Köpguide för grönsaksknivar
Är du på jakt efter en riktigt bra grönsakskniv, så att du kan inkludera mer färgrika grödor i dina rätter? Vi kommer här hjälpa dig att göra det allra bästa valet för ditt kök. Det är nämligen många olika faktorer som spelar in och egenskaper som du ska ha i åtanke för att kniven ska vara just så praktisk som den marknadsförs att vara.
Knivbladets material
Materialet på knivbladet har väldigt stort betydelse på flera punkter. Förutom att det avgör hur slitstark kniven är, så kommer materialet som kniven är tillverkad av även avgöra hur knivens skärpa bevaras. Det är framförallt några utmärkande material som vi tycker du bör kika lite extra efter.
Rostfritt stål
Rostfritt stål är kanske det allra vanligaste för knivblad till hemmet och anledningen till detta är att materialet tål väta och fukt mycket bra. Detta gör kniven mer hållbar och slitstark. Härdat rostfritt stål är då lite extra uppskattas eftersom det gör kniven ännu mer tålig.
Om du vill ha en kniv som håller längre och som är bekväm att använda, så kika på en kniv i någon form av rostfritt stål.
Kolstål
Kolstål har också ett mycket uppskattat material eftersom detta material är enklare att slipa och även håller sig riktigt vasst så är det framförallt vanligt hos japanska modeller. En nackdel är att dessa knivar är mer känsliga mot rost och fukt, vilket kräver en försiktig hand och underhåll efter användning.
Stålets hårdhet
Hårdheten på knivbladet skiljer sig också det mellan olika knivar på marknaden. Hårdheten på knivbladet bedöms enligt Rockwell C-skala, eller HRC som det även benämns som. Ju högre hårdhet, desto vassare kan kniven slipas. De flesta knivar har en hårdhet på mellan 54-56 HRC, vilket gör att bladet kan slipas till en bra vinkel.
Val av handtag
Föredrar du en kniv med ett skönt trä- eller stålhandtag? Det finns lite olika att välja mellan och de har båda sina för- och nackdelar. Helgjutna knivar i stål är mycket uppskattade då de ger ett ergonomiskt grepp och det även inte finns någon risk för att smulor eller matrester fastnar i glipan mellan handtaget och knivbladet.
Estetiskt så tycker många dock att det ger kniven ett litet finare helhetsintryck om handtaget istället är tillverkat av trä. Detta gör kniven mycket skön att hålla i. Men en nackdel är att kniven kommer vara känsligare och om den inte underhålls på rätt sätt, så finns det risk för att handtaget förlorar sin form och färg.
Knivbladets längd
Olika grönsaksknivar är anpassade för lite olika typer av frukt- och grönsaker. En mindre kniv lämpar sig till exempel bättre för hackning av örter eller mindre grödor, medan en större och rejäl kniv med ett knivblad på 17 centimeter eller mer, istället är ett bättre val om du vill ha en kniv som är mer multifunktionell och kan användas även till större råvaror och rotfrukter.
Om knivbladet dessutom är något tandat så kommer den att vara ett bra val för frukt och grönsaker med ett tunt skal.
Skalkniv eller grönsakskniv?
När du kikar på marknadens utbud av knivar så kommer det att dyka upp både modeller som benämns som skalknivar och sedan den klassiska grönsakskniven. Men vad är då egentligen skillnaden mellan dessa båda och vilken lämpar sig bäst för dig?
En skalkniv är betydligt mindre än en grönsakskniv i många fall (även om det också finns större men en knivlängd på 15 centimeter). Däremot skiljer sig knivbladets form en aning och är både smalare och något böjd. Detta för att du ska kunna skala råvarorna på ett bättre sätt.
Sammanfattning
Bra knivar i köket kommer att göra både matlagningen roligare, men innebär också att du kan hacka eller skära en specifik råvara men en säkrare hand.
En grönsakskniv har ett knivblad och handtag som är särskilt anpassat för att du ska kunna utveckla dina matlagningskunskaper inom gröna rätter och har länge ingen ursäkt att göra maten du lagar mer färgglad.
Vilken kniv som du däremot behöver ska alltid baseras på vilka typer av ingredienser du brukar använda, hur mycket detaljjobb i köket som kniven ska kunna användas till och såklart även hur din budget ser ut. Beroende på knivens storlek och material kan prislappen skilja sig flera tusenlappar från varandra.
Ta en titt på vår topplista för att hitta din favorit och glöm heller inte att läsa våra andra artiklar om knivar på marknaden. Kanske du också letar efter en kockkniv eller filékniv?