Bästa grönsakskniven 2023

Bäst i test för grönsaksknivar: Köpguide och topplista med 7 grönsaksknivar

Uppdaterad:

En träskärbräda med olika råvaror på och en kniv.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För en mer säker användning av knivar i köket så är det alltid en fördel om du använder rätt kniv som är särskilt anpassad för det som du planerar att använda den för. Ett fast grepp och ett vasst knivblad är också några egenskaper som är lite extra viktigt att kniven besitter. Men hur stor ska då kniven vara och vilken är egentligen marknadens bästa grönsakskniv?

Vi har letat fram de bästa grönsaksknivarna för lite olika tillfällen för att du ska kunna göra ett bättre val.

Vilken är den bästa grönsakskniven?

Global GS-5

Vi har gjort flertalet olika jämförelser av knivar på marknaden och ett varumärke som alltid tycks hamna högt på topplistorna är Globals knivar. Även deras grönsakskniv GS-5 är en kniv som vi vill rekommendera lite extra. Den har ett greppvänligt handtag, ett knivblad av kvalitetsstål och rundare form gör att du kan skära både hårda och mer känsliga råvaror med lätthet.

Men det är också ytterligare en punkt som vi finner lite extra fördelaktigt med GS-5 och detta är dess form och design. Då den är helgjuten så innebär det att det inte finns någon skåra mellan knivbladet och handtaget. Fördelen med detta är att inga matrester kan fastna mellan och minskar då risken för att bakterier gror på bladet, samt ger även kniven en längre hållbarhet.

Om du letar efter rejäl och användarvänlig grönsakskniv som inte kostar tusentals kronor så kan vi inte rekommendera Globals GS-5 nog. De har ännu en gång bevisat att en kvalitetskniv inte behöver kosta skjortan!

Viktiga specificationer

 • Material:Stål
 • Knivbladets längd:14 centimeter
 • Tål diskmaskin:Nej

Miyabi 7000D Shotoh

Japanska knivar har verkligen blivit ofantligt populära och även i Sverige. Kniven 7000D Shotoh från varumärket Miyabi är en utmärkande modell och även en stor kundfavorit. Men vilka egenskaper gör då denna modell till ett passande val?

Kniven är utformad för att kunna användas till mängder av frukt och grönsaker. Knivbladets smalare design gör den även till en bra skalkniv eller för detaljarbeten i köket. Knivbladets kärna består av pulverstålet CMV60 som också har en hårdhet på 60 HRC. Kärnan har sedan klätts med is-härdat rostfritt stål som har hamrats för att ge kniven sin karaktäristiska design.

7000D Shotoh blir ett lika fint inslag i köket som den är mycket praktisk att använda. Ett bra val för dig med en något högre budget och som endast nöjer dig med det allra bästa!

Viktiga specificationer

 • Material:CMV60 pulverstål, Cryodur rostfritt stål,
 • Knivbladets längd:13 centimeter
 • Tål diskmaskin:Nej

Fiskars Norr 12 cm

Tomat och köttkniven från varumärket Fiskars är även den ett mycket kvalitativt val på marknaden. Extra tilltalande är såklart dess mycket generösa prislapp, men grönsakskniven Norr är också mycket stilren och passar därför de flesta kök. En mycket bra investering helt enkelt och perfekt om du inte kräver avancerade tillägg eller egenskaper som gör prislappen på kniven mer rejäl.

Norr är tillverkad av kvalitetsstål från Tyskland och har därför en skärpa som bevaras längre, samtidigt som det gör knivbladet mycket enkelt att rengöra.

Eftersom handtaget är tillverkad av trä, så rekommenderas det att du diskar den för hand efter användning och att kniven torkas av för att träet ska bevara sin form och färg längre. Letar du efter en grönsakskniv som passar lite extra bra för råvaror med tunt skal, så kommer Fiskars Norr att vara ett mycket bra val!

Viktiga specificationer

 • Material:Tyskt stål
 • Knivbladets längd:12 centimeter
 • Tål diskmaskin:Nej

Yaxell Zen Nakiri

Vissa råvaror kräver också en mer rejäl kniv och då kommer Yaxells grönsakskniv Zen Nakiri vara ett passande val. Tack vare knivbladets rektangulära form får du ett fast grepp och mer skäryta.

Kniven är smidd enligt den japanska knivtraditionen, vilket innebär att du kan lita på att kniven har en mycket god skärpa, ett greppvänligt handtag och även är ett fint hantverk. Zen Nakiri är tillverkad av det rostfria stålet VG10 och har ett skaft i trämaterialet Mikarta. Kombinationen ger en riktigt bra kniv med god prestanda.

