. Beroende på vart du bor i landet så kan augusti vara den sista chansen du har att gödsla innan vintern smyger sig på.

Klippning

Klippningen sker som vanligt under denna period.

September/Oktober

Så och plantera

Att så om din gräsmatta och plantera en helt ny fungerar precis lika bra även i september. Värt att notera är att detta kan skilja sig lite beroende på vart du bor i landet. Bor du uppe i norr så kan det redan vara för sent. I söder är det oftast fortfarande en god idé.

Mossbekämpa

När det kommer till mossbekämpningen så fungerar denna precis lika bra under tidigt höst också. Använd dock inte mossrivare eftersom detta kan ge upphov till mer mossa under kommande år.

Gödsla

Gödsla med höstgödsel i söder. I de norra delarna av landet är det förmodligen redan för sent.

Klippning

I söder går det bra att klippa gräsmattan som vanligt, det enda som skiljer sig är att de i norr bör tänka på att ställa upp knivarna på gräsklipparen till cirka 4-5 centimeter. Detta då det närmar sig sista klippningen inför vintern.

Kratta

Under hösten är det många löv som faller. Det kan därför också vara bra om du regelbundet försöker kratta upp de löven som ligger i tjocka drivor. Gräset som ligger undertill behöver ljus och luft, något som det inte får när det ligger en massa löv i vägen. Är det dock bara lite löv så går det jättebra att bara köra över dem med gräsklipparen.

November

I november är det helt slut med gödslingen, oavsett vart i landet du bor. Gräsmattan ska bara avmogna under denna månaden.

Klippning

Om snön inte har kommit ännu så kan det vara bra att du klipper gräsmattan nu. Inför vintern ska du ställa upp knivarna till 4-5 centimeter och den tiden börjar närma sig.

Kratta

Samma sak gäller som under de tidigare höstmånaderna. Kratta löven om de ligger i tjocka drivor. Lite löv kan ligga kvar, dessa tar du lätt med gräsklipparen.

Sammanfattning

Kom ihåg att skötseln av din gräsmatta skiljer sig lite i olika delar av landet, men de fundamentala delarna förblir de samma: Gödsla för sista gången innan vintern och klipp gräsmattan cirka 4-5 centimeter.

Nu när du ändå har bollen rullandes så kanske det även skulle vara bra om du tog en titt på vår fulla skötselguide. Där går vi igenom precis vad du ska göra med din gräsmatta under hela året – inte bara hösten!

Om du lärde dig något nytt och vill att någon annan i din närhet ska ta del av informationen så dela gärna denna artikel och kommentera hur det gått för dig och din höstskötsel!