Tack vare sin form är kniven också mer multifunktionell, perfekt för grönsaker och frukt. Men även för andra råvaror som kött eller fågel. Bladlängden på 18 centimeter, ger dig mer yta att jobba med.

Viktiga specificationer

 • Material:Rostfritt stål (VG10)
 • Knivbladets längd:18 centimeter
 • Tål diskmaskin:Nej

Kasumi Grönsakskniv

Grönsakskniven från Kasumi är tack vare sin form ett perfekt val för samtliga grönsaker, frukter och även hårdare rotfrukter som annars kan vara lite knepiga att skära.

Knivbladet som har en längd på 17 centimeter ger dig en mer rejäl skäryta och ger också kniven en balanserad tyngd. Storleken på kniven gör att du också kan använda Kasumis grönsakskniv som en kockkniv. För att bladet ska bevara sin skärpa längre har den tillverkats av 32 lager rostfritt stål.

Kniven är en moderniserad version av den klassiska japanska kniven och är därför mycket multifunktionell, men också användarvänlig för att fylla sin funktion i samtliga kök. Däremot är det viktigt att du förvarar kniven rätt och säkerställer att kniven inte ligger och skaver i en låda i köket.

Viktiga specificationer

 • Material:Rostfritt stål (32 lager)
 • Knivbladets längd:17 centimeter
 • Tål diskmaskin:Nej

Global Knivset med 5 knivar

Om det är dags att flytta hemifrån eller du vill uppgradera dina slöa knivar i köket med ett knivset så rekommenderar vi framförallt att du kikar på Globals knivset med 5 knivar.

Detta set innehåller då bland annat topplistans vinnare GS-5, men även kockkniven G-2, brödkniven G-9, allkniven GS-11 och skalkniven GS-38. Kombinationen av knivar kommer att ge dig allting som du behöver i köket och mer därtill.

Samtliga knivar i detta set är tillverkade av robust stål som är helgjutna för att knivarna ska vara enklare att hantera och rengöra. Utveckla dina matlagningskunskaper och använd ditt kök på ett säkrare sätt, genom att införskaffa flera inriktade knivar som du kan använda dig av.

Viktiga specificationer

 • Material:Stål
 • Knivbladens längd:9, 14, 15, 20 och 22 centimeter
 • Tål diskmaskin:Nej

Zwilling Pro Grönsakskniv

När du behöver hacka grödor som har ett väldigt tunt skal (tomat är ett perfekt exempel), så krävs det ofta att kniven har ett något tandat knivblad för att kunna skära grönsaken eller frukten utan att den mosas på skärbrädan. För dessa bestyr tycker vi att du framförallt ska kika lite extra på Zwillings Pro Grönsakskniv, som är särskilt utvecklad för detta ändamål.

Förutom sina funktioner och genomtänka egenskaper så säljs även denna grönsakskniv till ett mycket bra pris. Bladets längd på 13 centimeter gör den multifunktionell och kan även användas för mindre limpor eller brödbitar som också kräver lite mer av kniven du använder.

Zwillings Pro-serie uppskattas av såväl hemmakockar som professionella användare. Om du letar efter en tandad grönsakskniv och vill spendera under tusenlappen, så är denna kniv ett mycket passande val!

Viktiga specificationer

 • Material:Rostfritt stål
 • Knivbladens längd:13 centimeter
 • Tål diskmaskin:Ja (men handdisk rekommenderas)

Köpguide för grönsaksknivar

Är du på jakt efter en riktigt bra grönsakskniv, så att du kan inkludera mer färgrika grödor i dina rätter? Vi kommer här hjälpa dig att göra det allra bästa valet för ditt kök. Det är nämligen många olika faktorer som spelar in och egenskaper som du ska ha i åtanke för att kniven ska vara just så praktisk som den marknadsförs att vara.

Knivbladets material

Materialet på knivbladet har väldigt stort betydelse på flera punkter. Förutom att det avgör hur slitstark kniven är, så kommer materialet som kniven är tillverkad av även avgöra hur knivens skärpa bevaras. Det är framförallt några utmärkande material som vi tycker du bör kika lite extra efter.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är kanske det allra vanligaste för knivblad till hemmet och anledningen till detta är att materialet tål väta och fukt mycket bra. Detta gör kniven mer hållbar och slitstark. Härdat rostfritt stål är då lite extra uppskattas eftersom det gör kniven ännu mer tålig.

Om du vill ha en kniv som håller längre och som är bekväm att använda, så kika på en kniv i någon form av rostfritt stål.

Kolstål

Kolstål har också ett mycket uppskattat material eftersom detta material är enklare att slipa och även håller sig riktigt vasst så är det framförallt vanligt hos japanska modeller. En nackdel är att dessa knivar är mer känsliga mot rost och fukt, vilket kräver en försiktig hand och underhåll efter användning.

Stålets hårdhet

Hårdheten på knivbladet skiljer sig också det mellan olika knivar på marknaden. Hårdheten på knivbladet bedöms enligt Rockwell C-skala, eller HRC som det även benämns som. Ju högre hårdhet, desto vassare kan kniven slipas. De flesta knivar har en hårdhet på mellan 54-56 HRC, vilket gör att bladet kan slipas till en bra vinkel.

Val av handtag

Föredrar du en kniv med ett skönt trä- eller stålhandtag? Det finns lite olika att välja mellan och de har båda sina för- och nackdelar. Helgjutna knivar i stål är mycket uppskattade då de ger ett ergonomiskt grepp och det även inte finns någon risk för att smulor eller matrester fastnar i glipan mellan handtaget och knivbladet.

Estetiskt så tycker många dock att det ger kniven ett litet finare helhetsintryck om handtaget istället är tillverkat av trä. Detta gör kniven mycket skön att hålla i. Men en nackdel är att kniven kommer vara känsligare och om den inte underhålls på rätt sätt, så finns det risk för att handtaget förlorar sin form och färg.

Knivbladets längd

Olika grönsaksknivar är anpassade för lite olika typer av frukt- och grönsaker. En mindre kniv lämpar sig till exempel bättre för hackning av örter eller mindre grödor, medan en större och rejäl kniv med ett knivblad på 17 centimeter eller mer, istället är ett bättre val om du vill ha en kniv som är mer multifunktionell och kan användas även till större råvaror och rotfrukter.

Om knivbladet dessutom är något tandat så kommer den att vara ett bra val för frukt och grönsaker med ett tunt skal.

Skalkniv eller grönsakskniv?

När du kikar på marknadens utbud av knivar så kommer det att dyka upp både modeller som benämns som skalknivar och sedan den klassiska grönsakskniven. Men vad är då egentligen skillnaden mellan dessa båda och vilken lämpar sig bäst för dig?

En skalkniv är betydligt mindre än en grönsakskniv i många fall (även om det också finns större men en knivlängd på 15 centimeter). Däremot skiljer sig knivbladets form en aning och är både smalare och något böjd. Detta för att du ska kunna skala råvarorna på ett bättre sätt.

Sammanfattning

Bra knivar i köket kommer att göra både matlagningen roligare, men innebär också att du kan hacka eller skära en specifik råvara men en säkrare hand.

En grönsakskniv har ett knivblad och handtag som är särskilt anpassat för att du ska kunna utveckla dina matlagningskunskaper inom gröna rätter och har länge ingen ursäkt att göra maten du lagar mer färgglad.

Vilken kniv som du däremot behöver ska alltid baseras på vilka typer av ingredienser du brukar använda, hur mycket detaljjobb i köket som kniven ska kunna användas till och såklart även hur din budget ser ut. Beroende på knivens storlek och material kan prislappen skilja sig flera tusenlappar från varandra.

Ta en titt på vår topplista för att hitta din favorit och glöm heller inte att läsa våra andra artiklar om knivar på marknaden. Kanske du också letar efter en kockkniv eller filékniv?

Vanliga frågor

Vilka fördelar ger användning av en grönsakskniv?

Har du länge använt en och samma kniv för dina köksbestyr? Du kommer garanterat märka skillnad om du utökar din knivlåda med några mer anpassade val. Bladet kommer att skära genom grödan med precision och du kan även arbeta med en säkrare hand.

Har formen någon betydelse vid val av grönsakskniv?

Beroende på vilka typer av frukter och grönsaker som du brukar äta eller inkludera i din matlagning, bör även storleken på grönsakskniven baseras därefter. Hårdare grödor kräver till exempel ett större knivblad så att du kan trycka mer med handflatan utan risk för att du slinter och skadar dig.

Hur bör knivarna förvaras i köket?

Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av kniv du köper, om de inte förvaras på rätt sätt så kommer det ändå bli slöa efter ett tag. Knivarna ska inte förvaras på ett sätt som gör att det finns risk för att de skaver mot andra saker. Så ett knivställ eller magnetremsa kommer att vara det allra bästa valet för att knivarna ska bevara sin skärpa längre.

Hjälpsamma källor